Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z piekarnika nie ale proponuję steki jeśli o wołowinę chodzi. Dwu centymetrowe plastry zostawić na chwilę aby złapały temperaturę pokojową. Posolić, popieprzyć i posmarować oliwą. Rozgrzać patelnię żeliwną na maxa. Smażyć po trzy minuty z każdej strony. Można przełożyć o 45 st. aby uzyskać kratkę. Zostawić pod alufolią na talerzu na 2 min dla stabilizacji. Kawałek bagietki, ulubione % i smacznego.

Edytowane przez albacora
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12276-przepis-na-antrykot/#findComment-456404
Udostępnij na innych stronach

Może spróbuj mojego patentu na pieczeń:

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/category/z-miro-w-kuchni/gotujemy-obiadki/pieczen-dla-leniwych/

 

Przyprawy dajesz wg uznania.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12276-przepis-na-antrykot/#findComment-456415
Udostępnij na innych stronach

 

 

steki się mi już przejadły

Smak steku (pod warunkiem, że jest z dojrzałego mięsa i dobrze zrobiony) zależy od masła smakowego lub sosu. A te można robić na wiele sposobów.

Moje ulubione dodatki to: Chateaubriand z sosem holenderskim lub berneńskim, sos estragonowy, surowe masło z pieprzem młotkowanym i można tak długo.

Mięso na steki powinno mieć grugość min. 1,5 cala.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12276-przepis-na-antrykot/#findComment-456442
Udostępnij na innych stronach

Z piekarnika nie ale proponuję steki jeśli o wołowinę chodzi. Dwu centymetrowe plastry zostawić na chwilę aby złapały temperaturę pokojową. Posolić, popieprzyć i posmarować oliwą. Rozgrzać patelnię żeliwną na maxa. Smażyć po trzy minuty z każdej strony. Można przełożyć o 45 st. aby uzyskać kratkę. Zostawić pod alufolią na talerzu na 2 min dla stabilizacji. Kawałek bagietki, ulubione % i smacznego.

 

Popieprzyć i nasmarować oliwą możemy ale wołowinę solimy raczej po smarzeniu a nie przed zwłaszcza steki, tak mnie uczono alew jak się mylę to chyba sobie sam po pysku dam !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12276-przepis-na-antrykot/#findComment-456447
Udostępnij na innych stronach

 

 

Popieprzyć i nasmarować oliwą możemy ale wołowinę solimy raczej po smarzeniu a nie przed zwłaszcza steki, tak mnie uczono alew jak się mylę to chyba sobie sam po pysku dam !!!

 

 

Mnie znowu uczyli, ze steki z patelni, lub z grilla lub jakiekolwiek szybko smażone się nie soli,  a barbecue, duszenie i każde inne wolne smażenie można solić ale tylko sola morska gruboziarnistą (tylko posypujemy nie wcieramy)  

 A co do steków to moje ulubione robię tak, Stek obsmażam na patelni lub grillu elektrycznym, potem doprawiam przyprawa pieprzowo czosnkowa posypuje dzikim czosnkiem i parmezanem daje do rozgrzanego piekarnika na 20 min i podaje z warzywami i bagietka czosnkowa :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12276-przepis-na-antrykot/#findComment-456456
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.