rademar Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Wkrótce moje 4-te wędzenie. Pierwszy raz planuje zrobić kiełbaske. 2 razy miałem kiełbasiane wsady kolegi, który ze mną wędzi ale to były dwie kiełbasiane porażki. Marzy mi się taka typowo "wiejska" smaczna, w cienkim kruchym flaczku, że aż się chce podchodzić do lodówki i urwać kawałek. Który przepis proponujecie z naszych forumowych zasobów ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Chłopską wg Szczepana ... to trzeba chcieć zepsuć żeby nie wyszło Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-471290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Ja proponuję Kiełbasę Pobiedziską Kol. AndrzejaK Kiełbasa pobiedziska.pdf Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-471293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Nie ważny jest przepis,najlepsza receptura...najważniejsza jest właściwie przeprowadzona obróbka termiczna (wędzenie,parzenie,pieczenie,studzenie) to wtedy nawet kiełbase z samego boczku zrobisz i będzie petarda! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-471300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Stycznia 2016 ok, dzięki,.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-471352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Stycznia 2016 ... i wyrabianie jest ważne. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-471378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Ja proponuję kiełbasę Pradziada na soli i przyprawach wychodzi zawsze. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-471393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Stycznia 2016 głogowska też jest dobra i prosta. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page-6?hl=g%C5%82ogowska&do=findComment&comment=321155 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-471454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Chłopską wg Szczepana ... to trzeba chcieć zepsuć żeby nie wyszło Tapniete z GT-I9500 ...i nawet 2 skrzynki piwa zużyte podczas produkcji tylko ją polepszają.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-471458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Witam Szanowne Grono Jeśli pozwolicie to podepnę się pod temat z takim pytaniem:Chciałem zrobić kiełbasę cienką pierwszy ale z pewnych przyczyn nie mogę zapeklować poszczególnych gatunków mięs przed rozdrobnieniem.Mianowicie chciałbym zapeklować rozdrobniony już farsz używając proporcji 18g (30% pektosoli ,70 soli kamiennej) na 1kg mięsa.Tak wyrobiony farsz z przyprawami pozostawić na 24h w temperaturze ok 5 stopni.(w lodówce)I drugie pytanie :czy po 24 godzinach można nabić do flaka i pozostawić do osadzenia na kolejne 12 godzin w lodówce a następnie wyciągną osuszyć i wędzić. Czy jet to bezpieczny sposób.Proszę o rady i sugestie.Chcę zrobić w ten sposób ponieważ jest ściśle związane z wolnym czasem jakim dysponuję Edytowane 21 Lutego 2016 przez dob12 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-478184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Lutego 2016 Pokroic mięso podzielić na 3 miski klasami , zapeklować, przyprawić od razu i do lodówy na noc min 12h - rano mielisz mięsa mieszasz i w jelita na 2 godz na kije ---- następnie do wędzaka - 50*C wędzenie 4 godz - do uzyskania koloru - najprostszy przepis. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-478224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Lutego 2016 hmm.spróbuje coś wykombinować ,bo właśnie mam problem z maszynką,dlatego pytałem czy tak można,zmielić a potem peklować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-478626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Lutego 2016 Napisz jaki masz sprzęt a nie kręcisz jak diabeł kołem młynskim - jak będzie wiadomo jaki sprzęt i jak dysponujesz czasem to można będzie Ci coś podpowiedzieć Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-478635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Lutego 2016 dlatego pytałem czy tak można,zmielić a potem peklować. Można, i jak zrobisz jak napisałeś będzie dobrze... