Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Niedawno bo na święta zrobiłem kiełbaske, szyneczke, salcesonik i kiszkę w moim menu znalazł się również boczek nadziewany. Kiełbasa, szynka, oraz boczek zrobiony według wskazówek Dziadka (akademia dla początkujących) natomiast pozostałe podrobowe zaczerpnięte od znajomych. Wszystko wyszło pychotka z małymi mankamentami ale jak na początek to myślę że nieźle. W trakcie tej jakże przyjemnej pracy nasunęło mi się kilaka pytań i prosił bym aby ktoś rozwiał moje wątpliwości:

Co ma wpływ na soczystość szynki, czy jest to peklowanie, prawidłowe osuszenie przed wędzeniem właściwym czy może sposób parzenia? Tu chciałbym nadmienić że jak poprzednim razem wędziłem to wyszła mi bardzo sucha ale peklowałem na oko i z tego co później doczytałem to solanka była za słaba. czy to mógł być powód?

Druga rzecz o jaka chciałbym zapytać to o parzenie szynek ile sie powinno parzyć czy określony czas czyli około 50 min na 1 kg czy może do uzyskania odpowiedniej temp. wewnątrz szynki?

A oto moje wyroby:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/
Udostępnij na innych stronach

Najbardziej miarodajne jest mierzenie temperatury w środku wyrobu. Odkąd mam odpowiedni termometr to skończyły się problemy z suchymi wyrobami. 50min/kg to jest wartość bardzo orientacyjna, bo zależna od temperatury wody i początkowej temperatury wyrobu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26597
Udostępnij na innych stronach

Co ma wpływ na soczystość szynki

- jakość surowca,

- peklowanie -trzymać się ściśle tabeli Dziadka,

- parzenie - w/g instrukcji z forum : wrzucam do wrzątku, gotuję kilkanaście minut, parzę 50min/kg w temp do 83 stopni, studzę chłodnym powietrzem. Wychodzi soczysta i pyszna.

pzdr

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26598
Udostępnij na innych stronach

Robiłem zgodnie z akademią dziadka ale szynka miała temp w środku poniżej 70 stopni i trochę dłużej ja potrzymałem aby osiągnęła 72 stopnie i nie wiem czy byłaby dobra jeżeli bym ją wyjął wcześniej czy niedoparzona?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26599
Udostępnij na innych stronach

wrzucam do wrzątku, gotuję kilkanaście minut, parzę 50min/kg w

Ja gotuję we wrzątku do 15 minut potem obniżam temp. do 80o dolewając zimnej wody , czas gotowania we wrzatku - te 15 minut odliczam od całego czasu parzenia , jeżeli się tego trzyma to rzeczywiście wędzonka wychodzi soczysta , pierwsza moja wędzonka w tamte święta też wyszła sucha ale następne były coraz lepsze czego i tobie anem5 życzę :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26600
Udostępnij na innych stronach

No troche mi sie rozjaśniło co do parzenia także jeszcze osuszanie przed wędzeniem muszę poprawić i myśle że następna szyneczka wyjdzie super na pewno się pochwale. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26606
Udostępnij na innych stronach

parzymy tak aby w środku uzyskać 67 st. C

należy uściślić bo zaczyna się pojawiać kilka wersji,

parzymy do uzyskania temp 68-72stopnie w wodzie 80-82stopnie(ew. poprzedzone gotowaniem), ale należy pamiętać że po wyjęciu wyrób "dociągnie" jeszcze stopień lub nawet dwa dlatego Kempes pisze o 67.

Anem5 - wszystkie czynniki są ważne, a jeszcze tu nie wspomnianym, jest masowanie mięsa które skutecznie poprawi ten efekt

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26607
Udostępnij na innych stronach

można także obgotować przyszłą wędzonkę przed samym wędzeniem

zamkną się pory na powierzchni mięsa - nie wysycha

ale i gorzej przepuszcza dym - ten sposób moim zdaniem jest dobry do późniejszego zimnego, kilkukrotnego wędzenia,

tak przynajmniej wynika z eksperymentu robionego kiedyś przeze mnie po dyskusji na ten temat

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26611
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

anem5. Nie wiem czy ma to jakiś wpływ na soczystość wędzonych i parzonych szynek ale ja po peklowaniu szynek myję je pod bieżącą wodą i zaraz sznuruję i po tym wieszam do obcieknięcia . Parzę w/g wyżej podanych zasad i nigdy nie miałem problemu . Ważne jest osuszenie mięska musi mieć taką błyszczącą powłokę po obsuszeniu wtenczas jest jedna z gwarancji że powinno być wszystko dobrze .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26637
Udostępnij na innych stronach

No nic przy następnym wędzeniu za eksperymentuje jedną szynkę na chwile wrzucę do wrzątku a pozostałe zrobię normalnie (tylko do obsuszania się przyłożę).

Gienek ale jeśli przed wędzeniem parzysz to później jeszcze raz?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26671
Udostępnij na innych stronach

Witam Anem. Po wędzeniu już nie parzę. Pozdrawiam.

Tak własnie jest robiony soczysty baleron Fentelka , ostatnio zrobiłem tak samo super smaczny

Pozdrawiam serdecznie JAsiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1274-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/#findComment-26704
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.