Skocz do zawartości

Lato w słoiku


@hana

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Truskawki w syropie, smak dzieciństwa.

Z dzieciństwa pamiętam takie kompoty truskawkowe. Babcia dokładała jeszcze po kilka sztuk agrestu, chyba po to, aby ''złamać'' nieco słodycz truskawek. Przez ostatnie kilka lat robiłam kompoty tylko z wiśni ( całych) i śliwek. W tym roku jednak myślę wrócić do kompotów z truskawek. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja Mama robiłą truskawki z agrestem, truskawki z rabarbarem (taka też była konfitura), jabłka z wiśniami i gruszki ze śliwkami. Te mieszane kompoty były najpyszniejsze. I przepyszne gruszki lekko octowe z goździkami  :) Były jeszcze kompoty jabłkowe z dodatkiem gałązki mięty - te dopiero były pyszne  :angel:

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

przepyszne gruszki lekko octowe z goździkami
Ba wspomnienia dzieciństwa - takim przepisem też byłbym zainteresowany  :yes:  :hug:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy były jakieś konkretne proporcje - zapytam Mamę  :)  z tego co pamiętam to na każdy słoik (weck taki na gumkę) było kilka goździków wbitych w cząstkę gruszki. Zalewa była z cukrem i octem. Gruszki z własnego sadu - stara grusza rośnie do dziś, ale już nie ma tylu owoców co kiedyś....

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zalewa była z cukrem i octem
i te proporcje ..... :D  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.