t_zg Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) WitamJest to już moje któreś z kolei wędzenie. Mam do bardziej doświadczonych zadymiaczy pytanie odnośnie tych pęknięć na szynce. Z czym to może być związane ? Praktycznie za każdym razem coś takiego mam na kawałkach mięsa. Czy to zły dobór mięsa? Jeśli chodzi o sam proces to korzystam z wersji mniej słonej na peklowanie tygodniowe. Wędzenie do koloru ( średnio ok 3,5h...tutaj czereśnią, stąd może troche inny kolor jak dla bukowiny czy dębu ). Parzenie w temp plus minus 82C do temp wewnatrz 72C. Wędzarnia thermowind elektryczna. W smaku wg mnie wychodzi za każdym razem bardzo dobrze ( przynajmniej na moj gust ), ale te pekniecia mnie zawsze niepokoja:/ Wlasnie wyjalem baleron i to samo Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki oraz krytyke.pozdrawiam Edytowane 7 Listopada 2015 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Listopada 2015 ...mięso w tej popękanej przypadkiem nie jest suchawe...? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Listopada 2015 Dopiero jutro sprobuje. A jezeli jest, to z jakiego powodu moze byc suchawe? Zbyt wysoka temp w wedzarni? Chociaz w thermowindzie dosyc latwo utrzymac temperature. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Listopada 2015 ...jeżeli tak będzie to moim zdaniem przegrzanie przy parzeniu.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Listopada 2015 W którym momencie pęka szynka ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Listopada 2015 Podejrzewam ze w czasie parzenia, bo zazwyczaj po wyjeciu jest to duzo bardziej popekane niz po wedzeniu. To peka w miejscach sciegien ( poprawcie mnie jezeli zle pisze ). Temp wody w momencie wrzucania wedzoneo to 82C. Parzylem ok godziny co jakis czas mierzac temp wewnatrz az otrzymalem ok 72C Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Listopada 2015 ..to błony pokrywające mięśnie...Czy mięso sam kształtujesz do wędzenia?Wydaje mi się , że kroisz jak leci , a nie według struktury mięsa... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) Mieso kupuje u zaprzyjaznionego rzeznika i jedyne co robie to co najwyzej jakies "brzydkie skrawki" z powierzchni odcinam. Nie znam sie na tyle, zeby sam ksztaltowac mieso. Zreszta pierwszy raz o tym slysze szczerze mowiac a instrukcje wedzenia czytalem juz dziesiatki razy na tym forum. Jutro porobie zdjecia jak to wszystko ostygnie. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Listopada 2015 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Listopada 2015 ....wiele napisano pod wspólnym tematem - rozbiór mięsa...może nie interesowało Cię to.... Jutro spróbuj czy jest suchawe przede wszystkim.. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Listopada 2015 Jeszcze napisz w jakiej temperaturze wędzisz i wklej fotki przekroju. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) Moze masz racje, bo myslalem ze jesli kupie schab czy tam karkowke u rzeznika to ewentualnie jakies tam blony czy nadmiar tluszczu powycinam i to wszystko. Porobie jutro wiecej zdjec, w tym przekroj, ale do tej pory jakos bardzo siche to nie wychodzilo. Miro wedze w temp 50-55C. Przekroj zrobie jutro, jak qedzonki "odpoczna". Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Listopada 2015 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Listopada 2015 To jest normalny proces podczas wędzenia. Czasami pęka, a czasami nie. Wszystko zależy od grubości wędzonki, ilości nastrzyku i temperatury. Zmień temperaturę i czas nagrzewania wędzonki, a przestanie pękać. Jeżeli nie jest to możliwe, wcześniej wyciągnij z peklowania przed wędzeniem i ogrzej wędzonki jeszcze przed osuszaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Listopada 2015 Dziekuje za cenne rady. Bede eksperymentowal. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Listopada 2015 a dlaczego parzysz do temp. 72 wewnątrz (przecież to nie drób)? - 67 stopni (dla polędwicy 60stopni) wewnątrz i uciekać trzeba pod zimną wodę i dać się schłodzić wyrobowi, a potem wywiesić na dwór do całkowitego wystygnięcia. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Listopada 2015 Nigdy nie dawalem pod zimna wode. Nastepnym razem sprobuje. Zawsze wyciagam i po prostu w temp pokojowej czekaja do nastepnego dnia. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-454976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zmień temperaturę i czas nagrzewania wędzonki, a przestanie pękać. Czy masz na myśli wędzenie? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-455009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Listopada 2015 a dlaczego parzysz do temp. 72 wewnątrz (przecież to nie drób)? - 67 stopni (dla polędwicy 60stopni) wewnątrz i uciekać trzeba pod zimną wodę i dać się schłodzić wyrobowi, a potem wywiesić na dwór do całkowitego wystygnięcia. Troche zwątpiłem teraz, ale wydawało mi się, że wyczytałem tutaj na forum o 72C, stad do takiej temp parzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-455016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Listopada 2015 Czy masz na myśli wędzenie? tak. Wędzarnie elektryczne doskonale osuszają więc przy szybkim wędzeniu, będzie pękać wędzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-455017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) Czy masz na myśli wędzenie?tak. Wędzarnie elektryczne doskonale osuszają więc przy szybkim wędzeniu, będzie pękać wędzonka. Mi nie zalezy nigdy na czasie wędzenia, tylko na tym, żeby było dobrze. Zawsze staram się utrzymywać wewnątrz temperatury podane tutaj na stronie. Sugerujesz, żeby następnym razem spróbować wędzenia w przedziale np o 5C niższym ? Co do wygrzewania, to w ekeltrycznych samej wędzarni się długo nie wygrzewa, bo chwila moment i wewnątrz jest temperatura. Pochodzi tak z 15 minut i wkładam wędzonki na jakies 30-40min do plus minus 50C bez uruchomionego generatora dymu. Akurat przed wczorajszym wędzeniem miesko wisiało całą noc w chłodnym garazu, wiec osuszyło się w wędzarni w jakieś 30 minut. Edytowane 8 Listopada 2015 przez t_zg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-455018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_zg Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Listopada 2015 https://images.tapatalk-cdn.com/15/11/08/c4b5cffcb88f8fd508a832a8dc8f3d19.jpghttps://images.tapatalk-cdn.com/15/11/08/186a9e03c460411af6078ba0faa89f0c.jpghttps://images.tapatalk-cdn.com/15/11/08/c311784a0f9aedb3e77b997ac8d0ce1c.jpghttps://images.tapatalk-cdn.com/15/11/08/7427dac53f16202033f346edca2a6089.jpg Rzeczywiscie taka w przekroju jakby sucha. Przy krojeniu to sie az kawalki odrywaly od reszty. Z czym probowac pokombinowac, zeby to wyeliminowac nasteonym razem? Wygrzewanie czy parzenie jak ktos wyzej sugerował? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-455026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Listopada 2015 Za mocno była sparzona , ale nauka nie idzie w las , nastepne lepiej wyjdą . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12248-t_zg-moje-w%C4%99dzonki/#findComment-455085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.