Darek1963 Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) Znalazłem wędzarnię tu na forum która pasuje w 90% do mojego projektu oto artykuł,Od projektu, do wędzonek - czyli jak Wojtek Minor budował wędzarnię - Suplement z tą różnicą ze ze względów konstrukcyjnych musi być komin,znaczy coś w rodzaju komina , otwór w ścianie pod sufitem ,i na stropie trzy warstwy cegły nie spowoduje to jakiegoś wielkiego ciągu a co do skroplin to zrobię tak jak sie robi w wentylacjach budując dom, po prostu głębszy kanał a wentylacja otwarta pod stropem , powstaje taka studzienka jak coś skapnie to do niej,. kanał będzie z rury ceramicznej bardzo solidnie o izolowany , co jeszcze zauważyłem że ludzie robią wędzarnię kopiąc płytki dołek leją płytę ,to błąd powinno się wybrać tak głęboko jak jest ziemia urodzajna - chumus bo są to szczątki organiczne które zamarzając bardzo zwiększają swą objętość więc trzeba zastąpić go żwirem czy piaskiem lub pospółką gdyż piasek ciężko jest zagęścić i dopiero na takiej podbudowie można wylewać fundament wiadomo ze najlepiej było by wybrać na głębokość przemarzania ale podbudowa zupełnie wystarczy szybry robię dwa znaczy już się robią jeden w kanale drugi w kominieMyślę też nad takim rozwiązaniem że kanał otwieram pod grilem io jak chce grilować zamykam szyber i odcinam komorę wędzarni i dym i gorące powietrze idzie mi na grila a potem wysokim kominem papa, chcąc wędzić otwieram szyber a zasłaniem wylot na grila zadziała? Oto wędzarnia Bogdana, wyglądem zbliżona do mojej wymarzonej Edytowane 17 Lutego 2016 przez Darek1963 Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-476620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Lutego 2016 Rob co chcesz Twoja wolna wola i tu nikt Ci nie powie rób tak a nie inaczej.Tu na forum następuje próba ukierunkowania a decyzja jest zależna od inwestora. Ta wędzarnia ma sporo błędów i według mojego zdania ma tylko jedną zaletę - ładnie wygląda z daleka na zdjęciu - po raz nie da się powiększyć fotki po dwa po kilku wędzeniach nie będzie już taka ładniutka \ A co do Twojego pisania i próbie przekonania do Swoich pomysłów [tylko kogo przekonać ludzi z Forum czy siebie ?? ] to wybacz ale daremny trud;; a z tymi pomysłami to ja powiem tylko tyle -- im więcej kombinacji tym więcej miejsc które mogę ulec awarii.Najprostsze jest najlepsze - a i jeszcze pytanie po kiego diabła Ci ten kanał Co do kanału - z rury ceramicznej obsypany (obłożony) izolacją keramzyt/ wełna skalna/ lub podobne.Palenisko bez szamotu - [a zadaj pytanie o szamot to już będzie przegięcie] Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-476701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Lutego 2016 Przekonywać nikogo nie mam zamiaru, bo ja nawet teoretykiem nie jestem , a tu są przede wszystkim praktycy i ludzie mający nieporównywalnie większa wiedzę niż jalecz znalazłem na forum opis który przypasował do mojego pomysłu a w dodatku autor pisze suplement po kilku sezonach że to zdaje egzamin, wiec sie nim podparłem, trochę jednak trudno uzyskać jakąś odpowiedź, prosił bym bardzo by ktoś kto pisze o wędzarni z kanałem aby opierał się na własnych doświadczeniach a nie teoretyzował czy powielał zasłyszane poglądy, proszę na forum dzielmy sie wyłącznie własnym doświadczeniem a będzie wtedy łatwiej uzyskać pomoc czy też radzić, tak na prawdę przez dziesiątki lat ludzie budowali proste wędzarnie kanałowe czy też z bezpośrednim paleniskiem i wędzili , czytając na forum natchnionemu się kilkukrotnie jak" znawcy tematu" mówią że deski sosnowe mogą służyć do wyłożenia komory ale muszą być bez cieknącej żywicy i bez sęków, tu akurat posiadam odpowiednią wiedzę by stanowczo temu zaprzeczyć, absolutnie nie wolno tego robić ale nie będę robił tu jakiś wywodów w tym temacie .Nie chciał bym nikogo urazić swą wypowiedzią , to tylko moje osobiste odczucia w tym temacie, a jeśli moja wędzarnie będzie nienadająca się do użytku czy też będzie miała błędy konstrukcyjne na pewno podzielę się tym na forum by