Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem się pochwalić prostym przepisem na moja ulubiona niemiecka kiełbasę :D 

Składniki: 

2kg łopatki Wp II

2kg Boczku Wp IV lub V

18g\kg Soli kuchennej

3g\kg Pieprzu

2g\kg Kolendry

2g\kg Galki muszkatołowej 

 

Mięso kroimy w mniejsze kawałki a następnie mieszamy z przyprawami i mielimy na oczku 8mm 2 razy, potem dodajemy lodowata wodę ok. 10% wagi miesa i dobrze wyrabiamy.

Mase można jeść na surowo ze świeża bułkom i cebulka lub nadziać jelita wieprzowe lub baranie (wedle upodobania) i parzymy w temp ok 72 stopnie, lub pieczemy surowa na grillu lub w piekarniku.

Smacznego:D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/
Udostępnij na innych stronach

2kg Boczku Wp IV lub V

Witaj, wyjaśnisz?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-427997
Udostępnij na innych stronach

 

2kg Boczku Wp IV lub V

Witaj, wyjaśnisz?

 

to jest klasyfikacja niemiecka miesa wieprzowego.jest to odpad po pokrojeniu boczku do formy prostokata:D S IV jest to pasek boczku odkrojony od strony koteta oraz tak zwany szpic boczku, a s V jest to pasek z cyckami:D

Edytowane przez Darthnogen
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428002
Udostępnij na innych stronach

 

 

to jest klasyfikacja niemiecka miesa wieprzowego.jest to odpad po pokrojeniu boczku do formy prostokata:D S IV jest to pasek boczku odkrojony od strony koteta oraz tak zwany szpic boczku, a s V jest to pasek z cyckami:D
Wszysko zrozumiałem,jak ktoś nie kuma to niech pisze na moje PW z wróżką czekamy  :hmm:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428007
Udostępnij na innych stronach

Witaj

Prosty,łatwy przepis na smaczną kiełbasę,możesz jeszcze zastosować zamiast soli NPS i zrobisz Roh Polnische Wurst.

pozdrawiam


 

 

2kg Boczku Wp IV lub V

Witaj, wyjaśnisz?

 

to jest klasyfikacja niemiecka miesa wieprzowego.jest to odpad po pokrojeniu boczku do formy prostokata:D S IV jest to pasek boczku odkrojony od strony koteta oraz tak zwany szpic boczku, a s V jest to pasek z cyckami:D

 

od strony koteta

tłuściejsza część ta od strony żeber,

 

tak zwany szpic boczku

końcówka boczku odkrojona od strony szynki,prawidlowo kiedyś ta część była profilowana do pachwiny,

 

V jest to pasek z cyckami

nic innego jak obecna pachwina,pozbawiona tej chudej końcówki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428009
Udostępnij na innych stronach

 

 

to jest klasyfikacja niemiecka miesa wieprzowego.
Możesz podać oznaczenia jakościowe ( zawartość tłuszczu, ścięgien etc ) dla poszczególnych klas mięsa wieprzowego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428021
Udostępnij na innych stronach

Schweinefleisch Sortierung

SI (Schweinefleisch, fettgewebs- und sehnenarm)
Wassergehalt: 75,0%
Fettgehalt: 5,0%
Proteingehalt: 20,0%
BEFFE: 19,00%

SII (Schweinefleisch, überwiegend sehnenarm, geringer Fettanteil)
Wassergehalt: 73,0%
Fettgehalt: 8,0%
Proteingehalt: 19,0%
BEFFE: 17,50%

SII/III (Schweinefleisch, entsehnt, geringer Fettanteil)
Wassergehalt: 73,0%
Fettgehalt: 8,0%
Proteingehalt: 19,0%
BEFFE: 17,10%

SIII (Schweinefleisch, grob entsehnt, geringer Fettanteil)
Wassergehalt: 70,0%
Fettgehalt: 11,0%
Proteingehalt: 19,0%
BEFFE: 16,10%

SIV (Schweinefleisch, entsehnt, mit sichtbarem Fettanteil)
Wassergehalt: 53,0%
Fettgehalt: 33,0%
Proteingehalt: 14,0%
BEFFE: 11,90%

SV (Schweinebauch wie gewachsen, sichtbarer Fettanteil)
Wassergehalt: 32,0%
Fettgehalt: 60,0%
Proteingehalt: 8,0%
BEFFE: 6,80%

SVI (Schweinebacken)
Wassergehalt: 40,0%
Fettgehalt: 50,0%
Proteingehalt: 10,0%
BEFFE: 7,00%

SVII (Nackenspeck) 
Wassergehalt: 17,0%
Fettgehalt: 78,0%
Proteingehalt: 5,0%
BEFFE: 2,50%

SVIII (Rückenspeck ohne Schwarte) Wassergehalt: 8,0%
Fettgehalt: 90,0%
Proteingehalt: 2,0%
BEFFE: 0,30%

SIX (Fettzuschnitte)
Wassergehalt: 25,0%
Fettgehalt: 70,0%
Proteingehalt: 5,0%
BEFFE: 2,50%

SX (Wamme)
Wassergehalt: 40,0%
Fettgehalt: 50,0%
Proteingehalt: 10,0%
BEFFE: 7,00%

SXI (Flomen)
Wassergehalt: 20,0%
Fettgehalt: 75,0%
Proteingehalt: 5,0%
BEFFE: 3,20%

Schweineleber 
Wassergehalt: 76%
Fettgehalt: 5%
Proteingehalt: 19%
BEFFE: 18%


Prosze bardzo:D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428068
Udostępnij na innych stronach

Witam, chciałem się pochwalić prostym przepisem na moja ulubiona niemiecka kiełbasę :D Składniki: 2kg łopatki Wp II 2kg Boczku Wp IV lub V 18g\kg Soli kuchennej 3g\kg Pieprzu 2g\kg Kolendry 2g\kg Galki muszkatołowej

 

Chcialbym tylko dodac ze klasa SV to mieso "wie gewachsen" czyli ze skora, koscmi itd.

Edytowane przez yogi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428086
Udostępnij na innych stronach

 

Witam, chciałem się pochwalić prostym przepisem na moja ulubiona niemiecka kiełbasę :D Składniki: 2kg łopatki Wp II 2kg Boczku Wp IV lub V 18g\kg Soli kuchennej 3g\kg Pieprzu 2g\kg Kolendry 2g\kg Galki muszkatołowej

 

Chcialbym tylko dodac ze klasa SV to mieso "wie gewachsen" czyli ze skora, koscmi itd.

 

Mięsa  wie gewachsen zalicza się do tej kategorii ale nie koniecznie musi być użyte. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428101
Udostępnij na innych stronach

Nie pisalem do czego uzywa sie miesa SV, chcialem tylko podkreslic ze pod nazwa SV nalezy rozumiec elementy miesa ze skora i koscmi czyli krojone "jak leci" ktore zawieraja skladniki wody, tluszszu itd. jak podano powyzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428113
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.