Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wygląda przebieg procesu ostrzenia noża kuchennego ze stali tzw. "Damasceńskiej", na ostrzałce diamentowej "TORMEK T-1". Ostrzałka tak kosztuje 3.450 koron szwedzkich wraz przesyłką kurierską do domu w cenie zakupu. Do tego dochodzi pełna gwarancja 5 lat, plus ew. 3 lata po zarejestrowaniu się u producenta w ciągu 90 dni od daty zakupu, czyli 8 (osiem lat)  gwarancji na tarczę diamentową oraz całą maszynę.

 

https://youtu.be/JtfwQJ6y6F0

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765340
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 337
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dwie całkowicie różne maszyny Witku. Tormek T-4 to maszyna wielofunkcyjna półprzemysłowa do postawienia w garażu. Typowo zawodowe  narzędzie szlifierskie dla hobbystów. Natomiast T-1 to maszyna pozwalająca na precyzyjne ostrzenie noży typu "Damascus" nawet laikowi, z takim samym skutkiem końcowym jak na półprzemysłowym T-4, więc z tym szaleństwem bym się nie zgodził. Nie każdy chce mieć stół warsztatowy na blacie kuchennym Witku. Po to właśnie został opracowany ten model T-1. Dla normalnego "Kowalskiego" chcącego ostrzyć noże klasy "Damascus" z doskonałym rezultatem. Tak mówi producent, co dokumentuje niniejszy filmik, bo nie każdy chce od razu móc ostrzyć siekiery, wiertła czy dłuta :D  :thumbsup: .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765349
Udostępnij na innych stronach

Natomiast T-1 to maszyna pozwalająca na precyzyjne ostrzenie noży typu "Damascus"

  powiedzmy każdych noży, bo chyba nie gra roli, czy klinga jest wielowarstwowa, czy jednorodna. Chodzi o wyprowadzenie krawędzi i jej naostrzenie. Ja też nie ostrzę noży w kuchni, bo to jest "brudna" robota. No chyba, że ostrzałką typu AnySharp, ale one maja ustawiony kąt 20 st. A biorąc pod uwagę cenę jednego i drugiego, ja osobiście wybrałbym T-4, właśnie za wielofunkcyjność. Już bym dla niej miejsce znalazł, ale tymczasem ostrze noże  ręcznie na kamieniach ceramicznych, ostrzałką wykonana samodzielnie i jestem zadowolony ( muszę :)  )

[Dodano: 28 kwi 2022 - 15:16]

 

 

akie są gradacje tarcz w T-1?
 

 

The Diamond Wheel uses 600 grit diamond abrasive. This grit is fine enough for the highest quality kitchen knives. Because it is a diamond abrasive, it quickly sharpens the hardest steel. The Diamond Wheel has an operating speed of 200 rpm.

 

 druga tarcza :

 

Composite Honing Wheel

The Composite Honing Wheel is used after the Diamond Wheel. The Composite Wheel is what puts the final edge on your knife. The purpose of the Composite Wheel is to accomplish two important tasks. First, it creates an extremely fine and polished edge on your knife. Second, it removes the metal burr that was created while sharpening on the Diamond Wheel. A burr is created while sharpening on any sharpener. By polishing off the burr with the Composite Wheel, it creates a sharp and long-lasting edge.

 

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765353
Udostępnij na innych stronach

Witku, każdy ma swoją rację, to jasne, ale uważam że fachowcy którzy od lat projektują i produkują TORMEKI, to ludzie z pasją, ludzie którzy w tej materii są fachowi i wiarygodni, wiedzą i potrafią wiele, a już raczej na pewno są bardziej doświadczeni od nas, więc z całkowitym spokojem polegam na ich opinii. Jednak osobiście np. ostatnio dosyć długo porównywałem i rozważałem co bardziej i lepiej mi odpowiada,Tormek T-4 cy może kompletny zestaw "Work Sharp Ken Onion" z przystawką do polerowania noży typu "Damascus", i z racji tego że już "wyrosłem" z wieku kiedy majsterkowanie garażowe było mym ulubionym zajęciem, wybrałem zestaw Work Sharp Ken Onin edition, bo cena kompletnego Ken Oniona jest dokładnie ta sama co TORMEK-a T-4. a taką zwyczajną szlifierkę na mokro już jedną mam przecież :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765357
Udostępnij na innych stronach

