Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem wędzarnię tu na forum która pasuje w 90% do mojego projektu :D oto artykuł,Od projektu, do wędzonek - czyli jak Wojtek Minor budował wędzarnię - Suplement

z tą różnicą ze ze względów konstrukcyjnych musi być komin,znaczy coś w rodzaju komina , otwór w ścianie pod sufitem ,i na stropie trzy warstwy cegły nie spowoduje to jakiegoś wielkiego ciągu  a co do skroplin to zrobię tak jak sie robi w wentylacjach budując dom, po prostu głębszy kanał a wentylacja otwarta pod stropem , powstaje taka studzienka jak coś skapnie to do niej,.  kanał będzie z rury ceramicznej bardzo solidnie o izolowany  , co jeszcze zauważyłem że ludzie robią wędzarnię kopiąc płytki dołek leją płytę ,to błąd powinno się wybrać tak głęboko jak jest ziemia urodzajna - chumus bo są to szczątki organiczne które zamarzając bardzo zwiększają swą objętość  więc trzeba zastąpić go żwirem czy piaskiem lub pospółką gdyż piasek ciężko jest zagęścić i dopiero na takiej podbudowie można wylewać fundament  wiadomo ze najlepiej było by wybrać na głębokość przemarzania ale podbudowa zupełnie wystarczy szybry robię dwa znaczy już się :thumbsup:  robią jeden w kanale drugi w kominie

Myślę też nad takim rozwiązaniem że kanał otwieram pod grilem io jak chce grilować zamykam szyber i odcinam komorę wędzarni i dym i gorące powietrze idzie mi na grila a potem wysokim   kominem papa, chcąc wędzić otwieram szyber a zasłaniem wylot na grila :thumbsup: zadziała? :facepalm: 

 

Oto wędzarnia Bogdana, wyglądem zbliżona do mojej wymarzonej :D post-78497-0-21597800-1455728967.jpg

Edytowane przez Darek1963

Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-476620
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Rob co chcesz Twoja wolna wola i tu nikt Ci nie powie rób tak a nie inaczej.

Tu na forum następuje próba ukierunkowania a decyzja jest zależna od inwestora.

 

Ta wędzarnia ma sporo błędów i według mojego zdania ma tylko jedną zaletę - ładnie wygląda z daleka na zdjęciu - po raz nie da się powiększyć fotki po dwa po kilku wędzeniach nie będzie już taka ładniutka \

 

A co do Twojego pisania i próbie przekonania do Swoich pomysłów [tylko kogo przekonać ludzi z Forum czy siebie ?? ] to wybacz ale daremny trud;; a z tymi pomysłami to ja powiem tylko tyle --  im więcej kombinacji tym więcej miejsc które mogę ulec awarii.

Najprostsze jest najlepsze - a i jeszcze pytanie po kiego diabła Ci ten kanał

 

Co do kanału - z rury ceramicznej obsypany (obłożony) izolacją keramzyt/ wełna skalna/ lub podobne.

Palenisko bez szamotu - [a zadaj pytanie o szamot to już będzie przegięcie]

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-476701
Udostępnij na innych stronach

Przekonywać nikogo nie mam zamiaru, bo ja nawet teoretykiem nie jestem , a tu są przede wszystkim praktycy i ludzie mający nieporównywalnie większa wiedzę niż ja

lecz znalazłem na forum opis który przypasował do mojego pomysłu a w dodatku autor pisze suplement po kilku sezonach że to zdaje egzamin, wiec sie nim podparłem, trochę jednak trudno uzyskać jakąś odpowiedź, prosił bym bardzo by ktoś kto pisze o wędzarni z kanałem aby opierał się na własnych doświadczeniach a nie teoretyzował czy powielał zasłyszane poglądy, proszę na forum dzielmy sie wyłącznie własnym doświadczeniem a będzie wtedy łatwiej uzyskać pomoc czy też radzić, tak na prawdę przez dziesiątki lat ludzie budowali proste wędzarnie kanałowe czy też z bezpośrednim paleniskiem i wędzili , czytając na forum natchnionemu się kilkukrotnie jak" znawcy tematu" mówią że deski sosnowe mogą służyć do wyłożenia komory ale muszą być bez cieknącej żywicy i bez sęków, tu akurat posiadam odpowiednią wiedzę by stanowczo temu zaprzeczyć, absolutnie nie wolno tego robić ale nie będę robił tu jakiś wywodów w tym temacie .

