Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pekluje w pojemniku plastikowym Biowin, takim do żywności i robienia piwa.

W przekroju raczej nie, muszę to sprawdzić.

Przypuszczam że plasterek zrobi się cały siny po kilku dniach, ale będzie to postępowało od brzegów.

Mięso jest wiązane sznurkiem.

No sznurek ma już ze 3 lata.

Zauważyłem że mięso zaczyna brać najszybciej od wszelkich zakamarków, czy pęknięć.

Zawsze też płuczę mięso po peklowaniu, ale woda z kranu powinna być przecież czysta.

 

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12529-dlaczego-szarzeje/page/2/#findComment-621265
Udostępnij na innych stronach

Spróbowałbym zrobić tak samo (stężenie , czas , naczynie itp) na mięsie (powiedzmy tylko jednym kawałku ) od innego dostawcy z innego sklepu .

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12529-dlaczego-szarzeje/page/2/#findComment-621270
Udostępnij na innych stronach

Zawsze też płuczę mięso po peklowaniu, ale woda z kranu powinna być przecież czysta.

 

 

Powinna, ale nie musi. To zasadnicza różnica. Osobiście zaczął bym od kupienia innej peklosoli i spróbowania krótszego peklowania 6-7 dni z nastrzykiem. Taki czas wystarczy dla kawałków 1-1,5kg. Jeżeli musisz koniecznie płukać to spróbuj w przegotowanej zimnej wodzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12529-dlaczego-szarzeje/page/2/#findComment-621606
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.