Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Davido ..czyżby "reaktywacja"?? Dawno nic nie pisałeś chłopie!!


Dawno nie pisałem bo byłem bardzo zajęty pracą zawodową. ;)

 

Pochwal się :thumbsup:


Trochę tego się nazbierało. ;)

 

Fajnie że wróciłeś!


:thumbsup:

Głównie przez to, że dostaje dużo zapytań o budowę DG i wędzarni. Każdemu odpowiadam wg. zebranych przeze mnie informacji i cieszę się, że każdy sam może stworzyć to  proste urządzenie. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-456633
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 314
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No nic pochwalę się trochę.

Krakowska na którą  przepis dał  mi @paweljack i któremu bardzo dziękuję. ;)

post-72541-0-85929700-1447924480_thumb.jpg

 

post-72541-0-49904600-1447924484_thumb.jpg

 

post-72541-0-27121900-1447924488_thumb.jpg

 

post-72541-0-46045600-1447924492_thumb.jpg



 

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457351
Udostępnij na innych stronach

A tu proszę państwa miła niespodzianka mnie spotkała dzisiaj. Kolega Paweł aka paweljack wysłał mi parę prezencików  :clap: Warto wspominać o dobrych ludziach. (Kiedyś wypijemy na Ibizie parę drineczków za to. ;) ) W Polsce takie rzeczy to drobnostka ale u mnie w Hiszpanii tego nie ma i tym cenniejszy jest ten akt.  Można? Można ;) 
Teraz to będę trzaskał mielonki, parówkowe i inne smakołyki. :D

post-72541-0-68646400-1447930458_thumb.jpg

 

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457384
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz to będę trzaskał mielonki, parówkowe i inne smakołyki.

Tak trzymać i nie wyjmować!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457385
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak trzymać i nie wyjmować!!!


Otóż to! :thumbsup:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457388
Udostępnij na innych stronach

Lecim dalej z wędzonkami. ;)

3 szyneczki i 5 polędwic.

Przed parzeniem.

post-72541-0-47269800-1447935332_thumb.jpg

post-72541-0-94049400-1447935335_thumb.jpg

Po parzeniu.
 

post-72541-0-88611500-1447935338_thumb.jpg


 


Serdelki XL ;)

post-72541-0-11312400-1447935664_thumb.jpg

 

post-72541-0-22403500-1447935667_thumb.jpg


 


Baleron, dwie polędwice i boczek.



post-72541-0-17001300-1447935926_thumb.jpg

 

post-72541-0-90570000-1447935928_thumb.jpg

 

post-72541-0-68946000-1447935931_thumb.jpg

 

post-72541-0-68904500-1447935934_thumb.jpg

 

post-72541-0-72574300-1447935937_thumb.jpg

 

post-72541-0-60823000-1447935940_thumb.jpg


Kiełbasa którą nazwałem Śniadaniowa

post-72541-0-99638600-1447936824_thumb.jpg

 

post-72541-0-63727500-1447936827_thumb.jpg

 

post-72541-0-20441800-1447936830_thumb.jpg

 


 

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457400
Udostępnij na innych stronach

Tylko klapać. :clap:   :clap:   :clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457408
Udostępnij na innych stronach

Kolejna partia Śniadaniowej którą zrobiłem dla koleżki.

post-72541-0-06760400-1447937041_thumb.jpg

 

post-72541-0-83313900-1447937043_thumb.jpg

 

post-72541-0-65773700-1447937046_thumb.jpg

 

post-72541-0-52088500-1447937049_thumb.jpg

 

post-72541-0-32334200-1447937052_thumb.jpg


 

 

Tylko klapać. :clap: :clap: :clap:


Czekaj bo jeszcze nie skończyłem  :D :D :D 

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457409
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolejna partia Śniadaniowej którą zrobiłem dla koleżki.

A koleżka jest iberyjczykiem?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457410
Udostępnij na innych stronach

Szynkowa wg. przepisu @miro

post-72541-0-94321700-1447937341_thumb.jpg

post-72541-0-57762600-1447937347_thumb.jpg




 


 

 

A koleżka jest iberyjczykiem?


Koleżka jest rodakiem z Łomży. Rzadkość bo u mnie prawie wszyscy moi ziomkowie pochodzą z lubuskiego i dolnośląskiego.

