Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Czerwca 2015 FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA(French onion soup) Zupy chlebowo-serowe popularne są w wielu krajach. Jedną z nich jest słynna zupa z paryskich Hall. Podaje się ją zawsze z lekko gumowatą warstwą sera Gruyére na wierzchu. Składniki: - 50 g (1/4 szklanki) masła - 2 cebule (około 250 g) pokrojone w talarki - 10 ml (2 łyżeczki do herbaty) zwykłej mąki - 1 l (4 szklanki) wywaru warzywnego lub bulionu z kurczaka - 60 ml (4 łyżki stołowe) wytrawnego białego wina lub 30 ml (2 łyżki stołowe) wytrawnej sherry - 4 kromki chrupiącego, białego pieczywa - 150 g sera Gruyére lub Emmentala startego - sól i czarny pieprz mielony RADYAby zupa miała właściwy kolor, przed dodaniem wywaru należy lekko zrumienić cebulę. Zamiast sera Gruyére lub Emmentala można użyć Cheddara. Wykonanie:(porcja dla 4 osób) 1 Roztopić masło w dużym rondlu. Dodać cebulę i smażyć około 12 minut, aż się lekko przyrumieni. Oprószyć mąką, wymieszaći zrumienić na złoty kolor.2. Wlać wywar, wino lub sherry i zagotować, mieszając. Doprawić, przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut.3. Rozgrzać opiekacz (można gotować na grillu lub w piecu chlebowym). Lekko zrumienić kromki chleba i ułożyć na nich ser. Wstawić ponownie do opiekacza i opiekać, aż ser zacznie bulgotać. Włożyć kromki do 4 ogrzanych, żaroodpornych miseczek4 Wyjąć cebulę z wywaru i rozdzielić na 4 części. Włożyć cebulę do miseczek wlać wywar i natychmiast podawać. Ta wspaniała zupa może być świetnym dodatkiem menu podczas długotrwałych posiedzeń przy grillu. Smacznego! Autor: Roz DennyPrzygotował Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11677-francuska-zupa-cebulowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Czerwca 2015 Do tej zupy we Francji podaje sie biale wino o nazwie Gewurztraminer wspaniały duet smaku Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11677-francuska-zupa-cebulowa/#findComment-428610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Czerwca 2015 Do tej zupy we Francji podaje sie biale wino o nazwie Gewurztraminer wspaniały duet smaku A francuskiego już nie podają? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11677-francuska-zupa-cebulowa/#findComment-429165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Czerwca 2015 A francuskiego już nie podają? Przeciez to jest francuzkie wino . Spojrz na pisownie, wlasnie KArol napisal tak jak jest po francuzku Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11677-francuska-zupa-cebulowa/#findComment-429169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Czerwca 2015 A francuskiego już nie podają? Przeciez to jest francuzkie wino . Spojrz na pisownie, wlasnie KArol napisal tak jak jest po francuzku Nazwa w pisowni zbliżona do niemieckiej i stamtąd pochodzi, po FRANCUSKU pozbawiona jest "umlautu", wtedy wyraźnie widać, że wino jest FRANCUSKIE Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11677-francuska-zupa-cebulowa/#findComment-429546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Nazwa w pisowni zbliżona do niemieckiej Bo to wino alzackie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11677-francuska-zupa-cebulowa/#findComment-429548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Czerwca 2015 To jest wino francuskie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11677-francuska-zupa-cebulowa/#findComment-429621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Czerwca 2015 To jest wino francuskieTak napisałem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11677-francuska-zupa-cebulowa/#findComment-429622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariana58 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) oprócz wina francuskiego, można sie też pokusić o inne - np. australijskie ja korzystam z tej stronki zeby dobrać odpowiednie wino:xxxxxxxxxxxxxx tutaj wlasnie wszystko jest podane jak na tacy, wystarczy zaznaczyc co z czym i po co, i pokaze nam odpowiednie wino Edytowane 7 Grudnia 2015 przez EAnna reklama Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11677-francuska-zupa-cebulowa/#findComment-461023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartłomiej Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Dobra zupa na zimę, choć czegoś mi w niej brakuje... chyba... jakiegoś mięska Spróbuję dodać jakąś dziczyznę i zobaczę jak będzie Cytuj pity37program.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11677-francuska-zupa-cebulowa/#findComment-471156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Napewno to juz nie bedzie francuska zupa cebulowa ,tylko @bartłomiej'a zupa cebulowa ... Edytowane 26 Stycznia 2016 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11677-francuska-zupa-cebulowa/#findComment-471181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Stycznia 2016 FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Właśnie w niedzielę rozmawiałam z synem o cebulowej. Muszę przyznać, że fotka wygląda baaaaaardzooooo apetycznie . Te tościki mniamuśne. Synek przyjedzie po sesji trzeba będzie mu zrobić te pyszności . Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11677-francuska-zupa-cebulowa/#findComment-471190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Elu zrob bo naprawde smaczna ,ja zawsze robie jak mam nadmiar cebuli i nie wiem co z nia zrobic Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11677-francuska-zupa-cebulowa/#findComment-471192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.