Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

To ja tak odnośnie tego AAA, co myślisz o drugiej fermentacji tzw. cichej? opłaca się czy nie? Ja kilka warek zrobiłem na tygodniowej i butelkowanie ale kopyra na blogu strasznie to masakruje mówiąc że cicha musi być. Zrobiłem ostatnio lagera z kitu i tak: burzliwa poszła pięknie, zlałem na cichą i po tygodniu zabutelkowałem z dodatkiem 180g cukru na kit. Całość jeden dzień w pokojowej później do lodówki - stoi tam już jakięś 3 tygodnie i dalej coś nie tak z tymi drożdżami bo jak otworzyłem sztuke na spróbowanie to była słodka i wygazowana.

 

U mnie cicha to przynajmniej 10 dni, obecnie na cichej która trwa już 30 dni  mam 70l i jeszcze parę dni będzie .Według mnie   refermentacja   w butelkach za krótka  powinna być około 5 dni       ,cukru chyba też za dużo dałbym  6 g na litr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/4/#findComment-499064
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 854
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ale po 10 na cichej piwo jest kompletnie wygazowane. Żeby dostać to spowrotem to trzeba by było koło 20g/litr. Nie zapominaj że pisałem o lagerze który z natury powinine być wysokonasycony. 70L na cichej przez 30 dni to przecież może się popsuć już to piwo. Piszę że po 3 tygodniach piwko nadal płytkie ale wydaje mi się że to wina po prostu niskiej temperatury, Nigdy nie wiesz czy w brew kicie lagera są drożdże lagera ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/4/#findComment-499080
Udostępnij na innych stronach

 Wiem że piszesz o lagerze.W lagerze fermentacja burzliwa burzliwa trwa  od10-28 dni  w temperaturze od 8-12 stopni,cicha od 10 dni w temperaturze 5 stopni leżakowanie 3 miesiące w 5 stopniach.

 

Piszę że po 3 tygodniach piwko nadal płytkie ale wydaje mi się że to wina po prostu niskiej temperatury, Nigdy nie wiesz czy w brew kicie lagera są drożdże lagera ;)

 

Po trzech tygodniach leżakowania piwo zawsze będziesz miał płytkie.

 

70L na cichej przez 30 dni to przecież może się popsuć już to piwo.

 

Może się popsuć tylko wtedy gdy nie przestrzegasz rygoru   sterylności. 


 

 

Żeby dostać to spowrotem to trzeba by było koło 20g/litr

 

Przy tej dawce cukru do refermentacji  to lodówkę możesz otwierać tylko w kasku bo to byłyby granaty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/4/#findComment-499101
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Podaj adres.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/4/#findComment-501212
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. Przy okazji na pewno skorzystam. ☺

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/4/#findComment-501331
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Skąd ty tyle czasu na to masz , zazdroszczę

 

Jestem szczęśliwym emerytem.

 

 

No to wyjaśnione :-) Fajnie masz, mi brakuje strasznie czasu. Życzę miłej dalszej produkcji :-)

Edytowane przez kwlj
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/4/#findComment-504870
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pytanie o mieszadło do kadzi, jaki mechanizm zaadaptowałeś do tego? I oczywiście moc zachwytów ;)

A to może jeszcze: z jakiej siatki wykonany jest filtr do zacieru? Rozumiem że mimo małej powierzchni jednak się nie zapycha?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/4/#findComment-506714
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pytanie o mieszadło do kadzi, jaki mechanizm zaadaptowałeś do tego? I oczywiście moc zachwytów ;) A to może jeszcze: z jakiej siatki wykonany jest filtr do zacieru? Rozumiem że mimo małej powierzchni jednak się nie zapycha?

 

Jest to silniczek wycieraczek od forda escorta kupiłem na auto złomie za 9 zł,jeżeli chodzi o hop stopper  to jest wykonany z siatki 250 mikronów i służy do filtracji brzęczki piwnej z chmielin.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/4/#findComment-506724
Udostępnij na innych stronach

Możesz wrzucić jakieś poglądowe zdjęcie? Hop stoper jest zamontowany na stałe jak rozumiem i nie przytyka się.

Edit:

Może ja źle rozumuję. Zacierasz też w tym samym zbiorniku, w którym chmielisz?

Edytowane przez struc
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/4/#findComment-506762
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.