sverige2 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 (edytowane) Tak wygląda przebieg procesu ostrzenia noża kuchennego ze stali tzw. "Damasceńskiej", na ostrzałce diamentowej "TORMEK T-1". Ostrzałka tak kosztuje 3.450 koron szwedzkich wraz przesyłką kurierską do domu w cenie zakupu. Do tego dochodzi pełna gwarancja 5 lat, plus ew. 3 lata po zarejestrowaniu się u producenta w ciągu 90 dni od daty zakupu, czyli 8 (osiem lat) gwarancji na tarczę diamentową oraz całą maszynę. https://youtu.be/JtfwQJ6y6F0 Edytowane 28 Kwietnia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Jak już szaleć, to TORMEK-4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 (edytowane) Dwie całkowicie różne maszyny Witku. Tormek T-4 to maszyna wielofunkcyjna półprzemysłowa do postawienia w garażu. Typowo zawodowe narzędzie szlifierskie dla hobbystów. Natomiast T-1 to maszyna pozwalająca na precyzyjne ostrzenie noży typu "Damascus" nawet laikowi, z takim samym skutkiem końcowym jak na półprzemysłowym T-4, więc z tym szaleństwem bym się nie zgodził. Nie każdy chce mieć stół warsztatowy na blacie kuchennym Witku. Po to właśnie został opracowany ten model T-1. Dla normalnego "Kowalskiego" chcącego ostrzyć noże klasy "Damascus" z doskonałym rezultatem. Tak mówi producent, co dokumentuje niniejszy filmik, bo nie każdy chce od razu móc ostrzyć siekiery, wiertła czy dłuta . Edytowane 28 Kwietnia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Jakie są gradacje tarcz w T-1? Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 (edytowane) Natomiast T-1 to maszyna pozwalająca na precyzyjne ostrzenie noży typu "Damascus" powiedzmy każdych noży, bo chyba nie gra roli, czy klinga jest wielowarstwowa, czy jednorodna. Chodzi o wyprowadzenie krawędzi i jej naostrzenie. Ja też nie ostrzę noży w kuchni, bo to jest "brudna" robota. No chyba, że ostrzałką typu AnySharp, ale one maja ustawiony kąt 20 st. A biorąc pod uwagę cenę jednego i drugiego, ja osobiście wybrałbym T-4, właśnie za wielofunkcyjność. Już bym dla niej miejsce znalazł, ale tymczasem ostrze noże ręcznie na kamieniach ceramicznych, ostrzałką wykonana samodzielnie i jestem zadowolony ( muszę )[Dodano: 28 kwi 2022 - 15:16] akie są gradacje tarcz w T-1? The Diamond Wheel uses 600 grit diamond abrasive. This grit is fine enough for the highest quality kitchen knives. Because it is a diamond abrasive, it quickly sharpens the hardest steel. The Diamond Wheel has an operating speed of 200 rpm. druga tarcza : Composite Honing WheelThe Composite Honing Wheel is used after the Diamond Wheel. The Composite Wheel is what puts the final edge on your knife. The purpose of the Composite Wheel is to accomplish two important tasks. First, it creates an extremely fine and polished edge on your knife. Second, it removes the metal burr that was created while sharpening on the Diamond Wheel. A burr is created while sharpening on any sharpener. By polishing off the burr with the Composite Wheel, it creates a sharp and long-lasting edge. Edytowane 28 Kwietnia 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Witku, każdy ma swoją rację, to jasne, ale uważam że fachowcy którzy od lat projektują i produkują TORMEKI, to ludzie z pasją, ludzie którzy w tej materii są fachowi i wiarygodni, wiedzą i potrafią wiele, a już raczej na pewno są bardziej doświadczeni od nas, więc z całkowitym spokojem polegam na ich opinii. Jednak osobiście np. ostatnio dosyć długo porównywałem i rozważałem co bardziej i lepiej mi odpowiada,Tormek T-4 cy może kompletny zestaw "Work Sharp Ken Onion" z przystawką do polerowania noży typu "Damascus", i z racji tego że już "wyrosłem" z wieku kiedy majsterkowanie garażowe było mym ulubionym zajęciem, wybrałem zestaw Work Sharp Ken Onin edition, bo cena kompletnego Ken Oniona jest dokładnie ta sama co TORMEK-a T-4. a taką zwyczajną szlifierkę na mokro już jedną mam przecież . