Skocz do zawartości

Pojemniki do peklowania


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ależ Henio - słowo parnik jest wieloznaczeniowe   :laugh:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-354946
Udostępnij na innych stronach

Jak wiadomo mamy na forum złote rączki, to podrzucę pomysł na ustrojstwo do parzenia:

http://www.tested.com/food/457053-story-behind-200-sous-vide-kickstarter/

Stronka anglojęzyczna, ale chodzi mi o fotkę z urządzeniem i widocznymi grzałkami. Takim czymś można parzyć w każdym naczyniu. Na grzałki skerowana jest najprawdopodobniej pompka akwariowa, która miesza wodę.

Mięso zapakowane w worek próżniowy pozwala na kilkugodzinne parzenie w ustawionej temperaturze, np 70C. Parząc tą metodą nie mamy problemów ze zgadywaniem jaka temperatura jest w środku, po dłuższym czasie temperatura po prostu w całości wyrównuje się i ma temperaturę kąpieli.

 

Ja ze względu, że nie wiedziałem na 100% do jakich temperatur odporny jest mój worek z Paku, to zapakowałem najpierw w folię aluminiową, później próżniowo. Do metody Sous Vide są dedykowane worki, jednak do kontaktu z żywnością stosowane są materiały obojętne chemicznie i jakkolwiek nie polecam, to sam nie obawiam się stosować zwykłych, przeznaczonych do pakowarki próżniowej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-355024
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

"garnek do parzenia" "gar do parzenia"

SiBy... podpowiedzcie coś Proszę...

Jakiś wysyp garnków 50 l w sieci się pojawił...

Akurat sobie szukam takiego sprzętu- sery (!) i odparzanie wędlin.

Taboret mam a taki gar to do serii pasuje :)

Nie chcę emaliowanego bo mi szkoda 200 zł wydać- to lepiej taki "nieśmiertelny" za 400/500 (???)

Z opisów garnków wynika, że różnią się grubością/konstrukcją dna, ścianek oraz jakością uchwytów.

 

http://allegro.pl/garnek-nierdzewny-z-pokrywka-poj-50l-sr-40cm-i4550890900.html

ścianka 1.2mm (?), gwar 12 mcy nie ma grubości dna podanej....

 

http://allegro.pl/garnek-profesjonalny-gastronomiczny-50-l-hendi-i4576968575.html

ścianka 0.8mm, dno 4mm....

 

http://allegro.pl/garnek-ze-stali-nierdzewnej-50-l-z-pokrywa-fv23-i4559688655.html

jw.....

 

http://allegro.pl/garnek-gastronomiczny-stal-nierdzewna-50l-tadar-i4538817215.html

.....gwar 2lata

 

http://allegro.pl/garnek-gastro-nierdzewny-gastronomiczny-50-l-i4529434040.html

ścianka 0.8mm, dno4.6mm, gwar 2 lata

 

itd.....

---------

Pytania:

-Może Ktoś użytkuje coś podobnego? Szczególnie do serów mi chodzi... Jak to się sprawuje?

- Czy grubość dna 4,6 mm jest wystarczająca? Nie przypali?

- Jakiej szukać minimalnej grubości dna w garnku?

- Ile się zmieści kg kiełbas/wędzonek w takim 50l?

-Ile czasu pogrzewa wodę do 80-90*, taboretem 7,5kW

SiBy miejcie cierpliwość :)

Kompletnie się nie znam...

Proszę o info...

Dziękuję

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-369276
Udostępnij na innych stronach

Hmmm no to zmusiłeś mnie do wysiłku umysłowego i liczenia ;)

Zakładając że 80% ciepła z palnika będzie wykorzystane i będziesz grzał 50l wody o temperaturze początkowej 20st C  (delta T 80st) to do zagotowania potrzebujesz około 46 minut ;) 

 

Aptopos grubości to bierz jak najgrubszy ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-369278
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Roger....:)

Najgrubszy to będzie na pieniądze "najcięższy" :)

To dno 4.6mm to mi się jakoś cienko wydaje...

Może SiBy mają podobne rzeczy w swoich "stajniach"?

Jakieś wskazy, opinie....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-369279
Udostępnij na innych stronach

A tak z głupia frant zapytam - wykorzystasz 50-tke? Parzę i robię sery i 30-to litrowy uważam za optimum  :cool: Bo to i na zwykłą kuchenkę podejdzie jakby co i pojemność akurat na wsad z wędzarni albo całą kankę mleka.... No chyba że robisz większe ilości?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-369285
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli będziesz go używał na taborecie, to nie wybieraj z dnem warstwowym (dla niby lepszego rozprowadzania ciepła).

