Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A To obiecana ciekawostka

 

A czemu ciekawostka ... ;) zrób kiedyś dokładnie tak samo miks warzywny seler naciowy, czosnek, szalotka, brokuł, kalafior, papryka,ogórek, marchew etc ... to dopiero "smaczna ciekawostka" ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440113
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

A czemu ciekawostka ... zrób kiedyś dokładnie tak samo miks warzywny seler naciowy, czosnek, szalotka, brokuł, kalafior, papryka,ogórek, marchew etc ... to dopiero "smaczna ciekawostka"  
 

 Cos takiego to chyba Morfeusz robil

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440119
Udostępnij na innych stronach

Wielu to robi pstryknę fotkę zeszłorocznych jak wrócę do domu ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440123
Udostępnij na innych stronach

Robert mialam na mysli, ze wstawial wlasnie fotki takich salatek, jak napisales

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440125
Udostępnij na innych stronach

Generalnie wygląda to mniej więcej tak:

http://4.bp.blogspot.com/-ivde5tol0lE/TlS6OkVrKkI/AAAAAAAAP9c/HJbNkY0xTMc/s1600/48746_pikle-jesienne_0_2.jpg

 

Zdjęcie z netu jakiś swój słoik "obfocę" po pracy bo u mnie troszkę więcej różności  ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440129
Udostępnij na innych stronach

Robert to daj caly swoj przepis z cala lista tych roznosci. A czy dodajesz chili rowniez do tego?

 Wsoja droga to wspaniale wyglada :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440131
Udostępnij na innych stronach

To zobaczysz moje słoje ;) 

Tak do niektórych (tych dla mnie ;) ) daję całe ostre papryczki  ...

 

Przepis mam w głowie 

 

Zalewa:

1 szklanka octu 10%

1 szklanka cukru

2 szklanki wody

troszkę gorczycy,

ziele angielskie i listek laurowy - to wyjmuję po zagotowaniu ;)

 

To moja "stała zalewa" uniwersalna - zdecydowanie słodko / kwaśna, jeżeli wsadu nie solimy przed zalaniem to na taką porcję płaska łyżka soli , jeżeli solimy to łyżeczka.

 

Wsad to przeważnie seler naciowy, brokuł, kalafior, różne kolorowe papryki słodkie, ogórki, młoda cukinia, patisony, małe cebulki, szalotka, marchewka młoda, czosnek, twarde nie do końca dojrzałe pomidorki koktajlowe, ostra papryka.

 

Warzywa kroimy w słupki, kawałki ,różyczki lub całe jak np papryczka czy mała cebulka jak kto lubi jeść i oglądać ;) solimy i mieszamy w misce, zostawiamy na 1 1/2 maks 2h odlewamy sok i układamy do słoików - tu się można wykazać bo ładny i ładnie ułożony słój jest ozdobą w kuchni, do każdego słoika dodaję parę ziaren gorczycy i koper. Słoje zalewam gotującą zalewą zakręcam i do góry dnem się studzą następnie lądują w piwnicy ;)

Nie pasteryzuje słoików dzięki temu warzywa są takie "al'dente" fajnie chrupiące i świeże.

Z tą samą zalewą robię też pikle ogórkowe czy sałatki.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440135
Udostępnij na innych stronach

 

A To obiecana ciekawostka

 

A czemu ciekawostka ... ;) zrób kiedyś dokładnie tak samo miks warzywny seler naciowy, czosnek, szalotka, brokuł, kalafior, papryka,ogórek, marchew etc ... to dopiero "smaczna ciekawostka" ;)

 

 

Mix to mix, a u mnie seler solo    :cool:  z goździkami  :cool:

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440161
Udostępnij na innych stronach

Roger ja sobie juz wsadzilam Twoj prezepis w receptury do zrobienia  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440203
Udostępnij na innych stronach

Aniu obiecane zdjęcie moich zeszłorocznych pikli warzywnych  ;)

 

post-45527-0-50776700-1440138521_thumb.jpg

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440252
Udostępnij na innych stronach

Zalewa:

1 szklanka octu 10%

1 szklanka cukru

2 szklanki wody

 

 

To moja "stała zalewa" uniwersalna 

 

Taką samą zalewę robię do patisonów.

A Twoje pikle już w kajecie :) dzięki :)

Chciałabym, żeby w tym temacie były przetwory, których nie ma na forum, więc jak macie coś ciekawego, to wrzucajcie :)

Sama mam jeszcze kilka fajnych przepisów :)

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440335
Udostępnij na innych stronach

Roger dziekuje, widze ze sa male papryczki kolorowe, czyli na ostro troszeczke  :D

 Wlasnie cos z chili takiego chcialam miec

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440393
Udostępnij na innych stronach

Najbardziej w tym przepisie podoba mi się że nie pasteryzujesz. Tego nie lubię robić najbardziej! Jutro jadę na targ zobaczymy co da się kupić :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440395
Udostępnij na innych stronach

 

 

Najbardziej w tym przepisie podoba mi się że nie pasteryzujesz. Tego nie lubię robić najbardziej!

