Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Późno wracam do tematu, ale dopiero za drugim razem po uwzględnieniu Waszych uwag wszystko wróciło do normy. Może jakbym doczytał ostatni post EAnny to już poprzednim razem wyszłaby ładna.

Pierwsza próba polegała na modyfikacji kleju tj. dałem go więcej ok 30%, odstawiłem tłuszcz i zamiast niego dałem golonkę wieprzową, czyli 50/50 goleń wołowa oraz golonka wieprzowa.
Krakowska się nie rozpadła, ale to nie było to. Poprawiło się plastrowanie, ale ten efekt rozwarstwienia jednak występował przy cienkich plasterkach.
Teraz już jest ślicznie :) i smacznie.
post-68973-0-12323000-1442145467_thumb.jpg
Problem tkwił w peklowaniu. Powinno się oddzielnie peklować kostkę, a oddzielnie NIEZMIELONY klej i tyle. Dziękuję wszystkim za pomoc. Ukłony dla EAnny za celne uwagi.

 

PS: Dla zainteresowanych podaję skład  :cool:

3,2 kg szynka kostka ~3x3 cm

0,6 kg udziec wołowy

0,6 kg golonka wieprzowa

70 g peklosól

13 g pieprz (kolorowy średnio mielony)

 

Sól podzieliłem mniej więcej pomiędzy szynkę i resztę we wtorek odstawiłem do lodówki (6 stopni).

W piątek pod wieczór zmieliłem drobno golonkę i udziec, dodałem pieprz i wyrobiłem starannie (ale bez przesady bo mi się trochę nie chciało :D).

Wyszło mi 3 batony 30-35cm fi55 oraz 4 batony tej samej długości fi45.

W sobotę rano ok 1 godzina osuszania, wędzenie ok. 5-5,5 godz ciepłym dymem w okolicach 55-75 stopni  :devil: ale i pewnie kilkakrotnie więcej się zrobiło w zależności od ilości żaru.

Nie parzyłem ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11886-krakowska-mi-si%C4%99-rozpad%C5%82a/page/2/#findComment-444395
Udostępnij na innych stronach

Powinno się oddzielnie peklować kostkę, a oddzielnie NIEZMIELONY klej i tyle.

 

Na ogół, ale nie zawsze każdą klasę mięsa pekluje się oddzielnie, że względu na inny rodzaj rozdrabniania. Wyroby :clap:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11886-krakowska-mi-si%C4%99-rozpad%C5%82a/page/2/#findComment-444397
Udostępnij na innych stronach

@kawrona. Czy możesz podać z jakich surowców składają się wyroby, które widać na zdjęciu. Otóż, nad baleronem widać wędlinę drobiową. A obok? Golonka z żółtym  serem?  Wygląd wyrobów - bardzo ładne.

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11886-krakowska-mi-si%C4%99-rozpad%C5%82a/page/2/#findComment-444880
Udostępnij na innych stronach

 

 

ślicznie :) i smacznie.
  To nie ulega wątpliwości :clap::thumbsup::) Na pierwszy rzut oka... oczywiście bezbłędnie wykonana Krakowska :clap:  Jednakowoż mój wzrok przykuły wspomniane przez Andrzeja wędliny i też jestem ciekawa '' co że to takiego'' ...? :rolleyes:  Pozdrawiam serdecznie :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11886-krakowska-mi-si%C4%99-rozpad%C5%82a/page/2/#findComment-444896
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.