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 (edytowane) Nikt nie neguje, że T-1 to jest złe urządzenie, ale chyba nie można powiedzieć tego również o T-4, ani że gorzej się na nim ostrzy, bo śmiem twierdzić, że nawet lepiej, ze względu na możliwości zastosowania tarcz o bardzo drobnej gradacji, jak również past polerskich do zastosowania na tarczy skórzanej. No i chłodzenie. Na T-1 chwila nieuwagi uzytkownika i krawędź przegrzana. No, ale to nie jest wina urządzenia, a użytkownika, jak już. Oba te urządzenia opracowali ci sami fachowcy, z ta sama pasja, więc tą kwestie mamy jakoby z głowy. Dla mnie, jako użytkownika T-4 jest zdecydowanie lepszym urządzeniem a różnice w wymiarach są niewielkie, za to jakie możliwości. T-1 vs T-4głębokość 196 200 + 4 mmszerokość 204 260 + 56 mmwysokość 181 230 + 49 mmwaga 5,4kg 8 kg Wysokość w zasadzie nie gra roli, a ok 6 cm szerokości nie stanowi żadnej różnicy, natomiast walory użytkowe T-4 to już nie ma co kwestionować. No i możliwość rozbudowy, zmiany tarcz na różne gradacje. Ja na pewno wybrałbym T-4, ale to jest tylko moje zdanie. Edytowane 28 Kwietnia 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Witku, ale przecież po to właśnie jest tyle tych modeli aby każdy mógł wybrać sobie to co mu najbardziej odpowiada pod kątem jego potrzeb. majsterkowicz wybierze T-4 a przeciętny "Kowalski" czy gospodyni domowa lubiąca mieć noże którymi będzie mogła swego małżonka golić (również z pieniędzy ), wybierze zdecydowanie T-1, i po to właśnie ten wybór jest . Ja np. wybrałem "Work Sharp Ken Onion" z przystawką, i też się cieszę że jeszcze jeden gadżet więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Nooo, i "Work Sharp Ken Onion edition" wstępnie przetestowana, i powiem tak. Jest to bezdyskusyjnie na pewno bardzo fajna, mobilna i użyteczna maszynka, nie ma co deliberować. Z przystawkami ma dosyć szeroki zakres zastosowania. Nie mniej osobiście najbardziej zainteresowany jestem ostrzeniem rożnego rodzaju noży, głównie . Dla tego też dopadła mnie taka dziwna choroba, że bardzo, bardzo, spodobała mi się ta ostatnia maszynka Tormeka dedykowana głównie do tego celu właśnie, czyli T-1 . Nie chcę mieć wodnej T-4 bo jedną wodną już mam , co prawda nie TORMEK, ale daje radę, więc drugiej na mokro chwilowo nie potrzebuję . Tak więc jeżeli objawy chorobowe nie przestaną ustępować, to chyba nie będzie wyjścia, i TORMEK T-1 wyląduje w końcu na kuchennym blacie, tak aby zawsze był pod tzw. "ręka", bo to bardzo superaśna, ostrząca na sucho, nie wymagająca "wody święconej" maszynka, posiadająca nieomal "wieczne" koło diamentowe dedykowane do ostrzenia najwyższej klasy noży kuchennych posiadające wieloletnią gwarancję, a koło do polerowania jest syntetyczne i nieomal "wieczne", nie wymaga smarowania żadną pastą polerską. Prowadnica do ustawiania kąta noży wykonana nadzwyczaj solidnie, co bardzo ułatwia pracę, wyposażona jest też w magnes zbierający na bieżąco opiłki stali z koła diamentowego. Jest więc czyściutko, bez błota i bajzlu w kuchni . Rezultaty zaś samego ostrzenia są bardziej niż zadowalające, golenie bez pianki i żelu . Jest więc o czym myśleć, i "ból głowy" na najbliższy okres zagwarantowany . https://www.tormek.com/sweden/sv/maskinmodeller/tormek-t-1-kitchen-knife-sharpener/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 (edytowane) I tak trzymaj. Edytowane 28 Kwietnia 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 witek1965Dzięki. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 I tak trzymaj. Ale co mam trzymać Witku ? Czy kieszeń, czy może głowę, czy jedno i drugie równocześnie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 też się cieszę że jeszcze jeden gadżet więcej . i tak trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 (edytowane) Taki oto opis informacyjny daje firma TORMEK do tej swojej najnowszej ostrzałki "TORMEK T-1" : "Teraz naostrzysz wszystkie swoje noże kuchenne samodzielnie, w domu we własnej kuchni".1. Precyzyjna regulacja kąta szlifowania dzięki opatentowanemu sterowaniu.2. Drobnoziarnista ściernica diamentowa zapewniająca profesjonalne rezultaty.3. Kompozytowa tarcza krawędziowa ze zintegrowanym środkiem do polerowania, zapewniająca ostrość brzytwy.4. Minimalna ścieranie materiału – nie ścierasz więcej stali niż to konieczne.5. Cichy - tylko 45 dB.6. Stojak malowany proszkowo w całości odlany z cynku, z oryginalnym dębowym uchwytem.7. 8 lat pełnej gwarancji - 5 lat + 3 lata ekstra gwarancji przy rejestracji. Ostrzałką do noży kuchennych Tormek T-1 szybko i łatwo szlifujesz całą fazę ostrzenia noża pod dokładnie tym samym kątem, który ustawisz za pomocą opatentowanej prowadnicy. Na tarczy kompozytowej wykańczasz ostrze i powstałą surową krawędź, jednocześnie polerując krawędź tak aby uzyskać ostrość brzytwy. Niska prędkość drobnoziarnistej ściernicy diamentowej oznacza też, że zdzierasz minimalną ilością stali. Ponadto utrzymujesz niską temperaturę, aby nóż nie tracił twardnienia, dzięki czemu noże są dłużej ostre. Nawet domowi kucharze zasługują na profesjonalną ostrość Tormek od wielu lat opracowuje szlifierki dla profesjonalnych kuchni i szefów kuchni. Popularna szlifierka "Tormek T-2 Pro Kitchen", jest używana przez szwedzki Narodowy Zespół Kulinarny oraz kilka restauracji Michelin. Dzięki temu doświadczeniu Tormek opracował pierwszą prawdziwą ostrzałkę do noży również dla domowego kucharza.Ostrzałka kuchenna Tormek T-1 ma elegancki, subtelny industrialny design, który nadaje jej miejsce w kuchni. Bo niezależnie od tego, czy gotujesz w restauracji, czy w domu we własnej kuchni, najważniejszym narzędziem szefa kuchni nie jest nóż, ale prawdziwa ostrzałka do noży. Edytowane 28 Kwietnia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Brałbym ale mam już Work Sharpa i mało miejsca w kuchni. Może kiedyś do garażu? Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 No właśnie Twonk, że ja też właśnie nabyłem "Work Sharpa Ken Onion" z przystawką. Szlifierkę na mokro (wersja garażowa) też mam od wielu lat, a ten TORMEK T-1 to takie niezbyt wielkie prawdziwe cacuszko, średnica tarczy tylko 150 mm. więc mniejsza niż w modelu T-4, który ma 200 mm. waga też tylko ok. 5 kg. więc gdyby nie "strach" przed "Domowym Żandarmem", bo ja z natury "bojaźliwy jestem", to hmmm, już by stała na blacie w kuchni, a tak trzeba dyplomatycznie zagadywać, nieco odczekać aby gorączka nieco spadła, i ton się obniżył o jakieś dwie oktawy, i voila, bo czas szybko płynie jak wiemy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 