Skocz do zawartości

Kurs podstawowy 1/16 w Łazach, w dniach 04-06 marca 2016 r


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 140
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Qrna przytyłem półtora kilo :(

śniegol - to wątroba - trzeba ją oczyścić ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

 

Qrna przytyłem półtora kilo :(

śniegol - to wątroba - trzeba ją oczyścić ;)

 

I jelitkowo. 

Można przepłukać :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

O! Znalazłam wątek, więc uważam, że jestem niezwykle dzielna, bo to forum mnie do tej pory przerażało :)

Wszystkim serdeczne dzięki za świetny weekend.

Prowadzącym za siły, cierpliwość i niesamowitą wiedzę.

Zobaczymy, co nam teraz z tego dalej wyjdzie :)
W każdym razie wszyscy testerzy są zachwyceni i łupów już nie ma...., więc trzeba zrobić.

(i Śniegol, nie tylko Ty, jeżeli Cię to pocieszy)
I mam nadzieję do zobaczenia.

Agata

_______________

agata

Witam,

też chcę się dołączyć z podziękowaniami dla prowadzących kurs Dziadka i Andrzeja.Zajęcia przeprowadzone profesjonalnie,super atmosfera i pyszne jedzonko.Pozdrowienia dla wszystkich uczestników

Kilka wrażeń po kursie dla przyszłych kursantów by się nie wahali. Krótko nie będzie, bo się nie da.

 

Organizacja, informacja, zakwaterowanie:

 

Opisy i informacje zawarte na Forum i na stronie SDM były jak najbardziej wystarczające i rozwiewające wszelkie wątpliwości, dojazd prosty i przyjemny, przebieg zapisów jak i forma rewelacyjne na każdym kroku rzetelna informacja o statusie szkolenia.

 

Warunki lokalowe bardzo dobre, było wszystko czego potrzeba nie tylko by się wyspać ale by naprawdę odpocząć. Pokoje ładne, przestrzenne z łazienką, łóżka wygodne, świetlico-stołówka ze stołem bilardowym i kącikiem kawowym (bardzo obleganym) super!!!

 

Przepyszne posiłki, które zadowolą nawet najwybredniejsze podniebienia i napełnią nie jeden wygłodniały po całym dniu szkolenia brzuch. Każdy znalazł coś dobrego dla siebie.

 

 

Szkolenie:

 

Przygotowanie sali szkoleniowej zrobiło na mnie ogromne wrażenie, w sumie na niewielkiej powierzchni (ale wystarczającej by w sposób w miarę swobodny wykonać zadania) znajdują się wszystkie urządzenia i wyposażenie wymagane do prawidłowego wykonania produktów, noże do wyboru i koloru - nauka ostrzenia noży (dziękuje bardzo się przydała), genialna wędzarnia (czuwanie Dziadka nad każdym skokiem temperatury), nawet sprzątanie było przyjemnością.

 

Byłem. Jestem nadal niesamowicie zaskoczony bardzo wysokim poziomem kursu, ogromem informacji przekazanych przez prowadzących.  Prowadzący przekazywali wiedzę w sposób prosty i zrozumiały, przy trudniejszych tematach, powtarzanie, powtarzanie i powtarzanie. Wiedza przekazywana z pasją młodego nauczyciela - gratulacje!!! Podział prowadzących - każdy prowadził inną część szkolenia, a jednocześnie oboje czuwali nad nami byśmy prawidłowo wykonali zlecone zadania i nie zmarnowali mięsa no i nie pouszkadzali się nawzajem narzędziami. Na każdym etapie produkcji czy to rozbiór półtuszy, wykrawanie elementów, przygotowanie wędzonek, kiełbas czy wędlin podrobowych omawiane były szczegóły, były uwagi dla czego powinno się robić tak, a nie inaczej. Wykład dotyczący zakupu przypraw - super sprawa, wiem teraz na co zwracać uwagę. Omówienie procesu peklowania suchego i mokrego wraz ze wszelkimi objaśnieniami i przeliczeniami, nie była to tylko sucha (albo mokra) teoria ale wiedza przyswajalna i zrozumiała no i praktyka na każdym kroku. Wiązanie szynek przygotowanie ich do wędzenia oraz omówienie samego procesu wędzenia i wskazanie najczęściej popełnianych błędów, to samo dotyczyło procesu parzenia. Można by wymieniać pozytywy przez cały czas ale podsumowując: kurs nie tylko dla początkujących również dla tych którzy chcą usystematyzować swoją wiedzę tudzież ją poszerzyć (wieczorne spotkania i rozmowy przy stole o problemach przy własnej produkcji). Na każdym etapie szkolenia dało się odczuć, że to nie tylko przekazywana wiedza ale pasja, pasja i zamiłowanie do tradycji którą prowadzący chcą przekazać kolejnym pokoleniom.