Nie chciał bym nikogo urazić swą wypowiedzią , to tylko moje osobiste odczucia w tym temacie, a jeśli moja wędzarnie będzie nienadająca się do użytku czy też będzie miała błędy konstrukcyjne na pewno podzielę się tym na forum  by przestrzec innych przed popełnieniem tych samych błędów, bo od tego jest forum, by się dzielić doświadczeniem i udzielać pomocy innym

pozdrawiam

Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-476961
Udostępnij na innych stronach

To lepiej podsumujmy Twój pomysł.

Weź narysuj szkic na kompie albo na papierze i wklej tu projekt.

Wtedy można będzie coś konkretnie  powiedzieć.

Spora większość użytkowników wędzarni przebrnęła przez wędzenie w kanałowym i bezpośrednim palenisku - i z tego jest czerpana wiedza nie teoretyczna a praktyczna.

Najprostsza wędzarnie kanałowa to beczka na cegłach i tunel około 2m z rury a na końcu ognisko - to początki albo końce wędzenia prowizorycznego - do tej pory spotkać takie można wsiach robione na kilka dni przed świętami. 

 

Jak masz wiedzę o drewnie to napisz co takiego złego jest w iglaku, że nie można go stosować do komory ??

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-476968
Udostępnij na innych stronach

Artur  błagam nie proś mnie bym narysował coś na komputerze ja mam 52 lata :facepalm:  i o rysowaniu na kopie zielonego pojęcia nie mam :D na papierze i owszem ,spoko  w niedzielę sie tym zajmę :thumbsup: co do  drewna iglastego i żywic, to że ich nie widać na drewnie nie znaczy że ich tam niema , jest i to całkiem sporo , w samym drewnie zawarta jest w strukturze drewna miedzy komórkami lub w kanałach żywicznych  , składa się z różnej maści związków organicznych ,wszystkie bardzo groźne zwłaszcza fenole które tworzą estry- w podwyższonej temperaturze paruje - część z nich sublimuje wchodzi w reakcję z tłuszczami w których się idealne rozpuszczają i tworzą całkiem nowe związki nie mające nic wspólnego z zapachem , czy samą żywicą, dodam jeszcze że w podwyższonej temperaturze reakcje zachodzą bardzo szybko a żywica mówiąc kolokwialnie po prostu wydziela się z drewna i zatruwa mięsko  nie samą sobą lecz produktami jej rozpadu  i nowymi powstałymi w reakcji tłuszczów i samego dymu

Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-476992
Udostępnij na innych stronach

To czekamy do niedzieli ze szkicem 

A  w międzyczasie zbieraj druty zbrojeniowe, drut wiązałkowy i inne drobiazgi do zbrojenia.

W necie albo na jakimś pchlim targu poszukaj drzwiczek do paleniska i przemyśl ogólny zarys wkomponowania budowli w krajobraz :) 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477020
Udostępnij na innych stronach

Artur szkic będzie,   materiały gromadzę w miarę  jak pozwalają fundusze ;) pracę zacznę w marcu i będę prowadził dokumentację foto wraz z opisem, może coś komuś się przyda z tej relacji i obiecuje jeśli popełnię błędy które wylezą podczas użytku opiszę je szczerze a nie zrobię tak że powiem że jest wszystko ok. tylko po to by było na moje

Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477037
Udostępnij na innych stronach

W necie albo na jakimś pchlim targu poszukaj drzwiczek do paleniska 

Ja tak szukałem po pchlich targach i giełdach przejeździłem wszystko i  zamówiłem z internetu nowe i ładne za 100zł z dostawą....

Pręty druty na złomie poszukaj ;)

Edytowane przez misiek-sw
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477038
Udostępnij na innych stronach

Lepiej nie popełniaj błędów bo karmić wyrobami będziesz najbliższych - i lepiej by ich nie truć - truciznę mają na co dzień w wędlinach sklepowych. 

Zanim cokolwiek zrobisz przemyśli i pomyśl na spokojnie -- budowla nie musi być ładna najważniejsze by była funkcjonalna a estetykę da się dopasować do funkcjonalności - odwrotnie już jest sporo trudniej 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477044
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Misiek za info drzwiczki też upatrzyłem w necie :D  takie by pasowały na wielokrotność 8 cm na wysokość plus 2-4 cm na zaprawę, bym nie musiał docinać cegły podczas murowania  stal nie jest droga grosze kosztuje na taką płytę dużo nie trzeba spokojnie wystarczył by drut 6 mm ale dam 10tkę żebrowaną , a co do drzwiczek do wędzarni sam zrobię - metalowe i od środka obłożone drewnem, trochę pobawię się w metaloplastyka :D gotowe podzespoły są do nabycia w Castoramie do ogrodzeń- zdobienia blacha gładka , kilka elementów ozdobnych i trochę pracy i będą leprze i ładniejsze niż te za 840 zeta na Alledrogo

