Antek-Wrocław Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Witam wszystkich, ciesze się, że mogłem dołączyć do tego wspaniałego forum Córka namówiła mnie, abym wstąpił do „Braci Wędzarniczej” i podzielił się swoją wiedzą w temacie wędzenia, a konkretniej – na temat wędzarni (jaką wybrać, a jakiej lepiej nie wybierać i dlaczego).Mogę powiedzieć, że jestem projektantem i konstruktorem różnego typu wędzarni. Wiedza, którą nabyłem to wynik przeczytania ogromu książek na temat wędzenia, wielu rozmów z doświadczonymi ludźmi z przeróżnych zakamarków świata, a przede wszystkim – niezliczonej ilości godzin spędzonych na wędzeniu, projektowaniu i prototypowaniu.Cały ten czas i doświadczenia pozwoliły mi ustalić jedną pewną kwestię: Wyrób, a także wędzenie mięs, ryb, suszenie owoców i grzybów – to SZTUKA. SZTUKA, w której główną rolę odgrywa wiedza i doświadczenie, bo wędzenie bez tej wiedzy może być dla nas szkodliwe i TO BARDZO – szkodliwe dla naszego zdrowia.Jednakże jak mawiał Kwiczoł z filmu Janosik, są trzy prawdy: PRAWDA, TYŻ PRAWDA I G….O PRAWDA. Każdy ma prawo wyboru – ja jestem za TYŻ PRAWDA.Do wędzenia potrzebne jest narzędzie, jakim jest wędzarnia. I tu pojawia się nam pytanie: Jaką kupić lub zrobić i z czego najlepiej? Ale zanim o samej wędzarni – trochę o rodzajach wędzenia:RODZAJE WĘDZEŃ:Wędzenie dymem zimnym o temp ok 18-24C Wędzenie dymem ciepłym o temp ok. 24-40C Wędzenie dymem gorącym o temp ok. 40-60C Wędzenie z równoczesnym pieczeniem temp 40-60, a ostatni etap 10-15 minut 90CWażne jest także pytanie co robić z wyrobami po wędzeniu, bo niektóre z nich trzeba poddać obróbce cieplnej, aby były przyswajalne i strawne dla organizmu. A tu potrzebna jest temperatura wewnątrz wyrobu 71C (parzenie w wodzie), która niszczy zawarte w mięsie drożdże, pleśnie, jad kiełbasiany, a jednocześnie nie pozbawia mięsa witamin i minerałów.Teraz zostaje nam pytanie: Jaką wędzarnię wybrać lub zrobić. Mogą to być wędzarnie:Z piecem pośrednim Z piecem bezpośrednim Z piecem z rurą 1 – 1,5mb Wędzarnię ocieplaną lub nieocieplaną Wędzarnię murowaną lub z drewna Czy wędzarnie z blachy czarnej lub kwasoodpornej, ale tu wchodzi przedmiot „Matematyka” – ile i dlaczego tak drogo? Jest to szerokie zagadnienie, bo do w wędzeniu ważna jest przede wszystkim : - TEMPERATURA, - CZYSTY DYM „błękitny dymek” i możliwość panowania nad tymi zjawiskami. To pozwoli nam uwędzić pyszne wyroby, o czystym, złotym kolorze wędzonek lub suszonek i niezapomnianym zapachu. Może zacznę od tego, jakiej wędzarni NIE KUPOWAĆ:Z płaskim dachem (Skropliny, które zbierają się pod dachem skapują bezpośrednio na wyroby, co powoduje wytwarzanie się kwasu octowego, który tworzy zacieki na naszych skrzętnie przygotowywanych wędzonkach, a także sprawia, że kwaśnieją. Uwaga: Szkodliwe dla zdrowia!! Wrogiem wędzenia jest wilgoć w dymie, która możesz być spowodowana przez: mokre drewno (znów kwaśnienie!!), nieobsuszone wyroby przed wędzeniem Nie wybierajmy wędzarni z drzew iglastych takich jak: sosna, świerk, modrzew itp. Żywica w procesie termicznym, przy wyższym temperaturach, jest TRUJĄCA dla organizmu !Wędzarnia dla Amatorów Dobrego Jedzenia POWINNA POSIADAĆ:Skośny dach z regulacją przepływu dymu i temperatury (skośny dach powoduje, że skropliny spływają po bocznych ściankach komory, a nie na wędzonki) Powinna być ocieplona wełną, aby nie było różnic temperatury na ściankach (bo zbiera się woda i np. wędząc zimą – na Święta J nie możemy uzyskać odpowiedniej temperatury. Wymiar komory wędzarniczej powinien dążyć do kwadratu, a jej optymalna wysokość to minimum 1m (2-3 poziomy do zawieszania wyrobów + możliwość zawieszenia okazałej rybki w całości J ) - kwadrat powoduje lepszą penetrację dymu w komorze, a co za tym idzie – temperatura w komorze rozłożona jest równomiernie. Powinna posiadać – i jest to BARDZO WAŻNE – siatkę filtracyjną, w którą sypiemy drobny żwir (wys. 5-10mm) – przechodzący przez nią dym oczyszcza się z substancji smolistych oraz drobnych paprochów drzewnych, powstających przy spalaniu. Żwir jest również deflektorem, który rozprasza dym w komorze, a na żwir spada z wędzonek niepożądany tłuszcz. Taki zanieczyszczony żwirek możemy w każdej chwili wyrzucić i wymienić na