tomek4 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Witam, pekluję 9 kg mięsa na 10 dni czyli wg tabeli Dziadka wychodzi 414 g peklosoli na 3,4 litra wody.Najpierw przygotowałem mieszankę a później po włożeniu mięsa do wiadra okazało się, że ok 1-1,5l roztworu trzeba odlać (nie mieści się).Czyli zostało 2 litry roztworu. Licząc z proporcji wychodzi że taki roztwór zawiera ok 250g soli. Czy powinienem zrobić nowy roztwór ze zmniejszoną ilością wody 2l ale z 414g peklosoli jak dla 9kg mięsa?Czy zostawić jak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12417-peklowanie-soli-na-obj%C4%99to%C5%9B%C4%87-wody-czy-na-wag%C4%99-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) nie znaleźć/skombinować odpowiedni pojemnik lub dać do dwóch i stosować ilość i stężenie peklo-solanki zgodne z tabelą .Tabela Dziadka jest dla "słonolubny" i nie dotyczy polędwic Edytowane 13 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12417-peklowanie-soli-na-obj%C4%99to%C5%9B%C4%87-wody-czy-na-wag%C4%99-mi%C4%99sa/#findComment-462570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Wg mojego zdania ja bym zostawił jak jest.Zrobiłeś odpowiednie stężenie procentowe solanki a, że garnczek bardziej ścisły Solanki nie wylewaj zostaw w słoiku do końca czasu peklowania - a nuż się przyda.Mięso dobrze by było nastrzyknąć na początek i przewracać w garnku co najmniej 1 raz dziennie.Ta górna granica solenia może być lekko za słona - to jest wersja dla słonolubnych (dolny przedział solanki jest w granicach 324g ) ale to już Twoja decyzja. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12417-peklowanie-soli-na-obj%C4%99to%C5%9B%C4%87-wody-czy-na-wag%C4%99-mi%C4%99sa/#findComment-462573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek4 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Nie mam niestety tyle miejsca w lodówce żeby wstawić większe/więcej pojemników. Zawsze robiłem zgodnie z tabelą i nie były za słone. Mięso oczywiście nastrzykniete i przewracane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12417-peklowanie-soli-na-obj%C4%99to%C5%9B%C4%87-wody-czy-na-wag%C4%99-mi%C4%99sa/#findComment-462576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Wg mojego zdania ja bym zostawił jak jest.Arturze, delikatnie ujmując powstrzymałbym się od takiej porady trzeba się zastanowić co wynika z opisu kolegi....: wychodzi ... 3,4 litra wody.... zostało 2 litry roztworu.- jeśli udało Mu się zalać 9 kilogramów mięsa niecałymi półtora-litrami solanki, oznacza że to mięso zostało sprasowane niczym plik ZIP takie warunki z góry zapowiadają kłopoty z prawidłowym dotarciem odpowiedniej ilości substancji do wszystkich miejsc @tomek4, niestety musisz coś wykombinować.... przy tej ilości mięska oraz odpowiednim pojemniku, ilość 40% może wydawać się ponad miarę i delikatne "niedopełnienie" nie jest zbrodnią, ale nie aż tak jak powyżej Edytowane 13 Grudnia 2015 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12417-peklowanie-soli-na-obj%C4%99to%C5%9B%C4%87-wody-czy-na-wag%C4%99-mi%C4%99sa/#findComment-462583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek4 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Czyli 2:1... no nic trzeba będzie wylać. I teraz kolejny problem bo mięso już 2 doby się peklowalo. Teraz robię roztwór wg tabeli na 8 dni czy słabszy na 10? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12417-peklowanie-soli-na-obj%C4%99to%C5%9B%C4%87-wody-czy-na-wag%C4%99-mi%C4%99sa/#findComment-462637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Zrób słabszy . Ale i tak nie jest to "gwarancją " ze trafisz w słoność . Mięso przyjeło już trochę peklosoli (nikt nie wie ile ) . W moje ocenie powinieneś ja wymoczyć przed wędzeniem -ociekanie i osuszanie wtedy takie 12 godzin -aby słoność się wyrównała ( 3 minuty na jeden dzień peklowania w chłodnej wodzie- w przybliżeniu - dobrze to w oparciu o kosztowanie mięsa -wyciąć płatek ze środka skosztować ale z tym kosztowaniem to jest tak że masarz jak kiper jak kosztuje często to wyczuwa bez błędu my jak sporadycznie troche gorzej ) W przyszłości jak krucho z miejscem w lodowce to poszukaj na forum o suchym peklowaniu może być to rozwiązanie Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12417-peklowanie-soli-na-obj%C4%99to%C5%9B%C4%87-wody-czy-na-wag%C4%99-mi%C4%99sa/#findComment-462648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek4 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Dziękuję za cenne rady. Problemu z miejscem nigdy nie było ale przed świętami nagle każdy coś dorzucił... Normalnie bym się taka sytuacja nie przejął i zostawił w tej zalewie jak jest ale połowa wsadu nie moja... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12417-peklowanie-soli-na-obj%C4%99to%C5%9B%C4%87-wody-czy-na-wag%C4%99-mi%C4%99sa/#findComment-462669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Najpierw przygotowałem mieszankę a później po włożeniu mięsa do wiadra okazało się, że ok 1-1,5l roztworu trzeba odlać (nie mieści się). Czyli zostało 2 litry roztworu. - jeśli udało Mu się zalać 9 kilogramów mięsa niecałymi półtora-litrami solanki, oznacza że to mięso zostało sprasowane niczym plik ZIP ech... troszkę mi się wczoraj ten środkowy kontekst zdania niezauważył - zostało 2 litry ale w mięsie a nie do wylania ...niemniej jednak problem nadal - choć mniejszy - istnieje @tomek4, czy na prawdę nie masz możliwości odłożenia do innego pojemnika odrobiny mięsa? - 9 kg to nie jest tak dużo... musisz mieć na prawdę małą lodówkę - ja osobiście jak nie mam wyjścia to do lodówki wstawiam KEG 50litrów i jeszcze zostaje miejsce na "dupelele" ale niestety, mięso ma priorytet przed musztardą ... a lodówkę mam raczej z tych typowych 180cm.... obecne warunki pogodowe pozwalają też, przy odrobinie uwagi na peklowanie również na zewnątrz - wahania temperatury dzień/noc są do opanowania, oby tylko miejsce jakieś bezpieczne się znalazło Na drugi raz trzeba liczyć siły na zamiary Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12417-peklowanie-soli-na-obj%C4%99to%C5%9B%C4%87-wody-czy-na-wag%C4%99-mi%C4%99sa/#findComment-462689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek4 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Problem rozwiązany. Znalazłem większy pojemnik, zalewe zrobilem od nowa, zbędne półki z lodówki wyrzuciłem A swoją drogą lodówka naprawdę jest mała. A może wsadu przed świętami po prostu więcej? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12417-peklowanie-soli-na-obj%C4%99to%C5%9B%C4%87-wody-czy-na-wag%C4%99-mi%C4%99sa/#findComment-463598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.