robotek Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Serwus Polędwiczki te małe smukłe zawsze wędzę razem z dużymi polędwicami, czytaj "schabowymi"wszystko jest ok, osuszanie, wędzenie, kolorek, no i pieczenie. U mnie 100 % odbiorców lubi pieczone wędliny w wędzarni, a wiec hajcuje po wędzeniu w mojej hucie i czekamaż będę miał te 70 stopni w schabach, i teraz właśnie te małe polędwiczki, zawsze mam cholerne problemy z nimi bo: Duży schab osiąga temperaturę po pewnym czasie są gotowe, wyjmuję a te francowate pi....zdryki-polędwiczki są takie małe a mimo to nie mogą "dojść" chodź powinny pierwsze osiągnąć temp. Pilnuję mierzę jak debil temperaturę, jak duże schaby mają już po 70 stopni to polędwiczki około 50 Potem znienacka osiągają po te 70 stopni, wyjmuję i tu mój problem się zaczyna bo owszem są, miękkie,ale wg. mnie są przepieczone, bo po wystygnięciu po ukrojeniu plasterka, rozkrusza się.Nikt mi tego nie zarzucił bo znikają w buziach momentalnie ale mnie osobiście drażni to !!! Co robię durnowatego ! ? Proszę podpowiedzcie Edytowane 3 Listopada 2015 przez robotek Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Listopada 2015 70 stopni w schabie(czy polędwicy) ?! to chyba suchary ci wychodzą ja POLĘDWICĘ (nie polędwiczkę) obrabiam do 58*C w środku, a polędwiczki pochłaniam na "surowo", bez podpiekania, prosto z wędzarni, bo to tak delikatne mięsiwo że sama temp. wędzenia im wystarczy ale to tylko moje zdanie P.S. Schab bez kości nazywamy polędwicą ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 4 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Listopada 2015 Sucharów nie ma , polędwice są soczyste i miękkie, natomiast polędwiczki są za miękkie Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Listopada 2015 Nie uwierzę - polędwica jak ma 70°C wewnątrz jest sucha jak wiór Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 4 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Listopada 2015 Oczywiście że nie jest mokra i wilgotna, tak jak ta ze sklepu..plasterki są całe soczyste nie rozpadają się, natomiast temat dotyczy małychpolędwiczek może ktoś zabierze głos. A propo, przeczytałem kiedyś że bezpieczna temperatura do zabicia wszelkich zarazków dla wyrobów z wieprzowinyto jest w granicach 68 -70 stopni dlatego też podpiekam do takowej. Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Listopada 2015 Co robię durnowatego ! ? Proszę podpowiedzcie Polędwica i polędwiczka to najbardziej delikatne mięso wieprzowe.Każde pieczenie nieco wysusza wyrób.Dla polędwicy temp. w środku 60ºC to moim zdaniem max.Polędwiczki w ogóle nie potrzebują jakiejkolwiek obróbki termicznej.Po prawidłowym wędzeniu są miękkie, soczyste i bardzo delikatne.Ja na Twoim miejscu zmienił bym rodzaj obróbki termicznej polędwicy na parzenie z zachowaniem tej temperatury napisanej powyżej.Polędwiczek termicznie bym nie obrabiał.I jeszcze jedno.Peklował bym na mokro nie na sucho bo sól wyciąga wodę z wyrobu i staje się on mniej soczysty. przeczytałem kiedyś że bezpieczna temperatura do zabicia wszelkich zarazków dla wyrobów z wieprzowiny to jest w granicach 68 -70 stopni dlatego też podpiekam do takowej. A tatara lubisz? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Listopada 2015 Polędwiczki wędzisz zawsze w jednym miejscu, czy za każdym razem w innym ?I podobnie jak kolega wyżej max 60 C w środku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Listopada 2015 po wędzeniu powinny wglądać tak po tygodniu tak Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Listopada 2015 robotek, dnia 04 List 2015 - 09:23, napisał: przeczytałem kiedyś że bezpieczna temperatura do zabicia wszelkich zarazków dla wyrobów z wieprzowiny to jest w granicach 68 -70 stopni dlatego też podpiekam do takowej. A tatara lubisz? Tatar jest z wołowiny a to inna bajka jest:D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Listopada 2015 Tatar jest z wołowiny a to inna bajka jest:D tatara teraz się spotyka ze wszystkiego.. z wołowiny (z każdej części), z ryb i owoców morza (z łososia, przegrzebków).. nawet dostaniesz tatara wegetariańskiego z ogórka Osobiście lubię polędwicę surową (peklowaną i/lub nie wędzoną) i tatara też czasem z takiej zrobię - pyszny wychodzi inszy niż metka trochę.Jutro mięsko zapekluję, specjalnie żeby zrobić.. smaka mi Arkadiusz narobił Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 4 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Listopada 2015 Polędwiczki wędzisz zawsze w jednym miejscu, czy za każdym razem w innym ?I podobnie jak kolega wyżej max 60 C w środku. Za każdym razem jak mi się powiesi ale zawsze z przodu bo w mojej hucie od drzwiczek temperatura jest trochę niższa,zainstalowałem se dwa termometry to mam dokładny pomiar . Barwa zawsze wychodzi super tylko potem zaczyna się cyrk, schaby wyjmuję mają po te 70 w środku a polędwiczki wtedy przekładami czekam . Nigdy nie próbowałem trzymać do 60 stopni i finisz, ale mnie tym tatarem Arek oprzytomniał !!! przecież kuźwa ile ja tatarów zeżarłem ..... Oj Boże Boże jaka ciemnota zemnie z tymi drobnoustrojami po wędzeniu powinny wglądać tak DSC08504.JPG po tygodniu tak DSC09242.JPG Chyba se tapetę zrobię z tego pierwszego zdjęcia Piękne <zazdrocha> Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Listopada 2015 (edytowane) bo w mojej hucie od drzwiczek temperatura jest trochę niższaTo co się dziwisz... Edytowane 4 Listopada 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 4 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Listopada 2015 Miro ale po wyjęciu schabów zawsze przekładam na tył, tylko tak przy drzwiczkach zdążą wyschnąć a potem dostają od razu większą temperaturei DLATEGO było do dupy. Naprawdę Wasze posty naprowadziły mnie na dobra drogę, bo smak moich odbiorców powalił na kolana. Wymyśliłem se taką moją procedurę że po peklowaniu wg. minitabelki Bejota, płukam ale nie długo, potem wszystkie polędwiczki daje do foliowych woreczków wymieszanych z posiekaną drobno główką czosnku i tak dwie godziny leżakują.Potem czosnek dokładnie ! obciągam żeby mi w wędzarni nie paliło i prosto do obsuszania, wędzenia i pieczenia, pycha, tylko ten wygląd mnie dobijałplasterki były przegrzane lekko się rozpadały no i niestety barwa ciemniejsza, Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.