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-478638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Nie kręcę Sprawa jest taka ,że czasem dysponuje tylko wieczorem od około 20 a rano znów do pracy,Sobotę mam wolną to chciałem właśnie wędzić.A problem jest tylko z maszynką elektryczną ,bo mogę ja pożyczyć ale koło czwartku tylko.Mięsa mam jakieś 12 kilo wiec trochę za dużo na ręczne mielenieMięso to wp I z szynki ,wp II okrawki z szynek ,trochę boczku i baleron..Kiełbasa po wędzeniu nie bedzie parzona tylko pieczona w wędzarni.Kiełbasę wędziłem juz nie raz ale nigdy sam nie robiłem jeszcze od podstaw.I głównie chodzi mi o to czy w piątek po pracy (wieczorem ) mogę farszem nabić flaki i zostawic to do osadzenia w lodówce a wędzić rano, czy lepiej nabijać rano prze wędzeniem. Edytowane 22 Lutego 2016 przez dob12 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-478650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Lutego 2016 A weź i zrób na testy kiełbasę grubą (krakowska, żywiecka itp) tu mielenia prawie nie ma.Co TY piszesz, że 12kg to sporo ?? - 12 kilo mięsa ręczną 10 na kiełbasy idzie w try mi ga - III mocno chłodną lecisz na sitku 2 II na sitku 8I na szarpaku lub nawet bez niczego tylko nożem kroisz i lekko stukasz młotkiem (tłuczek do mięsa)Mięso w czwartek kroisz, klasyfikujesz i peklujesz a w sobotę mielisz i następnie to mieszasz, w jelita i do dymumasz rozplanowane i czasu sporo na browarka jeszcze zostaje ps. po co dawać baleron [a czy wiesz co to baleron? ] ?? - jak miałbym wybór to dał bym karkówkę lub (osobiście wolę łopatkę mięso delikatniejsze) Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-478652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Lutego 2016 czy w piątek po pracy (wieczorem ) mogę farszem nabić flaki i zostawic to do osadzenia w lodówce a wędzić rano, Możesz. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-478653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) po co dawać baleron [a czy wiesz co to baleron? ] ?? - jak miałbym wybór to dał bym karkówkęMasz rację ,przejęzyczyłem się ,dosłownie dołożę karkówkę A baleron to ja robię z karkówki.A krakowską to ma zamiar zrobić ale później.Na razie chciałem taką Swojską jaką pamiętam z dzieciństwa.A co do mielenia ,to jak się ma maszynkę ręczną nr 8 to chyba tak w try mi ga to raczej nie bedzie . Artur DorDzięki za pomocGonzo ,pis67 dzięki za odpowiedź Edytowane 22 Lutego 2016 przez dob12 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-478654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Lutego 2016 z 12 kg mięsatak myślę że 4 to II - na sitku 8 -- kilka chwil - mimo, że maszynka 8a na szarpaku to już bajka tak szybko idzie mięso - prawie jak by nie było mielone tylko przepuszczone przez maszynkąa do tego jak dasz ze 2 kg III to możesz polecieć dla szybszego tempa na elektrycznej na sitku 2 i w w 2 godzinki uwiniesz się z mieleniem Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-478655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Lutego 2016 ....dob12 .....a co to jest pektosól...? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-478663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Lutego 2016 ....dob12 .....a co to jest pektosól...? literówka -"peklosól " Artur Dor cały czas mówimy o kiełbasie cienkiej tak?Chodzi i o ten szarpak i przepuszczenie na nim I ,czy piszesz o krakowskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-478671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Lutego 2016 Do cienkiej mielimy szarpakiem I wp, a do krakowskiej styka pokroic w kawałki 4x4 cm- mówimy o I. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-478719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) Tego nie wiedziałem .Kiedyś znajomy mi robił kiełbasę i właśnie chciałem taką "grubszą" w środku to zmielił I wp na 12 bo powiedział że na 16 będzie za grube.,a to można na szarpaku .Jeszcze raz dzięki za pomoc. Edytowane 23 Lutego 2016 przez dob12 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-478965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Lutego 2016 Do cienkiej mielimy szarpakiem I wp A jaką maszynkę masz na myśli ? Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-478972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Lutego 2016 Gonzo to co ludzie przeważnie używają w domach czyli zelmerek 8 albo 5 - jak ktoś zadaje takie pytania to raczej jest mocno początkujący i jeszcze nie obkupiony w sprzęt Ja na 10 daje przez szarpak i jestem zadowolony - przynajmniej czuję mięso w kiełbasie Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/#findComment-478976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.