Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 316
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Post kontrolny.

 

:thumbsup:   :clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-456626
Udostępnij na innych stronach

 

 

Davido ..czyżby "reaktywacja"?? Dawno nic nie pisałeś chłopie!!


Dawno nie pisałem bo byłem bardzo zajęty pracą zawodową. ;)

 

Pochwal się :thumbsup:


Trochę tego się nazbierało. ;)

 

Fajnie że wróciłeś!


:thumbsup:

Głównie przez to, że dostaje dużo zapytań o budowę DG i wędzarni. Każdemu odpowiadam wg. zebranych przeze mnie informacji i cieszę się, że każdy sam może stworzyć to  proste urządzenie. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-456633
Udostępnij na innych stronach

No nic pochwalę się trochę.

Krakowska na którą  przepis dał  mi @paweljack i któremu bardzo dziękuję. ;)

post-72541-0-85929700-1447924480_thumb.jpg

 

post-72541-0-49904600-1447924484_thumb.jpg

 

post-72541-0-27121900-1447924488_thumb.jpg

 

post-72541-0-46045600-1447924492_thumb.jpg



 

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457351
Udostępnij na innych stronach

A tu proszę państwa miła niespodzianka mnie spotkała dzisiaj. Kolega Paweł aka paweljack wysłał mi parę prezencików  :clap: Warto wspominać o dobrych ludziach. (Kiedyś wypijemy na Ibizie parę drineczków za to. ;) ) W Polsce takie rzeczy to drobnostka ale u mnie w Hiszpanii tego nie ma i tym cenniejszy jest ten akt.  Można? Można ;) 
Teraz to będę trzaskał mielonki, parówkowe i inne smakołyki. :D

post-72541-0-68646400-1447930458_thumb.jpg

 

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457384
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz to będę trzaskał mielonki, parówkowe i inne smakołyki.

Tak trzymać i nie wyjmować!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457385
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak trzymać i nie wyjmować!!!


Otóż to! :thumbsup:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457388
Udostępnij na innych stronach

Lecim dalej z wędzonkami. ;)

3 szyneczki i 5 polędwic.

Przed parzeniem.

post-72541-0-47269800-1447935332_thumb.jpg

post-72541-0-94049400-1447935335_thumb.jpg

Po parzeniu.
 

post-72541-0-88611500-1447935338_thumb.jpg


 


Serdelki XL ;)

post-72541-0-11312400-1447935664_thumb.jpg

 

post-72541-0-22403500-1447935667_thumb.jpg


 


Baleron, dwie polędwice i boczek.



post-72541-0-17001300-1447935926_thumb.jpg

 

post-72541-0-90570000-1447935928_thumb.jpg

 

post-72541-0-68946000-1447935931_thumb.jpg

 

post-72541-0-68904500-1447935934_thumb.jpg

 

post-72541-0-72574300-1447935937_thumb.jpg

 

post-72541-0-60823000-1447935940_thumb.jpg


Kiełbasa którą nazwałem Śniadaniowa

post-72541-0-99638600-1447936824_thumb.jpg

 

post-72541-0-63727500-1447936827_thumb.jpg

 

post-72541-0-20441800-1447936830_thumb.jpg

 


 

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457400
Udostępnij na innych stronach

Tylko klapać. :clap:   :clap:   :clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457408
Udostępnij na innych stronach

Kolejna partia Śniadaniowej którą zrobiłem dla koleżki.

post-72541-0-06760400-1447937041_thumb.jpg

 

post-72541-0-83313900-1447937043_thumb.jpg

 

post-72541-0-65773700-1447937046_thumb.jpg

 

post-72541-0-52088500-1447937049_thumb.jpg

 

post-72541-0-32334200-1447937052_thumb.jpg


 

 

Tylko klapać. :clap: :clap: :clap:


Czekaj bo jeszcze nie skończyłem  :D :D :D 

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457409
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolejna partia Śniadaniowej którą zrobiłem dla koleżki.

A koleżka jest iberyjczykiem?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457410
Udostępnij na innych stronach

Szynkowa wg. przepisu @miro

post-72541-0-94321700-1447937341_thumb.jpg

post-72541-0-57762600-1447937347_thumb.jpg




 


 

 

A koleżka jest iberyjczykiem?


Koleżka jest rodakiem z Łomży. Rzadkość bo u mnie prawie wszyscy moi ziomkowie pochodzą z lubuskiego i dolnośląskiego.

Jak już mowa o Iberii to wrzucę potrawę którą robiłem niedawno, typowo iberyjską jaką jest Arroz de Cordero czyli Ryż z baraniną.




post-72541-0-26674500-1447937693_thumb.jpg

 

post-72541-0-34951800-1447937696_thumb.jpg

 

post-72541-0-60161300-1447937699_thumb.jpg

 

post-72541-0-59343600-1447937702_thumb.jpg

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457411
Udostępnij na innych stronach

 

 

Koleżka jest rodakiem z Łomży.

No to życzę przyjemnego łomżingu.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457414
Udostępnij na innych stronach

No to życzę przyjemnego łomżingu.

Bardzo dziękuję. :cool:  Nawzajem :thumbsup:

 

No i na koniec ostatnie dymienie.

 

Parówkowa,Polędwiczka, Polędwice.

