QUBUS Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Września 2015 Będąć w Beskidzie Niskim , w Usciu Gorlickim od obwoźnego pana sprzedającego różne mięsiwa nabyłem w drodze kupna kiełbasę.Była bardzo dobra i się kruszyla po przegryzieniu, czyli nie była taka sklejona, że jak się przetnie to wszystko sie trzyma , jest równo i ładnie.Czy moglbym Was prosic o wskazówki jak zrobić właśnie taką krucha kiełbase by po uwędzieniu ona sie kruszyła?Zawsze mi wychodzi taka dokładnie zlepiona, jest bardzo dobra ale to nie to samo.Pognałem potem samochodem by sie pana zapytac ale już pojechał Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Września 2015 Do farszu podczas wyrabiania zamiast zimnej wody lej wrzątek Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Września 2015 Czy moglbym Was prosic o wskazówki jak zrobić właśnie taką krucha kiełbase Bardzo proszę.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/ Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Września 2015 Jak robię takową kiełbaskę , to mięso chudsze mielę na siatce 10 lub 13 , tłuste na 8 mm i wyrabiam tylko do równomiernego rozprowadzenia przypraw w farszu. Pozdrawiam. Ps. Bez prób się nie obędzie , u mnie było ich ''kilka'' zanim dotarłam do tego o co mi chodziło . Życzę wytrwałości i udanych wyrobów Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Września 2015 (edytowane) Do farszu podczas wyrabiania zamiast zimnej wody lej wrzątek Najwięcej kleju jest w III wp.To tam należy zerwać wiązania colagenowe i tam lać gorącą wodę, ale III powinna mieć temp. pokojową albo w ogóle nie dodawać III i lekko mieszać.Jak ktoś lubi tłustą, kruchą kiełbasę to ja mam prosty przepis. I wp -z szynki - 60 %Podgardle ok.50/50- 40% Mieszanie.Mieszać dość długo bo i tak będzie krucha. PrzyprawyJakie kto lubi. Bardzo proszę. Z tego przepisu patrząc po składzie to mam pewne wątpliwości czy będzie krucha. Edytowane 14 Września 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Września 2015 Wieprzowina KL II(ścinki z szynek,karkówki,boczku,bez mięsa scięgnistego)wizualnie tak ok 30 % tłuszczu.Zasolić w kawałkach 16gr. na 1 kg. na 2-3 godz.Zmielić na sitku 8mm.Przyprawy:pieprz 2 g i ,czosnek 5gr na 1 kg.woda 10 % masy mięsa,mieszanie farszu nie za długo.Osadzanie 30 minut w temp.pokojowej.Osuszanie w wędzarni w temp.50-55 do suchej osłonki ,następnie wedzenie w temp 60-70 do koloru i podpiekanie w temp 100-110 do momentu aż zacznie kapać tłuszcz,po wychłodzeniu gotowa. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Września 2015 No na razie kostek61 prowadzi..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Września 2015 (edytowane) No na razie kostek61 prowadzi.. To nie wyścig.Każdy pokazuje swój przepis. A TY.Widać jak zwykle nie masz nic do powiedzenia. Nie będę powielał swojego starego przepisu.Kostka przepis to jak na "Naszą" tylko ja jeszcze dodaję trochę podgardla. P.SMoja nie jest pieczona tylko parzona. Edytowane 14 Września 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Września 2015 Wieprzowina KL II(ścinki z szynek,karkówki,boczku,bez mięsa scięgnistego)wizualnie tak ok 30 % tłuszczu.Zasolić w kawałkach 16gr. na 1 kg. na 2-3 godz.Zmielić na sitku 8mm.Przyprawy:pieprz 2 g i ,czosnek 5gr na 1 kg.woda 10 % masy mięsa,mieszanie farszu nie za długo.Osadzanie 30 minut w temp.pokojowej.Osuszanie w wędzarni w temp.50-55 do suchej osłonki ,następnie wedzenie w temp 60-70 do koloru i podpiekanie w temp 100-110 do momentu aż zacznie kapać tłuszcz,po wychłodzeniu gotowa.To jest klasyczny przepis na kiełbasy oferowane na wsiach południowej Polski. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 14 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Września 2015 bardzo dziekuje za pomoc. Poeksperymentuje zatem Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Września 2015 Wieprzowina KL II(ścinki z szynek,karkówki,boczku,bez mięsa scięgnistego)wizualnie tak ok 30 % tłuszczu.Zasolić w kawałkach 16gr. na 1 kg. na 2-3 godz.Zmielić na sitku 8mm.Przyprawy:pieprz 2 g i ,czosnek 5gr na 1 kg.woda 10 % masy mięsa,mieszanie farszu nie za długo.Osadzanie 30 minut w temp.pokojowej.Osuszanie w wędzarni w temp.50-55 do suchej osłonki ,następnie wedzenie w temp 60-70 do koloru i podpiekanie w temp 100-110 do momentu aż zacznie kapać tłuszcz,po wychłodzeniu gotowa.To jest klasyczny przepis na kiełbasy oferowane na wsiach południowej Polski. Jeszcze niektórzy u nas dodają jajko, ja nie próbowałem. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Września 2015 bardzo dziekuje za pomoc. Poeksperymentuje zatem To masz tu jeszcze coś do eksperymentowania.Powodzenia. http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1125-kielbasa-podwawelska Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bumbum Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Października 2015 Witam. Już sporo wędzeń udanych mam za sobą. Kiełbasy, szynki, boczki, kabanosy. Wychodzą mi wręcz idealnie. Chciałem spróbowac zrobić taką szynkową w osłonce 80mm. Na próbę tylko, aby nie zmarnować strawy, zrobiłem krótkiego batona. Pokroiłem szynkę na 3cm kostki i teraz mój błąd, zamiast do tego dac mieloną karkówkę czy łopatkę, dałem szynkę no i szynkowa co prawda wyszła smaczna, ale bardzo się rozwalała. Kawałki nie trzymały się kupy i w srodku były pęcherze z wodą. Czy winę za taki efekt ponosi ta zmielona szynka? Według mnie zabrakło kleistości aby to wszystko razem się związało, czy mam rację? A moze lepiej nie parzyć w wodzie tylko podnieść temperature w wedzarni do 90 stopni? tak często robię ze zwykła kiełbasą bo nie lubię takiej surowej mocno i wychodzi pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-447865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Października 2015 Według mnie zabrakło kleistości aby to wszystko razem się związało, czy mam rację? A moze lepiej nie parzyć w wodzie tylko podnieść temperature w wedzarni do 90 stopni? Tak masz rację ... rodzaj obróbki termicznej niewielu by tu zmienił Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-447869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Października 2015 (edytowane) teraz mój błąd, zamiast do tego dac mieloną karkówkę czy łopatkę, dałem szynkę no i szynkowa co prawda wyszła smaczna, ale bardzo się rozwalała. Gdybyś zapoznał się z klasyfikacją to wiedział byś, że żaden z tych elementów co wymieniłaś niewiele by poprawił.Do szynkowej jako klej potrzebna jest III wp. i najlepiej jak to będzie mięso z golonki oraz bardzo dobre mieszanie głównie I wp dopóki nie puści kleju.Tego typu kiełbasę ze względu użyte mięso radziłbym jednak parzyć nie piec Edytowane 1 Października 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-447872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bumbum Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Października 2015 OK, dzięki. Teraz będę miał to na uwadze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-447873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Października 2015 No nie - forumowego miszcza muszę skontrować. Golonki jeszcze nie zmarnowałem w żadnej wędlinie - szynkowa z samej szynki jest do zrobienia pod pewnymi warunkami. Jakimi? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-447880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Października 2015 (edytowane) szynkowa z samej szynki jest do zrobienia pod pewnymi warunkami. Jakimi? No to ja teraz też muszę miszcza skontrować.Salceson też da się przez telefon dobry zrobić. Oczywiście tylko trzeba znać te warunki o co kolegi nie podejrzewam i w związku z tym podałem najlepszy sprawdzony przepis. .Pod pewnymi warunkami to i parówki bez mięsa da się zrobić.Miszcz pewnie wie jakie to warunki Edytowane 1 Października 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-447883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
After Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) Witam. Już sporo wędzeń udanych mam za sobą. Kiełbasy, szynki, boczki, kabanosy. Wychodzą mi wręcz idealnie. Chciałem spróbowac zrobić taką szynkową w osłonce 80mm. Na próbę tylko, aby nie zmarnować strawy, zrobiłem krótkiego batona. Pokroiłem szynkę na 3cm kostki i teraz mój błąd, zamiast do tego dac mieloną karkówkę czy łopatkę, dałem szynkę no i szynkowa co prawda wyszła smaczna, ale bardzo się rozwalała. Kawałki nie trzymały się kupy i w srodku były pęcherze z wodą. Czy winę za taki efekt ponosi ta zmielona szynka? Według mnie zabrakło kleistości aby to wszystko razem się związało, czy mam rację? A moze lepiej nie parzyć w wodzie tylko podnieść temperature w wedzarni do 90 stopni? tak często robię ze zwykła kiełbasą bo nie lubię takiej surowej mocno i wychodzi pierwsza klasa. mięso w kostkę rozbij lekko tłuczkiem lub przepuść przez maszynkę kilkakrotnie bez sitka.Po tej operacji powinno się kleić do siebie Edytowane 3 Października 2015 przez After Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-448092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Października 2015 mięso w kostkę rozbij lekko tłuczkiem lub przepuść przez maszynkę kilkakrotnie bez sitka.Po tej operacji powinno się kleić do siebie I jest punkt pierwszy udanej szynkowej..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-448153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) I jest punkt pierwszy udanej szynkowej..... A mnie wystarczy dobra mieszarka.I co mistrz na to.? oraz bardzo dobre mieszanie głównie I wp dopóki nie puści kleju Edytowane 4 Października 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-448178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.