 Nikt nie neguje, że T-1 to jest złe urządzenie, ale chyba nie można powiedzieć tego również o T-4, ani że gorzej się na nim ostrzy, bo śmiem twierdzić, że nawet lepiej, ze względu na możliwości zastosowania tarcz o bardzo drobnej gradacji, jak również past polerskich do zastosowania na tarczy skórzanej. No i chłodzenie. Na T-1 chwila nieuwagi uzytkownika i krawędź przegrzana. No, ale to nie jest wina urządzenia, a użytkownika, jak już. Oba te urządzenia opracowali ci sami fachowcy, z ta sama pasja, więc tą kwestie mamy jakoby z głowy.

  Dla mnie, jako użytkownika T-4 jest zdecydowanie lepszym urządzeniem a różnice w wymiarach są niewielkie, za to jakie możliwości. 

 

T-1                     vs     T-4

głębokość  196              200 + 4 mm

szerokość 204              260  + 56 mm

wysokość 181              230  + 49 mm

waga        5,4kg          8 kg

 

Wysokość w zasadzie nie gra roli, a ok 6 cm szerokości nie stanowi żadnej różnicy, natomiast walory użytkowe T-4 to już nie ma co kwestionować.  No i możliwość rozbudowy, zmiany tarcz na różne gradacje. Ja na pewno wybrałbym T-4, ale to jest tylko moje zdanie.

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765359
Udostępnij na innych stronach

Witku, ale przecież po to właśnie jest tyle tych modeli aby każdy mógł wybrać sobie to co mu najbardziej odpowiada pod kątem jego potrzeb. majsterkowicz wybierze T-4 a przeciętny "Kowalski" czy gospodyni domowa lubiąca mieć noże którymi będzie mogła swego małżonka golić (również z pieniędzy :D), wybierze zdecydowanie T-1, i po to właśnie ten wybór jest :thumbsup:. Ja np. wybrałem "Work Sharp Ken Onion" z przystawką, i też się cieszę że jeszcze jeden gadżet więcej :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765363
Udostępnij na innych stronach

Nooo, i "Work Sharp Ken Onion edition" wstępnie przetestowana, i powiem tak. Jest to bezdyskusyjnie na pewno bardzo fajna, mobilna i użyteczna maszynka, nie ma co deliberować. Z przystawkami ma dosyć szeroki zakres zastosowania. Nie mniej osobiście najbardziej zainteresowany jestem ostrzeniem rożnego rodzaju noży, głównie :D. Dla tego też dopadła mnie taka dziwna choroba, że bardzo, bardzo, spodobała mi się ta ostatnia maszynka Tormeka dedykowana głównie do tego celu właśnie, czyli T-1 . Nie chcę mieć wodnej T-4 bo jedną wodną już mam , co prawda nie TORMEK, ale daje radę, więc drugiej na mokro chwilowo nie potrzebuję  :D .

 

92280025_C.gif

Tak więc jeżeli objawy chorobowe nie przestaną ustępować, to chyba nie będzie wyjścia, i  TORMEK T-1 wyląduje w końcu na kuchennym blacie, tak aby zawsze był pod tzw. "ręka", bo to bardzo superaśna, ostrząca na sucho, nie wymagająca "wody święconej" maszynka, posiadająca nieomal "wieczne" koło diamentowe dedykowane do ostrzenia najwyższej klasy noży kuchennych posiadające wieloletnią gwarancję, a koło do polerowania jest syntetyczne i nieomal "wieczne", nie wymaga smarowania żadną pastą polerską. Prowadnica do ustawiania kąta noży wykonana nadzwyczaj solidnie, co bardzo ułatwia pracę, wyposażona jest też w magnes zbierający na bieżąco opiłki stali z koła diamentowego. Jest więc czyściutko, bez błota i bajzlu w kuchni :D . Rezultaty zaś samego ostrzenia są bardziej niż zadowalające, golenie bez pianki i żelu :D . Jest więc o czym myśleć, i "ból głowy" na najbliższy okres zagwarantowany :D .

