Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry pomysł, tak właśnie zrobię. To najlepszy sposób, by przekonać się "co z tą klasyfikacją?"  :)

Problem w tym, że nie masz odpowiednich składników, czyli III wp lub wołowiny więc nie ma do czego porównywać.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-427874
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Problem w tym, że nie masz odpowiednich składników, czyli III wp lub wołowiny więc nie ma do czego porównywać.

 

Jak nie ma ??? Porówna czy opłaciło się klasyfikować i I przepuścić na 16mm, II na 8-10mm i podgardle na 4-5mm, czy od razu bez klasyfikacji podgardle na 4-5mm a reszta na 8-10mm. Skład ten sam tylko rozdrobnienie inne.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-427887
Udostępnij na innych stronach

 

 

tłuszcz drobny z podgardla 1,2 kg:

Ze zdjęcia widać, że pokazujesz mięso wieprzowe kl II B. W tluszczu drobnym praktycznie nie występuje tkanka mięśniowa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428025
Udostępnij na innych stronach

Oto i kiełbasa kiepska w całej swej okazałości:

 

post-63386-0-54061900-1433047980_thumb.jpg

 

Po parzeniu, powiesiłem ją w jeszcze ciepłej wędzarni, gdzie spędziła noc. Parę słów o smaku i konsystencji.

Kiełbasa jest dość zwarta, bardzo soczysta, pokrojona w plastry, zachowuje strukturę. Dominuje nuta świeżo mielonego, gruboziarnistego pieprzu. Wyczuwalny jest również niezwykły aromat kolendry i czosnku. Oceniam ją jako bardzo udaną, zresztą przy śniadaniu zostanie poddana najsurowszej krytyce - domowników. ;)

 

Teraz przekrój:

 

post-63386-0-80611600-1433048360_thumb.jpg

 

Przekroje są dwa. Zgodnie z sugestią kolegi Gonzo dwie parki przemieliłem na jednej siatce o oczkach 8 mm, jak leci, resztę według przepisu. Różnic między obiema metodami, praktycznie nie ma. Smak jest identyczny, natomiast kiełbasa sporządzona na jednej siatce, jest jakby bardziej mniej zwarta, bardziej krucha.

 

Na zdjęciu - kiełbasa z prawej zrobiona według prawideł sztuki z klasyfikacją mięsa, 

z lewej - kiełbasa zmielona jednym sitkiem, bez klasyfikacji.

Edytowane przez ewidencja
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428080
Udostępnij na innych stronach

No niekiepska Ci wyszła ta kiepska :)

Na jakiej maszynce mieliłeś?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428097
Udostępnij na innych stronach

ale która diana? numer 5 czy 8? to ważne

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428109
Udostępnij na innych stronach

Na tabliczce znamionowej, jest takie oznaczenie: 886/8.

W jakim kontekście ważny jest rodzaj maszynki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428123
Udostępnij na innych stronach

To prawdopodobnie jest "8", czyli ta o trochę większej komorze mielenia, dzięki czemu trochę mniej miażdży mięso. Co i tak nie ma znaczenia, bo z  pokazanego przekroju i praktycznie braku widocznych dużych kawałków krojonego ręcznie mięsa można wywnioskować, że także nadziewanie robiłeś maszynką.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428127
Udostępnij na innych stronach

To gdzie się podziała klasa I ręcznie krojona w kostkę 2x2?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428132
Udostępnij na innych stronach

Miast kroić, posłuchałem rady i zmieliłem ją na siatce 13 mm.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428157
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam!

Ja też w temacie Kiepska kiełbasa - dosłownie.

Mam pytanie do kol. Forumowiczów z gat. „co zrobiłem źle”

Otóż zrobiłem kiełbasę wg przepisu „Kiełbasa smaczna Pedra”. Kiełbasę nadziewałem popołudniem, miała przez noc sobie wisieć na drążku w spiżarni i następnego dnia rano osuszanie i wędzenie. Ale wieczorem stwierdziłem, że jest w spiżarni zbyt ciepło i duszno, „zbliżała burza” w obawie, że może się to wszystko zepsuć, schowałem kiełbasę do lodówki.

Rano wyjąłem, powiesiłem na kiju w spiżarni na jakieś 3 godz. W tym czasie uruchomiłem wędzarnię  i do rozgrzanej komory włożyłem kiełbasę. Po dokładnym osuszeniu „poszedł” dym itd.itd.itd.

