BonAir Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Listopada 2007 Przeszukałem forum oraz przejrzałem stronę główną, ale niestety niewiele jest informacji o produkcji kiełbas z wołowiny. Czy są jakiekolwiek przeciwskazania odnośnie wykorzystania skrawków "twardego tłuszczu" wołowego do produkcji kiełbas? Przepraszam jeśli niezbyt precyzyjnie się wyrażam, ale chodzi mi o takie "twardawe", "kruche" okrawki tłuszczu. PS. Dlaczego tłuszcz wołowy nazywany jest jako Łój – tłusta wydzielina gruczołów łojowych skóry ssaków i człowieka, złożona głównie z estrów cholesterolu z kwasami tłuszczowymi. ? PS2. Niestety "podręczny słownik nazw" na stronie głównej chwilowo nie działa... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Listopada 2007 Mój znajomy mistrz powiadał zawsze -łój to jest zbój- oczywiście w kiełbasie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Listopada 2007 Łój surowy wołowy jest to tkanka tłuszczowa uzyskiwana przy obróbce poubojowej tusz wołowych oraz przy rozbiórce i wykrawaniu tusz i ćwierćtusz wołowych.Przy ww. procesach technologicznych uzyskuje się łój: około-nerkowy, sieciowy, otokowy i drobny.Łój wolowy i barani jest przeznaczony głównie na przetop. Łój surowy wołowy jest również surowcem bezpośrednim przy produkcji wędlin, (emulsje kolagenowo-tłuszczowe). Łój surowy koński w całości przeznacza się na cele techniczne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Listopada 2007 Czy są jakiekolwiek przeciwskazania odnośnie wykorzystania skrawków "twardego tłuszczu" wołowego do produkcji kiełbas?Przeciwskazać nie ma. Lecz w naszej kulturze kulinarnej utarło się, że mięso i tłuszcz wieprzowy jest smaczniejszy, dlatego nie chętnie sięgamy(obecnie nie ma rynku) i sięgaliśmy po wyroby z mięsa wołowego. W dawnych czasach, gdzie wykorzystywano praktycznie wszystko: mięso i tłuszcze wołowe, mamy kilka receptur z wykorzystaniem tłustych okrawków wołowych(prawidłowa klasa to III woł.). Receptury takie jak kiełbasa: białostocka, metka, bełzka, litewska. W zachodnich krajach europejskich wykorzystuje się woł.kl III do produkcji salami. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Listopada 2007 Pozostają jeszcze konserwy. Nie wyobrażam sobie np. wołowiny w sosie własnym bez dodatku łoju wołowego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Listopada 2007 loj przy wyrabianiu farszu na kielbase, osiadac bedzie na bokach pojemnika i beda przyklejac sie do niego przyprawy. W efekcie bedziesz mial niedoprawiona kielbase. To jeden z powodow dla ktorego nie uzywa sie loju.Pozd.Yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Listopada 2007 Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Listopada 2007 Lecz w naszej kulturze kulinarnej utarło się, że mięso i tłuszcz wieprzowy jest smaczniejszy No w tym momencie to mnie zaskoczyłeś... Zarówno w moim, jak i lepszej połowy domu mięso wołowe uchodziło za "lepsze", aczkolwiek częściej używało się wieprzowego, jako tańszego i szybszego w obróbce. Zobacz również ten wątek i odpowiedzi użytkowników na pytanie, któa lepsza: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1488 Stawiam na tą ciemniejszą, czyli wołowąRowniez stawiam na wolowa czyli gdzieś tam w naszej podświadomości wołowina jest "lepsza", tak mi się wydaje. Za chwilę zresztą dokończę w.w. wątek Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Listopada 2007 Lecz w naszej kulturze kulinarnej utarło się, że mięso i tłuszcz wieprzowy jest smaczniejszy,Właśnie kultura, przesądy i uprzedzenia. Mięsa z nutri większość osób nie weźmie do ust bo to prawie szczur, a jest ono smaczne tylko, że ciemne. Tatar najlepszy jest z koniny ale tu znowu daje znać o sobie narodowa tradycja ułańska. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Listopada 2007 A szaszłyk z baraniny!!! Pozdr Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Listopada 2007 Tatar najlepszy jest z koniny Czy w ogóle można teraz gdzieś kupić koninę? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Listopada 2007 Czy w ogóle można teraz gdzieś kupić koninę? Jakiś czas temu można było kupić kabanosy i kiełbasę z koniny w sklepie mięsnym aa przeciwko wyjścia z Dworca Podmiejskiego w Gdyni Głównej. Był to jakiś firmowy sklep. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Listopada 2007 Fentel ma dojscie do dobrej kielbasy mielismy na rejsie znikla w pierwszy dzienMowie oczywiscie o koninie :tongue: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Listopada 2007 Witam W Zakopanym na Krupówkach w sklepie Społem Kabanosy z koniny są już od paru lat w sprzedaży . Pozdr Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Listopada 2007 No w tym momencie to mnie zaskoczyłeś...Niektórych zaskoczyłem. Gdybyśmy zrobili sondaż wśród Polaków, to jestem pewien, że pierwsze miejsce zajęła by wieprzowina. Osobiście bardzo lubię mięso wołowe(dlatego na zlocie była szynka wołowa), ponadto zrazy, kawałeczek szpondra prościutko z wrzącego rosołku wołowego. Pozdrawiam smakoszy wołowiny. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Listopada 2007 Andrzeju podzielam w 1000% Twoje zdanie kawałek szpondra z rosołku z chrzanem marzenie, albo kawałek gotowanego młodego antrykotu (stary często bywa suchy jak wiór ) Ja staram się dodawać wołowinę do większości swoich wyrobów. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Listopada 2007 W Zakopanym na Krupówkach w sklepie Społem Kabanosy z koniny Myślisz, że bez dodatku fosforanów ? :tongue: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Listopada 2007 WitamNie ma to jak dobra wołowinka na "dziko" z pyzami lub śląskimi.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Listopada 2007 Smorodina nie od rana takie smaki, teraz lekkie śniadanko a nie wołowinka :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Listopada 2007 Witam BonAir Jestem świadomy że są . Nawet zauważam ,że lepszy smak był parę lat temu . Odpowiedziałem na pytanie które zadał ktoś na forum ; czy jeszcze gdzieś jest sprzedawana konina Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Listopada 2007 owiedziałem na pytanie które zadał ktoś na forum ; czy jeszcze gdzieś jest sprzedawana konina andrzej k, to pytanie zadałem ja W pytaniu jednak chodziło mi o dostępność wyrobów z koniny, tylko o samo mięso. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Listopada 2007 tam gdzie masz wyroby pewnie tez zamowisz sama konine ,tylko sie pytam po co i tak z niej zrobisz kielbase ,czy lepsza, mozliwe, ale za duzo przepisow nie ma na kabanosy z kunia :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Listopada 2007 za duzo przepisow nie ma na kabanosy z kunia Jasiu, a gdzie improwizacja ? :tongue: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Listopada 2007 Witam BonAir Jeżeli chodzi o samo mięsko to na dzień dzisiejszy nie wiem . W Poznaniu był jeszcze do niedawna taki sklep na ul Wodnej lub Woźnej ale już go chyba nie ma . Myślę jednak jak troszkę poszperasz to znajdziesz zresztą masz do tego zdolności . A tak nawiasem jak zostało znalezione mięsko z nutrii to i koninka też będzie . Chyba że się mylę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Listopada 2007 BonAir, gdzieś mam przepisy na kiełbase z mięsa końskiego i to chyba nawet "państwowe". :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.