Jak będziesz chciał przypalić, to nawet 10mm dna nie przeszkodzi :)

4,6 mm pewno jest wielowarstwowe. Jeżeli lite, to prawie pancerny garnek :)

Myślę, że lepszy będzie szerszy jak wyższy (chodzi mi o proporcje).

Zwróć uwagę na mocowanie uszów. Powinny być nitowane bo zgrzewane słabiej się trzymają i lubią się oberwać zostawiając dziurkę w garnku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-369287
Udostępnij na innych stronach

@ziezielony, A nie taniej Ci wyjdzie zakupić nierdzewnego KEG-a 30-ę lub 50-ę i zrobić taki gar  ? .... ;)  

 

Tutaj masz wszystkie pojemności:

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=6028144&order=d&string=KEG&search_scope=userItems-6028144&bmatch=s0-kol-0904

 

 za 50-ę 180pln ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-369290
Udostępnij na innych stronach

i zrobić taki gar z kega z dnem wodnym albo olejowym - na pewno wtedy nic się nie przypali

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-369292
Udostępnij na innych stronach

Warto było wstrzymać się z guzikiem "enter", oj warto :)

Dziękuję Kolegowie....wszyscy

Szczególnie Tusiaczek mnie na ziemię sprowadził... no po co mi "50"... :facepalm:

To jakiś gigant- więc ogarnę się w 36 l.

Z tymi kegami to nie za bardzo chcę kombinować ale ścieżka jakaś to jest.

Emalii wolę uniknąć, dno pancernie grubaśne 7mm

---------------

1. http://sklep.technica.pl/kuchnia/naczynia-kuchenne/garnki-profesjonalne/garnki-wysokie/garnek-wysoki-35-5-l_12.html

cena 420 z pokrywką i przesyłką

2. http://sklep.technica.pl/kuchnia/naczynia-kuchenne/garnki-profesjonalne/garnki-wysokie/garnek-wysoki-z-pokrywka-36-6-l.html

cena 415 z pokrywką i przesyłką

------------

W obu przypadkach dno 7mm

Tomgast- uszy zgrzewane, Stalgast uszy nitowane

Tomgast stal 18/10, Stalgast- nie wiadomo jaka stal...

Sprzedawcy twierdzą, że:

- "panie za jedno ucho można podnosić, nikomu się jeszcze nie urwało"; "panie nity higienie szkodzą"- Tomgast

- "uszy ani higienie ani urodzie nie szkodzą"; "wiele lat na rynku"- Stalgast

------

Jak szukałem/czytałem to kilka osób na Stalgastach jeździ....

"Stare" Stalgasty na 100% stal 18/10, teraz nawet w Stalgaście nie wiedzą....

Proszę podpowiedzcie coś SiBy cierpliwe....

:)

dziękuję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-370343
Udostępnij na innych stronach

Z tymi kegami to nie za bardzo chcę kombinować ale ścieżka jakaś to jest.

eeee, no Panie kochany ... kombinowania to tam dużo nie ma tylko trochę zabawy z kątówką ... za 150-200 pln (30-50 l) będziesz Pan miał pancerny, niezniszczalny gar z kega, dobierzesz sobie jakąś pokrywkę i do boju :cool:

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-370346
Udostępnij na innych stronach

Keg ma jedną niezaprzeczalną wadę... jak zechcesz toto używać na czymś innym niż taboret (np kuchenki indukcyjne itp) to zapomnij. Jak Ci się nie spieszy to poczekaj. Na Alledrogo często bywają używki za ok 200 złociszy. A garnek jak garnek, czy używany czy nowy ...  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-370350
Udostępnij na innych stronach

Bwie pomysł na kega jest Kapitalny :) szlifaczki mam ze 3 to na przyszłość będzie :)

Doktryna macicowa na 2014/2015 ma wpisane sero(próbo)warstwo....Teraz podobno mleko dobre do serów.....

Dlatego "lepszy/dobry" garnek wyzwoiło masturbatorium....

Zaopiniujcie SiBy ws tych mocowań uchwytów...

Jeden facio mnie wyśmiał i powiedział, że 36 l to garnek "mały" i bez sensu nity....

