Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wkrótce moje 4-te wędzenie. Pierwszy raz planuje zrobić kiełbaske. 2 razy miałem kiełbasiane wsady kolegi, który ze mną wędzi ale to były dwie kiełbasiane porażki. Marzy mi się taka typowo "wiejska" smaczna,  w cienkim kruchym flaczku, że aż się chce podchodzić do lodówki i urwać kawałek. Który przepis proponujecie z naszych forumowych zasobów ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12579-kt%C3%B3r%C4%85-kie%C5%82bask%C4%99-proponujecie-na-pierwszy-raz/
Udostępnij na innych stronach

Chłopską wg Szczepana ... to trzeba chcieć zepsuć żeby nie wyszło ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Ja proponuję Kiełbasę Pobiedziską Kol. AndrzejaK

 

Kiełbasa pobiedziska.pdf

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Nie ważny jest przepis,najlepsza receptura...najważniejsza jest właściwie przeprowadzona obróbka termiczna (wędzenie,parzenie,pieczenie,studzenie) to wtedy nawet kiełbase z samego boczku zrobisz i będzie petarda!

Chłopską wg Szczepana ... to trzeba chcieć zepsuć żeby nie wyszło ;)

 

Tapniete z GT-I9500

 

...i nawet 2 skrzynki piwa zużyte podczas produkcji tylko ją polepszają.... :angel:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

  • 4 tygodnie później...

Witam Szanowne Grono

 

Jeśli pozwolicie to podepnę się pod temat z takim pytaniem:

Chciałem zrobić kiełbasę cienką pierwszy ale z pewnych przyczyn nie mogę zapeklować poszczególnych gatunków mięs przed rozdrobnieniem.

Mianowicie chciałbym zapeklować rozdrobniony już farsz używając proporcji 18g (30% pektosoli ,70 soli kamiennej) na 1kg mięsa.

Tak wyrobiony farsz z przyprawami pozostawić na 24h w temperaturze ok 5 stopni.(w lodówce)

I drugie pytanie :

czy po 24 godzinach można nabić  do flaka i pozostawić do osadzenia na kolejne 12 godzin w lodówce  a następnie wyciągną osuszyć i wędzić.

 

Czy jet to bezpieczny sposób.

Proszę o rady i sugestie.

Chcę zrobić w ten sposób ponieważ jest  ściśle związane z wolnym czasem jakim dysponuję

Edytowane przez dob12

Pokroic mięso podzielić na 3 miski klasami , zapeklować, przyprawić od razu i do lodówy na noc  min 12h  - rano mielisz mięsa mieszasz i w jelita na 2 godz na kije ----  następnie do wędzaka  - 50*C wędzenie 4 godz - do uzyskania koloru - najprostszy przepis. 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Napisz jaki masz sprzęt a nie kręcisz jak diabeł kołem młynskim - jak będzie wiadomo jaki sprzęt i jak dysponujesz czasem to można będzie Ci coś podpowiedzieć 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

dlatego pytałem czy tak można,zmielić a potem peklować.

Można, i jak zrobisz jak napisałeś będzie dobrze... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Nie  kręcę :)

Sprawa jest taka ,że czasem dysponuje tylko wieczorem od około 20 a rano znów do pracy,

Sobotę mam wolną to chciałem właśnie wędzić.

A problem jest tylko z maszynką elektryczną ,bo mogę ja pożyczyć ale koło czwartku tylko.

Mięsa mam jakieś 12 kilo wiec trochę za dużo na ręczne mielenie

Mięso to wp I z szynki ,wp II okrawki z szynek ,trochę boczku i baleron..

Kiełbasa po wędzeniu nie bedzie parzona tylko pieczona w wędzarni.

Kiełbasę wędziłem juz nie raz ale nigdy sam nie robiłem jeszcze od podstaw.

I głównie chodzi mi o to czy w piątek po pracy (wieczorem ) mogę  farszem nabić flaki i zostawic to do osadzenia w lodówce a wędzić rano, czy lepiej nabijać rano prze wędzeniem.

Edytowane przez dob12

A weź i zrób na testy kiełbasę grubą (krakowska, żywiecka itp) tu mielenia prawie nie ma.

Co TY piszesz, że 12kg to  sporo ?? - 12 kilo mięsa ręczną 10 na kiełbasy idzie w try mi ga  - 

III  mocno chłodną lecisz na sitku 2 

II na sitku 8

I na szarpaku lub nawet bez niczego tylko nożem kroisz i lekko stukasz młotkiem (tłuczek do mięsa)

Mięso w czwartek kroisz, klasyfikujesz i peklujesz a 

w sobotę mielisz i następnie to mieszasz, w jelita i do dymu

masz rozplanowane i czasu sporo na browarka jeszcze zostaje 

 

 

ps. po co dawać baleron [a czy wiesz co to baleron? ] ?? - jak miałbym wybór to dał bym karkówkę lub  (osobiście wolę łopatkę mięso delikatniejsze) 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

 

 

czy w piątek po pracy (wieczorem ) mogę  farszem nabić flaki i zostawic to do osadzenia w lodówce a wędzić rano,

 

Możesz.

Carpe diem - raz kozie death

po co dawać baleron [a czy wiesz co to baleron? ] ?? - jak miałbym wybór to dał bym karkówkę

Masz rację ,przejęzyczyłem się :facepalm:  ,dosłownie dołożę karkówkę  :tongue:

A baleron to ja robię z karkówki.

A krakowską to ma zamiar zrobić ale później.

Na razie chciałem taką Swojską jaką pamiętam z dzieciństwa.

A co do mielenia ,to jak się ma  maszynkę ręczną nr 8 to chyba tak w try mi ga to raczej nie bedzie  :( .

 

Artur Dor

Dzięki za pomoc

Gonzo ,pis67 dzięki za odpowiedź

Edytowane przez dob12

z 12 kg mięsa

tak myślę że 4 to II - na sitku 8  -- kilka chwil - mimo, że maszynka 8

a na szarpaku to już bajka tak szybko idzie mięso - prawie jak by nie było mielone tylko przepuszczone przez maszynką

a do tego jak dasz ze 2 kg III to możesz polecieć dla szybszego tempa na elektrycznej na sitku 2 i w w 2 godzinki uwiniesz się z mieleniem 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

....dob12 .....a co to jest pektosól...?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

 

 

....dob12 .....a co to jest pektosól...?

literówka -"peklosól " :tongue:

Artur Dor cały czas mówimy o kiełbasie cienkiej tak?

Chodzi i o ten szarpak i przepuszczenie na nim I ,czy piszesz o krakowskiej.

Do cienkiej mielimy szarpakiem I wp, a do krakowskiej styka pokroic w kawałki 4x4 cm- mówimy o I.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Tego nie wiedziałem .

Kiedyś znajomy mi robił kiełbasę i właśnie chciałem taką "grubszą" w środku to zmielił I wp na 12 bo powiedział że na 16 będzie za grube.,a to można na szarpaku .

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Edytowane przez dob12

Gonzo to co ludzie przeważnie używają w domach czyli zelmerek 8 albo 5 - jak ktoś zadaje takie pytania to raczej jest mocno początkujący i jeszcze nie obkupiony w sprzęt :) 

Ja na 10 daje przez szarpak i jestem zadowolony - przynajmniej czuję mięso w kiełbasie :) 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.