 

 

post-72541-0-99737500-1447938566_thumb.jpg

 

post-72541-0-77996300-1447938569_thumb.jpg

post-72541-0-63181300-1447938572_thumb.jpg

Parówkowa wędzona w osłonce białkowej 80 mm

 

post-72541-0-26371200-1447938576_thumb.jpg

 

post-72541-0-88981900-1447938579_thumb.jpg

Polędwiczka

 

post-72541-0-65867900-1447938582_thumb.jpg

Polędwica z kawałkiem karkówki.

 

post-72541-0-18059300-1447938585_thumb.jpg

 

post-72541-0-05013900-1447938588_thumb.jpg

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-457417
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam ;)
Wczoraj trochę się napracowałem. Ponad 10 kilo wędlin. Kto to teraz zje? :facepalm:
Parówkowa parzona w osłonce barierowej 55 mm.
Parówkowa parzona w osłonce barierowej 95 mm
Parówkowa wędzona w osłonce białkowej 80 mm
Mielonka parzona w osłonce barierowej 95 mm
Mielonka wędzona w osłonce białkowej 80 mm
Mielonka wędzona w osłonce białkowej 65 mm

Mielonkę robiłem na podstawie tego przepisu: http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/54791/mielonka.html?PageNumber=2
Mięso użyte do wyrobu to karkówka i golonka.

Przyprawy:

Pieprz czarny 1,5 gr/kg
Gałka muszkatołowa 0,5 gr/kg
Cukier 1,5 gr/kg

Imbir 0.3 gr/kg
Papryka czerwona 1 gr/kg
Czosnek świeży: 6 ząbków
Mąka kukurydziana Maisena -  łyżka stołowa




post-72541-0-75326800-1448709325_thumb.jpg

 

post-72541-0-18743700-1448709322_thumb.jpg

 

post-72541-0-08144200-1448709318_thumb.jpg

Mielonka wędzona
post-72541-0-04011500-1448710012_thumb.jpg

 

Mielonka parzona
post-72541-0-66866000-1448710015_thumb.jpg

Parówkowa wędzona

post-72541-0-64505100-1448710022_thumb.jpg

 

Parówkowa parzona
post-72541-0-25033900-1448710026_thumb.jpg

Parówki
post-72541-0-10952400-1448710019_thumb.jpg

post-72541-0-61952000-1448710336_thumb.jpg

 

post-72541-0-24536300-1448710340_thumb.jpg

 

post-72541-0-13506700-1448710344_thumb.jpg


 

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459134
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Jareczku. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459151
Udostępnij na innych stronach

Dawid idziesz w dobrym kierunku :clap:

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459165
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dawid idziesz w dobrym kierunku

 

Zawsze do przodu. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459166
Udostępnij na innych stronach

Zajefajnie !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459183
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zajefajnie !!!

 

Dziękuję Władku :cool:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459186
Udostępnij na innych stronach

Witam,wyroby super musiałeś się dużo napracować,najbardziej interesuje mnie paella

możesz podać jak się ją robi? Mam jagnięcinę do wykorzystania.

Pozdrawiam Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459202
Udostępnij na innych stronach

najbardziej interesuje mnie paella

 

Przepis jest w pierwszym poście. Zamiast makaronu użyj ryżu a zamiast bejcowanych żeberek, baraninę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-kącik-kuchenny-davido31/?p=425582

 

Do tego dania potrzebna jest patelnia Paella: http://allegro.pl/patelnia-do-paelli-30cm-stal-weglowa-kapp-i5380497674.html

i palnik który jest dość drogi:  http://allegro.pl/patelnia-do-paelli-30cm-stal-weglowa-kapp-i5380497674.html U mnie taki palnik na 30 cm kosztuje 26 euro.

Chodzi głównie o to aby cała powierzchnia paelli była ogrzewana równomiernie. Z braku laku można śmiało to zrobić nad ogniem. Wychodzi wtedy dużo lepsza.

 

A tu cały zestaw. Palnik (paellero) i patelnia (paella) 40 cm: http://www.ebay.es/itm/Kit-paellero-de-gas-300-con-Soporte-rojo-complementos-y-paella-de-40-cm-/161072762462?hash=item2580af4e5e:g:x3sAAMXQE9hR773M

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459211
Udostępnij na innych stronach

Można bez palnika i paellari

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/?view=findpost&p=364678

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5020-owoce-morza/?do=findComment&comment=189962

Produkty dostępne na naszym rynku i do wykonania w każdych domowych warunkach

Przepisów na paellę jest mniej więcej tyle ile u nas na bigos,

Przyznam się że ten z baraniną jest bardzo interesujący. :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459235
Udostępnij na innych stronach

Tylko klapać.

 

Chyba uszami     :rolleyes:

 

Wybacz Davido ale jak dla mnie, albo to wszystko  przeparzyłeś (może tak lubisz ? ) Albo masz  bardzo tępy nóż

post-40273-0-74489100-1448750897_thumb.jpg

post-40273-0-35082600-1448750912_thumb.jpg

post-40273-0-69681600-1448750934_thumb.jpg

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie ma takiej opcji żebym mógł to przeparzyć (sporo czytałem o parzeniu)  :tongue:  Baleron parzony do 68 st w środku a polędwica parzona była do 65 st. Nie przekraczałem temperatury wody powyżej 75 st. Trzeba być naprawdę niepełnosprytnym żeby przeparzyć wędliny.

Nóż tępy to opcja najbardziej możliwa i chyba z tego co pamiętam to  przecinałem te wędlinki nożem do chleba z piłką. :D

davido31 ;)

Edytowane przez davido31
Odpowiedź na post.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/9/#findComment-459251
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.