andrzej k Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Podobno mitem jest też fakt, że jeśli fryzjerowi spadną nożyczki na ziemię, to też już nie nadają się do pracy. Tego jeszcze nie słyszałem :D ......... ale jeszcze mam zapewne na to czas Chociaż zależy jak upadną . jak źle, to się mogą odkształcić i płaszczyzny cięcia nie spełnią swojego zadania jak należy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Dzięki za podpowiedzi. I jeszcze jedno pytanie: Polkars czy Dick do mięsa, głównie do klasyfikacji? Są jakieś różnice? Plusy, minusy? Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Starzy fachowcy napisali by tak: Dick to Mercedes, Polkars to Audi.Tylko teraz to już nie wiadomo gdzie produkują Mercedesy, a gdzie Audi.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Chodzą słuchy, że nie wolno myć noży w gorącej wodzie. Jednak moim zdaniem to mit. Aby zaszły zmiany strukturalne w metalu trzeba przynajmniej około 200C. Ja pracuje w profesjonalnej rzeźni w Niemczech, i u nas jest tak ze musimy przed i po pracy sterylizować noże we wrzącej wodzie, dla przykładu w ubojniach przy wycinaniu flaków nóż trzeba sterylizować co półtusze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Dobrze że się odezwałeś w tym temacie.Napisz proszę, czy według Ciebie sterylizacja wpływa na ostrzenie i ostrość noży.Chcę to w końcu wiedzieć, czy to bujda, czy jest coś w tym prawdy ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Z mojego doświadczenia nie ma to najmniejszego znaczenia, jedyne co mógłbym dodać i to czego mnie w pracy nauczyli to żeby nie ostrzyc noża zaraz po sterylizacji jak jest ciepły, bo podobno się szybciej ściera i maszyna do szlifowania się szybciej zużywa ile w tym prawdy to nie wiem tak mówią tak robię Ważne jest tez pierwsze ostrzenie na szlifierce lub jakiejś innej ostrzałce mechanicznej, żeby dobrze kont dobrać, bo jak to źle zrobimy to potem jest problem z wyprowadzeniem konta z powrotem(trzeba dużo noża zeszlifować) Jak dobrze naostrzymy na maszynie poprawimy stalko lub ostrzałką to z kilkadziesiat poltusz można zrobić (pamiętając o podostrzaniu noża) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Wielkie dzięki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Wielkie dzięki.Nie ma za co:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Chcę to w końcu wiedzieć, czy to bujda, czy jest coś w tym prawdy ? Zrób eksperyment:- weź dwa identyczne noże- jeden umyj 10 razy w zmywarce- sprawdź jak tną oba noże- podziel się na forum wnioskami Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Myślę że bardziej na ostrze noża wpływa używana w zmywarkach chemia połàczona z gorącą wodą niż woda czy temperatura sterylizacji. Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zrób eksperyment: - weź dwa identyczne noże - jeden umyj 10 razy w zmywarce - sprawdź jak tną oba noże - podziel się na forum wnioskami Tak eksperymentuję od ładnych nastu lat i wnioski mam takie jak pisałem wcześniej.Jednak może to być sugestia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 5 Stycznia 2016 chcialbym jeszcze dodać ze sterylizacja polega na włożeniu nożna do gorącej wody ta max 30s a w zmywarce program trwa ponad godzinne, być może ten dłuższy okres sprawia ze struktura noża sie zmienia. Ale to są tylko moje domysły metalurgiem nie jestem, jestem tylko prostym rzeźnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Pytanko nożowe mam. Czy byłby ktoś zainteresowany zakupem samego blanka (ostrza) do nożyka z dobrej stali - do samodzielnego wykończenia - dorobienia rękojeści. Kształt i wielkość można by ustalić - w ramach rozsądku i powtarzalności - oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Jaka to stal , jaka twardość, długości, i grubość blanka?czy będą mieć otworki do zamocowania rekojesci? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Miałem nadzieję, że za 100pln da się wydziergać coś w stylu gyuto - kt 12 może 15 cm, blank 3mm, zahartowane do 58-60HRC wykończone na satynę. Jednak chyba w tej cenie nawet przy grupowym zamówieniu (10 szt) nikt się nie podejmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Kiedyś zrobiłem kilka noży z bardzo dobrej stali dwustronnie ostrzonej - stal miała 63HRC - i miałem problem z wywierceniem otworków mocujących rekojesc. Jeden przetrwał u teściowej 25 lat i jest jej nozem tzw podstawowym:)100 zł za dobry blank i dużo i nie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Skąd miałeś taką fajową stal? No właśnie, rozpiętość cenowa samych blanków jest spora. Jak się nie uda zbiorowo to też sobie sam coś "wystrugam" - jak znajdę jakąś tarczę po krajzedze bez węglików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 9 Czerwca 2016 to były noże do cięcia przemysłowego materiałów ubraniowych w jakiś tam maszynach - dostałem 3 tzw zużyte:) twardość zapamiętałem bo miały symbolikę a wiertła były ze stali 60 HRC i był problem . Dzisiaj to wycina laser Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 24 Listopada 2016 A co myślicie o nożach tytanowych? Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Polak potrafi http://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/1,141635,17580391,O_takich_nozach_marzyli_szefowie_kuchni__Poznaj_tajemnice.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 nie natrafiłem jak dotąd na ostry i dobry poprosze jakies konkretne propozycje i gdzie kupić dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 nie natrafiłem jak dotąd na ostry i dobry Nie szukałeś Kwestia do czego - do miesa - np. polkars zupełnie Ci wystarczy - jedziesz do hurtowni w Nadarzynie na Żółwińską albo do Falent i kupujesz. Internet pełen - jak do celów innych kuchennych - polecam KAI , i oczywiście typu damasceny[Dodano: 28 kwi 2019 - 15:04]Jaszcze kwestia budżetu - bo za 20 zł nie kupisz - ale dobre polkarsy masarskie już troche ponad 30 Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 3 Maja 2020 A jakie macie zdanie nt.noży Rossler? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 3 Maja 2020 takie, jak o całej innej chińszczyźnie, Chiński produkt bardzo często marketingowo opiera się na nazwie. Jeżeli ma służyć masarniczo, to koniecznie coś niemieckawego (rossler, hendi,itp). Jeżeli ogrodniczo to amerykańsko (Nevada, NAC - New American Concept ...) Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 10 Lutego 2021 Jeżeli ma służyć masarniczo, to koniecznie coś niemieckawego (rossler, hendi,itp). dobrze, że zanaczyłeś, że niemieckawego, bo z niemieckimi to raczej nic współnego nie ma. Ale do rzeczy. Chciałem zapytać, czy ktoś z Was używał lub używa noży chińskich ? np. Xinzuo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.