bogdan b Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Pierwszy raz peklowałem metodą pięcio - dniową . Witaj Andrzeju ,jaką solanka i ile jej było . Ostatnio też boczki peklowałem przez pięć dni (tabela Dziadka) i okazało się że parzone wyszły na słoność super a surowe były zbyt słone ,ale przynajmniej nie musiałem solić jajecznicy :grin: Następnym razom ,surowe będę peklował w solance 6.5 % i zobaczę jakie w tedy wyjdą Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Jestem ciekaw jak ze słonościąJakby dotrwał, :rolleyes: tak na przykład, choć kawalątek do przyszłego Wtorku, to myślę, że czy słone czy nie słone "zejdą na pniu" :lol: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Arkadiuszu , wysyłać nie będę , poczęstować mogę . :smile: :lol: Witaj Andrzeju ,jaką solanka i ile jej było . Bogdanie , woda 1,6 litra 50%peklosól / 50% sól kamienna - 184g razem Powiem tak , przed wędzeniem boczuś był słonawy . Po parzeniu smak ok . Pozdrawiam [ Dodano: Wto 16 Sie, 2011 22:17 ]Jakby dotrwał, :rolleyes: Dotrwa :lol: Tak mnie się spodobało , że jutro jeszcze zapekluję nowy . Do wtorku będzie . Tak żeby pokemon głodny nie chodził :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 że jutro jeszcze zapekluję nowyJa od wczoraj pekluję wg Szczepana 6-cio dniowe, porównamy smaki, od początku tak pekluję i chętnie popróbuję z "innego peklowania" :grin: I chyba najlepiej będzie spróbować zanim "szkło" na stole się pojawi, tzn. tak myślę :lol: Tak żeby pokemon głodny nie chodził :lol:No pewno, damy chłopakowi zjeść :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Do wtorku będzieA do czwartku trochę dotrwa? :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Kazik , na bank dotrwa . :lol: . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Powiem tak , przed wędzeniem boczuś był słonawy . Po parzeniu smak ok . Andrzeju super ten boczek :clap: :thumbsup: :clap: 184g to nawet mniej niż tabela Dziadka ,jak będę teraz peklował to np. na 1,6 litra wody dam 110g co powinno uczynić solankę 6,5 %i zobaczę w tedy jaki będzie surowy boczek na słoność Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 na 1,6 litra wody dam 110g co powinno uczynić solankę 6,5 %i zobaczę w tedy jaki będzie surowy boczek na słoność Bogdanie , wybór należy do Ciebie . Sam jestem ciekaw , jak będzie ten boczek wędzony surowy słony , moim zdaniem przy niskim jednak stężeniu solanki . Z reguły , boczek wędzony surowy jest słonawy . Myślę że taka jego rola . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 andrzej k, a jak z parzeniem? Jak Wyglądało? Jak długi i jaka temperaturka? Hmmm. pysznie to wygląda, naprawdę Dzięki, pozdrawiam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 andrzej k, a jak z parzeniem? Jak Wyglądało? Ja parzę boczek w temperaturze 80 st ,60min . Powiem tak , nie lubię bardzo miękkiego boczku . Skórka jest twardawa , mnie bardzo smakuje zawsze można ją odciąć . :smile: Pozdrawiam P.S. Boczek wkładam do gotującej wody i jak temperatura opadnie do 80st to na takim poziomie parzę . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Tak żeby pokemon głodny nie chodziłandzejku mój, ty mój skarbie, przyjacielu... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: tylko przywieź ten boczuś, chociaż plasterek :thumbsup: po prostu brak słów.... :clap: :clap: :clap: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Witam Dzisiaj przy okazji wędzenia serków , wędziłem boczek który był wczoraj wędzony i parzony . No cóż , zrobiło go się trochę mniej i jest trochę bardziej słony . Jest to normalne , trochę wody odparowało , ale na dłużej wystarczy .......... chyba :grin: :lol: Zabiorę z sobą na Zlocik :smile: Nowy się pekluje w poniedziałek wędzenie i trochę słoninki uwędzę , paprykowej , coby struny głosowe posmarować :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 andrzej k, a miało być ostatnie wędzenie w ty roku :grin: :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Andrzeju, bardzo śliczny boczunio. :thumbsup: :clap: :thumbsup: Zgłodniałem patrząc na te smakwitości, idę coś przekąsić :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Eeeeech jaki śliczny boczek :thumbsup: już niedługo i ja będę robił takie cuda - jeszcze tylko zlot, kurs SDM i będzie dobrze :wink: Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zabiorę z sobą na Zlocik :smile:Twój boczek :thumbsup: do słodkiej "Morelówki Zbója" na wanilii, połączenie to sprawdziłem z moim boczkiem, dla mnie superaśne, :rolleyes: nie wiem czy tobie takie połączenie podejdzie :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 wój boczek :thumbsup: do słodkiej "Morelówki Zbója" na wanilii Ciekawe jak się bedą miały moje Kabanosy(chude :grin: ) do tej naleweczki :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Ciekawe jak się bedą miały moje Kabanosy(chude) do tej naleweczki :tongue:Będę musiał pilnować coby całej morelówki nie przeczytać, może się uda :grin: Mam tylko :rolleyes: chyba 4 buteleczki, a nas będzie co najmniej trzech Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 chyba 4 buteleczki, a nas będzie co najmniej trzech NO widzisz... czyli ja jako czwarta .. mam nadzieje że będzie mi dane posmakować Twojej Morelówki :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 nie wiem czy tobie takie połączenie podejdzie :grin: Qrcze , jak będzie za słodko , to będę popijał kwaśnym mlekiem . :smile: Albo sokiem pomidorowym . :thumbsup: Pozdrawiam [ Dodano: Sro 17 Sie, 2011 21:43 ]Mam tylko :rolleyes: chyba 4 buteleczki, a nas będzie co najmniej trzech O matko z Torunia , nie upilnujesz :wink: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-171528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Jako, że w lodówce zrobiło się pusto, a mięsa nie miałam zapeklowanego zrobiłam na szybko trochę kiełbasy. i jeszcze po raz pierwszy robiona cienka szynkowa, choć trochę się rozwarstwia, to w smaku super :thumbsup: tak na marginesie, czemu się rozwarstwia, za mało masy kleistej, czy dlatego, że podczas parzenia leżała bezpośrednio na dnie garnka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-172908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 :grin: może za duże kawałki mięsa i za mało wyrabiałaś,ale wygląda super :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-172909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 może za duże kawałki mięsa i za mało wyrabiałaś może i tak, tylko w drugim batonie tego defektu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-172938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Bo baton "odpoczął" i się nie poci . Cierpliwości przed spożyciem wymagał - wiem jakie to trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-172948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Henio, tylko zdjęcie to było robione następnego dnia, chyba tyle czasu powinno wystarczyć do wystygnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1169-moje-ostatnie-w%C4%99dzenie-w-tym-roku/page/15/#findComment-172950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.