Maxell Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) KABANOSY Mięso – 9,4 kg4,7 kg – szynka „biodrówka” (szynka szacowana) - (klasa I – sitko 10)4,7 kg – boczek chudy bez skóry (klasa II - sitko 6) Przyprawy na 1 kg mięsa: - mieszanka soli i peklosoli (50%/50%) – 18 g/kg- pieprz świeżo mielony – 3 g/kg- gałka muszkatołowa - 0,5 g/kg- kminek grubo mielony - 0,5 g/kg- cukier - 2 g/kg Mięsa po zakupie nie płukałem tylko pokroiłem w kostkę, każdą klasę dałem do osobnego pojemnika, dodałem mieszankę peklującą 18 g/kg oraz cukier 2 g/kg, dokładnie wymieszałem i zapeklowałem na 48 godzin. Pojemniki z mięsem podczas peklowania muszą być odkryte (nie przykrywamy ich żadną folią itp.). Mięso peklowane należy raz dziennie wymieszać. PRZYGOTOWANIE FARSZU: Klasa I: Przed zmieleniem mięso schłodziłem w zamrażalce - musi być bardzo zimne – temperatura około 2 stopni. Do schłodzonego mięsa dodałem odpowiednią ilość przypraw:- pieprz świeżo mielony – 14,1 g/4,7 kg- gałka muszkatołowa – 2.35 g/4,7 kg- kminek mielony – 2,35 g/4,7 kgMięso z przyprawami delikatnie wymieszałem ( mięso nie może puścić kleju ) i zmieliłem na sitku nr 10 a następnie podzieliłem na dwie części:A. 2 kgB. 2,7 kg Klasa II: Przed zmieleniem mięso schłodziłem w zamrażalce - musi być bardzo zimne – temperatura około 2 stopni. Do schłodzonego mięsa dodałem odpowiednią ilość przypraw:- pieprz świeżo mielony – 14,1 g- gałka muszkatołowa – 2.35 g- kminek mielony – 2,35 gMięso z przyprawami delikatnie wymieszałem (mięso nie może puścić kleju) i zmieliłem na sitku nr 6, a następnie podzieliłem na dwie części: C. 2 kgD. 2,7 kg Po zmieleniu, mięso w 4 pojemnikach schłodziłem w zamrażalce do temperatury około 0 stopni (mięso nie może być zamrożone tylko bardzo zimne) i:- pojemnik A wymieszałem delikatnie z pojemnikiem C (łącznie 4 kg) i nabiłem w jelita fi 22;- pojemnik B wymieszałem delikatnie z pojemnikiem D (łącznie 5,4 kg), dodałem paprykę chili habanero 1,5 g/kg (w sumie 8,1 g na 5,4 kg mięsa), delikatnie wymieszałem i nabiłem w jelita fi 22; Ze względu że na zewnątrz panują wysokie temperatury (około 14 stopni w nocy) jak na tą porę roku, tym razem osadzanie zrobiłem następująco:1. Po nabiciu mięsa w jelita powiesiłem je w pokoju przy otwartym oknie na 2 godzinki (od 19 do 22);2. Na noc spakowałem je do pojemników i włożyłem do lodówki (22 – 5);3. Rano kabanosy znowu powiesiłem w pokoju lecz tym razem przy zamkniętym oknie (5 – 7). WĘDZENIE: - wędzarnię wygrzewałem przez 30 minut w temperaturze około 50 – 60 stopni,- obniżyłem temperaturę w wędzarni do 50 i przez około 40 minut obsuszałem kabanosy (aż kiełbaski były „suche”) przy otwartym daszku.- następnie przez około 2 godziny wędziłem kabanosy w temperaturze nie wyższej niż 45 - 55 stopni.- po 2 godzinach wędzenia, podpiekałem kabanosy przez 50 minut w temperaturze 77 – 87 stopni do uzyskania wewnątrz kabanosów temperatury 72 stopni.Po uwędzeniu kabanosy powiesiłem w pokoju na kilka dni w celu podsuszenia. Kabanosy możemy zamrozić próżniowo. SPOSTRZEŻENIA: - następnym razem kabanosy będę przez dwie godziny wędził w temperaturze 50 - 60 stopni a następnie będę utrzymywał temperaturę w przedziale 77 – 87 stopni.- ilość papryki chili habanero jest - bardzo OK (dla Agi za ostre),- jeśli braknie nam jelit a zostanie farsz to możemy go włożyć do słoików dodać troszkę żelatyny i pasteryzować, na drugi dzień będziemy mieć pyszną konserwę na śniadanie. Autor: świadziu Edytowane 20 Lutego 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12700-kabanosy-%C5%9Bwiadzia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Mięso peklowane należy raz dziennie wymieszać. Po co?.Przy produkcji kabanosów bym tego nie robił.W ogóle też bym tego nie robił Mięso z przyprawami delikatnie wymieszałem (mięso nie może puścić kleju) Jedno przeczy drugiemu. Edytowane 20 Lutego 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12700-kabanosy-%C5%9Bwiadzia/#findComment-477587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Lutego 2016 Mam nadzieje, że niebawem świadziu będzie odpowiadał na pytania zadawane we wszystkich