@hana Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Ja w słoiczki robię maliny przesypane cukrem najlepsze takie późne, jesienne. Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Sezon na truskawki w pełni, trzeba to wykorzystać. Truskawki w syropie, smak dzieciństwa. IMG_20200620_172729 (Copy).jpgIMG_20200621_091058 (Copy).jpg Czy możesz napisać jak robisz?Wczoraj kupiłem 10kg i szukam co z nimi zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Oczyszczone truskawki warstwowo przesypuję cukrem i zostawiam w chłodnym miejscu na noc żeby puściły sok. Przekładamy do słoików i zalewamy powstałym sokiem. Pasteryzuję 25 min i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Truskawki w syropie, smak dzieciństwa. Z dzieciństwa pamiętam takie kompoty truskawkowe. Babcia dokładała jeszcze po kilka sztuk agrestu, chyba po to, aby ''złamać'' nieco słodycz truskawek. Przez ostatnie kilka lat robiłam kompoty tylko z wiśni ( całych) i śliwek. W tym roku jednak myślę wrócić do kompotów z truskawek. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Moja Mama robiłą truskawki z agrestem, truskawki z rabarbarem (taka też była konfitura), jabłka z wiśniami i gruszki ze śliwkami. Te mieszane kompoty były najpyszniejsze. I przepyszne gruszki lekko octowe z goździkami Były jeszcze kompoty jabłkowe z dodatkiem gałązki mięty - te dopiero były pyszne Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 21 Czerwca 2020 przepyszne gruszki lekko octowe z goździkami Ba wspomnienia dzieciństwa - takim przepisem też byłbym zainteresowany Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Nie wiem czy były jakieś konkretne proporcje - zapytam Mamę z tego co pamiętam to na każdy słoik (weck taki na gumkę) było kilka goździków wbitych w cząstkę gruszki. Zalewa była z cukrem i octem. Gruszki z własnego sadu - stara grusza rośnie do dziś, ale już nie ma tylu owoców co kiedyś.... Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zalewa była z cukrem i octem i te proporcje ..... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zapytam Mamę i dam Ci znać Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.