Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pekluję 9 kg mięsa na 10 dni czyli wg tabeli Dziadka wychodzi 414 g peklosoli na 3,4 litra wody.

Najpierw przygotowałem mieszankę a później po włożeniu mięsa do wiadra okazało się, że ok 1-1,5l roztworu trzeba odlać (nie mieści się).

Czyli zostało 2 litry roztworu. Licząc z proporcji wychodzi że taki roztwór zawiera ok 250g soli. 

Czy powinienem zrobić nowy roztwór ze zmniejszoną ilością wody 2l ale z 414g peklosoli jak dla 9kg mięsa?

Czy zostawić jak jest?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12417-peklowanie-soli-na-obj%C4%99to%C5%9B%C4%87-wody-czy-na-wag%C4%99-mi%C4%99sa/

nie znaleźć/skombinować odpowiedni pojemnik lub dać do dwóch  i stosować ilość i stężenie peklo-solanki zgodne z tabelą .Tabela Dziadka jest dla "słonolubny" i nie dotyczy polędwic

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Wg mojego zdania ja bym zostawił jak jest.

Zrobiłeś odpowiednie stężenie procentowe solanki a, że garnczek bardziej ścisły :)

Solanki nie wylewaj zostaw w słoiku do końca czasu peklowania - a nuż się przyda.

Mięso dobrze by było nastrzyknąć na początek  i przewracać w garnku co najmniej 1 raz dziennie.

Ta górna granica solenia może być lekko za słona - to jest wersja dla słonolubnych  (dolny przedział solanki jest w granicach 324g ) ale to już Twoja decyzja. 

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Nie mam niestety tyle miejsca w lodówce żeby wstawić większe/więcej pojemników.

Zawsze robiłem zgodnie z tabelą i nie były za słone.

Mięso oczywiście nastrzykniete i przewracane.

Wg mojego zdania ja bym zostawił jak jest.

Arturze, delikatnie ujmując powstrzymałbym się od takiej porady :mellow:

trzeba się zastanowić co wynika z opisu kolegi....:

wychodzi ... 3,4 litra wody.... zostało 2 litry roztworu.

- jeśli udało Mu się zalać 9 kilogramów mięsa niecałymi półtora-litrami solanki, oznacza że to mięso zostało sprasowane niczym plik ZIP :rolleyes:

takie warunki z góry zapowiadają kłopoty z prawidłowym dotarciem odpowiedniej ilości substancji do wszystkich miejsc

@tomek4, niestety musisz coś wykombinować.... przy tej ilości mięska oraz odpowiednim pojemniku, ilość 40% może wydawać się ponad miarę i delikatne "niedopełnienie" nie jest zbrodnią, ale nie aż tak jak powyżej

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Czyli 2:1... no nic trzeba będzie wylać.

I teraz kolejny problem bo mięso już 2 doby się peklowalo. Teraz robię roztwór wg tabeli na 8 dni czy słabszy na 10?

Zrób słabszy . Ale i tak nie jest to "gwarancją " ze trafisz w słoność . Mięso przyjeło już trochę peklosoli (nikt nie wie ile ) . W moje ocenie powinieneś ja wymoczyć przed wędzeniem -ociekanie i osuszanie wtedy takie 12  godzin -aby słoność się wyrównała  ( 3 minuty na jeden dzień peklowania w chłodnej wodzie- w przybliżeniu - dobrze to w oparciu o kosztowanie mięsa -wyciąć płatek ze środka skosztować ale z tym kosztowaniem to jest tak że masarz jak kiper jak kosztuje często to wyczuwa  bez błędu my jak  sporadycznie troche gorzej :D )

W przyszłości  jak krucho z miejscem w lodowce to poszukaj na forum o suchym peklowaniu może być to rozwiązanie 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Dziękuję za cenne rady.

Problemu z miejscem nigdy nie było ale przed świętami nagle każdy coś dorzucił...

Normalnie bym się taka sytuacja nie przejął i zostawił w tej zalewie jak jest ale połowa wsadu nie moja...

Najpierw przygotowałem mieszankę a później po włożeniu mięsa do wiadra okazało się, że ok 1-1,5l roztworu trzeba odlać (nie mieści się). Czyli zostało 2 litry roztworu.

- jeśli udało Mu się zalać 9 kilogramów mięsa niecałymi półtora-litrami solanki, oznacza że to mięso zostało sprasowane niczym plik ZIP :rolleyes:
ech... troszkę mi się wczoraj ten środkowy kontekst zdania niezauważył - zostało 2 litry ale w mięsie a nie do wylania :blush: ...

niemniej jednak problem nadal - choć mniejszy  - istnieje :rolleyes:

@tomek4, czy na prawdę nie masz możliwości odłożenia do innego pojemnika odrobiny mięsa? - 9 kg  to nie jest tak dużo... musisz mieć na prawdę małą lodówkę :tongue: - ja osobiście jak nie mam wyjścia to do lodówki wstawiam KEG 50litrów :clap: i jeszcze zostaje miejsce na "dupelele" ale niestety,  mięso ma priorytet przed musztardą :D ... a lodówkę mam raczej z tych typowych 180cm....

obecne warunki pogodowe pozwalają też, przy odrobinie uwagi na peklowanie również na zewnątrz :cool: -  wahania temperatury dzień/noc są do opanowania, oby tylko miejsce jakieś bezpieczne się znalazło

Na drugi raz trzeba liczyć siły na zamiary :rolleyes::tongue: 

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Problem rozwiązany. Znalazłem większy pojemnik, zalewe zrobilem od nowa, zbędne półki z lodówki wyrzuciłem :)

A swoją drogą lodówka naprawdę jest mała. A może wsadu przed świętami po prostu więcej?

Pozdrawiam.