 

https://www.tormek.com/sweden/sv/maskinmodeller/tormek-t-1-kitchen-knife-sharpener/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765392
Udostępnij na innych stronach

I tak trzymaj.

 

Ale co mam trzymać Witku ? Czy kieszeń, czy może głowę, czy jedno i drugie równocześnie :D ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765399
Udostępnij na innych stronach

Taki oto opis informacyjny daje firma TORMEK do tej swojej najnowszej ostrzałki "TORMEK T-1"  :

 

"Teraz naostrzysz wszystkie swoje noże kuchenne samodzielnie, w domu we własnej kuchni"

.
1. Precyzyjna regulacja kąta szlifowania dzięki opatentowanemu sterowaniu.
2. Drobnoziarnista ściernica diamentowa zapewniająca profesjonalne rezultaty.
3. Kompozytowa tarcza krawędziowa ze zintegrowanym środkiem do polerowania, zapewniająca ostrość brzytwy.
4. Minimalna ścieranie materiału – nie ścierasz więcej stali niż to konieczne.
5. Cichy - tylko 45 dB.
6. Stojak malowany proszkowo w całości odlany z cynku, z oryginalnym dębowym uchwytem.
7. 8 lat pełnej gwarancji - 5 lat + 3 lata ekstra gwarancji przy rejestracji.

 

Ostrzałką do noży kuchennych Tormek T-1 szybko i łatwo szlifujesz całą fazę ostrzenia noża pod dokładnie tym samym kątem, który ustawisz za pomocą opatentowanej prowadnicy. Na tarczy kompozytowej wykańczasz ostrze i powstałą surową krawędź, jednocześnie polerując krawędź tak aby uzyskać ostrość brzytwy. Niska prędkość drobnoziarnistej ściernicy diamentowej oznacza też, że ​​zdzierasz minimalną ilością stali. Ponadto utrzymujesz niską temperaturę, aby nóż nie tracił twardnienia, dzięki czemu noże są dłużej ostre.
 
Nawet domowi kucharze zasługują na profesjonalną ostrość
 
Tormek od wielu lat opracowuje szlifierki dla profesjonalnych kuchni i szefów kuchni. Popularna szlifierka "Tormek T-2 Pro Kitchen", jest używana przez szwedzki Narodowy Zespół Kulinarny oraz kilka restauracji Michelin. Dzięki temu doświadczeniu Tormek opracował pierwszą prawdziwą ostrzałkę do noży również dla domowego kucharza.

Ostrzałka kuchenna Tormek T-1 ma elegancki, subtelny industrialny design, który nadaje jej miejsce w kuchni. Bo niezależnie od tego, czy gotujesz w restauracji, czy w domu we własnej kuchni, najważniejszym narzędziem szefa kuchni nie jest nóż, ale prawdziwa ostrzałka do noży.

 
Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765423
Udostępnij na innych stronach

No właśnie Twonk, że ja też właśnie nabyłem "Work Sharpa Ken Onion" z przystawką. Szlifierkę na mokro (wersja garażowa) też mam od wielu lat, a ten TORMEK T-1 to takie niezbyt wielkie prawdziwe cacuszko, średnica tarczy tylko 150 mm. więc mniejsza niż w modelu T-4, który ma 200 mm. waga też tylko ok. 5 kg. więc gdyby nie "strach" przed "Domowym Żandarmem", bo ja z natury "bojaźliwy jestem", to hmmm, już by stała na blacie w kuchni, a tak trzeba dyplomatycznie zagadywać, nieco odczekać aby gorączka nieco spadła, i ton się obniżył o jakieś dwie oktawy, i voila, bo czas szybko płynie jak wiemy :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765468
Udostępnij na innych stronach