przestrzec innych przed popełnieniem tych samych błędów, bo od tego jest forum, by się dzielić doświadczeniem i udzielać pomocy innympozdrawiam Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-476961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Lutego 2016 To lepiej podsumujmy Twój pomysł.Weź narysuj szkic na kompie albo na papierze i wklej tu projekt.Wtedy można będzie coś konkretnie powiedzieć.Spora większość użytkowników wędzarni przebrnęła przez wędzenie w kanałowym i bezpośrednim palenisku - i z tego jest czerpana wiedza nie teoretyczna a praktyczna.Najprostsza wędzarnie kanałowa to beczka na cegłach i tunel około 2m z rury a na końcu ognisko - to początki albo końce wędzenia prowizorycznego - do tej pory spotkać takie można wsiach robione na kilka dni przed świętami. Jak masz wiedzę o drewnie to napisz co takiego złego jest w iglaku, że nie można go stosować do komory ?? Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-476968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Lutego 2016 Artur błagam nie proś mnie bym narysował coś na komputerze ja mam 52 lata i o rysowaniu na kopie zielonego pojęcia nie mam na papierze i owszem ,spoko w niedzielę sie tym zajmę co do drewna iglastego i żywic, to że ich nie widać na drewnie nie znaczy że ich tam niema , jest i to całkiem sporo , w samym drewnie zawarta jest w strukturze drewna miedzy komórkami lub w kanałach żywicznych , składa się z różnej maści związków organicznych ,wszystkie bardzo groźne zwłaszcza fenole które tworzą estry- w podwyższonej temperaturze paruje - część z nich sublimuje wchodzi w reakcję z tłuszczami w których się idealne rozpuszczają i tworzą całkiem nowe związki nie mające nic wspólnego z zapachem , czy samą żywicą, dodam jeszcze że w podwyższonej temperaturze reakcje zachodzą bardzo szybko a żywica mówiąc kolokwialnie po prostu wydziela się z drewna i zatruwa mięsko nie samą sobą lecz produktami jej rozpadu i nowymi powstałymi w reakcji tłuszczów i samego dymu Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-476992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Lutego 2016 To czekamy do niedzieli ze szkicem A w międzyczasie zbieraj druty zbrojeniowe, drut wiązałkowy i inne drobiazgi do zbrojenia.W necie albo na jakimś pchlim targu poszukaj drzwiczek do paleniska i przemyśl ogólny zarys wkomponowania budowli w krajobraz Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Lutego 2016 Artur szkic będzie, materiały gromadzę w miarę jak pozwalają fundusze pracę zacznę w marcu i będę prowadził dokumentację foto wraz z opisem, może coś komuś się przyda z tej relacji i obiecuje jeśli popełnię błędy które wylezą podczas użytku opiszę je szczerze a nie zrobię tak że powiem że jest wszystko ok. tylko po to by było na moje Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek-sw Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) W necie albo na jakimś pchlim targu poszukaj drzwiczek do paleniska Ja tak szukałem po pchlich targach i giełdach przejeździłem wszystko i zamówiłem z internetu nowe i ładne za 100zł z dostawą....Pręty druty na złomie poszukaj Edytowane 18 Lutego 2016 przez misiek-sw Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Lutego 2016 Lepiej nie popełniaj błędów bo karmić wyrobami będziesz najbliższych - i lepiej by ich nie truć - truciznę mają na co dzień w wędlinach sklepowych. Zanim cokolwiek zrobisz przemyśli i pomyśl na spokojnie -- budowla nie musi być ładna najważniejsze by była funkcjonalna a estetykę da się dopasować do funkcjonalności - odwrotnie już jest sporo trudniej Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) Dzięki Misiek za info drzwiczki też upatrzyłem w necie takie by pasowały na wielokrotność 8 cm na wysokość plus 2-4 cm na zaprawę, bym nie musiał docinać cegły podczas murowania stal nie jest droga grosze kosztuje na taką płytę dużo nie trzeba spokojnie wystarczył by drut 6 mm ale dam 10tkę żebrowaną , a co do drzwiczek do wędzarni sam zrobię - metalowe i od środka obłożone drewnem, trochę