Jak już mowa o Iberii to wrzucę potrawę którą robiłem niedawno, typowo iberyjską jaką jest Arroz de Cordero czyli Ryż z baraniną.




post-72541-0-26674500-1447937693_thumb.jpg

 

post-72541-0-34951800-1447937696_thumb.jpg

 

post-72541-0-60161300-1447937699_thumb.jpg

 

post-72541-0-59343600-1447937702_thumb.jpg

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457411
Udostępnij na innych stronach

 

 

Koleżka jest rodakiem z Łomży.

No to życzę przyjemnego łomżingu.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457414
Udostępnij na innych stronach

No to życzę przyjemnego łomżingu.

Bardzo dziękuję. :cool:  Nawzajem :thumbsup:

 

No i na koniec ostatnie dymienie.

 

Parówkowa,Polędwiczka, Polędwice.

 

 

post-72541-0-99737500-1447938566_thumb.jpg

 

post-72541-0-77996300-1447938569_thumb.jpg

post-72541-0-63181300-1447938572_thumb.jpg

Parówkowa wędzona w osłonce białkowej 80 mm

 

post-72541-0-26371200-1447938576_thumb.jpg

 

post-72541-0-88981900-1447938579_thumb.jpg

Polędwiczka

 

post-72541-0-65867900-1447938582_thumb.jpg

Polędwica z kawałkiem karkówki.

 

post-72541-0-18059300-1447938585_thumb.jpg

 

post-72541-0-05013900-1447938588_thumb.jpg

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457417
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam ;)
Wczoraj trochę się napracowałem. Ponad 10 kilo wędlin. Kto to teraz zje? :facepalm:
Parówkowa parzona w osłonce barierowej 55 mm.
Parówkowa parzona w osłonce barierowej 95 mm
Parówkowa wędzona w osłonce białkowej 80 mm
Mielonka parzona w osłonce barierowej 95 mm
Mielonka wędzona w osłonce białkowej 80 mm
Mielonka wędzona w osłonce białkowej 65 mm

Mielonkę robiłem na podstawie tego przepisu: http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/54791/mielonka.html?PageNumber=2
Mięso użyte do wyrobu to karkówka i golonka.

Przyprawy:

Pieprz czarny 1,5 gr/kg
Gałka muszkatołowa 0,5 gr/kg
Cukier 1,5 gr/kg

Imbir 0.3 gr/kg
Papryka czerwona 1 gr/kg
Czosnek świeży: 6 ząbków
Mąka kukurydziana Maisena -  łyżka stołowa




post-72541-0-75326800-1448709325_thumb.jpg

 

post-72541-0-18743700-1448709322_thumb.jpg

 

post-72541-0-08144200-1448709318_thumb.jpg

Mielonka wędzona
post-72541-0-04011500-1448710012_thumb.jpg

 

Mielonka parzona
post-72541-0-66866000-1448710015_thumb.jpg

Parówkowa wędzona

post-72541-0-64505100-1448710022_thumb.jpg

 

Parówkowa parzona
post-72541-0-25033900-1448710026_thumb.jpg

Parówki
post-72541-0-10952400-1448710019_thumb.jpg

post-72541-0-61952000-1448710336_thumb.jpg

 

post-72541-0-24536300-1448710340_thumb.jpg

 

post-72541-0-13506700-1448710344_thumb.jpg


 

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459134
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Jareczku. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459151
Udostępnij na innych stronach

Dawid idziesz w dobrym kierunku :clap:

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459165
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dawid idziesz w dobrym kierunku

 

Zawsze do przodu. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459166
Udostępnij na innych stronach

Zajefajnie !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459183
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zajefajnie !!!

 

Dziękuję Władku :cool:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459186
Udostępnij na innych stronach

Witam,wyroby super musiałeś się dużo napracować,najbardziej interesuje mnie paella

możesz podać jak się ją robi? Mam jagnięcinę do wykorzystania.

Pozdrawiam Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459202
Udostępnij na innych stronach

najbardziej interesuje mnie paella

 

Przepis jest w pierwszym poście. Zamiast makaronu użyj ryżu a zamiast bejcowanych żeberek, baraninę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-kącik-kuchenny-davido31/?p=425582

 

Do tego dania potrzebna jest patelnia Paella: http://allegro.pl/patelnia-do-paelli-30cm-stal-weglowa-kapp-i5380497674.html

i palnik który jest dość drogi:  http://allegro.pl/patelnia-do-paelli-30cm-stal-weglowa-kapp-i5380497674.html U mnie taki palnik na 30 cm kosztuje 26 euro.

Chodzi głównie o to aby cała powierzchnia paelli była ogrzewana równomiernie. Z braku laku można śmiało to zrobić nad ogniem. Wychodzi wtedy dużo lepsza.

