Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Będąć w Beskidzie Niskim , w Usciu Gorlickim od obwoźnego pana sprzedającego różne mięsiwa  nabyłem w drodze kupna kiełbasę.

Była bardzo dobra i się kruszyla po przegryzieniu, czyli nie była taka sklejona, że jak się przetnie to wszystko sie trzyma , jest równo i ładnie.

Czy moglbym Was prosic o wskazówki jak zrobić właśnie taką krucha kiełbase by po uwędzieniu ona sie kruszyła?

Zawsze mi wychodzi taka dokładnie zlepiona, jest bardzo dobra ale to nie to samo.

Pognałem potem samochodem by sie pana zapytac ale już pojechał :(

 

doktorek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/
Udostępnij na innych stronach

Do farszu podczas wyrabiania zamiast zimnej wody lej wrzątek ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444561
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy moglbym Was prosic o wskazówki jak zrobić właśnie taką krucha kiełbase

 

Bardzo proszę.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444564
Udostępnij na innych stronach

Jak robię takową kiełbaskę , to mięso chudsze mielę na siatce 10 lub 13 ,  tłuste na 8 mm i wyrabiam tylko do równomiernego rozprowadzenia przypraw w farszu. Pozdrawiam. :) Ps. Bez prób się nie obędzie , u mnie było ich ''kilka'' zanim dotarłam do tego o co mi chodziło . Życzę wytrwałości i udanych wyrobów :thumbsup:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444565
Udostępnij na innych stronach

Do farszu podczas wyrabiania zamiast zimnej wody lej wrzątek

 

Najwięcej kleju jest w III wp.To tam należy zerwać wiązania colagenowe i tam lać gorącą wodę, ale III powinna mieć temp. pokojową albo w ogóle nie dodawać III i lekko mieszać.Jak ktoś lubi tłustą, kruchą kiełbasę to ja mam prosty przepis.

 

I wp -z szynki - 60 %

Podgardle ok.50/50- 40%

 

Mieszanie

.Mieszać dość długo bo i tak będzie krucha.

 

Przyprawy

Jakie kto lubi.

 

 

Bardzo proszę.

 

Z tego przepisu patrząc po składzie to mam pewne wątpliwości czy będzie krucha. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444591
Udostępnij na innych stronach

Wieprzowina KL II(ścinki z szynek,karkówki,boczku,bez mięsa scięgnistego)wizualnie tak ok 30 % tłuszczu.Zasolić w kawałkach 16gr. na 1 kg. na 2-3 godz.Zmielić na sitku 8mm.Przyprawy:pieprz 2 g i ,czosnek 5gr na 1 kg.woda 10 % masy mięsa,mieszanie farszu nie za długo.Osadzanie 30 minut w temp.pokojowej.Osuszanie w wędzarni w temp.50-55 do suchej osłonki ,następnie wedzenie w temp 60-70 do koloru i podpiekanie w temp 100-110 do momentu aż zacznie kapać tłuszcz,po wychłodzeniu gotowa.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444605
Udostępnij na innych stronach

No na razie kostek61 prowadzi..

 

To nie wyścig.Każdy pokazuje swój przepis. A TY.Widać jak zwykle nie masz nic do powiedzenia.  :cool:

Nie będę powielał swojego starego przepisu.Kostka przepis to jak na "Naszą"  tylko ja jeszcze dodaję trochę podgardla.

 

P.S

Moja nie jest pieczona tylko parzona.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444610
Udostępnij na innych stronach

Wieprzowina KL II(ścinki z szynek,karkówki,boczku,bez mięsa scięgnistego)wizualnie tak ok 30 % tłuszczu.Zasolić w kawałkach 16gr. na 1 kg. na 2-3 godz.Zmielić na sitku 8mm.Przyprawy:pieprz 2 g i ,czosnek 5gr na 1 kg.woda 10 % masy mięsa,mieszanie farszu nie za długo.Osadzanie 30 minut w temp.pokojowej.Osuszanie w wędzarni w temp.50-55 do suchej osłonki ,następnie wedzenie w temp 60-70 do koloru i podpiekanie w temp 100-110 do momentu aż zacznie kapać tłuszcz,po wychłodzeniu gotowa.

To jest klasyczny przepis na kiełbasy oferowane na wsiach południowej Polski.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444624
Udostępnij na innych stronach

 

Wieprzowina KL II(ścinki z szynek,karkówki,boczku,bez mięsa scięgnistego)wizualnie tak ok 30 % tłuszczu.Zasolić w kawałkach 16gr. na 1 kg. na 2-3 godz.Zmielić na sitku 8mm.Przyprawy:pieprz 2 g i ,czosnek 5gr na 1 kg.woda 10 % masy mięsa,mieszanie farszu nie za długo.Osadzanie 30 minut w temp.pokojowej.Osuszanie w wędzarni w temp.50-55 do suchej osłonki ,następnie wedzenie w temp 60-70 do koloru i podpiekanie w temp 100-110 do momentu aż zacznie kapać tłuszcz,po wychłodzeniu gotowa.

To jest klasyczny przepis na kiełbasy oferowane na wsiach południowej Polski.

