Skocz do zawartości

Breasola - sprawdzony przepis poszukiwany!


Slow_Food

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Zajadałem się podczas wizyty w północnych Włoszech Breasolą.

Chciałbym spróbować wykonać ją samemu.

Czy ktoś kiedyś próbował ugryźć ten temat?

W sieci jest trochę przepisów, ale wolałbym oprzeć się na sprawdzonym w polskich warunkach.

Pozdrawiam

Slow_Food

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym spróbować wykonać ją samemu.

 

 

Ale co ? bo jeśli samą przystawkę mając przygotowane mięso to pół bidy , natomiast jeśli chcesz odtworzyć sam wyrób mięsny z dojrzewaniem etc to będzie problem :(

 

Poszukaj na forum wątku o Bastrumie wołowej i wzorując się na nim próbuj coś wykombinować z udźca wołowego, zamiast przypraw tam opisanych skoncentruj się na gałce, jałowcu i cynamonie ;)

Ten konkretny smak będzie ciężko odtworzyć w naszych warunkach ale powinieneś się mocno zbliżyć tak jak w przypadku polędwicy a'la Parma

 

Tutaj masz linkę do bastrumy:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

MIalam okazje ogladac wprogramie tv u nas jak robiona ta  http://www.sbs.com.au/food/recipes/vince-chicco-merlos-bresaola

 Wszyscy w tym programie chwalili,oni maja farme gdzie goscie z calego kraju zjezdzaja. Jesli to pomoze to prosze. Jak jakies pytania do tego przepisu to przetlumacze

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.