tematach z Jego przepisami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12700-kabanosy-%C5%9Bwiadzia/#findComment-477591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Mam nadzieje, że niebawem świadziu będzie odpowiadał na pytania zadawane we wszystkich tematach z Jego przepisami. Ja nie mam pytań.To było pytanie retoryczne.Stwierdzam fakty. Edytowane 20 Lutego 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12700-kabanosy-%C5%9Bwiadzia/#findComment-477596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Lutego 2016 Ja z kolei mam zasadę, że jeśli ktoś podrzuca mi coś autorskiego do wklejenia, to robię to bez jakichkolwiek zmian, poza poprawianiem ewentualnych błędów stylistyczno-gramatycznych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12700-kabanosy-%C5%9Bwiadzia/#findComment-477640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Lutego 2016 Ja z kolei mam zasadę, że jeśli ktoś podrzuca mi coś autorskiego do wklejenia Sam nie może wstawic Lenistwo czy co Ze względu że na zewnątrz panują wysokie temperatury (około 14 stopni w nocy) jak na tą porę roku To ciekawe bo temp. w nocy są minusowe, no chyba że przepis jest z lata Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12700-kabanosy-%C5%9Bwiadzia/#findComment-477722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Lutego 2016 Mięso peklowane należy raz dziennie wymieszać. Po co?.Przy produkcji kabanosów bym tego nie robił.W ogóle też bym tego nie robił Mięso z przyprawami delikatnie wymieszałem (mięso nie może puścić kleju) Jedno przeczy drugiemu. Arkadiuszu,nie przeczy Ja mieszam mięso które ma temperaturę około 2 - 0 stopni gdyż jest bardzo schłodzone w zamrażarce Mieszając ręcznie mięso które ma tak niską temperaturę nie mam problemu aby nie puściło kleju.Pozdrówka Ja z kolei mam zasadę, że jeśli ktoś podrzuca mi coś autorskiego do wklejenia Sam nie może wstawic Lenistwo czy co Ze względu że na zewnątrz panują wysokie temperatury (około 14 stopni w nocy) jak na tą porę roku To ciekawe bo temp. w nocy są minusowe, no chyba że przepis jest z lata BazylWidzew,przepis do Maxella wysłałem 2013 roku i teraz postanowił wkleić go na forum.Co do daty wędzenia to zdjęcia i przepis pochodzą z 26 października 2013 roku http://www.grzegorzswiadek.pl/wedzenie/wyprawy/26-10-2013/427 Wyjaśniłem Ci dlaczego w nocy była temperatura 14 stopni ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12700-kabanosy-%C5%9Bwiadzia/#findComment-478881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) º Mieszając ręcznie mięso które ma tak niską temperaturę nie mam problemu aby nie puściło kleju. Pozdrówka Nie wiem kto Ci tak doradził , ale na pewno nie ja.Powtórzę jeszcze raz.Nie ma potrzeby a moim zdaniem wręcz jest szkodliwe mieszać kilkakrotnie mięsa peklowanego na kiełbasę w czasie peklowania. Ja mieszam mięso które ma temperaturę około 2 - 0 stopni Jeśli Twoje mięso ma 0-2 Cº to mogę przypuszczać , że się w ogóle nie pekluje. Edytowane 23 Lutego 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12700-kabanosy-%C5%9Bwiadzia/#findComment-478890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Lutego 2016 Tu jest niepełna informacja:"Mięsa po zakupie nie płukałem tylko pokroiłem w kostkę, każdą klasę dałem do osobnego pojemnika, dodałem mieszankę peklującą 18 g/kg oraz cukier 2 g/kg, dokładnie wymieszałem, włożyłem do lodówki i zapeklowałem na 48 godzin. Pojemniki z mięsem podczas peklowania muszą być odkryte (nie przykrywamy ich żadną folią itp.). Mięso peklowane należy raz dziennie wymieszać" Maxell, prośba o sprostowanie w powyższym przepisie - reszta się zgadza Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12700-kabanosy-%C5%9Bwiadzia/#findComment-478900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Lutego 2016 Pojemniki z mięsem podczas peklowania muszą być odkryte (nie przykrywamy ich żadną folią itp.). Mięso peklowane należy raz dziennie wymieszać" Co to za technologia? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12700-kabanosy-%C5%9Bwiadzia/#findComment-478961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.