Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przeszukałem forum oraz przejrzałem stronę główną, ale niestety niewiele jest informacji o produkcji kiełbas z wołowiny.

 

Czy są jakiekolwiek przeciwskazania odnośnie wykorzystania skrawków "twardego tłuszczu" wołowego do produkcji kiełbas? Przepraszam jeśli niezbyt precyzyjnie się wyrażam, ale chodzi mi o takie "twardawe", "kruche" okrawki tłuszczu.

 

PS. Dlaczego tłuszcz wołowy nazywany jest jako Łój – tłusta wydzielina gruczołów łojowych skóry ssaków i człowieka, złożona głównie z estrów cholesterolu z kwasami tłuszczowymi. ?

 

PS2. Niestety "podręczny słownik nazw" na stronie głównej chwilowo nie działa...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/
Udostępnij na innych stronach

Mój znajomy mistrz powiadał zawsze -łój to jest zbój- oczywiście w kiełbasie. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23160
Udostępnij na innych stronach

Łój surowy wołowy jest to tkanka tłuszczowa uzyskiwana przy obróbce poubojowej tusz wołowych oraz przy rozbiórce i wykrawaniu tusz i ćwierćtusz wołowych.

Przy ww. procesach technologicznych uzyskuje się łój: około-nerkowy, sieciowy, otokowy i drobny.

Łój wolowy i barani jest przeznaczony głównie na przetop. Łój surowy wołowy jest również surowcem bezpośrednim przy produkcji wędlin, (emulsje kolagenowo-tłuszczowe). Łój surowy koński w całości przeznacza się na cele techniczne.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23161
Udostępnij na innych stronach

Czy są jakiekolwiek przeciwskazania odnośnie wykorzystania skrawków "twardego tłuszczu" wołowego do produkcji kiełbas?

Przeciwskazać nie ma. Lecz w naszej kulturze kulinarnej utarło się, że mięso i tłuszcz wieprzowy jest smaczniejszy, dlatego nie chętnie sięgamy(obecnie nie ma rynku) i sięgaliśmy po wyroby z mięsa wołowego.

W dawnych czasach, gdzie wykorzystywano praktycznie wszystko: mięso i tłuszcze wołowe, mamy kilka receptur z wykorzystaniem tłustych okrawków wołowych(prawidłowa klasa to III woł.).

Receptury takie jak kiełbasa: białostocka, metka, bełzka, litewska.

W zachodnich krajach europejskich wykorzystuje się woł.kl III do produkcji salami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23163
Udostępnij na innych stronach

Pozostają jeszcze konserwy. Nie wyobrażam sobie np. wołowiny w sosie własnym bez dodatku łoju wołowego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23168
Udostępnij na innych stronach

loj przy wyrabianiu farszu na kielbase, osiadac bedzie na bokach pojemnika i beda przyklejac sie do niego przyprawy. W efekcie bedziesz mial niedoprawiona kielbase. To jeden z powodow dla ktorego nie uzywa sie loju.

Pozd.Yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23187
Udostępnij na innych stronach

Lecz w naszej kulturze kulinarnej utarło się, że mięso i tłuszcz wieprzowy jest smaczniejszy

No w tym momencie to mnie zaskoczyłeś...

Zarówno w moim, jak i lepszej połowy domu mięso wołowe uchodziło za "lepsze", aczkolwiek częściej używało się wieprzowego, jako tańszego i szybszego w obróbce.

 

Zobacz również ten wątek i odpowiedzi użytkowników na pytanie, któa lepsza:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1488

 

Stawiam na tą ciemniejszą, czyli wołową

Rowniez stawiam na wolowa

czyli gdzieś tam w naszej podświadomości wołowina jest "lepsza", tak mi się wydaje.

 

Za chwilę zresztą dokończę w.w. wątek

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23343
Udostępnij na innych stronach

Lecz w naszej kulturze kulinarnej utarło się, że mięso i tłuszcz wieprzowy jest smaczniejszy,

Właśnie kultura, przesądy i uprzedzenia.