Bilu, ja kupiłem razem z ostrzałką dwa komplety oryginalnych pasków na zapas. Przy delikatnym, i z odpowiednim wyczuciem obchodzeniu się z maszynką, te oryginalne pasy wystarczają ponoć na bardzo długo, tak piszą "nożownicy" na Szwedzkich forach. Z tego co Waldemar kiedyś informował, to firma "Majer" ma tanie paski które robi pod zamówienie klienta. Tyle że tam trzeba nabywać hurtem, ok. 40 - 50 sztuk, no i obecnie robią dosyć niską gradację, bo max 400. Taką otrzymałem od nich odpowiedź :hmm: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765499
Udostępnij na innych stronach

Orginalne mam plus dodatkowy komplet ale zamówiłem jeszcze dla celów testowych z firmy

https://enigma24.eu/pl/p/Pas-bezkoncowy-19x305-ostrzalka-Work-Sharp/144

W razie złej jakości będzie czym siekierę naostrzyć

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765510
Udostępnij na innych stronach

Ty to masz niucha Bilu, zawsze jakieś "perełki" wykukasz. Szkoda tylko że gradacja kończy się na 2000, ale i tak są lepsi niż "MAJER" przecież 3M, mówi samo za siebie :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765514
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale i tak są lepsi niż "MAJER" przecież 3M, mówi samo za siebie :D
  Majer tez bazuje między innymi na 3M, oni samo jako tacy nie produkują ścierniw, tylko na bazie gotowych materiału produkują taśmy bezszwowe i inne fajne rzeczy :). Przeglądałem ich ofertę i jest miodna.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765577
Udostępnij na innych stronach

Ja nie neguję Boże Broń 'Majera" jako firmy, tylko że powiedział mi iż problemu nie ma, i wykona każdą taśmę tylko granulacja 400 to max. i nic poza tym, a ja potrzebuję 1000, 2000 i 3000. do podstawowego "ostrzenia na błyszcząco" :hmm:.  Tu jest cała instrukcja do "Work Sharpa" po Polsku.

 

https://kolba.pl/en/product/file/1349

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765582
Udostępnij na innych stronach

 

 

a ja potrzebuję 1000, 2000 i 3000
  i tu może być problem. Osobiście poza, papierem wodnym stosowanym w lakiernictwie samochodowym między innymi, ja nie spotkałem się z podobnymi gradacjami, a już na płótnie to więcej jak 400 tez nie. Oni robią przemysłówkę. Jak trafisz na takie płótno, to samodzielnie można skleić pas na potrzebny wymiar (tak robiłem jak nie mogłem dostać do szlifierki taśmowej) ale to może być bardzo trudne do dostania.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765590
Udostępnij na innych stronach

Ale na wyposażeniu razem z ostrzałką takie taśmy są, oraz nie ma problemu z ich ew. dokupieniem w internecie, tylko cena nieco inna :D. A w linku który pokazuje  Bilu w 3M, mają gradację taśm aż do 2000. po 5 złociszy za sztukę.

https://enigma24.eu/...-Work-Sharp/144

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765597
Udostępnij na innych stronach

Ale na wyposażeniu razem z ostrzałką takie taśmy są

  NO jasne, że są, a że sprzedaż jest bardzo marginalna, to i cena jest jaka jest. Majer produkuje przemysłówkę na szeroką skalę. Załóżmy, że kupi rolkę płótna ściernego do stali nierdzewnej o gradacji 1000, 2000, 3000, to ile z niej zrobi pasków i ile ich sprzeda i w jakim czasie?

A w USA ktoś produkuje pod zamówienie producenta urządzeń i to jest odpowiednio duże zamówienie. Tak jest z wieloma rzeczami. Są dostepny tylko np. w serwisie bo nie maja zastosowania gdzie indziej. A producent takich urządzeń najwięcej potem zarabia na takich materiałach eksploatacyjnych.

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12644-sztuka-ostrzenia-no%C5%BCy/page/10/#findComment-765602
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.