Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 854
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Widać .... michy jak mała wanna . :thumbsup::clap:

 

:thumbsup:

 

 

 

Także mam taki cyrkulator, jestem bardzo zadowolony a używam go dość często.

 

Podziel się doświadczeniem w jakich temperaturach   czas parzenia  parzysz   polędwicę wieprzową boczek wędzony  kiełbasę grubą i cienką.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/34/#findComment-689028
Udostępnij na innych stronach

 

 

Świąteczne wędzenie można uznać za udane.

 

  :thumbsup::clap: ..... Zdrowych Świąt . :heart:  :santa:  :santa:  :santa: 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/34/#findComment-689346
Udostępnij na innych stronach

 

 

:thumbsup::clap: ..... Zdrowych Świąt . :heart::santa: :santa: :santa:

 

Też życzę Zdrowych Świąt.

 

 

 

I komu to przeszkadzało? ... p.s. haki w suficie jak na grubą zwierzynę łowną

 

Jak się trafi gruba zwierzyna to będą jak znalazł.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/34/#findComment-689471
Udostępnij na innych stronach

 

Widać .... michy jak mała wanna . :thumbsup::clap:

 

:thumbsup:

 

 

 

Także mam taki cyrkulator, jestem bardzo zadowolony a używam go dość często.

 

Podziel się doświadczeniem w jakich temperaturach   czas parzenia  parzysz   polędwicę wieprzową boczek wędzony  kiełbasę grubą i cienką.

 

Kiełbasy parzę w 76 stopniach, cienką 25min, grubą 10 minut dłużej. Boczek  temp 76-78 ok 50 min, szynki 60 min ( kulka ok 1kg), poledwica 76 stopni i 20-30 min  (zależy jaką lubisz, po 20 min jest bardzo soczysta i ścięta, ale lekko surowa).

Dużo zależy od tego czy będziesz parzył od cieplej wody do momentu osiągniecia temperatury, czy włożysz po osiągnięciu zadanej . 

Ja najczęściej leję z kranu gorącą wodę i wkładam worki. 

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/34/#findComment-689659
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasy parzę w 76 stopniach, cienką 25min, grubą 10 minut dłużej. Boczek temp 76-78 ok 50 min, szynki 60 min ( kulka ok 1kg), poledwica 76 stopni i 20-30 min (zależy jaką lubisz, po 20 min jest bardzo soczysta i ścięta, ale lekko surowa). Dużo zależy od tego czy będziesz parzył od cieplej wody do momentu osiągniecia temperatury, czy włożysz po osiągnięciu zadanej . Ja najczęściej leję z kranu gorącą wodę i wkładam worki.

 

I te temperatury stosujesz  przy użyciu cylkulatora

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/34/#findComment-689664
Udostępnij na innych stronach

Przefiltrowałem   nalewki z żółtej mirabelki i trochę z czerwonej mirabelki.

 

attachicon.gifWP_20201229_14_43_52_Pro.jpgattachicon.gifWP_20201229_16_39_18_Pro.jpg

HopSpider dobry na wszystko :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/34/#findComment-690213
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mirabelka czy Ałycza?

 

Mirabelka , dwa lata temu udało mi się kupić  Ałyczę   i powiem że mnie miło zaskoczyła nalewka z niej może uda się w przyszłym roku kupić.  Trochę mniej roboty z nalewką z Ałyczy bo nie da się ją wypestkować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/34/#findComment-690472
Udostępnij na innych stronach

 

 

HopSpider dobry na wszystko :)

 

Mam pytanko czym różni się Hop Spider od filtra ze stali nierdzewnej .  Ceną to widać :)    ...... a  może gęstością siatek  .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/34/#findComment-690514
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przefiltrowałem   nalewki z żółtej mirabelki i trochę z czerwonej mirabelki.

Kolorek jak ze świeżej pigwy.  Która po dojrzewaniu w butelce wygląda jak rasowa whisky  :clap::devil:  

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/34/#findComment-690515
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam pytanko czym różni się Hop Spider od filtra ze stali nierdzewnej . Ceną to widać :) ...... a może gęstością siatek

 

Ten akurat ma siatkę 300 mikronów.

 

 

 

Kolorek jak ze świeżej pigwy. Która po dojrzewaniu w butelce wygląda jak rasowa whisky

 

 Z mirabelką będzie tak samo też z ciemnieje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/34/#findComment-690529
Udostępnij na innych stronach

I to jest najpiękniejsze w domowym wyrobie trunków, możesz ocenić z którego okresu Ci najbardziej pasuje.

U mnie bardzo rzadko nalewki "dożywają"  :D  wieku sędziwego.

 

Choć to jak z winem, im starsze tym lepsze. 

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/34/#findComment-690531
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie bardzo rzadko nalewki "dożywają"    wieku sędziwego.
U mnie dożywają , po prostu robię więcej  :facepalm:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/34/#findComment-690554
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie dożywają , po prostu robię więcej

 

Zasada przy nalewkach jest prosta nalewka ma czekać na mnie , a nie ja na nalewkę czyli robimy dużo więcej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/34/#findComment-690694
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pierwszy rozlew i kegowanie z nowego fermentora.

 

 

Piękny widoczek :thumbsup::clap:    Na pewno będzie umilało prace przy wyrobach mięsnych i nie tylko :D:)

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12641-moja-ma%C5%82a-masarnia-i-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/34/#findComment-691696
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.