----------

Gazboret mam, krzesło jest a i fotel się wynajdzie :)

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-370384
Udostępnij na innych stronach

W kegu nity Ci nie puszczą. Uchwyty są masywne.   :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-370387
Udostępnij na innych stronach

Jeden facio mnie wyśmiał i powiedział, że 36 l to garnek "mały" i bez sensu nity....

Ja tam może nie jestem taki fachowiec jak ten "facio", ale mam garnek 6(sic!) litrów z urwanym uchem (po zgrzewach zostały dwie dziurki i już nie ma 6 litrów), mam garnek 32 litry i przecieka na dwóch zgrzewach od uszu, uważam więc aby nie urwać ich do końca. Temu wielkiemufachowcowiodgarów przekaż, że nawet garnki 3 litrowe miewają uszy nitowane (mam takowy i jak zacznie przeciekać, to mu lutnę młotkiem po nitach i przecieki się skończą :D ) Rozwinę jeszcze czemu preferuję garnki szersze od wyższych? Powód jest prosty! To co w nim parzysz jest obok siebie a nie "piętrowo" i nawet zamieszać jest łatwiej. Do tego jeszcze dochodzi wielkość palnika taboretu. Zbyt wąskie garnki źle się czują na taborecie. Poza tym, trzydziestolitrowy z czasem jest za mały na nasze potrzeby. Jeszcze poza tym: szeroki garnek 50 litrów jest za mały na taboret 7,5kW. Po jakimś czasie, nawet na minimum, zawartość się gotuje a nie parzy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-370447
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Piszę dopiero teraz bo aparat mi wcięło i nie mogłem zdjęcia załączyć.

Pod koniec września kupiłem Stalgast, garnek średni fi 40 cm 37.7 l stal 18/10. Z pokrywkiem :)

Świetny, solidny sprzęt. Ostatnio pracowałem na nim :)

Do parzenia znakomity. Na taborecie podbijamy do 70kilku stopni a później na kuchenkę, mieści się na 2 palnikach- daje radę :)

Niezniszczalny. Uszka nitowane.

Możliwości użytkowe bardzo szerokie....

Moim zdaniem nie warto kupować emaliowanego- łatwość uszkodzenia.

Ten Stalgast jest nieśmiertelny i mam nadzieję, że debiloodporny :)

 

post-52358-0-93457800-1413316754_thumb.jpg

 

Rekomenduję i polecam...

Dziękuję wszystkim za poświęconą uwagę...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-377027
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Poszukuje garnka do parzenia i peklowania. Znalazlem takie cos

http://allegro.pl/garnek-wysoki-50-l-gastronomiczny-100-70-stalowy-i5032546789.html

w opisie jest stal nierdzewna

 

http://allegro.pl/garnek-wysoki-50-l-gastronomiczny-100-70-stalowy-i5034106680.html

tutaj ten sam sprzedwca i garnek a w opisie stal szlachetna.

 

Wujek google mówie ze stala szlachetna i nierdzewna to to samo. Czy aby na pewno?

Druga sprawa garnki sa o 100 złotych tansze od takich samych pojemnościowo garnków u innych sprzedawców. Podejrzewam ze będzie cienkie dno, grubosci takiej jak scianki. Do peklowania to chyba nie robi różnicy? Do parzenia moze warto cos "lepszego?

Edytowane przez Lonewolf
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-403213
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3888-garnek-do-parzenia-z-nierdzewki/

...Po prostu...Zachwycający :)

Sama świadomość posiadania owego zwierza koi i rozświetla segment mózgu odpowiedzialny za Kiełbasowanie :)

Brak chyba alternatyw....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-403220
Udostępnij na innych stronach

Też mam chwilowo ten problem odłożyłem ok 400zł na garnek i miałem zamawiać, ale poczytałem troszkę i kupiłem 50l kega. Właśnie go idę ciąć, jest pancerny, stal nierdzewna o słusznej grubości no i z planowanej sumy, którą miałem wydać zostało mi jeszcze 230 zł :P

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-403241
Udostępnij na innych stronach

@cichy i to był dobry pomysł. Będziesz miał super gar nie do zajechania.  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-403242
Udostępnij na innych stronach

Pomysł dobry , ale wymaga specjalnego palnika gazowego lub kuchenki elektrycznej któa wejdzie w rant przy dnie, obejrzałem w necie budowe kega oraz palniki i grzałki dostosowanego do kega -(forum o alkoholach )

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/5/#findComment-403909
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.