EL GREGOR Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Stycznia 2016 po miesiącu będą powoli wysychały ja co kilka dni dotykam i patrzę jak obsychają (jak zaczynają tracić,, sprężystość,, to foliuję ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-467000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Sery w podwójnym polioctanie po 6 m-cach w piwnicy 50-60% wilg wysychają na k..... dość twardo Dlatego się Perszing Ciebie pytałem (kiedyś) czy Cię ten wór foliowy nie irytuje Polioctan przepuszcza powietrze w zależności od ilości/grubości warstw....------ElGregor ma duże doświadczenie i można/należy jego spostrzeżenia brać za wytyczne.Sery ElG próbowałem. ----Ostatnie sery Gołdopodobne mam zrobione tak, że- 3-4 tyg uzyskują skórkę- temp 12/14*C wilg 60/75 %- podwójny polioctan bezbarwny 3/4 tyg te same temp i wilg- worowanie profikukiem 3/4 tyg- wyjęcie z worów na 2 tyg- ponowne zaworowanieOstatnio mi się jeden worek rozszczelnił przy "obracaniu", podjęto drastyczne kroki- próba....Taki maślany, nie "giętki", delikatny... Na razie pozostają w worach Lecz ten pękły... się kończy Edytowane 7 Stycznia 2016 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-467044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Stycznia 2016 spotkaliśmy się w czerwcu 2015r na festiwalu serów w Lidzbarku Warmińskim Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-467105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgadza się ElGregor Wszelka przyjemność po mojej stronie a telefon zaraz zgubiłem i się wstydziłem zawracać gitarę...Postaram się zaliczać Festiwal rokrocznie, jak Bozia da Ta krótka wizyta ogromnie dużo mi dała ważne to wydarzenie.... cenne doświadczenia...Dodatkowo ta trasa do Lidzbarka.... urzekająca, coś pięknego... pola lawendowe (???) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-467117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Dzień dobry wszystkim, dostałam info, że podpuszczka, kultury i kanistry na mleko dotarły do domu :)garnek 15l też, brakuje mi więc formy serowarskiej - i tutaj prosze o opinię,zastanawiam sie nad tą tutaj: https://sklep.serowar.pl/pl/p/Forma-Manchego/345 myśle o 1,35 lub 1,8 (za jednym razem będe przerabiała 10-13 litrów mleka - taki garnek mam) do korycińskiego to widze że zwykła sitko/cedzak wystarczy,ale do twardych potrzebuję chyba formę. i jeszcze nad chustami sie zastanawiam,te tutaj mają jakiś dziwny rozmiar: http://allegro.pl/chusta-serowarska-30x13cm-5szt-duza-ser-domowy-hit-i5497962833.html 13 cm to dość wąskie mi sie wydaje :/szczególnie że forma ma 17 - 18 cm... i to chyba będzie wszystko czego trzeba na start. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-469851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Chusty najlepsze z ASKOTU - pieluchy tetrowe. Te niebieskie nie dają tak ładnych kształtów. To co podają przy formach to ściema. Np. forma na 3 kg mieści ponad 4 itp.Forma którą podałaś jest bardzo porządna i od razu z deklem. Można wziąć inne : https://sklep.serowar.pl/pl/p/Retina-niska-zwana-tez-caciotta/296na 1,2 kg i dorobić dekiel drewniany. Ja mam mniejszy rozmiar (na 1 kg) i rzeczywiście wystarcza tylko na 10 litrów mleka - czyli 1 kg ser twardy. Z 12-13 litrów wyjdzie Ci ponad 1 kg sera żółtego i około 1,8 - 2,0 kg przed soleniem korycina. Na korycina zwykły plastikowy cedzak.Do żółtych musisz mieć prasę bo będą problemy z uzyskaniem nacisków rzędu 15-25 kg.Gdzie mieszkasz we Wrocławiu ? i jakie ilości mleka możesz załatwić ? i w jakiej cenie ?Jak chcesz kiedyś wpaść do Kiełczowa na robienie sera to zapraszam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-469852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Stycznia 2016 ok, Askot mam blisko więc jak wrócę to podjadę i kuie te pieluchy- już wcześniej o nich czytałam, że się sprawdzają,więc zastosuję u siebie. skoro jest z tymi formami tak jak piszesz, to wezme sobie tę na 1,35kg z deklem- wystarczy na 10-13l mleka. Z tych co pokazałeś to chyba też jakieś wybiorę- na korycina 2,1kg- na pleśniowe coś mniejszegobęda profesjonalniej wyglądały niż cedzak. Tak chyba będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-469858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Stycznia 2016 NIE NIE NIE NIE. Korycin jest KORYCINEM bo właśnie kształt nabiera od plastikowego cedzaka hehheheTych mniejszych sobie nakup różnych wymiarów. Na pleśniaki idealne i na mniejsze żółte. Korycinki smakowe też można w nich robić.Forma na GOUDĘ z deklem jest nieco tańsza niż na MANCHEGO. I ma większe zaoblenia. Ja ostatnio kupiłem 3 kg i jestem bardzo zadowolony. Gdzie mieszkasz we Wrocławiu ? i jakie ilości mleka możesz załatwić ? i w jakiej cenie ?Jak chcesz kiedyś wpaść do Kiełczowa na robienie sera to zapraszam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-469861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Stycznia 2016 no dobra dobra cedzak mam - będzie na korycina,reszta na pleśniaki. inne info poszły na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-469863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 20 Stycznia 2016 no więc po zakupach kupiłm formy: Forma Manchego Pojemność, wymiar (cm): 1,35 kg, 14,5x12,5Retina niska (zwana też "caciotta") Wymiar i pojemność: 15x7 cm (1,2 kg)Retina niska (zwana też "caciotta") Wymiar i pojemność: 17x7,5 cm (1,7 kg) no... i.... nie wytrzymałam.... i też zamówiłam: Penicillium roqueforti Penicillium candidum do tego paski uniwersalne...i... pH metr ^^ (nie ufam paskom, ale warto porównać wyniki doświadczenia)nowy termometr (no bo ten od wędzenia pachnie wędzeniem)i taki minitermometr z pomiarem wilgotności otoczenia. teraz byle do ferii!