 

Jeszcze niektórzy u nas dodają jajko, ja nie próbowałem.

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444772
Udostępnij na innych stronach

 

 

bardzo dziekuje za pomoc. Poeksperymentuje zatem

 

To masz tu jeszcze coś do eksperymentowania.Powodzenia.

 

 http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1125-kielbasa-podwawelska

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-444900
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam. Już sporo wędzeń udanych mam za sobą. Kiełbasy, szynki, boczki, kabanosy. Wychodzą mi wręcz idealnie. Chciałem spróbowac zrobić  taką szynkową w  osłonce 80mm. Na próbę tylko, aby nie zmarnować strawy, zrobiłem krótkiego batona. Pokroiłem szynkę na 3cm kostki i teraz mój błąd, zamiast do tego dac mieloną karkówkę czy łopatkę, dałem szynkę no i szynkowa co prawda wyszła smaczna, ale bardzo się rozwalała.  Kawałki nie trzymały się kupy i w srodku były pęcherze z wodą. Czy winę za taki efekt ponosi ta zmielona szynka? Według mnie zabrakło kleistości aby to wszystko razem się związało, czy mam rację? A moze lepiej nie parzyć w wodzie tylko podnieść temperature w wedzarni do 90 stopni? tak często robię ze zwykła kiełbasą bo nie lubię takiej surowej mocno i wychodzi pierwsza klasa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-447865
Udostępnij na innych stronach

 

 

Według mnie zabrakło kleistości aby to wszystko razem się związało, czy mam rację? A moze lepiej nie parzyć w wodzie tylko podnieść temperature w wedzarni do 90 stopni?

 

Tak masz rację ... rodzaj obróbki termicznej niewielu by tu zmienił ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-447869
Udostępnij na innych stronach

teraz mój błąd, zamiast do tego dac mieloną karkówkę czy łopatkę, dałem szynkę no i szynkowa co prawda wyszła smaczna, ale bardzo się rozwalała.  

Gdybyś zapoznał się z klasyfikacją to wiedział byś, że żaden z tych elementów co wymieniłaś niewiele by poprawił.Do szynkowej jako klej potrzebna jest III wp. i najlepiej jak to będzie mięso z golonki oraz bardzo dobre mieszanie głównie  I wp dopóki nie puści kleju.Tego typu kiełbasę ze względu użyte mięso radziłbym jednak parzyć nie piec

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-447872
Udostępnij na innych stronach

No nie - forumowego miszcza muszę skontrować.  Golonki jeszcze nie zmarnowałem w żadnej wędlinie - szynkowa z samej szynki jest do zrobienia pod pewnymi warunkami. Jakimi? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-447880
Udostępnij na innych stronach

szynkowa z samej szynki jest do zrobienia pod pewnymi warunkami. Jakimi?

 

No to ja teraz też muszę miszcza skontrować.Salceson też da się przez telefon dobry zrobić. ;) Oczywiście tylko trzeba znać te warunki o co kolegi nie podejrzewam i w związku z tym podałem najlepszy sprawdzony przepis. :cool:.Pod pewnymi warunkami to i parówki bez mięsa da się zrobić.Miszcz pewnie wie jakie to warunki :cool:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-447883
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam. Już sporo wędzeń udanych mam za sobą. Kiełbasy, szynki, boczki, kabanosy. Wychodzą mi wręcz idealnie. Chciałem spróbowac zrobić  taką szynkową w  osłonce 80mm. Na próbę tylko, aby nie zmarnować strawy, zrobiłem krótkiego batona. Pokroiłem szynkę na 3cm kostki i teraz mój błąd, zamiast do tego dac mieloną karkówkę czy łopatkę, dałem szynkę no i szynkowa co prawda wyszła smaczna, ale bardzo się rozwalała.  Kawałki nie trzymały się kupy i w srodku były pęcherze z wodą. Czy winę za taki efekt ponosi ta zmielona szynka? Według mnie zabrakło kleistości aby to wszystko razem się związało, czy mam rację? A moze lepiej nie parzyć w wodzie tylko podnieść temperature w wedzarni do 90 stopni? tak często robię ze zwykła kiełbasą bo nie lubię takiej surowej mocno i wychodzi pierwsza klasa.

 

mięso w kostkę rozbij lekko tłuczkiem lub przepuść przez maszynkę kilkakrotnie bez sitka.Po tej operacji powinno się kleić do siebie :)

Edytowane przez After
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-448092
Udostępnij na innych stronach

 

 

mięso w kostkę rozbij lekko tłuczkiem lub przepuść przez maszynkę kilkakrotnie bez sitka.Po tej operacji powinno się kleić do siebie :)

 

I jest punkt pierwszy udanej szynkowej.....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-448153
Udostępnij na innych stronach

I jest punkt pierwszy udanej szynkowej..... 

 

A mnie wystarczy dobra mieszarka.I co mistrz na to.? :cool:

 

 

 

oraz bardzo dobre mieszanie głównie  I wp dopóki nie puści kleju
Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12050-kie%C5%82basa-krusz%C4%85ca-si%C4%99/#findComment-448178
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.