Bagno Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2005 Wątrobianka ze skwarek wg Bagno Skład podstawowy: 1,5kg skwarek z wytopu tłuszczu wieprzowego 0,5kg wątroba wieprzowa 0,1kg cebuli surowej Przyprawy: Sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: W pierwszej kolejności przygotujemy wątrobę wg przepisu: wątrobę pokrajaną w plastry, stale mieszając, parzy się w niewielkiej ilości wody, początkowo w temperaturze 90°C, a potem przez 10 minut w obniżonej do 70°C temperaturze, do czasu, aż nastąpi ścięcie hemoglobiny i wątroba nabierze barwy mlecznej kawy oraz straci charakterystyczną gorycz. Należy parzyć wątrobę, aż z pokrojonych pasków przestanie po naciśnięciu wyciekać czerwony sok. WĄTROBY NIE GOTUJEMY! Następnie przepuszczamy dwukrotnie wątrobę przez sitko o najmniejszych oczkach, po czym dodajemy mieląc cebulę surową i skwarki. Całość mieszany dodając przyprawy otrzymując gotowy wyrób do spożycia. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni. Opracował wg domowego przepisu - Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lutego 2007 Dzięki.Dziś będę robił.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-8800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Ta wątrobianka stała się rodzinnym przebojem.Robiłem już trzy razy,ciągle eksperymentując z ilością pieprzu.Ostatnio dodałem trochę pieprzu ziołowego,jest jeszcze lepsza.Skwarki to skarb,próbujcie.BAGNO,dzieki za ten prosty przepis. pozdrawiam :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-10969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Marca 2008 Zrobiłem.Pychota!Skwarki to skarb. :-) Podczas miksowania masy dodałem tylko nieco wody, bo malakser nie mógł "uciągnąć". Bagno - dzięki za ten prosty i szybki, a zarazem skuteczy przepis! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-31950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Maja 2009 Anię dzisiaj natchnął ten przepis i zrobiliśmy takie coś: Pycha! Przepis wart polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-66823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Lipca 2010 Dziś stopiłem 1 kg słoniny i wyszło mi 400 g skwarków jestem załamany na 1.5 kg skwarków potrzebuje około 4 kg słoniny ??? czy tyle wam wychodzi czy ja może za długo ją topie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-116671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Lipca 2010 Skwarki są lekkie na wagę i niestety tak wychodzi.Ale możesz sobie przeliczyć na mniejszą porcję. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-116694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpol Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Lipca 2011 Kolego Bagno Przechowujemy w lodówce w jakiej postacji :sad: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-166148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Lipca 2011 Po zrobienie możesz sobie włożyć do słoika. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-166149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpol Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Lipca 2011 Dziękuje za szybką odpowiedz, ale czy pasteryzować. pozdrawiam vacpol Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-166154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Lipca 2011 Jak chcesz dłużej przechować to spasteryzuj. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-166155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Lipca 2011 Jak chcesz dłużej przechować to spasteryzuj. Chyba lepiej przechowywać skwarki niż gotowy wyrób. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni. Co świeże to świeże :thumbsup: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-166158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpol Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Lipca 2011 Ok. Arkadjusz decyzja podjęta . pozdrawiam pracowalem w Arkadii, tak się chyba nazywala restauracja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-166162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Lipca 2011 Przy okazji zakupu ćwiartki tylnej "blądyny" dokupiłem 1 kg słoniny i 0,5 kg wątroby. Z przetopienia słoniny z ćwiartki oraz zakupinej otrzymałem 0,78 kg skwarek od których sparzyłem 0,3 kg wątroby. Wszystko przemieliłem 3 razy na najmniejszym sitku i dodatkowo potraktowałem blęderem ręcznym, doprawione do smaku solą i pieprzem. Skwarki były ciepłe jak je mieliłem i może dlatego wyczywalne są w wątrobiance zaraz po zrobieniu, ale i tak pycha!!! Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/120-w%C4%85trobianka-ze-skwarek-wg-bagno/#findComment-166484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.