kawrona Opublikowano 13 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Września 2015 Późno wracam do tematu, ale dopiero za drugim razem po uwzględnieniu Waszych uwag wszystko wróciło do normy. Może jakbym doczytał ostatni post EAnny to już poprzednim razem wyszłaby ładna.Pierwsza próba polegała na modyfikacji kleju tj. dałem go więcej ok 30%, odstawiłem tłuszcz i zamiast niego dałem golonkę wieprzową, czyli 50/50 goleń wołowa oraz golonka wieprzowa.Krakowska się nie rozpadła, ale to nie było to. Poprawiło się plastrowanie, ale ten efekt rozwarstwienia jednak występował przy cienkich plasterkach.Teraz już jest ślicznie i smacznie.Problem tkwił w peklowaniu. Powinno się oddzielnie peklować kostkę, a oddzielnie NIEZMIELONY klej i tyle. Dziękuję wszystkim za pomoc. Ukłony dla EAnny za celne uwagi. PS: Dla zainteresowanych podaję skład 3,2 kg szynka kostka ~3x3 cm0,6 kg udziec wołowy0,6 kg golonka wieprzowa70 g peklosól13 g pieprz (kolorowy średnio mielony) Sól podzieliłem mniej więcej pomiędzy szynkę i resztę we wtorek odstawiłem do lodówki (6 stopni).W piątek pod wieczór zmieliłem drobno golonkę i udziec, dodałem pieprz i wyrobiłem starannie (ale bez przesady bo mi się trochę nie chciało ).Wyszło mi 3 batony 30-35cm fi55 oraz 4 batony tej samej długości fi45.W sobotę rano ok 1 godzina osuszania, wędzenie ok. 5-5,5 godz ciepłym dymem w okolicach 55-75 stopni ale i pewnie kilkakrotnie więcej się zrobiło w zależności od ilości żaru.Nie parzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11886-krakowska-mi-si%C4%99-rozpad%C5%82a/page/2/#findComment-444395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Powinno się oddzielnie peklować kostkę, a oddzielnie NIEZMIELONY klej i tyle. Na ogół, ale nie zawsze każdą klasę mięsa pekluje się oddzielnie, że względu na inny rodzaj rozdrabniania. Wyroby Edytowane 13 Września 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11886-krakowska-mi-si%C4%99-rozpad%C5%82a/page/2/#findComment-444397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) @kawrona. Czy możesz podać z jakich surowców składają się wyroby, które widać na zdjęciu. Otóż, nad baleronem widać wędlinę drobiową. A obok? Golonka z żółtym serem? Wygląd wyrobów - bardzo ładne. Edytowane 15 Września 2015 przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11886-krakowska-mi-si%C4%99-rozpad%C5%82a/page/2/#findComment-444880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Września 2015 ślicznie i smacznie. To nie ulega wątpliwości Na pierwszy rzut oka... oczywiście bezbłędnie wykonana Krakowska Jednakowoż mój wzrok przykuły wspomniane przez Andrzeja wędliny i też jestem ciekawa '' co że to takiego'' ...? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11886-krakowska-mi-si%C4%99-rozpad%C5%82a/page/2/#findComment-444896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.