Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wątrobianka ze skwarek wg Bagno

 

Skład podstawowy:

1,5kg skwarek z wytopu tłuszczu wieprzowego

0,5kg wątroba wieprzowa

0,1kg cebuli surowej

 

Przyprawy:

Sól i pieprz do smaku

 

Sposób wykonania:

W pierwszej kolejności przygotujemy wątrobę wg przepisu: wątrobę pokrajaną w plastry, stale mieszając, parzy się w niewielkiej ilości wody, początkowo w temperaturze 90°C, a potem przez 10 minut w obniżonej do 70°C temperaturze, do czasu, aż nastąpi ścięcie hemoglobiny i wątroba nabierze barwy mlecznej kawy oraz straci charakterystyczną gorycz. Należy parzyć wątrobę, aż z pokrojonych pasków przestanie po naciśnięciu wyciekać czerwony sok.

 

WĄTROBY NIE GOTUJEMY!

 

Następnie przepuszczamy dwukrotnie wątrobę przez sitko o najmniejszych oczkach, po czym dodajemy mieląc cebulę surową i skwarki. Całość mieszany dodając przyprawy otrzymując gotowy wyrób do spożycia.

Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.

 

Opracował wg domowego przepisu - Bagno

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...

Ta wątrobianka stała się rodzinnym przebojem.

Robiłem już trzy razy,ciągle eksperymentując z ilością pieprzu.

Ostatnio dodałem trochę pieprzu ziołowego,jest jeszcze lepsza.

Skwarki to skarb,próbujcie.

BAGNO,dzieki za ten prosty przepis.

 

pozdrawiam :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-10969
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Zrobiłem.

Pychota!

Skwarki to skarb. :-)

 

Podczas miksowania masy dodałem tylko nieco wody, bo malakser nie mógł "uciągnąć".

 

Bagno - dzięki za ten prosty i szybki, a zarazem skuteczy przepis!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-31950
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 1 rok później...
Dziś stopiłem 1 kg słoniny i wyszło mi 400 g skwarków jestem załamany :) na 1.5 kg skwarków potrzebuje około 4 kg słoniny ??? czy tyle wam wychodzi czy ja może za długo ją topie ??
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-116671
Udostępnij na innych stronach

Skwarki są lekkie na wagę i niestety tak wychodzi.Ale możesz sobie przeliczyć na mniejszą porcję.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-116694
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Po zrobienie możesz sobie włożyć do słoika.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-166149
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz dłużej przechować to spasteryzuj.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-166155
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz dłużej przechować to spasteryzuj.

Chyba lepiej przechowywać skwarki niż gotowy wyrób.

 

Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.

Co świeże to świeże :thumbsup:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-166158
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji zakupu ćwiartki tylnej "blądyny" dokupiłem 1 kg słoniny i 0,5 kg wątroby.

Z przetopienia słoniny z ćwiartki oraz zakupinej otrzymałem 0,78 kg skwarek od których sparzyłem 0,3 kg wątroby. Wszystko przemieliłem 3 razy na najmniejszym sitku i dodatkowo potraktowałem blęderem ręcznym, doprawione do smaku solą i pieprzem.

 

Skwarki były ciepłe jak je mieliłem i może dlatego wyczywalne są w wątrobiance zaraz po zrobieniu, ale i tak pycha!!!

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-166484
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.