Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy te mięsa (mam na myśli kości od schabu, żeberka itp)po ugotowaniu nadają się do sporządzenia kaszanki, pasztetu , salcesonu?

Czy to nie świętokradztwo?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/
Udostępnij na innych stronach

Ja czasami wykorzystuję na pasztet te okrawki mięs i sobie to chwalę bo nie zawsze mam gdzie zamrozić tyle kości :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22964
Udostępnij na innych stronach

Wszystko można zagospodarować do kaszanki i pasztetowej ,żeberka można uwędzić , mięso z kości wytrybować i można dodać do wszystkiego Kiedyś z kolegą kupowaliśmy kości schabowe i z mięsa tylko z nich robiliśmy kiełbasę -pycha. Najłatwiej zagospodarowywać na wywar do zupy. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22965
Udostępnij na innych stronach

u mnie specjalistami od kosci sa psy.Im tez sie cos nalezy :tongue: :tongue:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22968
Udostępnij na innych stronach

A rosół z tych kości? Można zaparzyć kaszę do kaszanki na tym?

Przepraszam za być może naiwne pytania ale chciałbym zagospodarować tego świniaka w rozsądny sposób. A to mój pierwszy raz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22969
Udostępnij na innych stronach

rosol bedziesz mial z gotowania miesa i to w nadatku, parzyc kasze polecam tylko tym rosolkiem.Jesli masz duzo miejsca w zamrazarkach to mrozic i pozniej na rosol do zupy bedziesz mial

Ja czestuje psiaki koscmi , bo nie mam mozliwosci zamrozenia wszystkiego

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22970
Udostępnij na innych stronach

bo nie mam mozliwosci zamrozenia wszystkiego

Ostatnio właśnie w tym celu kupiłem używaną zamrażarkę w idealnym stanie Electroluxa za 300zł. Najprawdopodobniej przyjechała ze Szwecji, odebrałem osobiście.

 

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=265758661

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22988
Udostępnij na innych stronach

Tomku ale ja juz mam duzy zamrazalnik i duza zamrazarke a i tak swinka (tzn to co po niej zostalo) nie zmiesci sie.

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22990
Udostępnij na innych stronach

Wg instrukcji tej zamrażarki powinno się w niej zmieścić ok. 80kg wyrobów.

Jaką część świnki przeznaczasz do zamrożenia?

I czy mówimy o półtuszy, czy całym prosiaku?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22992
Udostępnij na innych stronach

Jako ciekawostke podam (urodziłem sie i mieszkałem przez kilkanaście lat na Warmii i Mazurach), że Mazurzy, w pomieszczeniach gospodarczych, nawet stodołach, mieli wspaniałę urządzenia do przechowywania mięsa.

Otóż budowali z betonu dość wysokie postumenty o długości ok. 1,6-2,0 m x 80 - 90 cm szer. na górze tego postumentu był wyciety kształt półtuszy wieprzowej. najpierw sypano sól, nastepnie wkładano wychłodzoną półtuszę (ją również solono) i przykrywano ciężkim i grubym (szczelnym) betonowym wiekiem (taki sarkofag). Mięsko świetnie przetrzymywało się nawet w okresie wysokich temperatur. Podczas procesu solenia mięso oddawało wodę i wytwarzała się solanka. Oczywiście po jakimś czasie woda z solą znów jest pobierana przez mięso, ale to juz jest wiadome. Ludzie spobie radzili jak umieli, nie dysponując sprzetem chłodniczym. Co najwazniejsze - Przeżyli. :grin:

Dodam, że w wieku mozna było zrobic także kształt półtuszy i wtedy w takim sarkofagu, przechowywano całą, wychłodzoną i wyczyszczoną półtuszę (pozbawioną wnętrzności). Była tylko dobrze wysolona wewnątrz i tak jak podałem wcześcniej - od spodu i z wierzchu.

Jesli wystąpiła koniecznośc pobrania mięsa, odsuwało sie pokrywę, odcinało potrzebny kawałek, soliło miejsce cięcia, zasuwało pokrywę i "chłodziarka" pracowała dalej.

Podobno jest to stary sposób niemiecki przejety przez Mazurów i Warmiaków.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22996
Udostępnij na innych stronach

Jasne. Rozmawialiśmy z Gabi na ten temat.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22999
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

W Wielkopolsce przechowywano półtusze zasolone w beczkach dębowych w piwnicach tzw ziemiankach . Pamiętam że to mięsko było w w takim jakby soku czyli też oddawało wodę na skutek solenia . Było to w beczce aż do zjedzenia i nikt się nie zatruł i z tego powodu nie był chory . Pamiętajmy że świnie były bite co miały koło 200kg

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-23001
Udostępnij na innych stronach

W beczce zasolonego świniaka to przechowywał w chłodnej spiżarce jeszcze mój tato. A jaka pyszna była taka zasolona słoninka ...mniam..mniam. Pod "załącznik" była super.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-23002
Udostępnij na innych stronach

Ja proponuje ugotować kości w małej ilości wody z dodatkiem warzyw i przypraw. Powstały rosołek można zamrozić w mniejszych porcjach , powinien wyjść esencjonalny, można go potem wykorzytać do zupki lub w daniach gdzie jest potrzebny bulion. Mięsko z kości obrać ,zmielić i narobić pierogów lub tez takie udotowane zamrożić i potem wykorzystać np. do bigosu. Takie wykorzystanie zajmie napewno mniej miejsca w zamrażarce. pozdrawiam

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-23067
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

kaszubka33. Ja robię podobnie z głowizną , gotuję w szybkowarze i do słoików . Wykorzystuję do mojego ulubionego kapuśniaku gotowanego ze swojej kiszonej kapusty . Szybkowar ma taką zaletę że 300ml wody do ugotowania ryjka wystarczy .Miejsce w zamrażarce zwolnione a uciecha z kapuśniaku wielka .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-23076
Udostępnij na innych stronach

I czy mówimy o półtuszy, czy całym prosiaku?

o calym prosiaczku :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-23090
Udostępnij na innych stronach

Witam. U mnie sposobów na wykorzystanie kości i tego, co na nich zostało jest kilka:

- Kości gotuję, potem obieram mięsko na pasztety i kaszankę, a gotowe pakuję (szczelnie, bez babli powietrza!!) do słoików, pasteryzuję przez około 30 min (dla pewności można 2x po 20 min) albo piekę w słoikach w piekarniku (tylko tutaj trzeba wygotować nakrętki) i do piwniczki. (Słoiki pieczone trzeba zakręcać jeszcze, jak zawartość wrze, a zakrętki wyciągać bezpośrednio z wrzątku, żeby nie zakazić całości. W razie wątpliwości, pieczone można jeszcze za pasteryzować.)

- Kości solę, wędzę i wiszą w spiżarce czekając, aż staną się bazą na żurek, albo barszcz czerwony na zakwasie.

 

nie eksperymentowałem z za pasteryzowaniem samego rosołu, ale jak tylko za 2 tygodnie będę miał okazje, to się podzielę (oczywiście na początek samym faktem eksperymentu. Na wyniki będzie trzeba poczekać kilka tygodni, czy wszystko poszło zgodnie z planem.)

 

Pozdrawiam.

 

adwokat

Pozdrawiam. adwokat
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-23623
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.