Mięsa z nutri większość osób nie weźmie do ust bo to prawie szczur, a jest ono smaczne tylko, że ciemne. Tatar najlepszy jest z koniny ale tu znowu daje znać o sobie narodowa tradycja ułańska.

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23347
Udostępnij na innych stronach

Tatar najlepszy jest z koniny

Czy w ogóle można teraz gdzieś kupić koninę?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23360
Udostępnij na innych stronach

Czy w ogóle można teraz gdzieś kupić koninę?

Jakiś czas temu można było kupić kabanosy i kiełbasę z koniny w sklepie mięsnym aa przeciwko wyjścia z Dworca Podmiejskiego w Gdyni Głównej. Był to jakiś firmowy sklep.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23363
Udostępnij na innych stronach

Fentel ma dojscie do dobrej kielbasy mielismy na rejsie znikla w pierwszy dzien

Mowie oczywiscie o koninie :tongue:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23368
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

W Zakopanym na Krupówkach w sklepie Społem Kabanosy z koniny są już od paru lat w sprzedaży .

 

Pozdr

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23373
Udostępnij na innych stronach

No w tym momencie to mnie zaskoczyłeś...

Niektórych zaskoczyłem. Gdybyśmy zrobili sondaż wśród Polaków, to jestem pewien, że pierwsze miejsce zajęła by wieprzowina.

Osobiście bardzo lubię mięso wołowe(dlatego na zlocie była szynka wołowa), ponadto zrazy, kawałeczek szpondra prościutko z wrzącego rosołku wołowego.

 

Pozdrawiam smakoszy wołowiny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23375
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju podzielam w 1000% Twoje zdanie kawałek szpondra z rosołku z chrzanem marzenie, albo kawałek gotowanego młodego antrykotu (stary często bywa suchy jak wiór ) Ja staram się dodawać wołowinę do większości swoich wyrobów. PZDR
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23378
Udostępnij na innych stronach

W Zakopanym na Krupówkach w sklepie Społem Kabanosy z koniny

Myślisz, że bez dodatku fosforanów ? :tongue:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23423
Udostępnij na innych stronach

Smorodina nie od rana takie smaki, teraz lekkie śniadanko a nie wołowinka :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23425
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

BonAir Jestem świadomy że są . Nawet zauważam ,że lepszy smak był parę lat temu .

 

Odpowiedziałem na pytanie które zadał ktoś na forum ; czy jeszcze gdzieś jest sprzedawana konina

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23428
Udostępnij na innych stronach

owiedziałem na pytanie które zadał ktoś na forum ; czy jeszcze gdzieś jest sprzedawana konina

andrzej k, to pytanie zadałem ja :cool:

W pytaniu jednak chodziło mi o dostępność wyrobów z koniny, tylko o samo mięso.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23433
Udostępnij na innych stronach

tam gdzie masz wyroby pewnie tez zamowisz sama konine ,tylko sie pytam po co

i tak z niej zrobisz kielbase ,czy lepsza, mozliwe, ale za duzo przepisow nie ma na kabanosy z kunia :wink:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23438
Udostępnij na innych stronach

za duzo przepisow nie ma na kabanosy z kunia

Jasiu, a gdzie improwizacja ? :tongue:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23439
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

BonAir

 

Jeżeli chodzi o samo mięsko to na dzień dzisiejszy nie wiem . W Poznaniu był jeszcze do niedawna taki sklep na ul Wodnej lub Woźnej ale już go chyba nie ma . Myślę jednak jak troszkę poszperasz to znajdziesz zresztą masz do tego zdolności . A tak nawiasem jak zostało znalezione mięsko z nutrii to i koninka też będzie . Chyba że się mylę .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23470
Udostępnij na innych stronach

BonAir, gdzieś mam przepisy na kiełbase z mięsa końskiego i to chyba nawet "państwowe". :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1185-%C5%82%C3%B3j/#findComment-23471
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.