Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mój pierwszy zacząłem robić z mleka 3,2% i kicha ale podobno bieluch wyszedł super do naleśników

potem udałem się na targ i tam mleczko od krowy a efekt sami widzicie no i smakowo super

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/
Udostępnij na innych stronach

potem udałem się na targ i tam mleczko od krowy

Witam.

Fako gratulacje !

Mój pierwszy raz był w sobotę, o czym pisałem w temacie "oscypki".

Robiłem z mleka od " prawdziwej krowy", bez zbierania śmietany.

Z 20 l mleka wyszło 2,6 kg oscypków.

Wszystko poszło zgrabnie w/g przepisu, jedynie przeżyłem katorgę z wyciskaniem i formowaniem serków. Albo czegoś nie doczytałem, albo jest to kwestją wprawy . :blush:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23748
Udostępnij na innych stronach

Raz, drugi i będziesz miał oscypki jak malowane.

Gabi

Podpowiedz, jak z Pedrem wyciskacie te oscypki, bo myślałem, że mnie szlag trafi.

Łapy miałem tak wyparzone,że mnie Ewcia nie poznała ( w pieszczotach) :blush:

a i tak " brzidale się uformowały" :???:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23758
Udostępnij na innych stronach

ja też w sobotę wędziłem oscypki ale do zdjęć już nie ma

 

i jak ci wyszy podziel się z jakiego mleka ico dodawałeś???

Mleko od krowy :) podpuszczka z allegro (od sprawdzonego na forum dostawcy maroo83 )

Źle uwędzone (za dużo wilgoci w wędzarni) ale wszystkim smakowały :)

A wyglądały zupełnie jak twoje (ten z ostatniego zdjęcia) :D

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23759
Udostępnij na innych stronach

Sobol!

A jak dałeś sobie radę z wyciskaniem i formowaniem ?

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23761
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

fako3. Poszedłeś na całość . Po przepięknej kiełbasce zrobiłeś cudowne oscypki .

 

Gratulacje

 

 

Ps . Jeżeli chodzi o oscypki to w dalszym ciągu czekam na natchnienie .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23767
Udostępnij na innych stronach

Sobol!

A jak dałeś sobie radę z wyciskaniem i formowaniem ?

Wyciskałem przez pieluchę tetrową ok 1-2h a z formowaniem nie dawałem sobie rady i serki miały raczej kształt gomułek (1/8 serowego krążka) niż wrzecion :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23772
Udostępnij na innych stronach

Ja też jestem również bardzo ale to bardzo ciekaw jak Wy je formujecie. Ja jedynie potrafię uformować oscypki w kulki (takie, że mieszczą się w dłoni - formuję je jak śnieżki). Niestety po takiej operacji nie potrafię utrzymać łyżki w dłoni i rozlewam zupę podczas obiadu :D

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23774
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatni robię jeden duży oscypek w granicach 500 - 700 g. Formuję we wcześniej zrobionej formie z butelki PET. Butelkę obciąłem tworząc rurę w której gorącym drutem wypaliłem małe otworki. Całość kładę na durszlaku i wlewam (wrzucam) ser. Po wstępnym odsączeniu na wierzch kładę krążek i dociskam słoikiem z wodą.

Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że ostatnio wędziłem na patelni i efekt rewelacja. Jak będę rozbił następnym razem to zrobię fotki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23775
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23784
Udostępnij na innych stronach

Ja mam kawałek rury PVC fi 70 w której nawierciłem duuużo otworków 1,5mm,

wstępnie formuję walec z sera i wkładam go do tej rury a następnie "prasuję" drewnianym wałkiem - potem już solanka

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23823
Udostępnij na innych stronach

potem już solanka

Wracając do tematu solanki - czemu poddaje się serki soleniu "mokremu", zamiast "suchemu" przed uformowaniem?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23826
Udostępnij na innych stronach

A tu już nie czuję się kompetentny :rolleyes: :blush: - może dlatego że proces jest szybszy?

różne przepisy na serki a`la Koryckie podaj różne sposoby solenia:

solenie skrzepu przed cedzeniem,

solenie nacierając po formowaniu,

solenie w solance

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23829
Udostępnij na innych stronach

Dziś chciałem zrobić mojej żonie bieluch ( to ten który mi nie wyszedł jako oscypek za pierwszym razem)i miałem jeszcze mleko od prosto krowy z targu które stało sobie na balkonie

Mleczko częściowo zamarzło więc wlałem do gara a lód został no i standard temperaturka podpuszczka

nagle w 30 sekundach mleko zrobiło się ciągliwe i po odciśnięciu uformowaniu wyszedł następny oscypek

mam pytanko ???? może właśnie tak trzeba robić ????zamrozić częściowo mleko zeby woda została a potem ciach babke w piach i oscypek gotowy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1197-oscypek-m%C3%B3j-pierwsz/#findComment-23842
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.