 

Arturze masz sto procent racji całkowicie zgadzam sie z twoją wypowiedzią tylko jest mały problem :facepalm:  już taki jestem że wszystko co robię staram cie by było estetyczne i  perfekcyjne i to jest moja wada wszystkim sie bardzo podoba a ja chodzę niezadowolony bo uważam ze mogłem to zrobić znacznie lepiej :mad: i właśnie po pierwsze musi być funkcjonalne ale musi też wyglądać  jakoś takoś, morze ,jakbyś był przejazdem wpadł byś na jakąś kawę :thumbsup:

Edytowane przez Darek1963

Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477047
Udostępnij na innych stronach

Załączam szkic wędzarni

od lewej komora wędzarni 3,5 cegły na 3,5 cegły wys jakieś 2 metry  następnie grilo kominek z wlotem powietrza z paleniska od spodu  , na tujniku szyber , jak griluję zamykam przewód dymowy do wędzarni jak wędzę zamykam do grila, następnie od dołu palenisko około 70 x 50 i wys około 50

nad paleniskiem schowek obok z prawej strony blat granitowy podparty ścianką 12 cm od prawej  a pod spodem schowek na drewno , komin nad grilo kominkiem  wędzarnia i gril przesklepione łukiem z cegły jedna połowa celowo obniżona o jakieś 12 cm część z grilem cofnięta o 12 cm a wędzarnia i palenisko w jednej linii

 długość kanału od paleniska do środka wędzarni jakieś 120 cm

post-78497-0-42743900-1455904336_thumb.jpg

Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477236
Udostępnij na innych stronach

Uparłeś się na tunel i oki takie masz prawe - ale wytłumacz mi grill - wędzarniczy ??  - z tego  co wiem to pali się węglem drzewnym i na tym się opieka produkty a u Ciebie będzie szedł dym i trochę temperatury - więcej ciepła poleci w kosmos niż z grilla tradycyjnego 

Po co takie wymyślne projekty ?? 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477270
Udostępnij na innych stronach

Miałem okazję jeść Mięsko z takiego grila i innego nie chcę dlatego tak konstruuje tą wędzarnię ,i nie będzie tu grila wędzarniczego do grilowania trochę inaczej sie pali w palenisku mniej dymu więcej ognie ale niewielkiego, a jakby kto chciał można położyć szufladę z węglem i robić tradycyjnie, można też zasłonić otwór w grilu i palić jak w kominku

Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477274
Udostępnij na innych stronach

Może temu tak Ci smakowało, bo mięso nie było spieczone, tylko a może nawet w półsurowe?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477279
Udostępnij na innych stronach

pół surowego nie cierpię, ale było soczyste półek na na grilu było kilka na najwyższej można było odstawić i było cały czas gorące odległość od paleniska nie jest wielka około 60 cm

Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-477286
Udostępnij na innych stronach

Darek, czytając Twój temat podjąłem decyzję o budowie tej wędzarni ze zdjęcia. Okazuje się, że to tzw. Bogdanka, która wg mnie jest bardzo dobrą konstrukcją. Oczywiście, że ma swoich przeciwników, ale powstała chyba w 2011 r i od tego czasu zbudowano wiele klonów tej wędzarni. W oryginale, ma ona takie rozwiązanie, że komora na tylnej ścianie ma drewniany szyber dymowy. Moja wędzarnia będzie stała pod wiatą i muszę dym wyprowadzić ponad dach. Zrobię taki kanał łączący komorę wędzarni z przewodem kominowym z grilla. Dzięki temu skropliny z komina będą kapały do grilla a nie do komory wędzarni. Zastanawiam się też nad tym patentem z wyprowadzonym kanałem z paleniska do grilla. Ciekawe czy ktoś w praktyce stosował takie rozwiązanie i jak się spisywało?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-478143
Udostępnij na innych stronach

Petris ja też wędzarnię będę miał przy ścianie wiaty  a co do patentu z grillem zasilanym paleniskiem to jadłem z takiego grilla mięsko jest prze smaczne

Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-479590
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Coś wreszcie ruszyło :D

 

post-78497-0-09665700-1457549315_thumb.jpg

 

 

 

post-78497-0-74891800-1457549347_thumb.jpg

 

 

a tu ceramika na kanał i drzwiczki oraz kolano

 

post-78497-0-00031900-1457549420_thumb.jpg

 