Problem zauważyłem już w momencie wkładania kiełbasy do zimnej wody. Prawie co drugi batonik miał pod jelitem w różnych miejscach "bąble" wody. (Wody do kiełbasy w trakcie wykonywania dodałem zgodnie z przepisem). Myślałem, że może mięso ‘wciągnie’ tę wodę, ale niestety nie. W przekroju kiełbasa je luźna jakby za rzadka, ale smaczna.

Wcześniej robiłem już wg tego przepisu i było wszystko ok. Mięso kupiłem (łopatkę i podgardle) w Kauflandzie.

Proszę o pomoc i przepraszam za długi opis.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-430972
Udostępnij na innych stronach

 Krótko pisząc. Mięso miało za niskie pH. Czy poszczególne rodzaje mięs były mieszane oddzielnie czy łącznie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431012
Udostępnij na innych stronach

Witam!.

Każdy rodzaj mięsa był oddzielnie zasolony, mieszany i przechowywany w lodówce 48 h.

Po 48 h. wszystko zmielone, wrzucone do naczynia i wymieszane.

Wszystkie przyprawy dodane były do zmielonej wołowinki.

Jeśli faktycznie zbyt niskie PH to jak w przyszłości się tego ustrzec?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431040
Udostępnij na innych stronach

Latem z wodą ostrożnie, trzeba czuć jak mięso klei, czy klei i wtedy lać....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431045
Udostępnij na innych stronach

 

 

Problem zauważyłem już w momencie wkładania kiełbasy do zimnej wody. Prawie co drugi batonik miał pod jelitem w różnych miejscach "bąble" wody.

 

Jesteś pewien, że to nie był tłuszczyk?  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431050
Udostępnij na innych stronach

To raczej na pewno nie woda, tylko tłuszcz z domieszką wody. 

Mnie to się również zdarzyło - kiepskie mięso. 

Rada - ostudzić batony, ponakłuwać pęcherze i wędzić ponownie. Efekt znakomity.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431121
Udostępnij na innych stronach

To raczej na pewno nie woda, tylko tłuszcz z domieszką wody. 

Mnie to się również zdarzyło - kiepskie mięso. 

Rada - ostudzić batony, ponakłuwać pęcherze i wędzić ponownie. Efekt znakomity.

Faktycznie, tłuszcz tam jest, ale mało więcej  jest galaretki. Mięso jak pisałem zakupiłem w Kauflandzie. Czyli - tanio kupisz, drogo zapłacisz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431166
Udostępnij na innych stronach

Za drobno zmielona 3-ka albo za słabo wymiąchane:) Też tak ostatnio się mi zrobiło ale, że na grila była robiona i następnego dnia skonsumowana to nawet nie poruszałem tematu:) Temperatur pilnowałem i termometry mam ok.W smaku i tak zajefajna wyszła - wg grilożerców :)

Dla mnie wniosek - next time białe idzie na 8-kę razem z 1-ką.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431185
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po 48 h. wszystko zmielone, wrzucone do naczynia i wymieszane.
Tutaj  zrobiłeś błąd, wyrabia sie mięsa chude, gdy uzyska sie  kleistość dodaje się tłuste i na końcu tluszcz. 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431192
Udostępnij na innych stronach

Za drobno zmielona 3-ka 

 

 

next time białe idzie na 8-kę razem z 1-ką.

Możesz wyjaśnić?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431226
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że tłuszczyk powinien jednak być mielony sitkiem 8 mm. Jak pisałem. Poprzednie kiełbaski tak robiłem i nie miałem podcieków a w ostatniej tłuszczyk zmieliłem 3 mm i podciekła. Stąd taki mój wniosek ale mogę się mylić. Może coś z podgardlem było nie tak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431256
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że tłuszczyk powinien jednak być mielony sitkiem 8 mm. Jak pisałem. Poprzednie kiełbaski tak robiłem i nie miałem podcieków a w ostatniej tłuszczyk zmieliłem 3 mm i podciekła. Stąd taki mój wniosek ale mogę się mylić. Może coś z podgardlem było nie tak.

Napisałeś, że "za drobno zmielona 3-ka".  III kl. ma być drobno zmielona i to 2,3 razy.

Co do reszty to się nie mylisz, tłuszcz na drobnym sitku to do parówek wszelkich. Tłuszcz to nie trójka. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431258
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.