anem5 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Witam Niedawno bo na święta zrobiłem kiełbaske, szyneczke, salcesonik i kiszkę w moim menu znalazł się również boczek nadziewany. Kiełbasa, szynka, oraz boczek zrobiony według wskazówek Dziadka (akademia dla początkujących) natomiast pozostałe podrobowe zaczerpnięte od znajomych. Wszystko wyszło pychotka z małymi mankamentami ale jak na początek to myślę że nieźle. W trakcie tej jakże przyjemnej pracy nasunęło mi się kilaka pytań i prosił bym aby ktoś rozwiał moje wątpliwości: Co ma wpływ na soczystość szynki, czy jest to peklowanie, prawidłowe osuszenie przed wędzeniem właściwym czy może sposób parzenia? Tu chciałbym nadmienić że jak poprzednim razem wędziłem to wyszła mi bardzo sucha ale peklowałem na oko i z tego co później doczytałem to solanka była za słaba. czy to mógł być powód? Druga rzecz o jaka chciałbym zapytać to o parzenie szynek ile sie powinno parzyć czy określony czas czyli około 50 min na 1 kg czy może do uzyskania odpowiedniej temp. wewnątrz szynki? A oto moje wyroby: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Najbardziej miarodajne jest mierzenie temperatury w środku wyrobu. Odkąd mam odpowiedni termometr to skończyły się problemy z suchymi wyrobami. 50min/kg to jest wartość bardzo orientacyjna, bo zależna od temperatury wody i początkowej temperatury wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Co ma wpływ na soczystość szynki - jakość surowca, - peklowanie -trzymać się ściśle tabeli Dziadka, - parzenie - w/g instrukcji z forum : wrzucam do wrzątku, gotuję kilkanaście minut, parzę 50min/kg w temp do 83 stopni, studzę chłodnym powietrzem. Wychodzi soczysta i pyszna. pzdr Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anem5 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Robiłem zgodnie z akademią dziadka ale szynka miała temp w środku poniżej 70 stopni i trochę dłużej ja potrzymałem aby osiągnęła 72 stopnie i nie wiem czy byłaby dobra jeżeli bym ją wyjął wcześniej czy niedoparzona? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Stycznia 2008 wrzucam do wrzątku, gotuję kilkanaście minut, parzę 50min/kg wJa gotuję we wrzątku do 15 minut potem obniżam temp. do 80o dolewając zimnej wody , czas gotowania we wrzatku - te 15 minut odliczam od całego czasu parzenia , jeżeli się tego trzyma to rzeczywiście wędzonka wychodzi soczysta , pierwsza moja wędzonka w tamte święta też wyszła sucha ale następne były coraz lepsze czego i tobie anem5 życzę :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Stycznia 2008 anem5parzymy tak aby w środku uzyskać 67 st. C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anem5 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Stycznia 2008 No troche mi sie rozjaśniło co do parzenia także jeszcze osuszanie przed wędzeniem muszę poprawić i myśle że następna szyneczka wyjdzie super na pewno się pochwale. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Stycznia 2008 parzymy tak aby w środku uzyskać 67 st. Cnależy uściślić bo zaczyna się pojawiać kilka wersji, parzymy do uzyskania temp 68-72stopnie w wodzie 80-82stopnie(ew. poprzedzone gotowaniem), ale należy pamiętać że po wyjęciu wyrób "dociągnie" jeszcze stopień lub nawet dwa dlatego Kempes pisze o 67. Anem5 - wszystkie czynniki są ważne, a jeszcze tu nie wspomnianym, jest masowanie mięsa które skutecznie poprawi ten efekt Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Stycznia 2008 można także obgotować przyszłą wędzonkę przed samym wędzeniemzamkną się pory na powierzchni mięsa - nie wysycha pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Stycznia 2008 można także obgotować przyszłą wędzonkę przed samym wędzeniem zamkną się pory na powierzchni mięsa - nie wysychaale i gorzej przepuszcza dym - ten sposób moim zdaniem jest dobry do późniejszego zimnego, kilkukrotnego wędzenia, tak przynajmniej wynika z eksperymentu robionego kiedyś przeze mnie po dyskusji na ten temat Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Stycznia 2008 peklowałem na oko Ja tam do peklowania mokrego używam soli i saletry a do suchego peklosól. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Witam anem5. Nie wiem czy ma to jakiś wpływ na soczystość wędzonych i parzonych szynek ale ja po peklowaniu szynek myję je pod bieżącą wodą i zaraz sznuruję i po tym wieszam do obcieknięcia . Parzę w/g wyżej podanych zasad i nigdy nie miałem problemu . Ważne jest osuszenie mięska musi mieć taką błyszczącą powłokę po obsuszeniu wtenczas jest jedna z gwarancji że powinno być wszystko dobrze . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gienek Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Ja przed wędzenim parzę .Wewnatrz jest dobra i soczysta może tylko trzeba dłużej wędzić.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anem5 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Stycznia 2008 No nic przy następnym wędzeniu za eksperymentuje jedną szynkę na chwile wrzucę do wrzątku a pozostałe zrobię normalnie (tylko do obsuszania się przyłożę).Gienek ale jeśli przed wędzeniem parzysz to później jeszcze raz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gienek Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Witam Anem. Po wędzeniu już nie parzę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Witam Anem. Po wędzeniu już nie parzę. Pozdrawiam.Tak własnie jest robiony soczysty baleron Fentelka , ostatnio zrobiłem tak samo super smaczny Pozdrawiam serdecznie JAsiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.