Maad Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 31 Października 2015 czytaj co chcesz, pisz co chcesz ... tylko plissss, wyluzuj trochę Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-453503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) Maad - dziękuję, watek dotyczy noża i tak wyszło z tym ostrzeniem i kamieniami,Wracam do tematu, po dłuższych rozważaniach zdecyduję się na nóż nr 05 z polkarsu, jak dojedzie do mnie to zdam relację. Dziękuje wszystkim za wskazówki Edytowane 31 Października 2015 przez daniel1886 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-453534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 31 Października 2015 zdecyduję się na nóż nr 05 z polkarsu zmierz proszę kąt ostrzenia Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-453547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystek98 Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) Jaka miara ma być ? Tak ze 4 szt 2groszówek.No i dodatkowy wydatek kolega musi kupić (goniometr). Edytowane 3 Listopada 2015 przez EAnna ort Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-453560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) Jaka miara ma być ? Tak ze 4 szt 2groszówek.No i dodatkowy wydatek kolega musi kupić (goniometr).jestem zwykłym programistą ale wydaje mi się, że po politechnice poradzę sobie z tym zadaniem.Pozdrawiam Edytowane 3 Listopada 2015 przez EAnna ort Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-453562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 31 Października 2015 goniometr? bez przesadyzmu, wystarczy darmowa aplikacja typu poziomica na smartfona (ja mam cóś o nazwie Spirit Level) Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-453563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystek98 Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) Używam kątomierza z aplikacji do mierzenia kąta w swojej maszynce.Maad zobacz aplikacje Smart Protractor ver 1.3.9 Edytowane 31 Października 2015 przez Krystek98 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-453565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 6 Listopada 2015 Nóż Polkars nr 05 wylądował w mojej kuchni. Dobrze leży w dłoni. Dzisiaj wieczorem wezmę go w obroty i naostrzę, Jak na nowy nóż to tępa dzida Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-454589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 6 Listopada 2015 Dobrze że dałeś , bo bym w to uwierzył...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-454594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystek98 Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 6 Listopada 2015 "tępa dzida" też ma kąt KT.Była prośba o podanie kąta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-454707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 6 Listopada 2015 Skąd Ci mam go podać, jak sami pracownicy nie wiedzą.A linijką w pracy nie zmierzę. ... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-454720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystek98 Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Miro to nie do Ciebie było."jestem zwykłym programistą ale wydaje mi się, że po politechnice poradzę sobie z tym zadaniem." do daniel 1886 była prośba. Edytowane 6 Listopada 2015 przez Krystek98 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-454738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 11 Listopada 2015 Mam pytanie, wprawdzie chodzi o ostrzenie ( wiem, że jest inny watek ) ale pytanie jednak dotyczy noży. Zawsze w domu miałem zbieraninę byle jakich noży. Jakoś się z tym żyło z przyzwyczajenia choć wiedzieliśmy z małżonką, że może być lepiej. No i z okazji przygotowywania pierwszych wędzonek kupiłem porządny nóż za całe 35,- zł. Ale rzeczywiście jest znacznie lepszy od starych noży. Mam 3 różne ostrzałki, takie "domowe" ( stalke, którą nie bardzo jeszcze umiem się posługiwać, z rolkowym kamieniem i taką szczelinową ). Jak ostrze ten nowy nóż to czuć, że ostrzałka zbiera materiał. A jak próbuje ostrzyć te stare to ostrzałka jakby ślizga się po ostrzu nie zbierając go zbytnio. Czy to kwesta innej stali, mniej podatnej na ostrzenie ( twardszej ? ) czy może w tych starych nożach ostrze się przyhartowało i utwardziło od pracy ? Bo nie wiem czy te starocie próbować reanimować i jakoś naostrzyć czy dokupić sobie kilka nowych, lepszych nozy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-456004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 12 Listopada 2015 W starych nozach od uzywania ostrze się nie przyhartuje , anie tez nie utwardzi , to nie jest ten gatunek stali ( dla porzadku Stal Hadfielda -o dużej zawarości manganu). Odczucie slizgania o którym piszesz moze być spowodowane gatunkiem stali , jak to jest stalka ( diamentowa ? zwykla ze stali nierdzewnej ? ) , jesli nzoe sa zblizone gatunkiem stali ze stalka moze byc takie odczucie oraza słaby wynik ostrzenia .