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-469989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Stycznia 2016 A dlaczego nie ufasz paskom?Przecież paski, to po prostu papierki nasączone substancją, która pod wpływem różnego odczynu roztworu, barwi się na określony kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-470016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Ale skala pokazuje tylko co 1 stopien,Do tego, ten przedział, który widzę, że nas interesuje jest w obszarze żółtopomarańczowym, i z tym jest zawsze problem....pH6 czy może jednak 6,5...., a w innym świetle 5,5.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-470026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Baca nie ma termometru, nie ma pasków i dobrze wie kiedy temperatura jest ok i kiedy należy ser parzyć przeginamy nieco w domowych warunkach... Też paski kupiłem i tylko raz użyłem. Wcale mi nie pomogły. Mozarella nie wyszła. Za to drugi raz mały test po nocy zakwaszania i ser jak plastelina.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-470030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Stycznia 2016 ja nie baca, Ty nie bacawięc nie ma co gwiazdorzyć. baca nie czyta receptur z agrivisu,a oscypki trzaska całe życie, baca sika pod dębem,i ma skórzane majtki... baca wrocławiance nie równy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-470052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Baca nie ma termometru, nie ma pasków i dobrze wie kiedy temperatura jest ok i kiedy należy ser parzyć przeginamy nieco w domowych warunkach... Też paski kupiłem i tylko raz użyłem. Wcale mi nie pomogły. Mozarella nie wyszła. Za to drugi raz mały test po nocy zakwaszania i ser jak plastelina.... A później dla Bacy wychodzi coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-470053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Baca nie ma termometru, nie ma pasków i dobrze wie kiedy temperatura jest ok i kiedy należy ser parzyć przeginamy nieco w domowych warunkach... Też paski kupiłem i tylko raz użyłem. Wcale mi nie pomogły. Mozarella nie wyszła. Za to drugi raz mały test po nocy zakwaszania i ser jak plastelina.... A później dla Bacy wychodzi coś takiego i_DSCN8155.JPG Oj tam bo to z lodówki - przemrożony Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-470054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Dokładnie. Bez przesadyzmu. Każdy kto trochę popracował przy serach przestaje tak "świrować" bo nabiera doświadczenia w dotyku, w wyglądzie , konsystencji itp. itd.I wie kiedy można iść dalej a kiedy poczekać.Termometr jest ważny - jak nie najważniejszy przy tej produkcji. Ale pH to tylko zakłady mierzą przy wielkoseryjnych produkcjach. Można się w to bawić ale po co ?Jak potem się wysypiemy w czymś co jest jeszcze ważniejsze niż termometr ???? mianowicie DOJRZEWALNIA i odpowiednia wilgotność z wymianą powietrza - nie do okiełznania w domowych warunkach (chyba, że ktoś ma zajebistą ziemiankę) .Ale fakt - jak się bawić to się bawić. A i tak nie osiągniemy tego co BACA albo rasowy SZWAJCAR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-470061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Jak potem się wysypiemy w czymś co jest jeszcze ważniejsze niż termometr ???? mianowicie DOJRZEWALNIA właśnie tego mi brakuje !ale robienie sera wciąga jak bagnozaczynasz korycin, oscypek a potem zamawiasz bakterie i... tak jak ja czekasz, czekasz na przesyłkę, z tej zgryzoty kupujesz większy gar, a dopiero potem zastanawiasz się: ile indukcja wytrzyma kg Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-470545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 24 Stycznia 2016 U mnie gazówka wytrzymała gar 36,5 litra i w tym samym czasie na dwóch innych palnikach po 10 l. Ale i tak sobie taboret kupię - 160 zł razem z butlą spawany. Można na nim do 300 kg stawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-470815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 24 Stycznia 2016 A ja bede dzielna i dam rade w 15l garnku.Dam rade! ...... (na początek)..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-470878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Stycznia 2016 no ja właśnie zmieniłem na 15l bo po pomiarach mleka z dwóch baniaków 5l wychodzi, że dostaję mleka trochę powyżej 11l Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-471373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Witam,Też przymierzam się do zrobienia własnego sera, jestem na etapie kompletowania sprzętu.Mam pytanie, czy tego rodzaju pojemnikimożna wykorzystać jako formy do prasowania serów twardych? Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Marko Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-471470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Można ale będziesz się wkurzal. Bo są dość wąskie a wysokie. W nich nawet jak rant odetniesz to ciężko ser obracać bo nie chce wylazic. Lepsze miski z kwasiaka z Pepco albo Selgros. Tylko w nich otwory powiercic trzeba. Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-471473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Dzięki Perszing, znalazłem takie o średnicy 12 cm i wysokości 13.5 cm więc nie takie wysokie.A jakie są te miski z Pepco lub Selgrosa? Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-471475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimi 20 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 27 Stycznia 2016 MARKO te pojemniki które masz na zdjęciach kiedyś parę razy użyłem ,ale gdy nie użyjesz chusty to na serze pozostaje nalot z reakcji blachy i serwatki ,widocznie blacha kwasowa słabej jakości i dałem sobie spokój z tymi pojemnikami.Kupione w Ikea Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12494-zrobi%C4%99-ser-tzn-spr%C3%B3buj%C4%99-zrobi%C4%87-ser/page/2/#findComment-471478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.