pobawię się w metaloplastyka gotowe podzespoły są do nabycia w Castoramie do ogrodzeń- zdobienia blacha gładka , kilka elementów ozdobnych i trochę pracy i będą leprze i ładniejsze niż te za 840 zeta na Alledrogo Arturze masz sto procent racji całkowicie zgadzam sie z twoją wypowiedzią tylko jest mały problem już taki jestem że wszystko co robię staram cie by było estetyczne i perfekcyjne i to jest moja wada wszystkim sie bardzo podoba a ja chodzę niezadowolony bo uważam ze mogłem to zrobić znacznie lepiej i właśnie po pierwsze musi być funkcjonalne ale musi też wyglądać jakoś takoś, morze ,jakbyś był przejazdem wpadł byś na jakąś kawę Edytowane 18 Lutego 2016 przez Darek1963 Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Lutego 2016 Załączam szkic wędzarniod lewej komora wędzarni 3,5 cegły na 3,5 cegły wys jakieś 2 metry następnie grilo kominek z wlotem powietrza z paleniska od spodu , na tujniku szyber , jak griluję zamykam przewód dymowy do wędzarni jak wędzę zamykam do grila, następnie od dołu palenisko około 70 x 50 i wys około 50nad paleniskiem schowek obok z prawej strony blat granitowy podparty ścianką 12 cm od prawej a pod spodem schowek na drewno , komin nad grilo kominkiem wędzarnia i gril przesklepione łukiem z cegły jedna połowa celowo obniżona o jakieś 12 cm część z grilem cofnięta o 12 cm a wędzarnia i palenisko w jednej linii długość kanału od paleniska do środka wędzarni jakieś 120 cm Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Lutego 2016 Uparłeś się na tunel i oki takie masz prawe - ale wytłumacz mi grill - wędzarniczy ?? - z tego co wiem to pali się węglem drzewnym i na tym się opieka produkty a u Ciebie będzie szedł dym i trochę temperatury - więcej ciepła poleci w kosmos niż z grilla tradycyjnego Po co takie wymyślne projekty ?? Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Lutego 2016 Miałem okazję jeść Mięsko z takiego grila i innego nie chcę dlatego tak konstruuje tą wędzarnię ,i nie będzie tu grila wędzarniczego do grilowania trochę inaczej sie pali w palenisku mniej dymu więcej ognie ale niewielkiego, a jakby kto chciał można położyć szufladę z węglem i robić tradycyjnie, można też zasłonić otwór w grilu i palić jak w kominku Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Lutego 2016 Może temu tak Ci smakowało, bo mięso nie było spieczone, tylko a może nawet w półsurowe? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Lutego 2016 pół surowego nie cierpię, ale było soczyste półek na na grilu było kilka na najwyższej można było odstawić i było cały czas gorące odległość od paleniska nie jest wielka około 60 cm Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petris Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Lutego 2016 Darek, czytając Twój temat podjąłem decyzję o budowie tej wędzarni ze zdjęcia. Okazuje się, że to tzw. Bogdanka, która wg mnie jest bardzo dobrą konstrukcją. Oczywiście, że ma swoich przeciwników, ale powstała chyba w 2011 r i od tego czasu zbudowano wiele klonów tej wędzarni. W oryginale, ma ona takie rozwiązanie, że komora na tylnej ścianie ma drewniany szyber dymowy. Moja wędzarnia będzie stała pod wiatą i muszę dym wyprowadzić ponad dach. Zrobię taki kanał łączący komorę wędzarni z przewodem kominowym z grilla. Dzięki temu skropliny z komina będą kapały do grilla a nie do komory wędzarni. Zastanawiam się też nad tym patentem z wyprowadzonym kanałem z paleniska do grilla. Ciekawe czy ktoś w praktyce stosował takie rozwiązanie i jak się spisywało? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-478143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Lutego 2016 Petris ja też wędzarnię będę miał przy ścianie wiaty a co do patentu z grillem zasilanym paleniskiem to jadłem z takiego grilla mięsko jest prze smaczne Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-479590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Marca 2016 Coś wreszcie ruszyło a tu ceramika na kanał i drzwiczki oraz kolano W sobotę zamierzam betonować Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-483476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 No i wreszcie coś się zaczęło dziać Pogoda kapryśna i trudno ruszyć całą parą Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-492185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Czy aby na pewno rura dymowa jest dobrze zamontowana? Mam wrażenie że ona w palenisku dotyka podłogi, a chyba powinna być jak najbliżej sufitu paleniska (ja korzystam z dymogeneratora, więc specem tu nie jestem). Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-492207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Nawet jak się ociepli taką rurę straty ciepła będą olbrzymie. Utrzymanie właściwego ciepła w komorze wędzarniczej spowoduje podniesienie temperatury spalania i wymaga znacznej ilości żaru. Ilość opału = ilość benzopirenu w tych warunkach. ........... nie sieją , sami się znajdują! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-492249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Dzięki za opinię ale myślę że dopiero pierwszy test wszystko zweryfikuje wszystko zweryfikuje , rura jest cienkościenna ceramiczna czyli słabo przewodzi ciepło mało go będzie oddawać a ocieplanie raczej odpada powietrze w zamkniętej przestrzeni to najlepszy izolator, co do ilości żaru i temperatury myślę że czas i test praktyczny pokaże obiecuję filmik co do strat na pewno jakieś będą, ale myślę że nie trzeba podniecić temperatury tylko dłużej się będzie rozgrzewać wędzarnia a w razie totalnej porażki zawsze mogę zrobić palenisko centralnie pod komorą, lecz nie wydaje mi sie by to było potrze czasem nadmiar teorii szkodzi - ogranicza ,praktyczny test będzie najbardziej wiarygodny andy czy mógłbyś bardziej rozwinąć wątek ilości opału- żaru i ilości benzopirenu?czy to zależy od ilości żaru czy też od czasu wędzenia? Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-492460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 3 Maja 2016 już coś widać Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-494842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 3 Maja 2016 rura jest cienkościenna ceramiczna czyli słabo przewodzi ciepło mało go będzie oddawać a ocieplanie raczej odpada powietrze w zamkniętej przestrzeni to najlepszy izolator Tu nie chodzi już o sam materiał, ale o odległość od paleniska i straty zawsze będą nawet jak się mocno nagrzeje. Powierzchnia rury i paleniska + gabaryty całości wymagają dodatkowych kalorii nawet jak ocieplisz. Dzieje się to za sprawą pary wodnej zawartej w powietrzu i powstającej w skutek spalania opału. Trudno o kompromis w wymianie ciepła i wbrew pozorom nie jest takie łatwe. O ile latem będzie prawie ok, zimą warunki będą paskudne. Nie dotyczy to mroźnej zimy np - 15 tylko słabej w okolicach 0 st i nasyceniu powietrza parą wodną. Mróz raczej sprzyja wędzeniu ze względu na niską zawartość pary wodnej. bardzo łatwo sprawdzić sprawność wędzarni mierząc czas wygrzewania i ilość spalonego opału w różnych porach roku. Budujemy wędzarnię w celu wędzenia wyrobów i należy utrzymać warunki odpowiadające technologii wędzenie, a nie dla oka sąsiada. Tak się przyjęło, że należy mieć ten "Malbork" w grodzie, ale coś za coś. Pytaj osób , które wędzą w kibelku, czy postawili by podobną wędzarnię. Forum jest po to, żeby jednak samemu można było wyprodukować dobre wędliny i ten kierunek preferuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-494858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 3 Maja 2016 W życiu bym nie zamienił kibelka za nic innego. Kiedyś planowałem budowę wędzarni kanałowej, takiego pomniczka, miał mieć kanał ciepłego i zimnego powietrza, wykończenie z szamotu i tego typu sprawy. Jak poczytałem forum, przez prawie dwa lata, zanim wziąłem łopatę do ręki, wiedziałem, ze będzie to "kibelek" na wzór Andyandy'ego. Oto link do mojego tematu z budowy wędzarni z grillem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-494902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.