Darthnogen Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Maja 2015 Witam, chciałem się pochwalić prostym przepisem na moja ulubiona niemiecka kiełbasę Składniki: 2kg łopatki Wp II2kg Boczku Wp IV lub V18g\kg Soli kuchennej3g\kg Pieprzu2g\kg Kolendry2g\kg Galki muszkatołowej Mięso kroimy w mniejsze kawałki a następnie mieszamy z przyprawami i mielimy na oczku 8mm 2 razy, potem dodajemy lodowata wodę ok. 10% wagi miesa i dobrze wyrabiamy.Mase można jeść na surowo ze świeża bułkom i cebulka lub nadziać jelita wieprzowe lub baranie (wedle upodobania) i parzymy w temp ok 72 stopnie, lub pieczemy surowa na grillu lub w piekarniku.Smacznego:D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Maja 2015 Szkoda ze nie dałeś jakiś fotek Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-427980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Maja 2015 Jak bede robil dam fotki mysle ze kolo soboty:D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-427985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Maja 2015 Bratwurst bez cielęciny albo wołowiny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-427986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Maja 2015 To jest naj prostrzy bratwurst z cielecina to Thüringer Bratwurst a z wolawinom to fein Bratwurst przynajmniej tak robia u nas w firmie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-427988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Maja 2015 2kg Boczku Wp IV lub VWitaj, wyjaśnisz? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-427997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) 2kg Boczku Wp IV lub VWitaj, wyjaśnisz? to jest klasyfikacja niemiecka miesa wieprzowego.jest to odpad po pokrojeniu boczku do formy prostokata:D S IV jest to pasek boczku odkrojony od strony koteta oraz tak zwany szpic boczku, a s V jest to pasek z cyckami:D Edytowane 30 Maja 2015 przez Darthnogen Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Maja 2015 to jest klasyfikacja niemiecka miesa wieprzowego.jest to odpad po pokrojeniu boczku do formy prostokata:D S IV jest to pasek boczku odkrojony od strony koteta oraz tak zwany szpic boczku, a s V jest to pasek z cyckami:D Wszysko zrozumiałem,jak ktoś nie kuma to niech pisze na moje PW z wróżką czekamy Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Maja 2015 WitajProsty,łatwy przepis na smaczną kiełbasę,możesz jeszcze zastosować zamiast soli NPS i zrobisz Roh Polnische Wurst.pozdrawiam 2kg Boczku Wp IV lub VWitaj, wyjaśnisz? to jest klasyfikacja niemiecka miesa wieprzowego.jest to odpad po pokrojeniu boczku do formy prostokata:D S IV jest to pasek boczku odkrojony od strony koteta oraz tak zwany szpic boczku, a s V jest to pasek z cyckami:D od strony kotetatłuściejsza część ta od strony żeber, tak zwany szpic boczkukońcówka boczku odkrojona od strony szynki,prawidlowo kiedyś ta część była profilowana do pachwiny, V jest to pasek z cyckaminic innego jak obecna pachwina,pozbawiona tej chudej końcówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Maja 2015 to jest klasyfikacja niemiecka miesa wieprzowego. Możesz podać oznaczenia jakościowe ( zawartość tłuszczu, ścięgien etc ) dla poszczególnych klas mięsa wieprzowego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Maja 2015 Schweinefleisch SortierungSI (Schweinefleisch, fettgewebs- und sehnenarm)Wassergehalt: 75,0%Fettgehalt: 5,0%Proteingehalt: 20,0%BEFFE: 19,00%SII (Schweinefleisch, überwiegend sehnenarm, geringer Fettanteil)Wassergehalt: 73,0%Fettgehalt: 8,0%Proteingehalt: 19,0%BEFFE: 17,50%SII/III (Schweinefleisch, entsehnt, geringer Fettanteil)Wassergehalt: 73,0%Fettgehalt: 8,0%Proteingehalt: 19,0%BEFFE: 17,10%SIII (Schweinefleisch, grob entsehnt, geringer Fettanteil)Wassergehalt: 70,0%Fettgehalt: 11,0%Proteingehalt: 19,0%BEFFE: 16,10%SIV (Schweinefleisch, entsehnt, mit sichtbarem Fettanteil)Wassergehalt: 53,0%Fettgehalt: 33,0%Proteingehalt: 14,0%BEFFE: 11,90%SV (Schweinebauch wie gewachsen, sichtbarer Fettanteil)Wassergehalt: 32,0%Fettgehalt: 60,0%Proteingehalt: 8,0%BEFFE: 6,80%SVI (Schweinebacken)Wassergehalt: 40,0% Fettgehalt: 50,0%Proteingehalt: 10,0%BEFFE: 7,00%SVII (Nackenspeck) Wassergehalt: 17,0% Fettgehalt: 78,0%Proteingehalt: 5,0% BEFFE: 2,50%SVIII (Rückenspeck ohne Schwarte) Wassergehalt: 8,0% Fettgehalt: 90,0%Proteingehalt: 2,0%BEFFE: 0,30% SIX (Fettzuschnitte) Wassergehalt: 25,0% Fettgehalt: 70,0%Proteingehalt: 5,0%BEFFE: 2,50%SX (Wamme)Wassergehalt: 40,0% Fettgehalt: 50,0%Proteingehalt: 10,0%BEFFE: 7,00% SXI (Flomen)Wassergehalt: 20,0% Fettgehalt: 75,0%Proteingehalt: 5,0% BEFFE: 3,20% Schweineleber Wassergehalt: 76% Fettgehalt: 5%Proteingehalt: 19%BEFFE: 18%Prosze bardzo:D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Maja 2015 Wassergehalt: Zawartosc wodyFettgehalt: Zawartosc tluszczuProteingehalt: Zawartosc proteinBEFFE: Bialko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) Witam, chciałem się pochwalić prostym przepisem na moja ulubiona niemiecka kiełbasę Składniki: 2kg łopatki Wp II 2kg Boczku Wp IV lub V 18g\kg Soli kuchennej 3g\kg Pieprzu 2g\kg Kolendry 2g\kg Galki muszkatołowej Chcialbym tylko dodac ze klasa SV to mieso "wie gewachsen" czyli ze skora, koscmi itd. Edytowane 31 Maja 2015 przez yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Maja 2015 Witam, chciałem się pochwalić prostym przepisem na moja ulubiona niemiecka kiełbasę Składniki: 2kg łopatki Wp II 2kg Boczku Wp IV lub V 18g\kg Soli kuchennej 3g\kg Pieprzu 2g\kg Kolendry 2g\kg Galki muszkatołowej Chcialbym tylko dodac ze klasa SV to mieso "wie gewachsen" czyli ze skora, koscmi itd. Mięsa wie gewachsen zalicza się do tej kategorii ale nie koniecznie musi być użyte. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Maja 2015 Nie pisalem do czego uzywa sie miesa SV, chcialem tylko podkreslic ze pod nazwa SV nalezy rozumiec elementy miesa ze skora i koscmi czyli krojone "jak leci" ktore zawieraja skladniki wody, tluszszu itd. jak podano powyzej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Maja 2015 Dziękuje bardzo. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Maja 2015 Dziękuje bardzo.Proszę bardzo:D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11664-niemiecki-bratwurst-grob-gebr/#findComment-428210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.