Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od długiego czasu sledze to forum wiele się nauczyłem dzięki waszym radom za co dziękuję.Ostatnio robiłem swoje 2 wędzenie,prawie wszystko wyszło ładnie no własnie prawie :(

Kolor, soczystość, idealne (jak dla mnie) lecz zapach i smak z tym już gorzej.Choć przy pierwszym wędzeniu zapach był ładny (taka typowa wędzonka) to tym razem już nie bardzo.W smaku szynka baleron smakuje niemal tak samo schab no czuć oczywiście różnice lecz też ten aromat bardzo zbliżony do reszty.Wędziłem na drzewie śliwka węgierka drzewo leżało pod wiatą ok roku, dość suche dawało mało dymu więc trochę je moczyłem, zapach w czasie zadymiania dość specyficzny (jak stare skarpety :D ) Dodatkowo teraz dodałem główkę czosnku jak się okazuje za dużo.Czy przyczyną smaku i zapachu jest złej jakości drzewo czy gatunek ?Bo już sam nie wiem gdzie szukać błędu będę wdzięczny za sugestie jakim najlepiej drzewie wędzić by wychodziły ładnie pachnące wędzonki ?pozdrawiam    

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11930-dziwny-smak-w%C4%99dlin/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędziłem na drzewie śliwka węgierka drzewo leżało pod wiatą ok roku, dość suche dawało mało dymu więc trochę je moczyłem, zapach w czasie zadymiania dość specyficzny (jak stare skarpety

 

W tym co napisałeś można się dopatrywać kilu problemów ....

1. Jakość tego drewna  (pleśn, zbutwiała kora, żywica etc)

2. Moczenie drewna - nie powinno się tego robić

3. Ilość dymu - jesli prawie nie dymi to najczęstszym powodem jest zbyt wysoka temperatura spalania - błądy w opalaniu czy tez nieprawidłowa konstrukcja paleniska 

 

Zbyt mało danych temperatury, czasy , przygotowanie mięsa i wędzarni, konstrukcja samej wędzarni.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11930-dziwny-smak-w%C4%99dlin/#findComment-438429
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

dość suche dawało mało dymu więc trochę je moczyłem

 

Pierwszy błąd....drewno do wędzenia musi być bezwzględnie suche! Nie wolno go moczyć żeby dawało "więcej dymu".... prawidłowe opalanie w palenisku ( odpowiednia ilość żaru, bez ognia) załatwiło by sprawę "odpowiedniej " ilości i jakości dymu. Drewno powinno być przynajmniej jeden sezon wysezonowane - czyli składowane w przewiewie i dostępie powietrza odizolowane od wilgoci z gleby i tak samo od opadów atmosferycznych.

Dodatkowo wędzenie samym drewnem śliwy również jest błędnym założeniem..... daje za mało żaru i jest stosowane raczej jako dodatek do drewna bukowego lub olchowego dla "podkręcenia" smaku wyrobów a nie jako główne paliwo!!

 

 

 

zapach w czasie zadymiania dość specyficzny (jak stare skarpety )

 

Drugi błąd....taki zapach może świadczyć o tym że drewno było złej jakości, było źle przechowywane lub zapleśniało... nic innego jak złe drewno

 

 

 

Dodatkowo teraz dodałem główkę czosnku jak się okazuje za dużo

 

Jeżeli wrzuciłeś główkę czosnku do paleniska to jest to.... nawet nie wiem co.... :rolleyes:  :facepalm:  :rolleyes:   

 

Wszystko co byś chciał się dowiedzieć o drewnie do wędzenia znajdziesz w tym wątku..... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2969-wszystko-o-drewnie-do-wedzenia/

polecam lekturę od 1 strony.... a jest ich "trochę" Wszystko od A do Z!!

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11930-dziwny-smak-w%C4%99dlin/#findComment-438430
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odp poczytam o tym drewnie(będzie trzeba zakupić jakieś odpowiednie) 

Co do tego czosnku nie dopisałem ja go do marynaty dawałem  :D nie paleniska :D i stanowczo za dużo bo bardzo czuć choć mocno mięso było płukane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11930-dziwny-smak-w%C4%99dlin/#findComment-438435
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Co do tego czosnku nie dopisałem ja go do marynaty dawałem  nie paleniska

 

Całe szczęście :facepalm:  bo z tekstu to można było co innego wywnioskować  :facepalm:  :rolleyes:  :devil: 

Miłej lektury!

 

Z Dymnym pozdrowieniem....  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11930-dziwny-smak-w%C4%99dlin/#findComment-438436
Udostępnij na innych stronach

Dym przy wędzeniu pięknie pachnie, a skoro u Cibie śmierdział, to raczej tu szukaj rozwiązania problemu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11930-dziwny-smak-w%C4%99dlin/#findComment-438443
Udostępnij na innych stronach

Nie wolno go moczyć żeby dawało "więcej dymu"

 

Jeśli moczył w zimnej wodzie a tak przypuszczam to i tak mu to nic nie dało bo drewno nie "pije" zimnej wody tylko gorącą.Zakładając, że moczył w gorącej to zależy jeszcze ile tego mokrego dawał.

Pokaż w czym wędzisz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11930-dziwny-smak-w%C4%99dlin/#findComment-438486
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.