Piotrek82 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Pekluje w pojemniku plastikowym Biowin, takim do żywności i robienia piwa.W przekroju raczej nie, muszę to sprawdzić.Przypuszczam że plasterek zrobi się cały siny po kilku dniach, ale będzie to postępowało od brzegów.Mięso jest wiązane sznurkiem.No sznurek ma już ze 3 lata.Zauważyłem że mięso zaczyna brać najszybciej od wszelkich zakamarków, czy pęknięć.Zawsze też płuczę mięso po peklowaniu, ale woda z kranu powinna być przecież czysta. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12529-dlaczego-szarzeje/page/2/#findComment-621265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Spróbowałbym zrobić tak samo (stężenie , czas , naczynie itp) na mięsie (powiedzmy tylko jednym kawałku ) od innego dostawcy z innego sklepu . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12529-dlaczego-szarzeje/page/2/#findComment-621270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zawsze też płuczę mięso po peklowaniu, ale woda z kranu powinna być przecież czysta. Powinna, ale nie musi. To zasadnicza różnica. Osobiście zaczął bym od kupienia innej peklosoli i spróbowania krótszego peklowania 6-7 dni z nastrzykiem. Taki czas wystarczy dla kawałków 1-1,5kg. Jeżeli musisz koniecznie płukać to spróbuj w przegotowanej zimnej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12529-dlaczego-szarzeje/page/2/#findComment-621606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.