paweljack Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Maja 2015 Dobry pomysł, tak właśnie zrobię. To najlepszy sposób, by przekonać się "co z tą klasyfikacją?" Problem w tym, że nie masz odpowiednich składników, czyli III wp lub wołowiny więc nie ma do czego porównywać. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-427874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Maja 2015 Problem w tym, że nie masz odpowiednich składników, czyli III wp lub wołowiny więc nie ma do czego porównywać. Jak nie ma ??? Porówna czy opłaciło się klasyfikować i I przepuścić na 16mm, II na 8-10mm i podgardle na 4-5mm, czy od razu bez klasyfikacji podgardle na 4-5mm a reszta na 8-10mm. Skład ten sam tylko rozdrobnienie inne. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-427887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Maja 2015 tłuszcz drobny z podgardla 1,2 kg: Ze zdjęcia widać, że pokazujesz mięso wieprzowe kl II B. W tluszczu drobnym praktycznie nie występuje tkanka mięśniowa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) Oto i kiełbasa kiepska w całej swej okazałości: Po parzeniu, powiesiłem ją w jeszcze ciepłej wędzarni, gdzie spędziła noc. Parę słów o smaku i konsystencji.Kiełbasa jest dość zwarta, bardzo soczysta, pokrojona w plastry, zachowuje strukturę. Dominuje nuta świeżo mielonego, gruboziarnistego pieprzu. Wyczuwalny jest również niezwykły aromat kolendry i czosnku. Oceniam ją jako bardzo udaną, zresztą przy śniadaniu zostanie poddana najsurowszej krytyce - domowników. Teraz przekrój: Przekroje są dwa. Zgodnie z sugestią kolegi Gonzo dwie parki przemieliłem na jednej siatce o oczkach 8 mm, jak leci, resztę według przepisu. Różnic między obiema metodami, praktycznie nie ma. Smak jest identyczny, natomiast kiełbasa sporządzona na jednej siatce, jest jakby bardziej mniej zwarta, bardziej krucha. Na zdjęciu - kiełbasa z prawej zrobiona według prawideł sztuki z klasyfikacją mięsa, z lewej - kiełbasa zmielona jednym sitkiem, bez klasyfikacji. Edytowane 31 Maja 2015 przez ewidencja Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 31 Maja 2015 Smacznego Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 31 Maja 2015 No niekiepska Ci wyszła ta kiepska Na jakiej maszynce mieliłeś? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 31 Maja 2015 Dziękuję - mam maszynkę Zelmer "Diana". Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 31 Maja 2015 ale która diana? numer 5 czy 8? to ważne Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 31 Maja 2015 Na tabliczce znamionowej, jest takie oznaczenie: 886/8.W jakim kontekście ważny jest rodzaj maszynki? Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 31 Maja 2015 To prawdopodobnie jest "8", czyli ta o trochę większej komorze mielenia, dzięki czemu trochę mniej miażdży mięso. Co i tak nie ma znaczenia, bo z pokazanego przekroju i praktycznie braku widocznych dużych kawałków krojonego ręcznie mięsa można wywnioskować, że także nadziewanie robiłeś maszynką. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 31 Maja 2015 Nie. Mam nadziewarkę. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 31 Maja 2015 To gdzie się podziała klasa I ręcznie krojona w kostkę 2x2? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 31 Maja 2015 Miast kroić, posłuchałem rady i zmieliłem ją na siatce 13 mm. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-428157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Witam!Ja też w temacie Kiepska kiełbasa - dosłownie.Mam pytanie do kol. Forumowiczów z gat. „co zrobiłem źle”Otóż zrobiłem kiełbasę wg przepisu „Kiełbasa smaczna Pedra”. Kiełbasę nadziewałem popołudniem, miała przez noc sobie wisieć na drążku w spiżarni i następnego dnia rano osuszanie i wędzenie. Ale wieczorem stwierdziłem, że jest w spiżarni zbyt ciepło i duszno, „zbliżała burza” w obawie, że może się to wszystko zepsuć, schowałem kiełbasę do lodówki.Rano wyjąłem, powiesiłem na