Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro po południu moę zameldować o wynikach. Zaraz biorę się za wyrabianie czosnkowej. Mogę pętko uwędzić w dymie ze słomy i będzie wszystko jasno. Tylko czy ma to pętko byc wędzone czy pieczone w dymie?

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-23978
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj i koniecznie zamelduj o wynikach dymienia.Umieram z ciekawości. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-23991
Udostępnij na innych stronach

Witam

Słomę używano do wędzenia w czasach okupacji i w czasach zaborów po to

-, aby szybko bez zapachowo okopcić wędliny celem konserwacji-wiadomo, jakie to były ciężkie czasy.

W obecnych czasach to jest bzdura!

Ostatnio bardzo rzadko zaglądam na stronę powodem jest bardzo dużo pracy, ale nie da się zauważyć, że nasze forum zmierza w złym kierunku Pozdrawiam

(Aaaa Polecam zamiast słomy węgiel kamienny jest skuteczniejszy)

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24034
Udostępnij na innych stronach

Szczepan chłopie co z tobą czemu tyle uszczypliwości.

 

Może i używanie słomy spowodowane było biedą ale to nie oznacza że nie można spróbować jaki efekt da takie wędzenie.Czasami można się zdziwić.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24036
Udostępnij na innych stronach

Witaj Miro!!

Bardzo mnie denerwują takie odbicia od technologii.

Nic nie zastąpi drewna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ludzie się najedli wyrobów z Atosów czy preparatów wędzarniczych.

Wszyscy powracają do drewna Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24040
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich

Szczepan tu nie chodzi o wymyslanie nowych przepisow na wedzenie lecz o odszukanie starych zapomnianych sposobów wedzenia i troche chyba z ciekawosci :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24042
Udostępnij na innych stronach

Na koniec wędzenia, przez 20 min. dwie kiełbaski wędziłem w dymie ze słomy. Użyłem słomy z pszenżyta. Smakowo prawie nie ma różnicy, tylko kiełbaska jest trochę ciemniejsza. Na pierwszym zdjęciu wędzona na słomie jest po prawej stronie na drugim po lewej.

A tak wygląda po parzeniu.

Wędzenie słomą ma jedną wielką wadę. Trzeba siedzieć przy wędzarce i co chwila podkładać.

PZDR.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24051
Udostępnij na innych stronach

Do starożytnego,jeszcze gorącego,pieca chlebowego został wstawiony żeliwny ruszt,na którym zostały ułożone zwoje “swojskiej” kiełbasy.Ruszt został obłożony pszeniczną słomą,która po pewnym czasie zaczęła dymić.Kiełbasa się piekła i jednocześnie podwędzała w pszenicznym dymie

Sądząc z tego opisu wychodzi na to że nie ma to być wędzarnia tylko piec.

Pamiętam taki piec chlebowy z dzieciństawa . Po upieczeniu chleba można było w gorącym piecu upiec jeszcze mięsko.

Robiło sie tak na świeta i na wieksze posiedzenia rodzinne.

Od temperatury słoma sie tli a nie pali, a w wędzarni pewnie bardziej pali.

( nie próbowałam to nie wiem jak to w wędzarni.)

Może trzeba wymysleć jakiś patent i zrobic to na griliu??

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24072
Udostępnij na innych stronach

Witam

Słomę używano do wędzenia w czasach okupacji i w czasach zaborów po to

-, aby szybko bez zapachowo okopcić wędliny celem konserwacji-wiadomo, jakie to były ciężkie czasy.

Tak jak pisze SZCZEPAN słomą opalało się, czy wędziło się podczas II-ej wojny światowej, a nawet po wojnie w czasach represji Stalinowskiej (metoda konspiracyjna) :cool:
idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24074
Udostępnij na innych stronach

Na podlasiu (a konkretnie okolice suwałk) do tej pory używa sie słomy do opalania szczeciny ze świni ( kabana).

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24076
Udostępnij na innych stronach

Andrzej D

jestem nadal za tym abys jechal do tej babinki rozwieja sie

wszystkie niejasnosci (puki jeszcze zyja)...naprawde.

 

Wnuczek

a czemu nie dawales lekko zroszonej slomy tylko sucha?

dlatego zes ja tak szybko spalil.

 

ciekawostka

pytam sie takiej znajomoej expedientki w sklepie miesnym

jakie kielbasy sie teraz sprzedaja,a ona mi odpowiada

wskazujac palcem a te.ja do niej te mocno okopcone

a ona tak bo ludziom kojarzy sie z wedlinami co kiedys

byly,a tak a propo to sa one robione bez zadnych tam

konserwantow.poczestowala mnie ja , kolor rozowy

smak przesadnie czosnkowy,taka krucha byla miala

troche dud ,jelito twarde ogolnie nic rewelacyjnego,cena 36zl.

pytam sie jej ile jej schodzi na tydzien,mowi mi ze okolo 50kg

i na niej jest niezla marza?mowie jej ze tu ma duzo lepszych i

tanszych wedlin?i co mi powiedziala ano to ze ludzie chca

wlasnie te wedliny mocno owedzone i z malych zakladow bo

z duzych jest juz spoleczenstwo przejedzone,dodam jeszcze

ze expedientka zna swoich klientow i oni uwazaja ja za lada

jako guru.jak juz cos powie to jak wyrocznia tak juz musi

byc naprawde rewelacyjna babka,to tyle chcialem wam

napisac jako ciekawostke.

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24084
Udostępnij na innych stronach

pytam sie takiej znajomoej expedientki w sklepie miesnym

jakie kielbasy sie teraz sprzedaja,a ona mi odpowiada

wskazujac palcem a te.ja do niej te mocno okopcone

a ona tak bo ludziom kojarzy sie z wedlinami co kiedys

byly,a tak a propo to sa one robione bez zadnych tam

konserwantow.poczestowala mnie ja , kolor rozowy

smak przesadnie czosnkowy,taka krucha byla miala

troche dud ,jelito twarde ogolnie nic rewelacyjnego,cena 36zl.

Ile powinna kosztować kiełbasa prezentowana https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1588&highlight=kie%B3basa+marka

10-20% marży od 36 zł dobry wynik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24105
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.