 

A to dlaczego, co jest złego w pasteryzowaniu ? No chyba że to wino to nie pasteryzuje ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-440423
Udostępnij na innych stronach

witam,

oto co kupiłem dzisiaj na tagu, trochę pomidorków w kształcie gruszki, i 2 kilo bakłażanów młodych wielkości dłoni:

post-54427-0-43750100-1440842486_thumb.jpg

i zastanawiam się co z tego zrobić ?? mam 16 słoików po 900ml pustych, bo miałem mamci robić ogóreczki kiszone na zimę,

bo sama już niestety nie da rady, ale jak się okazało pomogła koleżanka i ogórki już nie potrzebne :(

pomyślałem o kiszonych pomidorkach, bo nigdy ich nie robiłem i nie jadłem to może słoiczek bym zrobił z takich małych, kolorowych ? a bakłażana mam zamiar podsmażyć na oliwie, poprzekładać fetą albo mozarellą i zalać oliwą z ziołami,

jak myślicie, co można jeszcze zrobić z takich małych pomidorków i młodych bakłażanów ??

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441784
Udostępnij na innych stronach

 

 

pomyślałem o kiszonych pomidorkach, bo nigdy ich nie robiłem i nie jadłem to może słoiczek bym zrobił z takich małych, kolorowych

Ile masz tych pomidorów ? kiszone czemu nie.. jednak do kiszenia należy wybrać bardziej mięsiste .. nie widzę przekroju to trudno mi ocenić ;)

 

 

jak myślicie, co można jeszcze zrobić z takich małych pomidorków i młodych bakłażanów ??

Polecam zrobić ajvar :) 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441791
Udostępnij na innych stronach

duże tego nie mam bo zaledwie 2kg., tak sobie kupiłem do przegryzania :)

tak wyglądają po przecięciu:

post-54427-0-95247800-1440846420_thumb.jpg

dokupić zawsze mogę bo to od zaprzyjaźnionej babci z targu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441799
Udostępnij na innych stronach

duże tego nie mam bo zaledwie 2kg., tak sobie kupiłem do przegryzania

Na początek wystarczy :) możesz je ukisić. Moje koktajlowe muszą jeszcze trochę słońca złapać.

Kiszone pomidory robi się tak samo jak kiszone ogórki z takimi samymi dodatkami .. czyli koper chrzan, czosnek .. tych składników  nie żałuj :) Zalej wodą z dodatkiem 1,5 łyżki soli niejodowanej. Kiszone pomidory smakują specyficznie, jak nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz je zmiksować i zrobić zupę pomidorową ... zapewniam że nie pożałujesz ;) swoje kiszone zrobię za kilka dni  :)

W razie wątpliwości pytaj  :)

Ładnie się prezentują na stole jeśli zakisisz je z ogonkami :)

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441808
Udostępnij na innych stronach

no dobra, biorę się zaraz za kiszenie, zrobię jeden słoik na próbę, a po jakim czasie mogę zacząć próbować ??

Anuś, a wiesz może co to za odmiana ?

dlaczego u nas uprawia się tylko kilka odmian ?? kurcze jest tyle fajnych kolorowych pomidorów, a u nas tylko zwykłe, malinowe, i te podłużne, paprykowe chyba potocznie, dlatego jak widzę takie małe cudeńka u zaprzyjaźnionej kobiciny to lecę i na kilogramy biorę, LP się wścieka, że niby kto to zje ;)

a potem sama wcina jak cukierki, i kilo znika w 1 dzień :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441824
Udostępnij na innych stronach

a po jakim czasie mogę zacząć próbować

 

To zależy od temperatury otoczenia .. podobno mają być upały, więc za 3-4 dni próbuj :) i napisz swoje wrażenia smakowe. :)

 

Anuś, a wiesz może co to za odmiana ?

 

No nie wiem ... choć nieco przypominają moje tegoroczne koktajlowe żółte ... :) mam w tym roku jakąś odmianę podłużnych. 

 

kurcze jest tyle fajnych kolorowych pomidorów, a u nas tylko zwykłe, malinowe, i te podłużne, paprykowe chyba potocznie, dlatego jak widzę takie małe cudeńka u zaprzyjaźnionej kobiciny to lecę i na kilogramy biorę ;)

 

Paprykowe .. inaczej odmiana Lima, są bardzo mięsiste, mają mało pestek, przecier z nich gęsty. :)

 

Ania - te koktajlowe można kisić?  :cool:

Piotr ... pewnie, że można, tylko muszą być dość twarde,  nie ''przejrzałe'' bo w przeciwnym wypadku po ukiszeniu skóra będzie twarda, a środek miękki.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441838
Udostępnij na innych stronach

 

 

Paprykowe .. inaczej odmiana Lima

fajne też są do suszenia, kiedyś robiłem dla LP suszone pomidorki bez skórki, taka wersja exclusive ;) ale roboty z tym tyle że ho ho,

a na koniec wychodzi kilka małych słoiczków.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441853
Udostępnij na innych stronach

 

Paprykowe .. inaczej odmiana Lima

fajne też są do suszenia, kiedyś robiłem dla LP suszone pomidorki bez skórki, taka wersja exclusive ;)

 

Jest okazja, aby zrobić jeszcze raz :) też tą odmianę wybrałam do suszenia, tylko ze skórką.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441854
Udostępnij na innych stronach

baklazana zrob  tez z serem kozim smakuje wybornie  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441867
Udostępnij na innych stronach

Apropos kiszenia pomidorów kiscie tylko takie z krzaka jeszcze twardawe wtedy się nie rozpadną ;)

Koktajlowe to samo lekko nie dojrzałe i twarde muszą być ;)

Ładnie wygląda taki miks koktajlowych zielone żółte czerwone i pomarańczowe ...

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11933-lato-w-s%C5%82oiku/page/2/#findComment-441871
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.