fako3 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Listopada 2007 Mój pierwszy zacząłem robić z mleka 3,2% i kicha ale podobno bieluch wyszedł super do naleśników potem udałem się na targ i tam mleczko od krowy a efekt sami widzicie no i smakowo super Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Listopada 2007 No ślicznie!Gratulacje! Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Listopada 2007 potem udałem się na targ i tam mleczko od krowy Witam. Fako gratulacje ! Mój pierwszy raz był w sobotę, o czym pisałem w temacie "oscypki". Robiłem z mleka od " prawdziwej krowy", bez zbierania śmietany. Z 20 l mleka wyszło 2,6 kg oscypków. Wszystko poszło zgrabnie w/g przepisu, jedynie przeżyłem katorgę z wyciskaniem i formowaniem serków. Albo czegoś nie doczytałem, albo jest to kwestją wprawy . :blush: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fako3 Opublikowano 29 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Listopada 2007 witaj !!!!!!!!!! w moim przypadku myślę że to fart ale jak zrobię następne to już będę wiedział co i jakPozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Listopada 2007 ja też w sobotę wędziłem oscypki ale do zdjęć już nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Listopada 2007 Fentel spokojnie. Raz, drugi i będziesz miał oscypki jak malowane. :wink: Fako3 oscypek rewelacja ! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fako3 Opublikowano 29 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Listopada 2007 ja też w sobotę wędziłem oscypki ale do zdjęć już nie ma i jak ci wyszy podziel się z jakiego mleka ico dodawałeś??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Listopada 2007 Raz, drugi i będziesz miał oscypki jak malowane.Gabi Podpowiedz, jak z Pedrem wyciskacie te oscypki, bo myślałem, że mnie szlag trafi. Łapy miałem tak wyparzone,że mnie Ewcia nie poznała ( w pieszczotach) :blush: a i tak " brzidale się uformowały" :???: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Listopada 2007 ja też w sobotę wędziłem oscypki ale do zdjęć już nie ma i jak ci wyszy podziel się z jakiego mleka ico dodawałeś??? Mleko od krowy podpuszczka z allegro (od sprawdzonego na forum dostawcy maroo83 ) Źle uwędzone (za dużo wilgoci w wędzarni) ale wszystkim smakowały A wyglądały zupełnie jak twoje (ten z ostatniego zdjęcia) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Listopada 2007 Sobol!A jak dałeś sobie radę z wyciskaniem i formowaniem ? Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Listopada 2007 Źle uwędzone (za dużo wilgoci w wędzarni) ale wszystkim smakowałyI o to chodzi w tej zabawie. :grin: Ugniatamy je jak cepeliny ( podłużne pyzy).Ale to też nie jest łatwe. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Listopada 2007 Witam fako3. Poszedłeś na całość . Po przepięknej kiełbasce zrobiłeś cudowne oscypki . Gratulacje Ps . Jeżeli chodzi o oscypki to w dalszym ciągu czekam na natchnienie . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Listopada 2007 Sobol! A jak dałeś sobie radę z wyciskaniem i formowaniem ? Wyciskałem przez pieluchę tetrową ok 1-2h a z formowaniem nie dawałem sobie rady i serki miały raczej kształt gomułek (1/8 serowego krążka) niż wrzecion Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Listopada 2007 Ja też jestem również bardzo ale to bardzo ciekaw jak Wy je formujecie. Ja jedynie potrafię uformować oscypki w kulki (takie, że mieszczą się w dłoni - formuję je jak śnieżki). Niestety po takiej operacji nie potrafię utrzymać łyżki w dłoni i rozlewam zupę podczas obiadu Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Listopada 2007 Ja ostatni robię jeden duży oscypek w granicach 500 - 700 g. Formuję we wcześniej zrobionej formie z butelki PET. Butelkę obciąłem tworząc rurę w której gorącym drutem wypaliłem małe otworki. Całość kładę na durszlaku i wlewam (wrzucam) ser. Po wstępnym odsączeniu na wierzch kładę krążek i dociskam słoikiem z wodą.Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że ostatnio wędziłem na patelni i efekt rewelacja. Jak będę rozbił następnym razem to zrobię fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Listopada 2007 A jak dałeś sobie radę z wyciskaniem i formowaniem ? https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=28594&sid=79b5e104529a22f54bf38a734067f46b#28594 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Listopada 2007 Ja mam kawałek rury PVC fi 70 w której nawierciłem duuużo otworków 1,5mm,wstępnie formuję walec z sera i wkładam go do tej rury a następnie "prasuję" drewnianym wałkiem - potem już solanka Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Listopada 2007 potem już solanka Wracając do tematu solanki - czemu poddaje się serki soleniu "mokremu", zamiast "suchemu" przed uformowaniem? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Listopada 2007 A tu już nie czuję się kompetentny :rolleyes: :blush: - może dlatego że proces jest szybszy?różne przepisy na serki a`la Koryckie podaj różne sposoby solenia:solenie skrzepu przed cedzeniem,solenie nacierając po formowaniu,solenie w solance Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fako3 Opublikowano 30 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Listopada 2007 Dziś chciałem zrobić mojej żonie bieluch ( to ten który mi nie wyszedł jako oscypek za pierwszym razem)i miałem jeszcze mleko od prosto krowy z targu które stało sobie na balkonie Mleczko częściowo zamarzło więc wlałem do gara a lód został no i standard temperaturka podpuszczka nagle w 30 sekundach mleko zrobiło się ciągliwe i po odciśnięciu uformowaniu wyszedł następny oscypek mam pytanko ???? może właśnie tak trzeba robić ????zamrozić częściowo mleko zeby woda została a potem ciach babke w piach i oscypek gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.