Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. W zeszłym roku zbudowałem taki o to piec https://images.tapatalk-cdn.com/15/04/28/84134fcd00ee8717343883e0f921a453.jpg

Przez całe lato służył nam bezbłędnie do robienia pysznej pizzy i pichcenia pysznych mięs. Piec nie był do końca skończony ponieważ brakło mi funduszy na otynkiwanie i zadaszenie wiec zime musiał przetrwać pod plandeką. W zeszły week chciałem go odpalić i wtedy moim oczom ukazała się ta tragedia https://images.tapatalk-cdn.com/15/04/28/7c6d61b9e74d409199712e9350378c39.jpg

A gdy zacząłem ściągać izolacje w celu próby go ratowania on się zawalił https://images.tapatalk-cdn.com/15/04/28/06434f3a55f745c2d7ac1433cb00b417.jpg

Prawdopodobne przyczyny tego to po pierwsze mój pomysł na podstawę (szpula) a po drugie zaprawa która tak jakby była wilgotną i się wyruszyła... Tak jakby dostała wilgoci :-\

Mam zamiar postawić ver. 2.0 poprawioną ;-)

 

I dlatego mam do Was kilka pytań :

1. Jaka zaprawę używać do murowania tego pieca?

2. Znacie jakieś strony z projektami takich pieców?

3. Jakieś rady co do takich pieców?

 

Z góry dzięki za pomoc

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11561-pizza-piec-czym-go-sklei%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

jak do murowania szamotu to tylko zaprawa szamotowa .. 

Ta szpula to na powietrzu raczej " pracowała " więc i swoje ruchy przenosiła na napięcia pieca .Przy tak prostej konstrukcji pieca : solidna podstawa , zaprawa szamotowa i jakaś osłona przed bezpośrednim działaniem wody , 

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11561-pizza-piec-czym-go-sklei%C4%87/#findComment-422197
Udostępnij na innych stronach

Rozebrać i od nowa postawić... i radzę poczytać jeszcze o piecach. Reguła "prowizorki stoją naj dłurzej" okazała sie nie trafna. :facepalm:  :( Na stronie jest sporo prac...

Edytowane przez januszfeniks
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11561-pizza-piec-czym-go-sklei%C4%87/#findComment-422198
Udostępnij na innych stronach

Podejdz poważnie tym razem jesli masz zamiar zrobic cos konkretnego.. i bez kabaretow ;) Bo to co widze na to zasługuje miano :facepalm:  ... Bez obrazy ;)   U mnie poszperaj to znajdziesz sklepienie pieca itp. Do zaprawy mozna dodać parę procent cementu. 

Edytowane przez januszfeniks
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11561-pizza-piec-czym-go-sklei%C4%87/#findComment-422201
Udostępnij na innych stronach

Spoko nie obrażam się ;-) jedynie co mnie w tym projekcie ogranicza to kasa... Ponieważ się nie przelewa a pomysły z żoną mamy fajne i chcemy je robić jak najmniejszym kosztem więc takie dziwne rozwiązania typu szpula :-P

No właśnie ver 1.0 robiłem na zaprawie szamotowej do której dodawalem 10% cementu. Po 2 tyg wszystko ładnie zwiazalo i zacząłem normalnie palić w nim i było ok.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11561-pizza-piec-czym-go-sklei%C4%87/#findComment-422202
Udostępnij na innych stronach

To może inaczej: zapytaj Janusza ile szacunkowo wyniesie materiał by zrobić porządnie a nie najmniejszym kosztem i wtedy będziesz wiedział czy wchodzisz w to czy nie. Dzięki "najmniejszym kosztom" mam cały czas do czynienia z "remontami" po remontach.

To nie umiem Ci doradzić ;(   Z piasku bicza nie ukręcimy ...

No to się spóźniłem :D

Jak możecie to podeslijcie linkę do jakiś materiałów do tych pieców.

A z tego co myślę to grunt to dobry fundament.

Zgadza się, do tego cegła szamotowa, odpowiednia zaprawa, izolacja, wykończenie zewnętrzne. Wszystko kosztuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11561-pizza-piec-czym-go-sklei%C4%87/#findComment-422205
Udostępnij na innych stronach

Odzyskalem wszystka cegłę wiec prawie 200 szt mam, izolacja też powinna się nadać do ponownego użycia, muszę wykombinować jakiś materiał na podstawę, wylać ławę i zrobić to porządnie ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11561-pizza-piec-czym-go-sklei%C4%87/#findComment-422207
Udostępnij na innych stronach

Wylej solidny fundament, podstawę możesz wymurować np. z cegły pełnej albo bloczków, na to blat i dopiero palenisko, bo zakładam ze na podwyższeniu jak poprzednio?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11561-pizza-piec-czym-go-sklei%C4%87/#findComment-422208
Udostępnij na innych stronach

Tak, będę chciał zrobic tak jak na tym planie http://myoutdoorplans.com/pizza-oven/outdoor-pizza-oven-plans-2/ plus izolacja, tynk i zadaszenie

No i ok. Czyli wszystko masz na tacy :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11561-pizza-piec-czym-go-sklei%C4%87/#findComment-422213
Udostępnij na innych stronach

Jak mówi stare przysłowie "Kto nie ryzykuje, to w kozie nie siedzi" a następne na dokładkę powiada że "Nie święci garnki lepią" więc kielnia w dłoń i kierunek plac budowy odmeldować się :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11561-pizza-piec-czym-go-sklei%C4%87/#findComment-422217
Udostępnij na innych stronach

Według wszelkich prawideł temperatura "lepiej" się rozchodzi. Najprostrzy sposób to łączenie kilku płyt styropianu, obłożyć czymś by kuleczki styropianu się nie wtopiły w zaprawę, wymurowac a potem wydłubać styropian i dokładnie odkurzyć z kulek. Bezpieczniej jest zrobić kopyto z np. drewna a na wierzchu z płyty pilśniowej, wtedy po wymurowaniu rozwalisz szkielet i wyjmiesz element po elemencie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11561-pizza-piec-czym-go-sklei%C4%87/#findComment-422223
Udostępnij na innych stronach

Według wszelkich prawideł temperatura "lepiej" się rozchodzi. Najprostrzy sposób to łączenie kilku płyt styropianu, obłożyć czymś by kuleczki styropianu się nie wtopiły w zaprawę, wymurowac a potem wydłubać styropian i dokładnie odkurzyć z kulek. Bezpieczniej jest zrobić kopyto z np. drewna a na wierzchu z płyty pilśniowej, wtedy po wymurowaniu rozwalisz szkielet i wyjmiesz element po elemencie.

Albo mokry piasek uklepać w kopułę okleić mokrymi gazetami i poczekac aż przeschnie ;)   i mamy  formę ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11561-pizza-piec-czym-go-sklei%C4%87/#findComment-422224
Udostępnij na innych stronach

A jakże Janusz :D, ale wziąłem poprawkę na kolegę, bez urazy ;) ale troszeczkę wyczucia materiału przy tym potrzebne.

Każdy ze sposobów będzie dobry jeśli da zamierzony rezultat.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11561-pizza-piec-czym-go-sklei%C4%87/#findComment-422226
Udostępnij na innych stronach

No tak tylko potem żeby się ta kopułą sklinowała.... No będę myślał która wersje robić

Na filmiku Jarka widać jak masz układać cegłę. To najprostrze rozwiązanie. Zaprawa zaklinuje cegły.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11561-pizza-piec-czym-go-sklei%C4%87/#findComment-422228
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.