Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! :)

 

Chciałbym przedstawić Wam moje zmagania z kiełbasą białą. Pierwsza próba za mną i chyba przy kolejnej nie ośmieszę się na forum Ale zanim do tego dojdzie chciałbym rozwiązać jedną kwestię.

Mięso kupiłem dziś, po czym je pokroiłem i posoliłem, ale niestety zapomniałem namoczyć jelita. Chciałem się tylko upewnić, że przez jedną noc, dopóki rano nie namoczę jelit, posolonej wieprzowinie i wołowinie (w lodówce) nic się nie stanie. Czy lepiej by było pozostawić mięso w formie pierwotnej - sklepowej?

 

www.kuchniakosmosa.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/
Udostępnij na innych stronach

No dobrze, do rzeczy.

Robiąc kiełbasę kierowałem się przepisem ze strony (http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa).

 

Do wyrobu użyłem (Klasyfikacja na miarę moich umiejętności i wiedzy, ale się starałem)

Wieprzowina II: 2,5 kg

Wieprzowina I: 0,65 kg

Wołowina I: 0,47 kg

 

Przyprawy:

Pieprz ziołowy: 6 g

Pieprz biały: 2 g

Majeranek: 7 g

Czosnek: 9 g

Sól: 19 g / kg mięsa

 

Wieprzowina I zmielona na sitku 13, II na sitku 10 a wołowina dwukrotnie na sitku 2,5. Całość zmieszana dokładnie  i w jelita 26/28.

 

post-75453-0-43939600-1453487631_thumb.jpg

Mięska po klasyfikacji

 

post-75453-0-15737000-1453487670_thumb.jpg

Fajnie by było mieć nadziewarkę, ale maszynka też daje radę

 

post-75453-0-42622700-1453487710_thumb.jpg

No i produkt gotowy :D

 

Kolacja za pół godziny i wtedy dam jak wyszło :)

www.kuchniakosmosa.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470420
Udostępnij na innych stronach

Mogę już śmiało powiedzieć że wyszła przepysznie. Żaden sklep nie oferuje takie smakołyków :D

 

Następnym razem więcej majeranku i będzie idealnie.

www.kuchniakosmosa.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470430
Udostępnij na innych stronach

Wrzuć foto gotowej kiełbasy. Wydaje mi się mało tłusta. Ale pamiętam swoją pierwszą kiełbasę. Też byłem z niej bardzo zadowolony. Czyli jesteś wciągnięty. Kolejne będą jeszcze lepsze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470434
Udostępnij na innych stronach

Jak kiełbasa smaczna to szkoda psuć smak musztardą ;) .

A tak prawdę mówiąc to mimo że jestem po śniadaniu to wciągnął bym taką porcyjkę :D . Mimo że chuda ;) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470536
Udostępnij na innych stronach

Ładnie się prezentuje :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470614
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak kiełbasa smaczna to szkoda psuć smak musztardą

Jestem tego samego zdania :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470904
Udostępnij na innych stronach

.....no może chrzanik ewentualnie....samodzielnie tarty oczywiście :cry: ....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-470908
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Taaa i dobrze .... z czym niestety ciężko i nie kładziemy za to łba na tory ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-473760
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam po przerwie.

 

Powstała kolejna kiełbasa na podstawie użytego już przeze mnie przepisu. Nieco zmienił się jedynie skład.

 

Po wykonanej przeze mnie "klasyfikacji" otrzymałem:

 

Wp I: 1080 g

Wp II: 4080 g

Woł: 650

 

Mięso użyte:

łopatka,

golonki,

boczek,

wołowina, w sklepie nazywa się "gulaszowe"

 

Przyprawy: 

majeranek: 24 g

pieprz ziołowy: 12 g

czosnek: 25 g

gorczyca 12 g

sól 19 g/kg

 

Wnioski:

Przepyszna :D  Z domowym chlebem i masłem komponuje się idealnie.

Muszę wybrać się na szkolenie SDM

Następnym razem dodam nieco mniej soli, myślę że 17 g/kg mięsa.

Wyszło tego sporo więc białą na Wielkanoc mam już chyba odhaczoną. Wiosna idzie i mam nadzieję że niedługo postawię wędzarnię, a co za tym idzie będę mógł pokręcić się przy wędzonkach na święta, ale to już inny temat :D

 

Smacznego!

 

post-75453-0-88588900-1456910140_thumb.jpg

 

post-75453-0-53579200-1456910162_thumb.jpg

www.kuchniakosmosa.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12562-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-kosmosa/#findComment-481334
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.