roger Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 A To obiecana ciekawostka A czemu ciekawostka ... zrób kiedyś dokładnie tak samo miks warzywny seler naciowy, czosnek, szalotka, brokuł, kalafior, papryka,ogórek, marchew etc ... to dopiero "smaczna ciekawostka" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 A czemu ciekawostka ... zrób kiedyś dokładnie tak samo miks warzywny seler naciowy, czosnek, szalotka, brokuł, kalafior, papryka,ogórek, marchew etc ... to dopiero "smaczna ciekawostka" Cos takiego to chyba Morfeusz robil Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Wielu to robi pstryknę fotkę zeszłorocznych jak wrócę do domu ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Robert mialam na mysli, ze wstawial wlasnie fotki takich salatek, jak napisales Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Generalnie wygląda to mniej więcej tak:http://4.bp.blogspot.com/-ivde5tol0lE/TlS6OkVrKkI/AAAAAAAAP9c/HJbNkY0xTMc/s1600/48746_pikle-jesienne_0_2.jpg Zdjęcie z netu jakiś swój słoik "obfocę" po pracy bo u mnie troszkę więcej różności Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Robert to daj caly swoj przepis z cala lista tych roznosci. A czy dodajesz chili rowniez do tego? Wsoja droga to wspaniale wyglada Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 To zobaczysz moje słoje Tak do niektórych (tych dla mnie ) daję całe ostre papryczki ... Przepis mam w głowie Zalewa:1 szklanka octu 10%1 szklanka cukru2 szklanki wodytroszkę gorczycy,ziele angielskie i listek laurowy - to wyjmuję po zagotowaniu To moja "stała zalewa" uniwersalna - zdecydowanie słodko / kwaśna, jeżeli wsadu nie solimy przed zalaniem to na taką porcję płaska łyżka soli , jeżeli solimy to łyżeczka. Wsad to przeważnie seler naciowy, brokuł, kalafior, różne kolorowe papryki słodkie, ogórki, młoda cukinia, patisony, małe cebulki, szalotka, marchewka młoda, czosnek, twarde nie do końca dojrzałe pomidorki koktajlowe, ostra papryka. Warzywa kroimy w słupki, kawałki ,różyczki lub całe jak np papryczka czy mała cebulka jak kto lubi jeść i oglądać solimy i mieszamy w misce, zostawiamy na 1 1/2 maks 2h odlewamy sok i układamy do słoików - tu się można wykazać bo ładny i ładnie ułożony słój jest ozdobą w kuchni, do każdego słoika dodaję parę ziaren gorczycy i koper. Słoje zalewam gotującą zalewą zakręcam i do góry dnem się studzą następnie lądują w piwnicy Nie pasteryzuje słoików dzięki temu warzywa są takie "al'dente" fajnie chrupiące i świeże.Z tą samą zalewą robię też pikle ogórkowe czy sałatki. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 A To obiecana ciekawostka A czemu ciekawostka ... zrób kiedyś dokładnie tak samo miks warzywny seler naciowy, czosnek, szalotka, brokuł, kalafior, papryka,ogórek, marchew etc ... to dopiero "smaczna ciekawostka" Mix to mix, a u mnie seler solo z goździkami Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Roger ja sobie juz wsadzilam Twoj prezepis w receptury do zrobienia Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Aniu obiecane zdjęcie moich zeszłorocznych pikli warzywnych Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zalewa:1 szklanka octu 10%1 szklanka cukru2 szklanki wody To moja "stała zalewa" uniwersalna Taką samą zalewę robię do patisonów.A Twoje pikle już w kajecie dzięki Chciałabym, żeby w tym temacie były przetwory, których nie ma na forum, więc jak macie coś ciekawego, to wrzucajcie Sama mam jeszcze kilka fajnych przepisów Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Roger dziekuje, widze ze sa male papryczki kolorowe, czyli na ostro troszeczke . Wlasnie cos z chili takiego chcialam miec Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Najbardziej w tym przepisie podoba mi się że nie pasteryzujesz. Tego nie lubię robić najbardziej! Jutro jadę na targ zobaczymy co da się kupić Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Najbardziej w tym przepisie podoba mi się że nie pasteryzujesz. Tego nie lubię robić najbardziej! A to dlaczego, co jest złego w pasteryzowaniu ? No chyba że to wino to nie pasteryzuje Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) witam,oto co kupiłem dzisiaj na tagu, trochę pomidorków w kształcie gruszki, i 2 kilo bakłażanów młodych wielkości dłoni:i zastanawiam się co z tego zrobić ?? mam 16 słoików po 900ml pustych, bo miałem mamci robić ogóreczki kiszone na zimę,bo sama już niestety nie da rady, ale jak się okazało pomogła koleżanka i ogórki już nie potrzebne pomyślałem o kiszonych pomidorkach, bo nigdy ich nie robiłem i nie jadłem to może słoiczek bym zrobił z takich małych, kolorowych ? a bakłażana mam zamiar podsmażyć na oliwie, poprzekładać fetą albo mozarellą i zalać oliwą z ziołami,jak myślicie, co można jeszcze zrobić z takich małych pomidorków i młodych bakłażanów ?? Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 pomyślałem o kiszonych pomidorkach, bo nigdy ich nie robiłem i nie jadłem to może słoiczek bym zrobił z takich małych, kolorowych Ile masz tych pomidorów ? kiszone czemu nie.. jednak do kiszenia należy wybrać bardziej mięsiste .. nie widzę przekroju to trudno mi ocenić jak myślicie, co można jeszcze zrobić z takich małych pomidorków i młodych bakłażanów ?? Polecam zrobić ajvar Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 duże tego nie mam bo zaledwie 2kg., tak sobie kupiłem do przegryzania tak wyglądają po przecięciu:dokupić zawsze mogę bo to od zaprzyjaźnionej babci z targu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) duże tego nie mam bo zaledwie 2kg., tak sobie kupiłem do przegryzaniaNa początek wystarczy możesz je ukisić. Moje koktajlowe muszą jeszcze trochę słońca złapać.Kiszone pomidory robi się tak samo jak kiszone ogórki z takimi samymi dodatkami .. czyli koper chrzan, czosnek .. tych składników nie żałuj Zalej wodą z dodatkiem 1,5 łyżki soli niejodowanej. Kiszone pomidory smakują specyficznie, jak nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz je zmiksować i zrobić zupę pomidorową ... zapewniam że nie pożałujesz swoje kiszone zrobię za kilka dni W razie wątpliwości pytaj Ładnie się prezentują na stole jeśli zakisisz je z ogonkami Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 no dobra, biorę się zaraz za kiszenie, zrobię jeden słoik na próbę, a po jakim czasie mogę zacząć próbować ??Anuś, a wiesz może co to za odmiana ?dlaczego u nas uprawia się tylko kilka odmian ?? kurcze jest tyle fajnych kolorowych pomidorów, a u nas tylko zwykłe, malinowe, i te podłużne, paprykowe chyba potocznie, dlatego jak widzę takie małe cudeńka u zaprzyjaźnionej kobiciny to lecę i na kilogramy biorę, LP się wścieka, że niby kto to zje a potem sama wcina jak cukierki, i kilo znika w 1 dzień Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Ania - te koktajlowe można kisić? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 a po jakim czasie mogę zacząć próbować To zależy od temperatury otoczenia .. podobno mają być upały, więc za 3-4 dni próbuj i napisz swoje wrażenia smakowe. Anuś, a wiesz może co to za odmiana ? No nie wiem ... choć nieco przypominają moje tegoroczne koktajlowe żółte ... mam w tym roku jakąś odmianę podłużnych. kurcze jest tyle fajnych kolorowych pomidorów, a u nas tylko zwykłe, malinowe, i te podłużne, paprykowe chyba potocznie, dlatego jak widzę takie małe cudeńka u zaprzyjaźnionej kobiciny to lecę i na kilogramy biorę Paprykowe .. inaczej odmiana Lima, są bardzo mięsiste, mają mało pestek, przecier z nich gęsty. Ania - te koktajlowe można kisić? Piotr ... pewnie, że można, tylko muszą być dość twarde, nie ''przejrzałe'' bo w przeciwnym wypadku po ukiszeniu skóra będzie twarda, a środek miękki. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Paprykowe .. inaczej odmiana Lima fajne też są do suszenia, kiedyś robiłem dla LP suszone pomidorki bez skórki, taka wersja exclusive ale roboty z tym tyle że ho ho,a na koniec wychodzi kilka małych słoiczków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Paprykowe .. inaczej odmiana Limafajne też są do suszenia, kiedyś robiłem dla LP suszone pomidorki bez skórki, taka wersja exclusive Jest okazja, aby zrobić jeszcze raz też tą odmianę wybrałam do suszenia, tylko ze skórką. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 baklazana zrob tez z serem kozim smakuje wybornie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Apropos kiszenia pomidorów kiscie tylko takie z krzaka jeszcze twardawe wtedy się nie rozpadną Koktajlowe to samo lekko nie dojrzałe i twarde muszą być Ładnie wygląda taki miks koktajlowych zielone żółte czerwone i pomarańczowe ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.