Kosmos Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Witajcie! Chciałbym przedstawić Wam moje zmagania z kiełbasą białą. Pierwsza próba za mną i chyba przy kolejnej nie ośmieszę się na forum Ale zanim do tego dojdzie chciałbym rozwiązać jedną kwestię.Mięso kupiłem dziś, po czym je pokroiłem i posoliłem, ale niestety zapomniałem namoczyć jelita. Chciałem się tylko upewnić, że przez jedną noc, dopóki rano nie namoczę jelit, posolonej wieprzowinie i wołowinie (w lodówce) nic się nie stanie. Czy lepiej by było pozostawić mięso w formie pierwotnej - sklepowej? Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Stycznia 2016 absolutnie nic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Stycznia 2016 No dobrze, do rzeczy.Robiąc kiełbasę kierowałem się przepisem ze strony (http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa). Do wyrobu użyłem (Klasyfikacja na miarę moich umiejętności i wiedzy, ale się starałem)Wieprzowina II: 2,5 kgWieprzowina I: 0,65 kgWołowina I: 0,47 kg Przyprawy:Pieprz ziołowy: 6 gPieprz biały: 2 gMajeranek: 7 gCzosnek: 9 gSól: 19 g / kg mięsa Wieprzowina I zmielona na sitku 13, II na sitku 10 a wołowina dwukrotnie na sitku 2,5. Całość zmieszana dokładnie i w jelita 26/28. Mięska po klasyfikacji Fajnie by było mieć nadziewarkę, ale maszynka też daje radę No i produkt gotowy Kolacja za pół godziny i wtedy dam jak wyszło Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Stycznia 2016 smacznego i tak lepsza niż sklepowa Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Mogę już śmiało powiedzieć że wyszła przepysznie. Żaden sklep nie oferuje takie smakołyków Następnym razem więcej majeranku i będzie idealnie. Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Wrzuć foto gotowej kiełbasy. Wydaje mi się mało tłusta. Ale pamiętam swoją pierwszą kiełbasę. Też byłem z niej bardzo zadowolony. Czyli jesteś wciągnięty. Kolejne będą jeszcze lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Oto zdjęcie z mojego śniadania. Do tego przydałaby się jeszcze domowa musztarda Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Jak kiełbasa smaczna to szkoda psuć smak musztardą .A tak prawdę mówiąc to mimo że jestem po śniadaniu to wciągnął bym taką porcyjkę . Mimo że chuda . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Ładnie się prezentuje Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Jak kiełbasa smaczna to szkoda psuć smak musztardą Jestem tego samego zdania Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Stycznia 2016 .....no może chrzanik ewentualnie....samodzielnie tarty oczywiście .... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Lutego 2016 Może być bardzo chuda ale też bardzo tłusta. Jak jest zrobiona swojsko i dobrze doprawiona to będzie smakować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-473755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Lutego 2016 Taaa i dobrze .... z czym niestety ciężko i nie kładziemy za to łba na tory Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-473760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi100 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Lutego 2016 Tak narobiliście mi smaku że sprawdziłem przepis. Efekt przerósł mój moje oczekiwania . Smak boski. Dziękuję wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-477629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Marca 2016 Witam po przerwie. Powstała kolejna kiełbasa na podstawie użytego już przeze mnie przepisu. Nieco zmienił się jedynie skład. Po wykonanej przeze mnie "klasyfikacji" otrzymałem: Wp I: 1080 gWp II: 4080 gWoł: 650 Mięso użyte:łopatka,golonki,boczek,wołowina, w sklepie nazywa się "gulaszowe" Przyprawy: majeranek: 24 gpieprz ziołowy: 12 gczosnek: 25 ggorczyca 12 gsól 19 g/kg Wnioski:Przepyszna Z domowym chlebem i masłem komponuje się idealnie.Muszę wybrać się na szkolenie SDMNastępnym razem dodam nieco mniej soli, myślę że 17 g/kg mięsa.Wyszło tego sporo więc białą na Wielkanoc mam już chyba odhaczoną. Wiosna idzie i mam nadzieję że niedługo postawię wędzarnię, a co za tym idzie będę mógł pokręcić się przy wędzonkach na święta, ale to już inny temat Smacznego! Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-481334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikodar Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Marca 2016 czy można dokładniej podać ile jakiego mięsa użyto.łopatka - ?golonka - ?boczek - ?wołowina- 0,65 kgZ góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-482074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmos Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Marca 2016 Niestety nie zapisywałem, a paragon dawno wyrzucony. Zdaje się ze łopatki ok 1,5 kg, golonki 2 sztuki, boczku ok 1 kg. Cytuj www.kuchniakosmosa.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-482564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.