Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Upal wiec cos pic trzeba ...

smak lata czyli sok z kwiatow czarnego bzu ...

musi postac troche i do butelek  bedzie pyszna lemoniada na gorace dni

post-58387-0-33218100-1436106369_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 180
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

... albo dolać troszkę alkoholu i pyszna hyćkówka wychodzi :D

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-434257
Udostępnij na innych stronach

 

 

hyćkówka

Piękne określenie.

 

Elektra, brawo!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-434260
Udostępnij na innych stronach

Syrop  gotowy ..tylko rozcienczac i pic :) ( oczywiscie sa tacy to takich pefumowanych napojow nie lubia )

A tu przepis jakby ktos chcial 

Ok 30 kwiatostanow 

1,5 l gotujacej wody

1 kg cukru

3 cytryny 

50 g kwasku cytrynowego 

Kwiatki wyplukac, ulozyc w garnku dodac pokrojone w plasterki cytryny .Zalac woda z rozpuszczonym cukrem i kwaskiem. odstawic na 48 godzin w chlodne miejsce, zlac do butelek przez gaze zeby usunac pozostalosci po kwiatach.

Przechowywac w zimnym miejscu ,potrafi skisnac ,zeby dluzej przechowac mozna zamrozic.

A tu moj juz w butelkach 

post-58387-0-60386200-1436271131_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-434433
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W poniedzialek zakisilam troche ogorkow ,a z tego co mi sie nie zmiescilo do garnka postanowilam zrobic "smörgåsgurka" czyli kanapkowe ogorki w plasterkach doskonale do kanapki z pasztetem czy do domowego hamburgera  :)

post-58387-0-50695400-1439986852_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-439990
Udostępnij na innych stronach

 

 

postanowilam zrobic "smörgåsgurka" czyli kanapkowe ogorki w plasterkach doskonale do kanapki z pasztetem czy do domowego hamburgera

Czy to podobne do tych co w I**KEA w kanapkach podają ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440016
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie wiem bo nigdy nie jadlam nic w Ikea

Ja też nie. Ale przechodzę obok tam gdzie sprzedają i nozdrza czuja ogórki i prażoną cebulę.

Dzieki za podpowiedzi. Skorzystam.


A przepisy za chwilkę na pewno udostępnisz. Peawda?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440019
Udostępnij na innych stronach

 

Masz rację Electro, te akurat które prezentujesz są super, choć do najtańszych nie należą :D. porównując oczywiście tego samego rodzaju ogóreczki "marketowe" :D.

Dyziu Electra pewnie poda swój wypróbowany i ulubiony przepis, ale tu masz taki można by rzec podstawowy;

http://receptfavoriter.se/recept/inlagd-smoergasgurka.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440024
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dyziu Electra pewnie poda swój wypróbowany i ulubiony przepis, ale tu masz taki można by rzec podstawowy;

Dziękuję jak nie wiem co!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440039
Udostępnij na innych stronach

Moje ogorki robie troszke inaczej niz te z linku podanego przez sverige2 

 

Smörgåsgurka / ogorki kanapkowe :

I zalew:
 
1 kg ogorkow 
100 g sol gruboziarnista
0,6 l wody
 
II zalew:
0,2 l ocet 12%
0,2 l woda
0.3 kg cuker
1 lyzka gorczyca 
do kazdego sloika po 1 baldachu kopru.
 
I zalew rozpuscic sol i zalac pokrojone w plasterki (ok 0.5cm) ogorki odstawic na 24 h.
 
Po tym czasie przecedzic ogorki, w miedzy czasie robimy II zalew.
Zagotowac ( woda, ocet, gorczyca i cukier )
ogorki i baldachy kopru wsadzamy do sloikow, dokladamy gorczyce i zalewamy goraca zalewa,sloiki zakrecamy.
schlodzone nadaja sie do jedzenia ,ja jednak wole jak troche postoja.
wysmienite do kanapek z pasztetem. 
przechowalnosc 6-12 miesiecy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440103
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :)

A mogłabyś przetłumaczyć ten drugi przepis?

Edytowane przez @hana

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440104
Udostępnij na innych stronach

@@hana,postaram sie jak najszybciej przetlumaczyc ,tylko nie wiem czy dzis zdaze bo mam troche roboty  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440106
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :)

A mogłabyś przetłumaczyć ten drugi przepis?

 

 A który "drugi" przepis chodzi ?

