nulon Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Witajcie, Pierwszy post, ale śledzę forum od jakiegoś czasu. I także mnie opanowała mania robienia serów. Robię goudę z przepisu "Domowy wyrób serów". Mam problem jak odstawiam ser po prasowaniu do obeschnięcia. Skórka tworzy się ładna, ale niestety pęka dość mocno. Z tych pęknięć wycieka woda (za dużo powiedziane, że wycieka, po prostu są wilgotne). Nie wiem czemu tak się dzieje - czy za sucho w pomieszczeniu gdzie sery wysychają ? (piwnica w bloku, wilgotność 60%). Nie mam zdjęć niestety, bo już zawoskowałem ten ser zwracając szczególną uwagę na pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Może zbyt wysoka temperatura dogrzewania?Prawdopodobnym scenariuszem jest też zbyt mocne prasowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-463409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nulon Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Prasowanie bardzo zgodne z przepisem - 25kg przez 12h. Może jednak za sucho w tej piwnicy.Dzięki za odpowiedź, będę dalej próbował. Czy taki popękany ser ma szansę się dojrzeć? Zawoskowałem go dość dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-463515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Furmanek Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Ja bym raczej obstawial na nie dosuszenie ziarna, przez co wydziela sie duzo serwatki i ser znacznie sie obkurcza, a skorka peka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-463516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2015 To też jest pewna możliwość. Próbuj i nabieraj wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-463583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Albo może być za duży nacisk na samym początku prasowania. Z obciążeniem nie możesz przesadzać i nie liczy się go liniowo w stosunku do przepisu. Generalnie nie ma zasady co do obciążeń przy prasowaniu. Jedna jest jednak pewnikiem - zaczynamy bez obciążeń albo z minimalnymi i powoli zwiększamy. Powoduje to stopniowe tworzenie się skórki i nie zatrzymywanie serwatki w środku. Proponuję nie woskować. Jeżeli pęknięcia nie są duże to można zasmarować masłem - np. klarowanym (chociaż ja stosowałem zwykłe i też nic się nie działo) i potem do worka próżniowego. Jeżeli obsuszasz w zbyt suchym pomieszczeniu to też może zacząć pękać. Ale jest na to sposób. Nakryj ser plastikowym durszlakiem i na durszlak wilgotną gazę albo i bez gazy. I wtedy obserwuj żeby stopniowo się skórka tworzyła. Daj zdjęcia to zobaczymy czy mała rysa czy kanion kolorado. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-463698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nulon Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Już zawoskowałem... Rys było sporo, dość głębokie. A czemu nie woskować? Żeby zapakować próżniowo to chyba jakąś maszynę trzeba do tego mieć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-463740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Bo pod woskiem nic nie widać. Do pakowania próżniowego polecam pakowarkę Profi Cook . Wiele osób już zakupiło i jest zadowolonych (w tym i ja). Zarówno do serów jak i wędlin etc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-463976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Można zabezpieczać polioctanem... bezbarwnym.Trochę przepuszcza powietrze... dobry jest... i widać Edytowane 19 Grudnia 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-463982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Jest to na pewno lepsze rozwiązanie niż wosk. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-463983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Perszing... nie irytuje Cię "wygoda" plastikowego wora... ???? Jest to wygodne- to prawda.Jakoś się kończy element błędu.... Kombinujesz/kombinowałeś z tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-463994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Grudnia 2015 A czemu ma mnie irytować ??? Bardziej irytował mnie nadpsuty ser pod woskiem. Masz możliwość to dojrzewaj na samej skórce ... ja takiej nie mam. I wosk i próżnia odcina tlen - tym samym zabezpiecza przed psuciem. Więc nie wiem skąd ta dywagacja.......każdy orze jak może...ja na razie z dobrymi rezultatami.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-464037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nulon Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Dzięki za odpowiedzi. Chyba poradziłem sobie z pękaniem sera, następny już nie pęka. Przeniosłem do innego pomieszczenia do obsychania - bardziej wilgotnego. Mam teraz za to problem z pleśnią, która wchodzi na skórkę. Póki co zdrapuję ją nożem z powierzchni skórki i przecieram spirtrusem, ale codziennie problem powstaje od nowa. Może spróbuję najpierw z polioctanem zamiast wosku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-464329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Grudnia 2015 codziennie problem powstaje od nowa. Przemywaj solanką i obsusz powierzchniowo aż do uzyskania odpornej, twardej skórki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-465279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nulon Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Lutego 2016 Witajcie ponownie, Od czasu zrobienia pierwszego sera minęły 3 miesiące. Postanowiłem przeprowadzić degustację. Niestety ser ma gorzki posmak. Dlaczego? Jaka jest tego przyczyna i czy można jeszcze coś z tym zrobić. Konsystencja sera też nie jest idealna. Ser jest kruchy i ciężko ukroić nierozpadający się plaster. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-479556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Lutego 2016 Powody mogą być różne. Ale jak kruchy to może przesadziłeś z ilością podpuszczki albo chlorku wapnia....Może jest zarażony coli bo to też bodajże powoduje gorzki smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-479561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nulon Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) Oto co dodałem do tego sera Podpuszczka - 10 kropli na 5l mlekaChlorek wapnia - 2gSół - 1 mała łyżeczka Mleko nisko-pasteryzowane - Piątnica 3.2% Jeszcze bakterie MSE - 0,5g Edytowane 25 Lutego 2016 przez nulon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-479562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Lutego 2016 Za dużo chlorku i za dużo podpuszczki jeżeli mocna. Ja mikrobiologiczną dawałem 1 kr/l. A chlorku max 1 g/10 l mleka.Sól pewnie dałeś do skrzepu. Jak jeszcze dałeś jodowaną to zahamowałeś rozwój dobrych bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-479773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nulon Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Lutego 2016 Hej, Możliwe że tak jest jak piszesz. Podpuszczka naturalna z serowara. Sól do skrzepu, ale nie jodowana. Dzięki za odpowiedź. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-479777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Lutego 2016 Podpuszczka cielęca z serowara jest słaba. Min. 2 krople. Więc albo z powodu chlorku wapnia albo zaraziłeś coli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-479781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nulon Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Maja 2016 Witajcie, Rozkroiłem kolejny ser. Dojrzewał 5 miesięcy. Nie ma gorzkiego posmaku, a również dodałem do niego chlorku wapnia i 10 kropel podpuszczki (5 litrów mleka). Smak i zapach jest ok. Jest dość twardy, ale bardzo kruchy. Nie mogę zrobić takiego jak ze sklepu. Czy ktoś wie co może być przyczyną, że sklepowe sery mają taką zwartą konsystencję i można je kroić w cienkie plastry? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-496318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Maja 2016 A jakich bakterii użyłeś?Jakiego przepisu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-496321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nulon Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Maja 2016 Hej, Używałem bakterii mezofilnych. Przepis na goudę. Podgrzanie skrzepu do temp. 39 C, z płukaniem skrzepu. Prasowanie 24 h pod ciężarem 25kg - zwiększany stopniowo. Na koniec 24h w solance. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-496521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Maja 2016 Aha.A jakiej ilości mleka użyłeś?Ciężar wydaje mi się za wysoki, dlatego skórka może pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-496530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nulon Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Maja 2016 5l mleka. Z pękaniem skórki sobie poradziłem. Jestem zadowolony z walorów smakowych, natomiast ta konsystencja jest mało zwarta niestety. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12431-p%C4%99kanie-sk%C3%B3rki-przy-schni%C4%99ciu/#findComment-496559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.