Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus

 

Polędwiczki te małe smukłe :) zawsze wędzę razem z dużymi polędwicami, czytaj  "schabowymi"

wszystko jest ok, osuszanie, wędzenie, kolorek, no i pieczenie.

 

U mnie  100 % odbiorców lubi pieczone wędliny w wędzarni, a wiec hajcuje po wędzeniu w mojej hucie i czekam

aż będę miał te 70 stopni w schabach, i teraz właśnie te małe polędwiczki, zawsze mam cholerne problemy z nimi bo:

 

Duży schab osiąga temperaturę po pewnym czasie są gotowe, wyjmuję a te francowate pi....zdryki-polędwiczki są takie małe a mimo to nie mogą "dojść" chodź powinny pierwsze osiągnąć temp. 

Pilnuję mierzę jak debil temperaturę, jak duże schaby mają  już po 70 stopni to polędwiczki około 50

 

Potem znienacka osiągają po te 70 stopni, wyjmuję i tu mój problem się zaczyna bo owszem są, miękkie,

ale wg. mnie są przepieczone, bo po wystygnięciu  po ukrojeniu plasterka, rozkrusza się.

Nikt mi tego nie zarzucił bo znikają w buziach momentalnie  :)   ale mnie osobiście drażni to  !!!

 

Co robię durnowatego  !  ? 

Proszę podpowiedzcie

Edytowane przez robotek

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/
Udostępnij na innych stronach

70 stopni w schabie(czy polędwicy) ?! to chyba suchary ci wychodzą ;) ja POLĘDWICĘ (nie polędwiczkę) obrabiam do 58*C w środku, a polędwiczki pochłaniam na "surowo", bez podpiekania, prosto z wędzarni, bo to tak delikatne mięsiwo że sama temp. wędzenia im wystarczy :) ale to tylko moje zdanie ;)

 

P.S. Schab bez kości nazywamy polędwicą !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454219
Udostępnij na innych stronach

Sucharów nie ma :) , polędwice są soczyste i miękkie, natomiast polędwiczki są za miękkie

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454225
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że nie jest mokra i wilgotna, tak jak ta ze sklepu..

plasterki są całe soczyste nie rozpadają się, natomiast temat dotyczy małych

polędwiczek może ktoś  zabierze głos.

 

A propo, przeczytałem kiedyś że bezpieczna temperatura do zabicia wszelkich zarazków dla wyrobów z wieprzowiny

to jest  w granicach 68 -70  stopni dlatego też  podpiekam do takowej.

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454245
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co robię durnowatego  !  ?  Proszę podpowiedzcie

 

Polędwica i polędwiczka to najbardziej delikatne mięso wieprzowe.Każde pieczenie nieco wysusza wyrób.Dla polędwicy temp. w środku 60ºC to moim zdaniem max.Polędwiczki w ogóle nie potrzebują jakiejkolwiek obróbki termicznej.Po prawidłowym wędzeniu są miękkie, soczyste i bardzo delikatne.Ja na Twoim miejscu zmienił bym rodzaj obróbki termicznej polędwicy na parzenie z zachowaniem tej temperatury napisanej powyżej.Polędwiczek termicznie bym nie obrabiał.I jeszcze jedno.Peklował bym na mokro nie na sucho bo sól wyciąga wodę z wyrobu i staje się on mniej soczysty.


 

 

przeczytałem kiedyś że bezpieczna temperatura do zabicia wszelkich zarazków dla wyrobów z wieprzowiny to jest  w granicach 68 -70  stopni dlatego też  podpiekam do takowej.

 

A tatara lubisz? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454342
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczki wędzisz zawsze w jednym miejscu, czy za każdym razem w innym ?

I podobnie jak kolega wyżej max 60 C w środku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454355
Udostępnij na innych stronach

 

 

robotek, dnia 04 List 2015 - 09:23, napisał: przeczytałem kiedyś że bezpieczna temperatura do zabicia wszelkich zarazków dla wyrobów z wieprzowiny to jest  w granicach 68 -70  stopni dlatego też  podpiekam do takowej.   A tatara lubisz? 

 

 

Tatar jest z wołowiny a to inna bajka jest:D  

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454368
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tatar jest z wołowiny a to inna bajka jest:D  

tatara teraz się spotyka ze wszystkiego.. z wołowiny (z każdej części), z ryb i owoców morza (z łososia, przegrzebków).. nawet dostaniesz tatara wegetariańskiego z ogórka :laugh: 

Osobiście lubię polędwicę surową (peklowaną i/lub nie wędzoną) i tatara też czasem z takiej zrobię - pyszny wychodzi :) inszy niż metka trochę.

Jutro mięsko zapekluję, specjalnie żeby zrobić.. smaka mi Arkadiusz narobił :D Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454390
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczki wędzisz zawsze w jednym miejscu, czy za każdym razem w innym ?

I podobnie jak kolega wyżej max 60 C w środku.

 

Za każdym razem jak mi się  powiesi ale zawsze z  przodu bo w mojej hucie od drzwiczek temperatura  jest trochę niższa,

zainstalowałem se dwa termometry :cool:  to mam dokładny pomiar . 

 

Barwa zawsze wychodzi super tylko potem zaczyna się cyrk, schaby wyjmuję mają po te 70  w środku a polędwiczki  wtedy przekładam

i czekam .

 

Nigdy nie próbowałem  trzymać do 60 stopni i finisz,  ale mnie tym tatarem Arek oprzytomniał !!!  przecież kuźwa  ile ja tatarów zeżarłem ..... 

Oj Boże Boże jaka ciemnota zemnie z tymi drobnoustrojami :facepalm:

:) po wędzeniu powinny wglądać tak :tongue:

 

attachicon.gifDSC08504.JPG

 

:) po tygodniu tak :tongue:

 

attachicon.gifDSC09242.JPG

 

Chyba se tapetę zrobię  z tego pierwszego zdjęcia   Piękne   <zazdrocha> 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454392
Udostępnij na innych stronach

bo w mojej hucie od drzwiczek temperatura  jest trochę niższa

To co się dziwisz...  :)

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454393
Udostępnij na innych stronach

Miro ale po wyjęciu schabów zawsze przekładam na tył, tylko tak przy drzwiczkach zdążą wyschnąć a potem dostają od razu większą temperature

i DLATEGO było do dupy.  

 

Naprawdę  Wasze posty naprowadziły mnie na dobra drogę, bo smak moich odbiorców powalił na kolana.

 

Wymyśliłem se taką moją procedurę że po peklowaniu wg. minitabelki Bejota, płukam ale nie długo, potem wszystkie polędwiczki daje do foliowych woreczków wymieszanych z posiekaną drobno główką czosnku i tak dwie godziny leżakują.

Potem czosnek dokładnie !  obciągam żeby mi w wędzarni nie paliło i prosto do obsuszania, wędzenia i pieczenia, pycha, tylko ten wygląd  mnie dobijał

plasterki były przegrzane lekko się rozpadały no i niestety barwa ciemniejsza,

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12237-pol%C4%99dwiczki/#findComment-454396
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.