W sobotę zamierzam betonować :thumbsup:

post-78497-0-46250300-1457549264_thumb.jpg

Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-483476
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

No i wreszcie coś się zaczęło dziać :thumbsup: Pogoda kapryśna i trudno ruszyć całą parą :facepalm:

 

post-78497-0-14123300-1461093129_thumb.jpg

post-78497-0-11570700-1461093163_thumb.jpg

post-78497-0-73863700-1461093225_thumb.jpg

post-78497-0-03645200-1461093323_thumb.jpg

Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-492185
Udostępnij na innych stronach

Czy aby na pewno rura dymowa jest dobrze zamontowana? Mam wrażenie że ona w palenisku dotyka podłogi, a chyba powinna być jak najbliżej sufitu paleniska (ja korzystam z dymogeneratora, więc specem tu nie jestem).

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-492207
Udostępnij na innych stronach

:cry:  :facepalm: Nawet jak się ociepli taką rurę straty ciepła będą olbrzymie. Utrzymanie właściwego ciepła w komorze wędzarniczej spowoduje podniesienie temperatury spalania i wymaga znacznej ilości żaru. Ilość opału = ilość benzopirenu w tych warunkach.  :w00t: ........... nie sieją , sami się znajdują!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-492249
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za opinię ale myślę że dopiero pierwszy test wszystko zweryfikuje wszystko zweryfikuje :thumbsup:  , rura jest cienkościenna ceramiczna czyli słabo przewodzi ciepło mało go będzie oddawać a ocieplanie raczej odpada powietrze w zamkniętej przestrzeni to najlepszy izolator, co do ilości żaru i temperatury myślę że czas i test praktyczny pokaże obiecuję filmik :thumbsup: co do strat na pewno jakieś będą, ale myślę że nie trzeba podniecić temperatury tylko dłużej się będzie rozgrzewać wędzarnia a w razie totalnej porażki zawsze mogę zrobić palenisko centralnie pod komorą, lecz nie wydaje mi sie by to było potrze czasem nadmiar teorii szkodzi - ogranicza ,praktyczny test będzie najbardziej wiarygodny :D andy czy mógłbyś bardziej rozwinąć wątek ilości opału- żaru i ilości benzopirenu?czy to zależy od ilości żaru czy też od czasu wędzenia?

Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-492460
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

rura jest cienkościenna ceramiczna czyli słabo przewodzi ciepło mało go będzie oddawać a ocieplanie raczej odpada powietrze w zamkniętej przestrzeni to najlepszy izolator
Tu nie chodzi już o sam materiał, ale o odległość od paleniska i straty zawsze będą nawet jak się mocno nagrzeje. Powierzchnia rury i paleniska + gabaryty całości wymagają dodatkowych kalorii nawet jak ocieplisz. Dzieje się to za sprawą pary wodnej zawartej w powietrzu i powstającej w skutek spalania opału. Trudno o kompromis w wymianie ciepła i wbrew pozorom nie jest  takie łatwe. O ile latem będzie prawie ok, zimą warunki  będą paskudne. Nie dotyczy to mroźnej zimy np - 15 tylko słabej w okolicach 0 st i nasyceniu powietrza parą wodną. Mróz raczej sprzyja wędzeniu ze względu na niską zawartość pary wodnej. bardzo łatwo sprawdzić sprawność wędzarni mierząc czas wygrzewania i ilość spalonego opału w różnych porach roku. Budujemy wędzarnię w celu wędzenia wyrobów i należy utrzymać warunki odpowiadające technologii wędzenie, a nie dla oka sąsiada. Tak się przyjęło, że należy mieć ten "Malbork" w grodzie, ale coś za coś. Pytaj osób , które wędzą w kibelku, czy postawili by podobną wędzarnię. Forum jest po to, żeby jednak samemu można było wyprodukować dobre wędliny i ten kierunek preferuję.    
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-494858
Udostępnij na innych stronach

W życiu bym nie zamienił kibelka za nic innego. Kiedyś planowałem budowę wędzarni kanałowej, takiego pomniczka, miał mieć kanał ciepłego i zimnego powietrza, wykończenie z szamotu i tego typu sprawy. Jak poczytałem forum, przez prawie dwa lata, zanim wziąłem łopatę do ręki, wiedziałem, ze będzie to "kibelek" na wzór Andyandy'ego. Oto link do mojego tematu z budowy wędzarni z grillem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12680-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-odno%C5%9Bnie-szybra-w-kominie/page/2/#findComment-494902
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.