Przepraszam Electro że piszę w Twoim temacie, ale to tylko tak doraźnie w ramach koleżeńskiej współpracy :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440107
Udostępnij na innych stronach

Electra dziekuje rowiez za przepis, tez sobie go wsadze w zakladke, aby na poczatek sprobowac. Mam pytanie, napisals ,ze lubisz jak troche postoja, ile to jest to troche, aby zrobic wstepne smakowanie czy smakuja  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440111
Udostępnij na innych stronach

Sverige2 ,nie ma sprawy ,ten drugi przepis to pewnie ten z twojego linku ,on rozni sie nieznacznie  od mojego bo ja nie dodaje nic procz soli i gorczycy, no i zeby mozna bylo dluzej przechowywac zalewam solanka ,( zreszta tam tez o tym pisza) nigdy nie robilam z innych ogorkow ,tylko z västeråsgurka.


Anno 2-3 dni ,zobaczysz sama bo one troche tak kolor zmienia ,to mozna probowac ,jak otworzysz sloik to trzymaj w lodowce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440114
Udostępnij na innych stronach

 

 

Anno 2-3 dni ,zobaczysz sama bo one troche tak kolor zmienia ,to mozna probowac ,jak otworzysz sloik to trzymaj w lodowce.

 Dziekuje Elecra , ja zawsze trzymam nawet sloik ktory planuje otworzyc w lodowce, bo lubie kiedy ogorki sa zimne  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440118
Udostępnij na innych stronach

Anno to tak jak ja zawsze najpierw do lodowki ,bardzije chrupkie wtedy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440154
Udostępnij na innych stronach

@@hana,postaram sie jak najszybciej przetlumaczyc ,tylko nie wiem czy dzis zdaze bo mam troche roboty  

 Nie ma pośpiechu :)

 

 

 

Dzięki :)

A mogłabyś przetłumaczyć ten drugi przepis?

 

 A który "drugi" przepis chodzi ?

 

 

 O ten, który Ty podałeś  :cool: A może Ty przetłumaczysz ?  :)

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440165
Udostępnij na innych stronach

Sverige jak masz czas to przetlumacz ,bo ja dzis zarobiona po uszy jestem ..a popoludniu mam jeszcze remont w pokoju  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440166
Udostępnij na innych stronach

Szwedzkie ogórki kanapkowe

 

1. 2 kg. ogórków

2. Ocet  12% (może być 10%)

3. 4 dl. (decylitry) cukru

4. 8 dl. wody

5. Cebula 1 szt.

6. Gorczyca (2 łyżki stołowe)

7. Pieprz biały ( 2 łyżeczki od herbaty)

8. Koper 5 szt. świeżych baldachów, lub 1 łyżka stołowa nasion

9. 2 -3 plasterki chrzanu na jeden słoik

 

Przygotowanie

 

1.  Ogórki mogą być małe, jak na kwaszeniaki, jeżeli chcemy je sobie przygotować w całości, lub szklarniowe jeżeli będziemy je   kłaść do słoików krojone w plastry. Jeżeli chcemy aby ogórki przechowywały się dobrze przynajmniej kilka miesięcy to należy je po umyciu na 12 godz. włożyć do solanki. Solanka składa się z 8 dl. wody i 2 dl. soli. następnie po 12 godz. wyjąć z solanki i układać w słoikach pokrojone w plastry, lub w całości, w zależności od upodobań. Jeżeli wkładamy ogóreczki w całości, to należy je nakłuwać w kilku miejscach widelcem.

 

2. Ogórki szklarniowe,po pokrojeniu w plastry, układamy bezpośrednio w słoikach. Można też robić ogórki tzw. odciskane (prasowane), należy wtedy po pokrojeniu w plastry włożyć do słoika i wsypać pół łyżeczki soli, odczekać ok. 5 min. a następnie powstałą wodę odcisnąć i wylać.

 

3. Zagotować wodę z octem, cukrem i przyprawami, pokrojoną cebulą, gorczycą, koprem i białym pieprzem, do słoików włożyć plasterki chrzanu.

 

4. Zalać ogórki gorącą zalewą (może też być wystudzona, zimna) lepsza jest jednak gorąca, bo ogóreczki są wtedy bardziej chrupiące a słoiki automatycznie się wekują. Ogórki w plastrach smakują najlepiej dopiero po 2- 3 dniach maceracji. Ogóreczki robione w całości są najlepsze dopiero po kilku tygodniach dojrzewania w słoiczkach. Przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu, może też być w lodówce jeżeli mamy miejsce.

 

Ogóreczki smakują fantastycznie nie tylko do kanapek :D:facepalm: .

 

 Życzę smacznego.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440179
Udostępnij na innych stronach

Dzieki Sverige2  :)  a ja wlasnie uporalam sie z drylowaniem 2 łubianek wisni...

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/#findComment-440185
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.