karol1232705 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Witam.Jest to moje pierwsze wędzenie. Wydaje mi się że wszystko zrobiłem dobrze jeśli chodzi o przygotowanie szynek. Wędzarnie mam z beczki, na początku osuszyłem przez 50 minut w temp. 55-65 potem wędziłem przez 4,5 godziny w temp 65. Po wyciągnięciu szynek były one troch ciemne i miały smak goryczy. Drewno suche dąb i olcha. Po zaparzeniu nadal czuje smak goryczy w środku smak jest ok ani słona ani niedosolona. W czym jest problem. Kiedyś kolega przywiózł mi szynkę i jego była soczysta i zapach miała idealny aż ślinka ciekła a w mojej czuć gorycz.1. Beczkę mam po oleju ale wypalałem ja przez 1,5 godziny – czy to za mało, czy zmienić beczkę na coś innego2. beczkę mam przykrytą workiem jutowym – może zbyt gęsty dymA może coś innego.Pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Dawaj zdjęcia szynek całych i w przekroju. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-441986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1232705 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Oto fotki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-441989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Pierwsze spostrzeżenia:- szynka przedymiona,- najprawdopodobniej zbyt wysoka temperatura wędzenia (sprawdź termometr). Zwróć uwagę na tzw. drugą skórkę, która utworzyła się na powierzchni mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-441996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1232705 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 czyli musi być niższa temperatura i mniej dymu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-441997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 U nas mówi się o podobnych wędzonkach "wczesny Zbój Madej". Napisałem, co widać na pierwszy rzut oka. Goryczka może świadczyć o wielu innych błędach, jak:- zbutwiałe drewno, - nieodpowiednie drewno,- zbyt słabo osuszone mięso,- skoki temperatur w wędzarni,- zbyt słaby przepływ dymu,- źle przygotowane, lub złej jakości mięso, itp.Pooglądaj sobie dokonania Kolegi Zbója Madej (od początku) - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-wędzonki-zbója-madeja/i sprawdź termometr. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 No i wczesny ZM Wędzarnie mam z beczki, na początku osuszyłem przez 50 minut w temp. 55-65 potem A jak osuszałeś opróczy temp. Pewnie beczka była przykryta od samego początku i dymiło. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1232705 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Czyli smak goryczy powstał przez przedymienie???osuszałem samym ciepłym powietrzem bez dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Do jakiego momentu osuszałeś? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1232705 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Do 50 minut nie wgłębiając się w wygląd szynek!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Wygląd nie jest tutaj jeszcze istotny. Ważne jest, czy wszystko było należycie osuszone i przygotowane do wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1232705 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Wczytałem się w Zbója Madeja i chyba mam ten sam problem. Będę próbował do skutku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Rozumiem, że oczywiście worek był całkowicie zdjęty na czas osuszania, Ty bez przerwy kontrolowałeś temperaturę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 (edytowane) Do 50 minut nie wgłębiając się w wygląd szynek!!! I to był błąd.Przez pierwsze ok. 1,5 h trzeba kontrolować jak wygladaja wędzonki, czy już są dostatecznie osuszone aby rozpocząć zadymianie.I w początkowej fazie osuszasz bez przykrycia beczki albo z częściowym odkryciem.Później możesz sobie odpuścić częste kontrolowanie.Osuszanie przebiega do momentu aż wędzonki w całym swym przekroju będą miały jednakową temperaturę, inaczej się pocą i jak za wcześnie puścisz dym, efekt widzisz przed soba. Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Będę próbował do skutku. I to jest właściwe podejście. Ważne jest, abyś na początku swej zadymiarskiej drogi, poprzez przyjęcie (czasem) krytycznych uwag, wypracował sobie strategię dalszych wędzeń na swoim urządzeniu. Zapewniam Cię, że każde następne będzie dużo lepsze, aż dojdziesz do statusu mistrza, czego szczerze Ci życzę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1232705 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Dzięki Maxell Przy następnych bardziej będę kontrolował temperaturę bo czasem doszła do 80 i zastosuje przykrycie Zbója Madeja poprzez deski będę miał więcej możliwości kontroli dymu i temperatury żeby nie było więcej niż 65. A następne właśnie pekluje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 bo czasem doszła do 80 No właśnie. Przy całkowicie zdjętej osłonie górnej komory, trzeba szczególnie wnikliwie kontrolować spalanie, gdyż wytworzony ciąg powoduje natychmiastowy wzrost temperatury do wartości mających negatywny wpływ na nasze wyroby.Czytaj uważnie wypowiedzi Gonza, gdyż na jego radach można polegać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 (edytowane) Na temat osuszania i dymienia koledzy Ci już napisali najważniejsze uwagi ... ja Ci napiszę że taką specyficzną goryczkę nawet przy prawidłowym procesie może dać dąb jesli go za dużo a do tego np z grubą korą Tapniete z GT-I9500 Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1232705 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Dzięki Roger Spróbuje z mniejsza ilością dębu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 (edytowane) Spróbuje z mniejsza ilością dębu Wydaje mi się, że w Twoim wypadku nie jest to wina użytego drewna a złego osuszania i za wcześnie puszczonego dymy, ale z dębem też należy uważać. Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1232705 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Następnym razem wnikliwie będę osuszał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 I to jest dobre rozwiązanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 (edytowane) Spróbuje z mniejsza ilością dębu Dąb daje "brązowo-złoty" kolor a nie czarny.Jak byś czuł goryczkę ale przy "brązowo-złotym" kolorze wędzonek, wtedy możesz zmniejszyć ilość dębu. Jest tak jak pisze Arkadiusz. Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Następnym razem wnikliwie będę osuszał. Osuszania jak i wędzenia nigdy nie robię na czas.Ja to sobie lubię pomacać czy już są suche. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Dokładnie też tak robię jak pisze Arkadiusz, masz różne warunki atmosferyczne i różną ilość wkładu,nie da się określić że to będzie 50 minut, trzeba zaglądnąć, dotknąć jak się nie poci i jest sucha to jest git. Dasz radę, ja dałem radę to i Ty też . Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12005-w%C4%99dzonki-smakuj%C4%85-gorycz%C4%85/#findComment-442263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.