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-456005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 12 Listopada 2015 (edytowane) To jest pewnie to zjawisko o którym pisze kolega: Unikają tego tematu.Pewnie z 52 ma.Jak zachowują sie pod osełką?Twardawe?Lub też co do stalki, spotkałem się ze stwierdzeniem: " stalka dobrze ciągnie" Edytowane 12 Listopada 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-456021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 12 Listopada 2015 Fabryczny szlif noża dopasowuje się do kształtu ostrzałki, tak jak nowe klocki docierają się do tarcz hamulcowych. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-456026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystek98 Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 13 Listopada 2015 Mam pytanie, wprawdzie chodzi o ostrzenie ( wiem, że jest inny watek ) ale pytanie jednak dotyczy noży. Zawsze w domu miałem zbieraninę byle jakich noży. Jakoś się z tym żyło z przyzwyczajenia choć wiedzieliśmy z małżonką, że może być lepiej. No i z okazji przygotowywania pierwszych wędzonek kupiłem porządny nóż za całe 35,- zł. Ale rzeczywiście jest znacznie lepszy od starych noży. Mam 3 różne ostrzałki, takie "domowe" ( stalke, którą nie bardzo jeszcze umiem się posługiwać, z rolkowym kamieniem i taką szczelinową ). Jak ostrze ten nowy nóż to czuć, że ostrzałka zbiera materiał. A jak próbuje ostrzyć te stare to ostrzałka jakby ślizga się po ostrzu nie zbierając go zbytnio. Czy to kwesta innej stali, mniej podatnej na ostrzenie ( twardszej ? ) czy może w tych starych nożach ostrze się przyhartowało i utwardziło od pracy ? Bo nie wiem czy te starocie próbować reanimować i jakoś naostrzyć czy dokupić sobie kilka nowych, lepszych nozy ? Pewnie że reanimować nie ma nic lepszego od tzw. noży ,dłut ,szczypiec dziadkowych. To że trudno sie ostrzą to bardzo dobrze.Naostrz na 15 stopni i ciesz sie i uważaj na palce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-456221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Witam, pracuje ktoś z takim sprzętem? Jeśli tak to proszę o opinie. http://www.fiskars.pl/produkty/kuchnia/noze-i-akcesoria-do-ciecia/noz-do-miesa-1001402http://www.fiskars.pl/produkty/kuchnia/noze-i-akcesoria-do-ciecia/noz-do-filetowania-1014200 Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-466170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ja mam podobne, co może również znaczyć całkiem inne. Jest kilka serii podobnych do siebie wyrobów Fiskarsa. Używam / używałem serii Functional Form. Na początku ostre, z czasem ostrzone coraz słabiej tą ostrość trzymają. Myślę że wynika to z ich elastyczności i hartowania. Jako że jestem trochę gadżeciażem i lubię kupić raz a dobrze, to w sprawie noży poszukałem opinii na knives.pl To są tacy sami "zboczeńcy" jak my, tylko w kwestii noży. Myślę, że w kwestii zakupu ostrych rzeczy warto skorzystać z porad na ich forum. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-466201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zlep zgadzam sie z toba ,na poczatku ostre a w miare ostrzenia coraz slabsze ,ja mam chyba wszystkie rodzaje ,zawsze jakis dokupuje z nowszych serii ..ale to sa noze do kuchni a nie dzielenia poltuszy,J a mam jeden ktory jest w dalszym ciagu doskonaly i ma napewno wiecej niz 20 lat ,noz z zabkami do chleba ,jeszcze z drewnianym uchwytem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-466205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Byłem, i jestem zadowolony z Fiskarsa, ale poczytałem właśnie trochę knives.pl i okazało się, że w porównywalnych cenach można kupić noże sporo lepsze.Jednak nie wiele ludzi aż tak bardzo zwraca na to uwagę. Jak u kogoś jestem to często zauważam, że ostrze noża świeci się jak psu jaja. Takim nożem to się dusi, a nie kroi. Tępy Fiskars przy tym, to jak Mercedes przy Maluszku. Dla osób którzy ostrzą stalką to przecinak, nie nóż. Plasterka cebuli nie ukroisz cieńszego jak kilka milimetrów. Pewnie mam hopla na tym punkcie, ale co zrobić. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-466224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Ja mam od prawie 2 lat komplet fiskars solid komplet 5 noży... Co tydzień przyjadę 3 razy po ostrzałem fiskarsa i są cały czas ostre jak brzytwa. Co jest jeszcze ważne, one są cięższe niż te prezentowane powyżej i dla mnie to jest ich właśnie zaletą bo nóż to ja muszę czuć w ręce jak go trzymam Do obrabianie mięsa to mam trybowniki 10 i 12 z polkarsa i jestem bardzo zadowolony ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-466295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 4 Stycznia 2016 A tak przez przypadek nie myjecie noży w gorącej wodzie, lub używacie do gorących potraw ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-466296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Chodzą słuchy, że nie wolno myć noży w gorącej wodzie. Jednak moim zdaniem to mit. Aby zaszły zmiany strukturalne w metalu trzeba przynajmniej około 200C. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-466297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Niech mit będzie mitem, a mój nóż do mięsa nigdy nie zobaczy zmywarki, gorącej wody, ani gorącej pieczeni.Podobno mitem jest też fakt, że jeśli fryzjerowi spadną nożyczki na ziemię, to też już nie nadają się do pracy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11633-no%C5%BCe/page/3/#findComment-466307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.