 

Ogromne podziękowania dla Kol. Bagno oraz Kol. Dziadka za anielską cierpliwość do kursantów oraz że musieli patrzeć na to kaleczenie mięsa. Jeśli ktoś z Was zastanawiać się będzie czy jechać na takie szkolenie - odpowiem - JECHAĆ!!! Czy zrobiłeś 5 kg kiełbasy w życiu czy 100 kg warto dowiedzieć się czegoś nowego, a do tego spędzić czas w bardzo miłym towarzystwie. Jeszcze raz dziękuję!!!

Jako uczestnik i absolwent takiego kursu wiosną 2014 potwierdzam wszystko, co napisał Owidius. Osobiście próbowałem wziąć udział po raz drugi (niestety wtedy kurs nie doszedł do skutku). Ale jak będzie dobry dla mnie termin, pojadę bez wahania.

Romk

To pora i na mnie :) Robota bardzo przyziemna mnie przywaliła, więc dopiero teraz mam chwilę, żeby się przywitać i podziękować.

 

Początkowo bardzo nieufnie podchodziłem do pomysłu tego szkolenia, no bo jak, bez wędzarni, bez doświadczenia, bez specjalnych planów w zakresie domowego masarstwa. Ale muszę przyznać, że było rewelacyjnie! Nauczyłem się tyle, że plany się zaczęły robić same we łbie :) Jednym słowem (no może kilkoma słowy): niezmiernie cenna wiedza i jeszcze cenniejsze doświadczenie Dziadka, Bagna i innych uczestników, wuchta pomysłów i inspiracji, ogromna cierpliwość, zaj... przesympatyczni ludzie znaczy się, wędzarnia, która eksplodowała moją fantazję wędzarniczą, genialne papu (to zrobione i to na talerzach), piękne miejsce i okoliczności przyrody. 

Dziękuję!

Idę coś zapeklować :D

Stachu

– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.

Michaił Bułhakow, "Mistrz i Małgorzata"
  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj mam troche wolnepost-60407-0-84161900-1459151267_thumb.jpgpost-60407-0-50851100-1459151381_thumb.jpggo czasu wiec postanowilam wstawic pare zdjec z kursu w Lazach 04-06 marca 2016rpost-60407-0-08763400-1459151489_thumb.jpgpost-60407-0-52251300-1459151551_thumb.jpgpost-60407-0-23962400-1459151606_thumb.jpgpost-60407-0-74428000-1459151684_thumb.jpgpost-60407-0-51071800-1459151778_thumb.jpg , nastepne zdjecia troche pozniej , bo mam je jeszcze w telefonie.


Nastepne zdjecia  z kursu , mam jeszcze kilka filmikow ale nie moge ich wstawicpost-60407-0-24469900-1459152617_thumb.jpg ,

post-60407-0-98162300-1459152693_thumb.jpg , post-60407-0-63619700-1459152732_thumb.jpg tutaj Marcin "moj" przemily kierowca ktory przywiozl mnie po kursie do domu mamy , za co jeszcze raz mu serdecznie dziekuje i pozdrawiam ,

post-60407-0-47762800-1459152882_thumb.jpg na tym zdjeciu Piotrek i Pablo z ktorymi pojechalam na kurs i rowniez sedecznie dziekuje i pozdrawiam,

post-60407-0-16903000-1459153049_thumb.jpg , tutaj juz "dyplomata" i bardzo zadowolona z kursu,

Jacus chcialam wstawic filmik z Toba ale cos nie wychodzi, pozdrawiam i zycze wszystkim Wesolych Swiat Wielkanocnych.


Pawla i Magde juz wszyscy znacie tak ze nie trzeba przedstawiac i ktorych rowniez serdecznie pozdrawiam :D

 

 

tutaj juz "dyplomata" i bardzo zadowolona z kursu,

 

Miło Ciebie poznać chociaż z fotki . :thumbsup::clap:

 

 Pozdrawiam i życzenia świąteczne przesyłam . :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Gość ArkoGdynia

 

 

tutaj juz "dyplomata" i bardzo zadowolona z kursu
 

 

Eli to teraz w ramkę i na ścianę.. co by ludzie wiedzieli, że sroce z pod ogona nie uciekłaś..... i czekamy na Mistrzowskie wyroby teraz....  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :)

To jeszcze ja mam kilka zdjęć Eli.

 

 

post-55133-0-91738100-1459587145_thumb.jpgpost-55133-0-63466000-1459587146_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-57332700-1459587147_thumb.jpgpost-55133-0-57128000-1459587148_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-59007400-1459587149_thumb.jpgpost-55133-0-71830200-1459587150_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Gość ArkoGdynia

 

 

bo moze ktos mnie byl wzial za protagonistke

 

Widać przodowałaś w pracach, że tak często Cię "łapali" na fotkach.... widać pracę przy każdym asortymencie..... :clap:  :clap:  :thumbsup:  

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.