Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-58613-0-53048200-1446921642_thumb.jpg

 

Witam

Jest to już moje któreś z kolei wędzenie. Mam do bardziej doświadczonych zadymiaczy pytanie odnośnie tych pęknięć na szynce. Z czym to może być związane ? Praktycznie za każdym razem coś takiego mam na kawałkach mięsa. Czy to zły dobór mięsa? Jeśli chodzi o sam proces to korzystam z wersji mniej słonej na peklowanie tygodniowe. Wędzenie do koloru ( średnio ok 3,5h...tutaj czereśnią, stąd może troche inny kolor jak dla bukowiny czy dębu ). Parzenie w temp plus minus 82C do temp wewnatrz 72C. Wędzarnia thermowind elektryczna. W smaku wg mnie wychodzi za każdym razem bardzo dobrze ( przynajmniej na moj gust ), ale te pekniecia mnie zawsze niepokoja:/ Wlasnie wyjalem baleron i to samo  Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki oraz krytyke.

pozdrawiam

Edytowane przez t_zg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/
Udostępnij na innych stronach

...mięso w tej popękanej przypadkiem nie jest suchawe...?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454954
Udostępnij na innych stronach

Dopiero jutro sprobuje. A jezeli jest, to z jakiego powodu moze byc suchawe? Zbyt wysoka temp w wedzarni? Chociaz w thermowindzie dosyc latwo utrzymac temperature.

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454955
Udostępnij na innych stronach

...jeżeli tak będzie to moim zdaniem przegrzanie przy parzeniu....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454957
Udostępnij na innych stronach

W którym momencie pęka szynka ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454960
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam ze w czasie parzenia, bo zazwyczaj po wyjeciu jest to duzo bardziej popekane niz po wedzeniu. To peka w miejscach sciegien ( poprawcie mnie jezeli zle pisze ). Temp wody w momencie wrzucania wedzoneo to 82C. Parzylem ok godziny co jakis czas mierzac temp wewnatrz az otrzymalem ok 72C

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454962
Udostępnij na innych stronach

..to błony pokrywające mięśnie...

Czy mięso sam kształtujesz do wędzenia?

Wydaje mi się , że kroisz jak leci , a nie według struktury mięsa...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454965
Udostępnij na innych stronach

Mieso kupuje u zaprzyjaznionego rzeznika i jedyne co robie to co najwyzej jakies "brzydkie skrawki" z powierzchni odcinam. Nie znam sie na tyle, zeby sam ksztaltowac mieso. Zreszta pierwszy raz o tym slysze szczerze mowiac a instrukcje wedzenia czytalem juz dziesiatki razy na tym forum.

 

Jutro porobie zdjecia jak to wszystko ostygnie.

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez t_zg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454967
Udostępnij na innych stronach

....wiele napisano pod wspólnym tematem - rozbiór mięsa...może nie interesowało Cię to....

 

Jutro spróbuj czy jest suchawe przede wszystkim..

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454968
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze napisz w jakiej temperaturze wędzisz i wklej fotki przekroju.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454969
Udostępnij na innych stronach

Moze masz racje, bo myslalem ze jesli kupie schab czy tam karkowke u rzeznika to ewentualnie jakies tam blony czy nadmiar tluszczu powycinam i to wszystko. Porobie jutro wiecej zdjec, w tym przekroj, ale do tej pory jakos bardzo siche to nie wychodzilo.

 

 

 

Miro wedze w temp 50-55C. Przekroj zrobie jutro, jak qedzonki "odpoczna".

 

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez t_zg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454970
Udostępnij na innych stronach

To jest normalny proces podczas wędzenia. Czasami pęka, a czasami nie. Wszystko zależy od grubości wędzonki, ilości nastrzyku i temperatury.  Zmień temperaturę i czas nagrzewania wędzonki, a przestanie pękać. Jeżeli nie jest to możliwe, wcześniej wyciągnij z peklowania przed wędzeniem i ogrzej wędzonki jeszcze przed osuszaniem.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454971
Udostępnij na innych stronach

a dlaczego parzysz do temp. 72 wewnątrz (przecież to nie drób)? - 67 stopni (dla polędwicy 60stopni) wewnątrz i uciekać trzeba pod zimną wodę i dać się schłodzić wyrobowi, a potem wywiesić na dwór do całkowitego wystygnięcia. 

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454975
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie dawalem pod zimna wode. Nastepnym razem sprobuje. Zawsze wyciagam i po prostu w temp pokojowej czekaja do nastepnego dnia.

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454976
Udostępnij na innych stronach

a dlaczego parzysz do temp. 72 wewnątrz (przecież to nie drób)? - 67 stopni (dla polędwicy 60stopni) wewnątrz i uciekać trzeba pod zimną wodę i dać się schłodzić wyrobowi, a potem wywiesić na dwór do całkowitego wystygnięcia. 

 

Troche zwątpiłem teraz, ale wydawało mi się, że wyczytałem tutaj na forum o 72C, stad do takiej temp parzyłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-455016
Udostępnij na innych stronach

 

Czy masz na myśli wędzenie?
tak. Wędzarnie elektryczne doskonale osuszają więc przy szybkim wędzeniu, będzie pękać wędzonka.  

 

Mi nie zalezy nigdy na czasie wędzenia, tylko na tym, żeby było dobrze. Zawsze staram się utrzymywać wewnątrz temperatury podane tutaj na stronie. Sugerujesz, żeby następnym razem spróbować wędzenia w przedziale np o 5C niższym ? Co do wygrzewania, to w ekeltrycznych samej wędzarni się długo nie wygrzewa, bo chwila moment i wewnątrz jest temperatura. Pochodzi tak z 15 minut i wkładam wędzonki na jakies 30-40min do plus minus 50C bez uruchomionego generatora dymu. Akurat przed wczorajszym wędzeniem miesko wisiało całą noc w chłodnym garazu, wiec osuszyło się w wędzarni w jakieś 30 minut.

Edytowane przez t_zg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-455018
Udostępnij na innych stronach

https://images.tapatalk-cdn.com/15/11/08/c4b5cffcb88f8fd508a832a8dc8f3d19.jpghttps://images.tapatalk-cdn.com/15/11/08/186a9e03c460411af6078ba0faa89f0c.jpghttps://images.tapatalk-cdn.com/15/11/08/c311784a0f9aedb3e77b997ac8d0ce1c.jpghttps://images.tapatalk-cdn.com/15/11/08/7427dac53f16202033f346edca2a6089.jpg

 

Rzeczywiscie taka w przekroju jakby sucha. Przy krojeniu to sie az kawalki odrywaly od reszty. Z czym probowac pokombinowac, zeby to wyeliminowac nasteonym razem? Wygrzewanie czy parzenie jak ktos wyzej sugerował?

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-455026
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.