strampek Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Listopada 2007 Czy te mięsa (mam na myśli kości od schabu, żeberka itp)po ugotowaniu nadają się do sporządzenia kaszanki, pasztetu , salcesonu?Czy to nie świętokradztwo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Listopada 2007 Ja czasami wykorzystuję na pasztet te okrawki mięs i sobie to chwalę bo nie zawsze mam gdzie zamrozić tyle kości :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Listopada 2007 Wszystko można zagospodarować do kaszanki i pasztetowej ,żeberka można uwędzić , mięso z kości wytrybować i można dodać do wszystkiego Kiedyś z kolegą kupowaliśmy kości schabowe i z mięsa tylko z nich robiliśmy kiełbasę -pycha. Najłatwiej zagospodarowywać na wywar do zupy. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Listopada 2007 u mnie specjalistami od kosci sa psy.Im tez sie cos nalezy :tongue: :tongue: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 23 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Listopada 2007 A rosół z tych kości? Można zaparzyć kaszę do kaszanki na tym?Przepraszam za być może naiwne pytania ale chciałbym zagospodarować tego świniaka w rozsądny sposób. A to mój pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Listopada 2007 rosol bedziesz mial z gotowania miesa i to w nadatku, parzyc kasze polecam tylko tym rosolkiem.Jesli masz duzo miejsca w zamrazarkach to mrozic i pozniej na rosol do zupy bedziesz mial Ja czestuje psiaki koscmi , bo nie mam mozliwosci zamrozenia wszystkiego Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Listopada 2007 bo nie mam mozliwosci zamrozenia wszystkiego Ostatnio właśnie w tym celu kupiłem używaną zamrażarkę w idealnym stanie Electroluxa za 300zł. Najprawdopodobniej przyjechała ze Szwecji, odebrałem osobiście. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=265758661 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Listopada 2007 Tomku ale ja juz mam duzy zamrazalnik i duza zamrazarke a i tak swinka (tzn to co po niej zostalo) nie zmiesci sie. Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Listopada 2007 Wg instrukcji tej zamrażarki powinno się w niej zmieścić ok. 80kg wyrobów.Jaką część świnki przeznaczasz do zamrożenia?I czy mówimy o półtuszy, czy całym prosiaku? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Listopada 2007 Jako ciekawostke podam (urodziłem sie i mieszkałem przez kilkanaście lat na Warmii i Mazurach), że Mazurzy, w pomieszczeniach gospodarczych, nawet stodołach, mieli wspaniałę urządzenia do przechowywania mięsa.Otóż budowali z betonu dość wysokie postumenty o długości ok. 1,6-2,0 m x 80 - 90 cm szer. na górze tego postumentu był wyciety kształt półtuszy wieprzowej. najpierw sypano sól, nastepnie wkładano wychłodzoną półtuszę (ją również solono) i przykrywano ciężkim i grubym (szczelnym) betonowym wiekiem (taki sarkofag). Mięsko świetnie przetrzymywało się nawet w okresie wysokich temperatur. Podczas procesu solenia mięso oddawało wodę i wytwarzała się solanka. Oczywiście po jakimś czasie woda z solą znów jest pobierana przez mięso, ale to juz jest wiadome. Ludzie spobie radzili jak umieli, nie dysponując sprzetem chłodniczym. Co najwazniejsze - Przeżyli. :grin: Dodam, że w wieku mozna było zrobic także kształt półtuszy i wtedy w takim sarkofagu, przechowywano całą, wychłodzoną i wyczyszczoną półtuszę (pozbawioną wnętrzności). Była tylko dobrze wysolona wewnątrz i tak jak podałem wcześcniej - od spodu i z wierzchu.Jesli wystąpiła koniecznośc pobrania mięsa, odsuwało sie pokrywę, odcinało potrzebny kawałek, soliło miejsce cięcia, zasuwało pokrywę i "chłodziarka" pracowała dalej.Podobno jest to stary sposób niemiecki przejety przez Mazurów i Warmiaków. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Listopada 2007 O Maxell !! Toś Ty Chłop z Mazur, tak jak moja lepsza połowa :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Listopada 2007 Jasne. Rozmawialiśmy z Gabi na ten temat. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-22999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Listopada 2007 Witam W Wielkopolsce przechowywano półtusze zasolone w beczkach dębowych w piwnicach tzw ziemiankach . Pamiętam że to mięsko było w w takim jakby soku czyli też oddawało wodę na skutek solenia . Było to w beczce aż do zjedzenia i nikt się nie zatruł i z tego powodu nie był chory . Pamiętajmy że świnie były bite co miały koło 200kg Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-23001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Listopada 2007 W beczce zasolonego świniaka to przechowywał w chłodnej spiżarce jeszcze mój tato. A jaka pyszna była taka zasolona słoninka ...mniam..mniam. Pod "załącznik" była super. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-23002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Listopada 2007 Ja proponuje ugotować kości w małej ilości wody z dodatkiem warzyw i przypraw. Powstały rosołek można zamrozić w mniejszych porcjach , powinien wyjść esencjonalny, można go potem wykorzytać do zupki lub w daniach gdzie jest potrzebny bulion. Mięsko z kości obrać ,zmielić i narobić pierogów lub tez takie udotowane zamrożić i potem wykorzystać np. do bigosu. Takie wykorzystanie zajmie napewno mniej miejsca w zamrażarce. pozdrawiam Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-23067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Listopada 2007 Witam kaszubka33. Ja robię podobnie z głowizną , gotuję w szybkowarze i do słoików . Wykorzystuję do mojego ulubionego kapuśniaku gotowanego ze swojej kiszonej kapusty . Szybkowar ma taką zaletę że 300ml wody do ugotowania ryjka wystarczy .Miejsce w zamrażarce zwolnione a uciecha z kapuśniaku wielka . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-23076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Listopada 2007 I czy mówimy o półtuszy, czy całym prosiaku?o calym prosiaczku :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-23090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwokat Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Listopada 2007 Witam. U mnie sposobów na wykorzystanie kości i tego, co na nich zostało jest kilka:- Kości gotuję, potem obieram mięsko na pasztety i kaszankę, a gotowe pakuję (szczelnie, bez babli powietrza!!) do słoików, pasteryzuję przez około 30 min (dla pewności można 2x po 20 min) albo piekę w słoikach w piekarniku (tylko tutaj trzeba wygotować nakrętki) i do piwniczki. (Słoiki pieczone trzeba zakręcać jeszcze, jak zawartość wrze, a zakrętki wyciągać bezpośrednio z wrzątku, żeby nie zakazić całości. W razie wątpliwości, pieczone można jeszcze za pasteryzować.)- Kości solę, wędzę i wiszą w spiżarce czekając, aż staną się bazą na żurek, albo barszcz czerwony na zakwasie. nie eksperymentowałem z za pasteryzowaniem samego rosołu, ale jak tylko za 2 tygodnie będę miał okazje, to się podzielę (oczywiście na początek samym faktem eksperymentu. Na wyniki będzie trzeba poczekać kilka tygodni, czy wszystko poszło zgodnie z planem.) Pozdrawiam. adwokat Cytuj Pozdrawiam. adwokat Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1174-zagospodarowanie-mi%C4%99sa-pozosta%C5%82ego-na-ko%C5%9Bciach/#findComment-23623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.