kiju w spiżarni na jakieś 3 godz. W tym czasie uruchomiłem wędzarnię i do rozgrzanej komory włożyłem kiełbasę. Po dokładnym osuszeniu „poszedł” dym itd.itd.itd.Problem zauważyłem już w momencie wkładania kiełbasy do zimnej wody. Prawie co drugi batonik miał pod jelitem w różnych miejscach "bąble" wody. (Wody do kiełbasy w trakcie wykonywania dodałem zgodnie z przepisem). Myślałem, że może mięso ‘wciągnie’ tę wodę, ale niestety nie. W przekroju kiełbasa je luźna jakby za rzadka, ale smaczna.Wcześniej robiłem już wg tego przepisu i było wszystko ok. Mięso kupiłem (łopatkę i podgardle) w Kauflandzie.Proszę o pomoc i przepraszam za długi opis.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-430972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Krótko pisząc. Mięso miało za niskie pH. Czy poszczególne rodzaje mięs były mieszane oddzielnie czy łącznie? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Witam!.Każdy rodzaj mięsa był oddzielnie zasolony, mieszany i przechowywany w lodówce 48 h.Po 48 h. wszystko zmielone, wrzucone do naczynia i wymieszane.Wszystkie przyprawy dodane były do zmielonej wołowinki.Jeśli faktycznie zbyt niskie PH to jak w przyszłości się tego ustrzec? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Latem z wodą ostrożnie, trzeba czuć jak mięso klei, czy klei i wtedy lać.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Problem zauważyłem już w momencie wkładania kiełbasy do zimnej wody. Prawie co drugi batonik miał pod jelitem w różnych miejscach "bąble" wody. Jesteś pewien, że to nie był tłuszczyk? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Czerwca 2015 To raczej na pewno nie woda, tylko tłuszcz z domieszką wody. Mnie to się również zdarzyło - kiepskie mięso. Rada - ostudzić batony, ponakłuwać pęcherze i wędzić ponownie. Efekt znakomity. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Czerwca 2015 To raczej na pewno nie woda, tylko tłuszcz z domieszką wody. Mnie to się również zdarzyło - kiepskie mięso. Rada - ostudzić batony, ponakłuwać pęcherze i wędzić ponownie. Efekt znakomity.Faktycznie, tłuszcz tam jest, ale mało więcej jest galaretki. Mięso jak pisałem zakupiłem w Kauflandzie. Czyli - tanio kupisz, drogo zapłacisz! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Za drobno zmielona 3-ka albo za słabo wymiąchane:) Też tak ostatnio się mi zrobiło ale, że na grila była robiona i następnego dnia skonsumowana to nawet nie poruszałem tematu:) Temperatur pilnowałem i termometry mam ok.W smaku i tak zajefajna wyszła - wg grilożerców Dla mnie wniosek - next time białe idzie na 8-kę razem z 1-ką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Po 48 h. wszystko zmielone, wrzucone do naczynia i wymieszane. Tutaj zrobiłeś błąd, wyrabia sie mięsa chude, gdy uzyska sie kleistość dodaje się tłuste i na końcu tluszcz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Za drobno zmielona 3-ka next time białe idzie na 8-kę razem z 1-ką.Możesz wyjaśnić? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Wydaje mi się, że tłuszczyk powinien jednak być mielony sitkiem 8 mm. Jak pisałem. Poprzednie kiełbaski tak robiłem i nie miałem podcieków a w ostatniej tłuszczyk zmieliłem 3 mm i podciekła. Stąd taki mój wniosek ale mogę się mylić. Może coś z podgardlem było nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Wydaje mi się, że tłuszczyk powinien jednak być mielony sitkiem 8 mm. Jak pisałem. Poprzednie kiełbaski tak robiłem i nie miałem podcieków a w ostatniej tłuszczyk zmieliłem 3 mm i podciekła. Stąd taki mój wniosek ale mogę się mylić. Może coś z podgardlem było nie tak.Napisałeś, że "za drobno zmielona 3-ka". III kl. ma być drobno zmielona i to 2,3 razy.Co do reszty to się nie mylisz, tłuszcz na drobnym sitku to do parówek wszelkich. Tłuszcz to nie trójka. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11659-kie%C5%82basa-kiepska/page/2/#findComment-431258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.