 

A tu cały zestaw. Palnik (paellero) i patelnia (paella) 40 cm: http://www.ebay.es/itm/Kit-paellero-de-gas-300-con-Soporte-rojo-complementos-y-paella-de-40-cm-/161072762462?hash=item2580af4e5e:g:x3sAAMXQE9hR773M

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459211
Udostępnij na innych stronach

Można bez palnika i paellari

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/?view=findpost&p=364678

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5020-owoce-morza/?do=findComment&comment=189962

Produkty dostępne na naszym rynku i do wykonania w każdych domowych warunkach

Przepisów na paellę jest mniej więcej tyle ile u nas na bigos,

Przyznam się że ten z baraniną jest bardzo interesujący. :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459235
Udostępnij na innych stronach

Tylko klapać.

 

Chyba uszami     :rolleyes:

 

Wybacz Davido ale jak dla mnie, albo to wszystko  przeparzyłeś (może tak lubisz ? ) Albo masz  bardzo tępy nóż

post-40273-0-74489100-1448750897_thumb.jpg

post-40273-0-35082600-1448750912_thumb.jpg

post-40273-0-69681600-1448750934_thumb.jpg

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie ma takiej opcji żebym mógł to przeparzyć (sporo czytałem o parzeniu)  :tongue:  Baleron parzony do 68 st w środku a polędwica parzona była do 65 st. Nie przekraczałem temperatury wody powyżej 75 st. Trzeba być naprawdę niepełnosprytnym żeby przeparzyć wędliny.

Nóż tępy to opcja najbardziej możliwa i chyba z tego co pamiętam to  przecinałem te wędlinki nożem do chleba z piłką. :D

davido31 ;)

Edytowane przez davido31
Odpowiedź na post.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459251
Udostępnij na innych stronach

 

Bardzo bardzo spolszczone wersje "Paelli" ;)

Poza tym pierwszy raz widzę Paellę z gambami i kurczakiem razem. :facepalm::D

 

Przepisów na paellę jest mniej więcej tyle ile u nas na bigos,

I w tym właśnie jest problem, bo takie miksy to już nie Paella a Arroz (ryż), tak potocznie nazywa się tu kombinacje alpejskie ;)

Podstawą Paelli jest przyprawa szafran która nadaje ryżowi specjalny kolor w odcieniu silnej żółci lub specjalne przyprawy  niedostępne w Polsce http://www.carmencitashop.com/es/145-paellero-20g.html

Każda przyprawa jest inna i dobierana do konkretnej paelli. Główną bazą paelli jest dobrze zrobiony wywar który zostaje wchłonięty przez ryż. Ryż musi być podgrzewany równomiernie aby uniknąć miejsc niedogotowania ryżu lub nierównomiernego wchłaniania wywaru przez niego. Stąd te specjalne palniki i szerokie patelnie. Sekretem dobrej paelli jest gotowanie jej na ognisku z polan drzewa pomarańczy, oliwki z dodatkiem gałązek rozmarynu. Jest naprawdę duża różnica zjeść Paellę z ogniska niż tą z gazu. 

I bardzo bardzo ważna rzecz. Paellę robi się tylko i wyłącznie na oliwie z oliwek! Najlepiej Virgen Extra Intenso.

Dla ciekawostki dodam, że Paella pochodzi z naszego regionu z Comunidad Valenciana. ;)

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/fd/d0/0c/fdd00c73b098e08f4798be6f0c70525a.jpg

 

 

Przyznam się że ten z baraniną jest bardzo interesujący

 

Legioniści robili Paelle z koziny. Nie jadłem ale kiedyś będę musiał spróbować. Ponoć niesamowita.

 

Tu można zobaczyć jak naprawdę przyrządza się autentyczną Paella Valenciana.

 

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459252
Udostępnij na innych stronach

Takie Paellas też się jadło :D


post-72541-0-65983500-1448756769_thumb.jpg

post-72541-0-56486800-1448756853_thumb.jpg


Z królika czyli Paella de conejo


post-72541-0-97411400-1448757088_thumb.jpg

 

post-72541-0-08725600-1448757094_thumb.jpg


Paella de Marisco

post-72541-0-75636800-1448757273_thumb.jpg


Paella de Caracoles

post-72541-0-92405200-1448757903_thumb.jpg


Fideua pochodna Paelli


post-72541-0-35257800-1448759203_thumb.jpg

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459254
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.