harnas9900 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Witam Mam pytanie odnosnie swiezosci miesa wieprzowego po uboju. Ile czasu moze byc takie mieso przechowywane w odpowiednich warunkach. Pytam sie was poniewaz a na pewno macie taka wiedze. W piatek 17.04 kupilem troche miesa w firmowym sklepie MROZ. Dzis juz mamy poniedzialek a mieso smierdzi i jest takie troche slizge, mieso jeszcze nie jest tragiczne I bedzie mozna je przerobic na obiad ale chyba cos jest nie tak. W sklepie mi powiedziano ze dopiero co po uboju i jest swieze I takie tam *cenzura*y. Znajomy co tam za mlodu uczyl sie w gastronomii powiedzial mi ze to tak jest jakos 12 dni dla wieprzowiny i jakies 6 dni dla drobiu. Mieso mam jeszcze w lodowce I moge je isc oddac jak to prawda ze 12 dni dla wieprzowiny. Dajcie znac co I jak bo jestem ciekawy z ta swiezoscia w sklepach. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11535-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Dajcie znac co I jak bo jestem ciekawy z ta swiezoscia w sklepach. Z tą świeżością w sklepach to wiadomo że jest różnie.... w opisywanym przez Ciebie przypadku poszedł bym do tego sklepu i rzucił bym im "mięsem" ,,,,o ladę i żądał zwrotu kasy bo jeżeli po 2-3 dniach mięso już jest oślizłe i śmierdzi to na pewno nie było świeże i "kit" Ci wciskają!!Takie sklepy omijam szerokim łukiem!!Ja zaopatruję się w Selgrosie gdzie mają swój rozbiór i zawsze przygotują dla mnie mięsko tak jak potrzebuję.... a świeżość sprawdzam ( metodą Dziadka) poprzez rozkrojenie mięśnia i sprawdzenie "kleistości" kawałków..... nigdy nie maiłem problemu z nieświeżym mięsem! Oddaj i po problemie, po co się ewentualnie zatruć! Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11535-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa/#findComment-421154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 a świeżość sprawdzam ( metodą Dziadka) poprzez rozkrojenie mięśnia i sprawdzenie "kleistości" kawałków..... Możesz bardziej przybliżyć tą metodę. Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11535-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa/#findComment-421162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 W szkoleniach "wyrób wędlin sposobem domowym" Dziadek pokazywał metodę na sprawdzenie czy mięso jest odpowiedniej jakości do robienia wyrobów.Otóż bierzemy ładny kawałek mięśnia ( czyste mięsko) i rozkrajmy go. Następnie przykładamy do rozciętych kawałków mięsa palce. Jak nam się będą delikatnie "kleiły" do mięsa to oznacza że mięso jest świeże i dobrej jakości.Ot cała filozofia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11535-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa/#findComment-421167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Swieżość mięsa wynika z kilku przyczyn.1. Szybkie wystudzenie mięsa po uboju do najniższej temp. 4 C.2. Przechowywanie mięsa w temp. około 0-2 C.3. Utrzymanie niskiej temp.około 4 C w czasie dystrybucji mięsa ( od zakładu do klienta)4. Utrzymanie niskiej temp. około 4C przez klienta.5. Mięso powinno mieć 5,6-5,8 pH przy wyższych wartościach następuje skrócenie "świeżości".Zazwyczaj powodem skrócenia świezości mięsa jest sklep i konsument. Chociaz bardziej skłonny jestem obarczyć winą konsumenta.Dlaczego. Kupujemy mięso o temp. np. 8 C. dostajemy zapakowane w torby foliowe i zostawiamy w bagażniku samochodu. Kto z was zakupione mięsa wkłada w sklepie do podrożnej lodówki z wychłodzonymi wkładami?W bagażniku jest np 20 C. Przy małej objetości mięsa a dużej objętości bagażnika samochodu następuje szybkie ogrzanie sie mięsa i szybkie podwojenie ilości bakteri na jego powierzchni.Po przyjeździe do domu wkładamy torbę z mięsem do lodówki. Zadajcie sobie trud i zmierzcie temp. powierzchni mięsa? Czy macie zachowany łańcuch chłodniczy? Czy w czasie od odejścia od lady do przyjazdu do domu zapewniliście mięsu temp. ponizej 8 C?Pozostawienie mięsa w folii jest jednym z podstawowych błędów w czasie jego przechowywania. Na powierzchnię mięsa nie działa ruch powietrza, który powoduje osuszanie powierzchni a tym samym zmniejszenie ilości drobnoustrojów. Czy w lodówce przechowujemy mieso w najniższej temp.? W Polsce można reklamować mięso w ciągu 24 godz. od daty zakupu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11535-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa/#findComment-421250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Pozostawienie mięsa w folii jest jednym z podstawowych błędów w czasie jego przechowywania. A co jeżeli mięso jest zapakowane w folię ale próżniowo (VAC)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11535-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa/#findComment-421293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 A co jeżeli mięso jest zapakowane w folię ale próżniowo (VAC)? To podana jest data do kiedy można przechowywać. Podana też jest temperatura przechowywania. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11535-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa/#findComment-421294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Tak wiem, ale o co pytam Kupuje mięsko w vacu - nie noszę przy sobie termobaga;) - do koszyka +20, auto i do domu. W domu mięso ma jakieś 10st i co dalej? Jak to się ma wówczas do daty? Nie ryzykować i od razu przerabiać, czy można to jeszcze wpakować na 2-3 dni do lodówy a może jednak zamrozić? Ja często popełniam błędy o których pisze kolega Bagno, jednakowoż nigdy nie przytrafiło się żadne zło i wyroby póki co zawsze są smakowite. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11535-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa/#findComment-421297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11535-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa/#findComment-421302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 @grzech25,to jak kupisz mieso kup i lody ,tak robi moj TZ ,miesko ma zimniej a on ma lody na deser po obiedzie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11535-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa/#findComment-421329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Pawle - może i to jest pomysł w zasadzie można takiego basta-boxa wrzucić do bagażnika i niech sobie jeździ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11535-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-mi%C4%99sa/#findComment-421331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.