electra Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Lipca 2015 Upal wiec cos pic trzeba ...smak lata czyli sok z kwiatow czarnego bzu ...musi postac troche i do butelek bedzie pyszna lemoniada na gorace dni Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Lipca 2015 ... albo dolać troszkę alkoholu i pyszna hyćkówka wychodzi Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-434257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Lipca 2015 hyćkówka Piękne określenie. Elektra, brawo!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-434260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Lipca 2015 Syrop gotowy ..tylko rozcienczac i pic ( oczywiscie sa tacy to takich pefumowanych napojow nie lubia )A tu przepis jakby ktos chcial Ok 30 kwiatostanow 1,5 l gotujacej wody1 kg cukru3 cytryny 50 g kwasku cytrynowego Kwiatki wyplukac, ulozyc w garnku dodac pokrojone w plasterki cytryny .Zalac woda z rozpuszczonym cukrem i kwaskiem. odstawic na 48 godzin w chlodne miejsce, zlac do butelek przez gaze zeby usunac pozostalosci po kwiatach.Przechowywac w zimnym miejscu ,potrafi skisnac ,zeby dluzej przechowac mozna zamrozic.A tu moj juz w butelkach Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-434433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 W poniedzialek zakisilam troche ogorkow ,a z tego co mi sie nie zmiescilo do garnka postanowilam zrobic "smörgåsgurka" czyli kanapkowe ogorki w plasterkach doskonale do kanapki z pasztetem czy do domowego hamburgera Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-439990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 postanowilam zrobic "smörgåsgurka" czyli kanapkowe ogorki w plasterkach doskonale do kanapki z pasztetem czy do domowego hamburgera Czy to podobne do tych co w I**KEA w kanapkach podają ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Czy akurat takie doslownie to nie wiem bo nigdy nie jadlam nic w Ikea,ale ogorki sa wedlug mnie super bo ja lubie takie dosc mocno slodkie . np mojej ulubione http://www.orklafoods.se/var/ezflow_site/storage/images/selskaper/orkla-foods/orkla-foods-sweden/ofs/procordia/vaart-pressrum/procordia-faar-husmansbords-diplom-foer-oenos-mor-annas-smoergaasgurka/324790-6-swe-SE/Procordia-faar-Husmansbords-diplom-foer-Oenos-Mor-Annas-Smoergaasgurka_medium.jpg i te tez sa bardzo popularnehttps://static.mathem.se/shared/images/products/large/smorgasgurka-skivad-715g-felix-1.jpg Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez chudziak Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 nie wiem bo nigdy nie jadlam nic w Ikea Ja też nie. Ale przechodzę obok tam gdzie sprzedają i nozdrza czuja ogórki i prażoną cebulę.Dzieki za podpowiedzi. Skorzystam.A przepisy za chwilkę na pewno udostępnisz. Peawda? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Czy akurat takie doslownie to nie wiem bo nigdy nie jadlam nic w Ikea,ale ogorki sa wedlog mnie super bo ja lubie takie dosc mocno slodkie . np mojej ulubione http://www.orklafoods.se/var/ezflow_site/storage/images/selskaper/orkla-foods/orkla-foods-sweden/ofs/procordia/vaart-pressrum/procordia-faar-husmansbords-diplom-foer-oenos-mor-annas-smoergaasgurka/324790-6-swe-SE/Procordia-faar-Husmansbords-diplom-foer-Oenos-Mor-Annas-Smoergaasgurka_medium.jpg i te tez sa bardzo popularnehttps://static.mathem.se/shared/images/products/large/smorgasgurka-skivad-715g-felix-1.jpg Masz rację Electro, te akurat które prezentujesz są super, choć do najtańszych nie należą . porównując oczywiście tego samego rodzaju ogóreczki "marketowe" .Dyziu Electra pewnie poda swój wypróbowany i ulubiony przepis, ale tu masz taki można by rzec podstawowy;http://receptfavoriter.se/recept/inlagd-smoergasgurka.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Dyziu Electra pewnie poda swój wypróbowany i ulubiony przepis, ale tu masz taki można by rzec podstawowy; Dziękuję jak nie wiem co!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Electro wrzuć przepis na te ogórki please Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Również proszę. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Moje ogorki robie troszke inaczej niz te z linku podanego przez sverige2 Smörgåsgurka / ogorki kanapkowe :I zalew: 1 kg ogorkow 100 g sol gruboziarnista0,6 l wody II zalew:0,2 l ocet 12%0,2 l woda0.3 kg cuker1 lyzka gorczyca do kazdego sloika po 1 baldachu kopru. I zalew rozpuscic sol i zalac pokrojone w plasterki (ok 0.5cm) ogorki odstawic na 24 h. Po tym czasie przecedzic ogorki, w miedzy czasie robimy II zalew.Zagotowac ( woda, ocet, gorczyca i cukier )ogorki i baldachy kopru wsadzamy do sloikow, dokladamy gorczyce i zalewamy goraca zalewa,sloiki zakrecamy.schlodzone nadaja sie do jedzenia ,ja jednak wole jak troche postoja.wysmienite do kanapek z pasztetem. przechowalnosc 6-12 miesiecy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzięki A mogłabyś przetłumaczyć ten drugi przepis? Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez @hana Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 @@hana,postaram sie jak najszybciej przetlumaczyc ,tylko nie wiem czy dzis zdaze bo mam troche roboty Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Dzięki A mogłabyś przetłumaczyć ten drugi przepis? A który "drugi" przepis chodzi ?Przepraszam Electro że piszę w Twoim temacie, ale to tylko tak doraźnie w ramach koleżeńskiej współpracy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Electra dziekuje rowiez za przepis, tez sobie go wsadze w zakladke, aby na poczatek sprobowac. Mam pytanie, napisals ,ze lubisz jak troche postoja, ile to jest to troche, aby zrobic wstepne smakowanie czy smakuja Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Sverige2 ,nie ma sprawy ,ten drugi przepis to pewnie ten z twojego linku ,on rozni sie nieznacznie od mojego bo ja nie dodaje nic procz soli i gorczycy, no i zeby mozna bylo dluzej przechowywac zalewam solanka ,( zreszta tam tez o tym pisza) nigdy nie robilam z innych ogorkow ,tylko z västeråsgurka.Anno 2-3 dni ,zobaczysz sama bo one troche tak kolor zmienia ,to mozna probowac ,jak otworzysz sloik to trzymaj w lodowce. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Anno 2-3 dni ,zobaczysz sama bo one troche tak kolor zmienia ,to mozna probowac ,jak otworzysz sloik to trzymaj w lodowce. Dziekuje Elecra , ja zawsze trzymam nawet sloik ktory planuje otworzyc w lodowce, bo lubie kiedy ogorki sa zimne Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Anno to tak jak ja zawsze najpierw do lodowki ,bardzije chrupkie wtedy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 @@hana,postaram sie jak najszybciej przetlumaczyc ,tylko nie wiem czy dzis zdaze bo mam troche roboty Nie ma pośpiechu Dzięki A mogłabyś przetłumaczyć ten drugi przepis? A który "drugi" przepis chodzi ? O ten, który Ty podałeś A może Ty przetłumaczysz ? Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Sverige jak masz czas to przetlumacz ,bo ja dzis zarobiona po uszy jestem ..a popoludniu mam jeszcze remont w pokoju Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Szwedzkie ogórki kanapkowe 1. 2 kg. ogórków2. Ocet 12% (może być 10%)3. 4 dl. (decylitry) cukru4. 8 dl. wody5. Cebula 1 szt.6. Gorczyca (2 łyżki stołowe)7. Pieprz biały ( 2 łyżeczki od herbaty)8. Koper 5 szt. świeżych baldachów, lub 1 łyżka stołowa nasion9. 2 -3 plasterki chrzanu na jeden słoik Przygotowanie 1. Ogórki mogą być małe, jak na kwaszeniaki, jeżeli chcemy je sobie przygotować w całości, lub szklarniowe jeżeli będziemy je kłaść do słoików krojone w plastry. Jeżeli chcemy aby ogórki przechowywały się dobrze przynajmniej kilka miesięcy to należy je po umyciu na 12 godz. włożyć do solanki. Solanka składa się z 8 dl. wody i 2 dl. soli. następnie po 12 godz. wyjąć z solanki i układać w słoikach pokrojone w plastry, lub w całości, w zależności od upodobań. Jeżeli wkładamy ogóreczki w całości, to należy je nakłuwać w kilku miejscach widelcem. 2. Ogórki szklarniowe,po pokrojeniu w plastry, układamy bezpośrednio w słoikach. Można też robić ogórki tzw. odciskane (prasowane), należy wtedy po pokrojeniu w plastry włożyć do słoika i wsypać pół łyżeczki soli, odczekać ok. 5 min. a następnie powstałą wodę odcisnąć i wylać. 3. Zagotować wodę z octem, cukrem i przyprawami, pokrojoną cebulą, gorczycą, koprem i białym pieprzem, do słoików włożyć plasterki chrzanu. 4. Zalać ogórki gorącą zalewą (może też być wystudzona, zimna) lepsza jest jednak gorąca, bo ogóreczki są wtedy bardziej chrupiące a słoiki automatycznie się wekują. Ogórki w plastrach smakują najlepiej dopiero po 2- 3 dniach maceracji. Ogóreczki robione w całości są najlepsze dopiero po kilku tygodniach dojrzewania w słoiczkach. Przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu, może też być w lodówce jeżeli mamy miejsce. Ogóreczki smakują fantastycznie nie tylko do kanapek . Życzę smacznego. Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzieki Sverige2 a ja wlasnie uporalam sie z drylowaniem 2 łubianek wisni... Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez chudziak Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Sverige thx Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.