nabyłem "Work Sharpa Ken Onion" z przystawkąCzy masz namiar na papiery ścierne w przyzwoitej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Bilu, ja kupiłem razem z ostrzałką dwa komplety oryginalnych pasków na zapas. Przy delikatnym, i z odpowiednim wyczuciem obchodzeniu się z maszynką, te oryginalne pasy wystarczają ponoć na bardzo długo, tak piszą "nożownicy" na Szwedzkich forach. Z tego co Waldemar kiedyś informował, to firma "Majer" ma tanie paski które robi pod zamówienie klienta. Tyle że tam trzeba nabywać hurtem, ok. 40 - 50 sztuk, no i obecnie robią dosyć niską gradację, bo max 400. Taką otrzymałem od nich odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 (edytowane) Orginalne mam plus dodatkowy komplet ale zamówiłem jeszcze dla celów testowych z firmyhttps://enigma24.eu/pl/p/Pas-bezkoncowy-19x305-ostrzalka-Work-Sharp/144W razie złej jakości będzie czym siekierę naostrzyć Edytowane 29 Kwietnia 2022 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Ty to masz niucha Bilu, zawsze jakieś "perełki" wykukasz. Szkoda tylko że gradacja kończy się na 2000, ale i tak są lepsi niż "MAJER" przecież 3M, mówi samo za siebie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 ale i tak są lepsi niż "MAJER" przecież 3M, mówi samo za siebie Majer tez bazuje między innymi na 3M, oni samo jako tacy nie produkują ścierniw, tylko na bazie gotowych materiału produkują taśmy bezszwowe i inne fajne rzeczy . Przeglądałem ich ofertę i jest miodna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Ja nie neguję Boże Broń 'Majera" jako firmy, tylko że powiedział mi iż problemu nie ma, i wykona każdą taśmę tylko granulacja 400 to max. i nic poza tym, a ja potrzebuję 1000, 2000 i 3000. do podstawowego "ostrzenia na błyszcząco" . Tu jest cała instrukcja do "Work Sharpa" po Polsku. https://kolba.pl/en/product/file/1349 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 a ja potrzebuję 1000, 2000 i 3000 i tu może być problem. Osobiście poza, papierem wodnym stosowanym w lakiernictwie samochodowym między innymi, ja nie spotkałem się z podobnymi gradacjami, a już na płótnie to więcej jak 400 tez nie. Oni robią przemysłówkę. Jak trafisz na takie płótno, to samodzielnie można skleić pas na potrzebny wymiar (tak robiłem jak nie mogłem dostać do szlifierki taśmowej) ale to może być bardzo trudne do dostania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 (edytowane) Ale na wyposażeniu razem z ostrzałką takie taśmy są, oraz nie ma problemu z ich ew. dokupieniem w internecie, tylko cena nieco inna . A w linku który pokazuje Bilu w 3M, mają gradację taśm aż do 2000. po 5 złociszy za sztukę.https://enigma24.eu/...-Work-Sharp/144 Edytowane 29 Kwietnia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 29 Kwietnia 2022 (edytowane) Ale na wyposażeniu razem z ostrzałką takie taśmy są NO jasne, że są, a że sprzedaż jest bardzo marginalna, to i cena jest jaka jest. Majer produkuje przemysłówkę na szeroką skalę. Załóżmy, że kupi rolkę płótna ściernego do stali nierdzewnej o gradacji 1000, 2000, 3000, to ile z niej zrobi pasków i ile ich sprzeda i w jakim czasie?A w USA ktoś produkuje pod zamówienie producenta urządzeń i to jest odpowiednio duże zamówienie. Tak jest z wieloma rzeczami. Są dostepny tylko np. w serwisie bo nie maja zastosowania gdzie indziej. A producent takich urządzeń najwięcej potem zarabia na takich materiałach eksploatacyjnych. Edytowane 29 Kwietnia 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.