Wnuczek Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Jutro po południu moę zameldować o wynikach. Zaraz biorę się za wyrabianie czosnkowej. Mogę pętko uwędzić w dymie ze słomy i będzie wszystko jasno. Tylko czy ma to pętko byc wędzone czy pieczone w dymie? PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-23978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Moim skromnym zdaniem raczej tylko odymione... tylko ile... :grin: Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-23980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Spróbuj i koniecznie zamelduj o wynikach dymienia.Umieram z ciekawości. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-23991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Grudnia 2007 WitamSłomę używano do wędzenia w czasach okupacji i w czasach zaborów po to -, aby szybko bez zapachowo okopcić wędliny celem konserwacji-wiadomo, jakie to były ciężkie czasy.W obecnych czasach to jest bzdura! Ostatnio bardzo rzadko zaglądam na stronę powodem jest bardzo dużo pracy, ale nie da się zauważyć, że nasze forum zmierza w złym kierunku Pozdrawiam(Aaaa Polecam zamiast słomy węgiel kamienny jest skuteczniejszy) Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Szczepan chłopie co z tobą czemu tyle uszczypliwości. Może i używanie słomy spowodowane było biedą ale to nie oznacza że nie można spróbować jaki efekt da takie wędzenie.Czasami można się zdziwić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Witaj Miro!!Bardzo mnie denerwują takie odbicia od technologii.Nic nie zastąpi drewna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ludzie się najedli wyrobów z Atosów czy preparatów wędzarniczych.Wszyscy powracają do drewna Pozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 2 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Witam wszystkich Szczepan tu nie chodzi o wymyslanie nowych przepisow na wedzenie lecz o odszukanie starych zapomnianych sposobów wedzenia i troche chyba z ciekawosci :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Grudnia 2007 A wędzenie kiełbasy leżącej na słomie też jest głupie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Na koniec wędzenia, przez 20 min. dwie kiełbaski wędziłem w dymie ze słomy. Użyłem słomy z pszenżyta. Smakowo prawie nie ma różnicy, tylko kiełbaska jest trochę ciemniejsza. Na pierwszym zdjęciu wędzona na słomie jest po prawej stronie na drugim po lewej. A tak wygląda po parzeniu. Wędzenie słomą ma jedną wielką wadę. Trzeba siedzieć przy wędzarce i co chwila podkładać. PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Czyli reasumując.Lipa z tą słomą .Tak?Ot takie tam gadanie.No i wszystko jasne.Czyli nerwy w konserwy. :lol: pzdr. Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Do starożytnego,jeszcze gorącego,pieca chlebowego został wstawiony żeliwny ruszt,na którym zostały ułożone zwoje “swojskiej” kiełbasy.Ruszt został obłożony pszeniczną słomą,która po pewnym czasie zaczęła dymić.Kiełbasa się piekła i jednocześnie podwędzała w pszenicznym dymie Sądząc z tego opisu wychodzi na to że nie ma to być wędzarnia tylko piec. Pamiętam taki piec chlebowy z dzieciństawa . Po upieczeniu chleba można było w gorącym piecu upiec jeszcze mięsko. Robiło sie tak na świeta i na wieksze posiedzenia rodzinne. Od temperatury słoma sie tli a nie pali, a w wędzarni pewnie bardziej pali. ( nie próbowałam to nie wiem jak to w wędzarni.) Może trzeba wymysleć jakiś patent i zrobic to na griliu?? Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Witam Słomę używano do wędzenia w czasach okupacji i w czasach zaborów po to -, aby szybko bez zapachowo okopcić wędliny celem konserwacji-wiadomo, jakie to były ciężkie czasy. Tak jak pisze SZCZEPAN słomą opalało się, czy wędziło się podczas II-ej wojny światowej, a nawet po wojnie w czasach represji Stalinowskiej (metoda konspiracyjna) Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Na podlasiu (a konkretnie okolice suwałk) do tej pory używa sie słomy do opalania szczeciny ze świni ( kabana). Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Andrzej Djestem nadal za tym abys jechal do tej babinki rozwieja siewszystkie niejasnosci (puki jeszcze zyja)...naprawde. Wnuczeka czemu nie dawales lekko zroszonej slomy tylko sucha?dlatego zes ja tak szybko spalil. ciekawostkapytam sie takiej znajomoej expedientki w sklepie miesnymjakie kielbasy sie teraz sprzedaja,a ona mi odpowiadawskazujac palcem a te.ja do niej te mocno okopconea ona tak bo ludziom kojarzy sie z wedlinami co kiedysbyly,a tak a propo to sa one robione bez zadnych tam konserwantow.poczestowala mnie ja , kolor rozowysmak przesadnie czosnkowy,taka krucha byla mialatroche dud ,jelito twarde ogolnie nic rewelacyjnego,cena 36zl.pytam sie jej ile jej schodzi na tydzien,mowi mi ze okolo 50kgi na niej jest niezla marza?mowie jej ze tu ma duzo lepszych itanszych wedlin?i co mi powiedziala ano to ze ludzie chcawlasnie te wedliny mocno owedzone i z malych zakladow boz duzych jest juz spoleczenstwo przejedzone,dodam jeszczeze expedientka zna swoich klientow i oni uwazaja ja za ladajako guru.jak juz cos powie to jak wyrocznia tak juz musibyc naprawde rewelacyjna babka,to tyle chcialem wamnapisac jako ciekawostke.pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Grudnia 2007 pytam sie takiej znajomoej expedientki w sklepie miesnym jakie kielbasy sie teraz sprzedaja,a ona mi odpowiada wskazujac palcem a te.ja do niej te mocno okopcone a ona tak bo ludziom kojarzy sie z wedlinami co kiedys byly,a tak a propo to sa one robione bez zadnych tam konserwantow.poczestowala mnie ja , kolor rozowy smak przesadnie czosnkowy,taka krucha byla miala troche dud ,jelito twarde ogolnie nic rewelacyjnego,cena 36zl.Ile powinna kosztować kiełbasa prezentowana https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1588&highlight=kie%B3basa+marka 10-20% marży od 36 zł dobry wynik. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1194-kie%C5%82basa-w%C4%99dzona-na-s%C5%82omie/page/2/#findComment-24105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.