nowy – nawet podczas wędzenia. Przed komorą wędzarnią powinien być szyber, którym regulujemy dopływ dymu i temperatury (przypominam: dążymy do błękitnego dymku i polaryzacji temperatury. Doprowadzenie temperatury i dymu do komory wędzarniczej. Pytanie czy wybrać:- wędzarnię z piecem pośrednim- wędzarnię z piecem bezpośrednim- wędzarnię z rurą i piecem zewnętrznym – z rurą ocieplaną czy nieTu uznaję zasadę „tyż prawda”, gdyż każda z tych wędzarni (oczywiście poprawnie zrobiona), będzie spełniać swoją funkcję. Wybór należy do Ciebie. Spalanie drewna, zrębków, wiórów, dokładanie do paleniska dodatków aromatycznych podczas spalania, takich jak np.:– zioła, jałowiec, drewno owocowe, winorośla… (tyż prawda)- drewno (suche, bez kory)- drzewo liściaste- drzewo owocoweTo sztuka AROMATU. Świetnym rozwiązaniem byłby tutaj piec pośredni z pojemnikiem na wióry (moim zdaniem super rozwiązanie)Przed włożeniem wędzonek do wędzarni, należy rozgrzać wędzarnię do min. 60C! Jeśli chcemy jeść i podawać na stół swojej rodzinie, dzieciom, znajomym, klientom nasze wyroby – miejmy pewność, że to, co podajemy – jest ZDROWE. Zachowujmy rozsądek, higienę, miejmy głowę na karku, zarówno przy wyrobie własnych wędlin jak i wyborze wędzarni. Pamiętajmy, wędźmy zgodnie z wiedzą wędzarniczą! P.S. Nie będę robić tutaj komukolwiek reklamy, ale wiem gdzie taką wędzarnię kupić najlepiej – jeśli chcesz wiedzieć napisz do mnie na priv. Postaram się pomóc każdemu Miłośnikowi Wędzenia. Pozdrawiam, Antek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Wędzarnie z piecem bezpośrednim, to ciekawe. Może jakieś zdjęcia wstawisz? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-467126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Ciekawie piszesz czekam na cdn mam nadzieję, że będzie dodam, że jak na razie nic nowego nie przeczytałem Wędzarnie z piecem bezpośrednim, to ciekawe.Zapewne chodzi o wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim bez stropu i reszty Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-467129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Stycznia 2016 http://img.targeo.pl/i/cache/wikipic/pol/POL_Ku_C5_BAniaki_2C_wielki_piec_hutniczy_jpg-seo.jpg Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-467135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Mogę powiedzieć, że jestem projektantem i konstruktorem różnego typu wędzarni. Wiedza, którą nabyłem to wynik przeczytania ogromu książek na temat wędzenia, wielu rozmów z doświadczonymi ludźmi z przeróżnych zakamarków świata, a przede wszystkim – niezliczonej ilości godzin spędzonych na wędzeniu, projektowaniu i prototypowaniu. Wstaw śmiało fotki swoich projektów. Na pewno nikt się nie obrazi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-467146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Stycznia 2016 ....Wiesław.....ilość postów..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-467147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Ktoś tu jeszcze zapomniał wspomnieć o ekektrycznych wedzarkach :-) Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-467153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Córka namówiła mnie, abym wstąpił do „Braci Wędzarniczej” i podzielił się swoją wiedzą w temacie wędzenia, a konkretniej – na temat wędzarni (jaką wybrać, a jakiej lepiej nie wybierać i dlaczego). To zdanie od razu mnie urzekło.Dziękujemy córce za troskę o nas Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-467154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) przypominam: dążymy do błękitnego dymku i polaryzacji temperatury. No to jest ciekawostka ... hmmm Mogę powiedzieć, że jestem projektantem i konstruktorem różnego typu wędzarni. Wiedza, którą nabyłem to wynik przeczytania ogromu książek na temat wędzenia, wielu rozmów z doświadczonymi ludźmi z przeróżnych zakamarków świata, a przede wszystkim – niezliczonej ilości godzin spędzonych na wędzeniu, projektowaniu i prototypowaniu. Ja mam tylko jedno pytanie - czemu ten temat ma służyć ? Tutaj na forum wielokrotnie to wszystko było już opisane i rozbijane na czynniki pierwsze PSTak patrząc na lokalizację i zbitki czasowe córka to chyba koleżanka od "szynki a'la Parma" Edytowane 8 Stycznia 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-467160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Ja jednak z ciekawością bym poczytał co kolega ma do powiedzenia. Nie wiem może inaczej myślę niż Wy koledzy ale uważam,że od każdego można się coś dowiedzieć a i nauki nigdy dosyć,sądzę, że po Waszych wpisach nie będzie mi to dane. A tak na marginesie znowu gonimy czarnego luda??? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-467166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Stycznia 2016 na marginesie znowu gonimy czarnego luda??? Absolutnie nie miałem takiego zamiaru - po prostu część danych z pierwszego posta rozmija się z propagowana tu wiedzą ... Zastanawiam sie wiec czy taki temat jest potrzebny Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-467168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Stycznia 2016 ....doznałem dotknięcia najwyższego....a ja głupi wędzę już 20 lat w beczce ....a tu na priv można namiar na miracle otrzymać....(za free?) Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-467170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Antek - przeczytałem, ale jeszcze dużo praktyki przed Tobą, no i dużo książek do przeczytania... ogólnie nie jest źle... A zdanie o parzeniu w wodzie...., które to niszczy drożdże, pleśnie i jad kiełbasiany to mistrzostwo ... coś cytowanie mi wysiadło.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-467172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Absolutnie nie miałem takiego zamiaru - po prostu część danych z pierwszego posta rozmija się z propagowana tu wiedzą zgoda Robert ale tylko na część małą Zastanawiam sie wiec czy taki temat jest potrzebnyNie myśmy go zaczeli a co mogliśmy się dowiedzieć nie wiemy a może nic?? kto to wie Absolutnie nie miałem takiegoSorki, nawet Cię o coś takiego nie podejrzewałem .doznałem dotknięcia najwyższego...no widzisz .a ja głupi wędzę już 20 lat w beczceŻe wedzisz to fakt, co do głupoty nie zgadzam się z Tobą wybacz Winetou ale wszakże uczyć się od każdego można jak już pisałem Edytowane 8 Stycznia 2016 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-467173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Stycznia 2016 chmmm? każdy ma ma prawo do 100 dni spokoju. Potem się rzucajcie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-467177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Marca 2016 60 dni minęło, jak jeden dzień! Antek - Wrocław zostało 40 dni. Wszyscy czekamy na rewelacje. Roger na polaryzacje temperatury, Baca na piec bezpośredni, Ja chcę prototypować i coś zaprojektować co niszczy zawarte w mięsie drożdże, pleśnie, jad kiełbasiany, a jednocześnie nie pozbawia mięsa witamin i minerałów. Oczywiście skośny dach który powoduje, że skropliny spływają po bocznych ściankach komory, a nie na wędzonki. Nie zapomnę o błękitnym czystym dymku. Antek, Antek odezwij się to już tylko 40 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-483457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędzarniawędzarnia Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Marca 2016 AntekNapisz na mojego maila bo zaintrygował mnie Twój wpis. pnettik@wp.plChcę zbudować własną pierwszą wędzarnię i szukam inspiracji/projektów.PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-483473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Marca 2016 (edytowane) Antek Ty to masz szczęście , dali Ci 100 dni fory ,pozostało 40 , po przeczytaniu Twojego wpisu , uważam , że zbyt wcześnie zacząłeś nauczać -Twoj wpis brzmi jak nawoływanie do przystąpienia do nowej wiary , brakuje tylko byś dodał fotkę w parze z drugą osobą , koniecznie musicie mieć broszury z myślami , które zawarłeś w poście w ręce - wtedy może zaczną za Twoja nauką podążac tłumy .Pozdrawiam Ciebie i kolegów ich podziwiam za cierpliwość -chyba wpływ ponurej pogody to sprawił , a może już są zmęczeni . P.S. Antek mnie najbardziej przypadł do gustu filtr żwirowy oraz jego magiczne działanie Edytowane 9 Marca 2016 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12506-kilka-z%C5%82otych-rad-antka-o-wyborze-w%C4%99dzarni-i-zdrowym-w%C4%99dzeniu/#findComment-483548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.